Hifi Guru Open Doors 5.11.2011

 

Keijo Tanskanen

 

 

In English coming soon!

 

Johdanto

 

HifiGuru juhlisti 25-vuotista yrittäjyystaivaltaan pitämällä avoimien ovien päivän 5.11.2011, samana viikonloppuna kuin myös pidettiin HifiExpo 2011 tapahtuma. Guru on jo pidemmän aikaa päätynyt pitämään joko avoimien ovien päiviä tai osallistumaan rajattuihin messutapahtumiin, sen sijaan että osallistuisi suuriin massatapahtumiin. Perusteet tällaiselle linjalle on helposti aavistettavissa: asiakasystävällisempään, laadukkaampaan ja hallitumpaan lopputulokseen pyrkiminen!

 

Itselleni on tällaisille vierailuille perhesyistäkin johtuen sopinut parhaiten aamuiset ajankohdat, niinpä kuulo- ja makuaisteja mentiin herkistelemään heti kun vain sisään pääsi. Varhaisella ajankohdalla on ollut yleensä myös se etu, että laitteistosta on päässyt ottamaan tyypit rauhassa ja haluamallaan musiikilla. Tämä onnistui tälläkin kertaa, perheen jälkikasvun mukanaolosta huolimatta.

 

Pöytä oli asiaankuuluvasti katettu koreaksi ja musiikintoistoon oli valikoitu erittäin mielenkiintoinen laatukattaus. Tunnelma oli jo perinteiseen tyyliin rento ja asiakasystävällinen vältellen hienosti ylitsepursuavan markkinoinnin ja tuputtamisen karikot. Tarjolla oli myös äänitteitä, joista yksi vinyyli tuli lopulta poimittua omaankin kokoelmaan. Olosuhteet olivat siis otolliset!

 

 

 

 

Laitteisto

 

Kuunteluhuoneeseen oli viritelty soimaan kokonaisuus, jossa oli komponentteja niin Saksasta, Ranskasta kuin Yhdysvalloistakin. Kaiuttimiksi Guru oli valinnut Audio Physic Avanterat, vaikka laatupaneeleitakin olisi ollut saatavilla. Vahvistuksesta huolehti Devialet D-premiere, ihmepeli Ranskasta, jossa on integroituna korkealaatuiset DA-muunnin ja RIAA. Signaalilähteiksi oli valittu Gurussa usein esitelty Clearaudion pilarivinyylisoitin malliston huipulta, edullisempi Innovation Universal sekä Bel Canton CD3t, joka syötti AES/EBU-liitäntänsä kautta digitaalisesti vahvistimen sisäistä DA-muunninta. Vinyylipyöritin oli puolestaan kytketty Burmesterin parhaaseen RIAA-vahvistimeen. Laitteiden väliset kytkennät oli hoidettu tuttuun tapaan Transparentin kaapeleilla. Tällä kertaa ihan kaikkein kalleimpien kaapelimallien käyttöä oli vältelty, sillä ajatuksella, että kuulijoille hahmottuisi, millaiseen musiikkielämykseen pääsee paljon pienemmällä kaapelointiin suunnatulla rahalla.

 

Setup:

 

Sources:

Clearaudio Master Reference Master TQ-Q1vinyl player

Clearaudio Goldfinger V1 cartridge

(connected directly into Devialet’s RIAA)

 

Clearaudio Innovation Universal vinyl player

Clearaudio DaVinci cartridge

(Connected into Bumester 100 RIAA)

 

Bel Canto CD3t CD player

 

Phonoamplifier:

Burmester 100

 

Amplifier:

Devialet D-premiere

 

Speakers:

Audio Physic Avantera

 

Cabling:

Transparent Balanced Music Link Ultra MM2

Transparent Reference AES/EBU

Transparent Music Link Ultra MM2 speaker cables

Transparent Power cords

 

Associated equipment:

Burmester 948 power filter

Burmester stand

Clearaudio Everest stand for Master Reference

Acapella Fondato Silenzio bases

 

 

 

Kuuntelukokemuksia

 

