Hifi Guru Open Doors 29.-30.10.2012

Keijo Tanskanen

In English

Johdanto

Hifi Guru jatkoi avoimien ovien perinteitään myös tänä syksynä. Tapahtuma oli luonnollisestikin ajoitettu samaan viikonloppuun "High End Hyvinkää" -tapahtuman kanssa. Ilmeisesti Gurussa oli pohdittu edellä mainitun tapahtuman haasteita, etenkin tilakysymyksiä, ja päädytty tällä kertaa varmemmin laitteiston potentiaalin paljastavaan ja paremman palvelun tarjoavaan ratkaisuun.

Kuuntelutila on tullut kuvattua ja todettua hyväksi jo useissa eri yhteyksissä, joten siihen ei ole syytä paneutua tällä kertaa sen enempää. Muutkin järjestelyt noudattivat perinteitä ja näin ollen vieraille tarjoiltiin antimia myös keittiön pöydältä. Tarjoilusta huolehti hyvin tuntemani ja vuolaasti sanan säilää käyttänyt vakioavustaja, jolta löytyy orkesterimuusikkotaustaakin. Gurulta saamieni päänsärkyrohtojen ja verensokerin tasaamisen jälkeen pääsinkin mukavasti sisään tapahtuman rentoon ilmapiiriin ja esitellyn laitteiston äänentoistolliseen antiin.

Laitteisto

Laitteistoa oli säädetty esittelykuntoon suhteellisen pitkällä aikajänteellä, aina uusien kaiuttimien asennuksesta lähtien. Elektroniikka koostui Burmesterin laitteista, joista etuvahvistin oli referenssilinjalta, CD-soitin sekä levysoitinesivahvistin top-linjalta sekä päätetekniikka classic-linjalta. Koska kaiuttimia syöttämässä olivat tuplatehoon kykenevät puhtaat monot, niin päätetason suorituskyky oli kuitenkin ymmärtääkseni pikemminkin top- kuin classic-tasolla (stereopääte on Burmesterin tuotetaulukossa Classic-tasolla). Vinyylisoittimena toimi tuttu Clearaudion referenssipyöritin massiivisine pilarirakenteineen