Kuuntelu aloitettiin vinyylipuolelta. Clearaudion uudelleen julkaisemilta Deutsche Grammophon-äänitteiltä musiikki virtasi korviin levyiltä hyvin vakaasti, melodisesti ja rytmisesti uskottavasti ja äänimaisemallisesti avoimesti. Peli tuli niin sanotusti yleisellä tasolla selväksi jo ensitahtien kuulemisen jälkeen. Viulujen sävyt toistuivat luontevasti kuten muutkin korkeataajuisia harmonisia taajuuskomponentteja tuottavat instrumentit eikä tilanne ollut yhtään huonompi alarekisterinkään osalta. Sellot ja kontrabassot tuottivat liioittelemattoman ja sopivassa määrin muhkean soinnin, ollen lähellä sitä, miltä ne luonnossakin ovat käymissäni konserteissa soineet. Dynamiikkaa, nopeutta ja kontrollia katsastettiin sitten siihen paremmin soveltuvalla lyömäsoittimiin keskittyneellä levyllä. Laitteisto sylki ulos erinäiset paukkeet vaivattomasti ja puhtaasti. Tosin, aivan se viimeisin vaikuttavuus, räjähtävyys ja tiukkuus, joka on ollut tarjolla joissakin huippulaitteistoissa ja jotka ovat olleet tyypillisesti esiteltyä kattausta kalliimpia, jäi kuitenkin mielestäni uupumaan. Kokonaisuus oli kuitenkin erittäin korkealaatuinen ja avoimuudessaan erityinen.

 

Sitten kaivoimme esiin tutut testi-CD:t ja panimme Bel Canton-pyörittimen töihin. Monissa korkealuokkaisissa laitteistoissa kuullut kappaleiden erityispiirteet tulivat hyvin esille, mikä todisti jälleen kerran siitä, että laitteistot alkavat lähentyä toisiaan, kun niiden laatu lähenee huipputasoa. Vaikka ihan vinyylielämyksien tasoon ei enää päästykään, niin lopputulos oli takuuvarmasti riittävän korkeatasoinen. CD-toistollekin oli ominaista se, ettei mikään erityinen seikka jäänyt häiritsemään kuuntelujen aikana, vaan esitys oli tasaisen varma ja värittymätön joka suhteessa, niin partituuriseurannassa kuin perinteisemmissä piirteissä. Tasaisen korkealuokkaisesta esityksestä työntyivät kuitenkin hienoisesti esiin poikkeuksellisen ilmava ja ulottuva äänimaisema sekä hyvin tasainen ja subitutinoihin saakka ulottuva alarekisteri.

 

 

 

 

Yhteenveto

 

Gurun demoissa ei ole pahoja pettymyksiä esiintynyt, ainakaan sinä ajanjaksona kuin olen niissä päässyt käymään. Päinvastoin, useimmiten sieltä on lähdetty varsin maukkaat kuunteluelämykset mukana. Näin kävi tälläkin kertaa. Tilaisuuden anti oli korkeata luokkaa kaikin puolin ja pidin paljon kuulemastani. Kun jälkeenpäin vertasin saamaani antia seuraavan päivän HifiExpo-messujen kattausten kokonaistuotoksiin, niin Gurun kattaus olisi ollut omassa listassani ykkönen, vaikka huomioisin kaikki messuilla esillä olleet laitteistot hintaan ja merkkiin katsomatta. Sitä, mistä tällainen tulos johtuu, voi tietysti pohtia, vaikka omassa useampisivuisessa kirjoituksessa. Tässä yhteydessä se ei ole kovin tarkoituksenmukaista, mutta henkilökohtaisilla mieltymyksilläkin on toki merkittävä vaikutuksensa. Arviooni sisältyy myös jonkinasteinen riski, sillä Expo-messuilla tyydyin tällä kertaa kuuntelemaan vain esittelijöiden mukanaan tuomaa musiikkia. En kuitenkaan jaksa uskoa, että arviot olisivat merkittävästi muuttuneet, vaikka olisin omia levyjä kuunnellutkin. Ehkäpä ne olisivat vain vahvistuneet!

 

Hifi Gurun kattauksen komponenteista nostaisin erityisesti esiin Devialet D-premier vahvistimen ja Audio Physic Avantera-kaiuttimet. D-premiereen tuli perehdyttyä jo viime keväänä ihan testin muodossa. Nyt vahvistin on jo saanut ohjelmapäivityksiä, joiden avulla sen voimavarat ovat kasvaneet entisestään. Avanterassa Audio Physic on puolestaan jälleen kerran onnistunut luomaan tuotteen, joka tulee ravisutteleman kaiutinmarkkinoita. Kaiutin on kuitenkin hintaluokassa, johon monilla budjetti vielä venyy. Suorituskyky viimeistelyineen vaikuttaisivat olevan rautaista tasoa! Toki pieniä eroja vielä löytyy huippukaiuttimiin verrattuna, mutta ne vaikuttaisivat olevan monilta osin niin pieniä, että niistäkin puhuttaessa kilpailijat kokevat helposti olonsa vaivautuneeksi. Uskoisin, että Audio Physicilläkin joudutaan pikimmiten päivittämään Avanteran isoveli Cardeas, jotta sillekin löydetään taas markkinoita!

 

In English

 

Foreword

HifiGuru arranged an open doors event at 5.11.2011 and celebrated their 25th anniversary at the same time. Guru demoed the setup which had components from Germany, France and US. The main attention was probably taken by the new and beautiful Audio Physic Avantera speakers. The whole setup is listed above in the middle of the Finnish coverage.

Listening

I started my listening by vinyls. Clearaudio has reproduced couple of the most loved Deutsche Grammophon records and some of them were played at the very beginning of the session. Already from the very first music samples I noticed that the sound was melodically and rhythmically very firm and that the system delivered really open and magnificently dimensional sonic picture. The game seemed to be mostly over after couple of minutes! Wide spectrum instruments like violins seemed to have correct tone colours and the bottom end was actually handled by the same care. Cellos and double basses were rich sounding and had a lot of body which they have also used to have in the live performances. Dynamics of the setup was tested by dedicated percussive music. Hits of drums were spit out faithfully, although the very last bits of explosiveness and control seemed to be unreachable. Anyway the sound was still exceptionally open and the performance very high on the whole.

Then I took my test CDs in use and fed them one after another into the throat of Bel Canto player. The same specific features, which were provided by the most impressive setups I have heard, were widely present. Although the performance did not quite achieve the level of the previous vinyl session the listening results were absolutely impressive. The same smoothness and uncoloured nature of the sound which occurred in the vinyl demonstration were still significantly present. Only two features slightly projected from the smoothness. Firstly, despite of a repetition, the extensions and openness of the sonic picture were exceptional. Secondly, the bass had even subwoofer-like punch and down touch without remarkable deteriorations in balance and control.

Conclusion

I have never experienced weak demos at HifiGuru. On the contrary, many times, I have enjoyed very memorable and delicious sound. That was the case also this time. Afterwards I compared the sonic results to the performances of 2011 HifiExpo. HifiGuru's presentation won the comparison, no matter which setup was put against. The evaluation has anyway a risk because I decided to accept demonstrator music samples during the Expo for a base of my analysis. But on the other hand having even a bigger winning marginal could have been also possible if I had used my own test music! HifiGuru had also an undeniable benefit of the environment, but finally it is very challenging to evaluate which were the most important reasons for the result, naturally not forgetting subjectivity either.

From the setup I would highlight two components: Devialet D-premier amplifier, which I have already reviewed but which have had some software updates afterwards, and Audio Physic Avantera speakers. In Avantera Audio Physic has managed to design and manufacture a speaker which will surely shake speaker markets widely, just because its price is advantageous for the quality. I can hear you saying "Hey, this speaker costs almost 13.000 euros/pair in Finland". I know, but I think it is absolutely worth of it. I'm sure Avantera will be a hard competitor even for the much more expensive speakers. This may be a problem for Audio Physic as well because they should also sell Caldera which has enormous update pressures now!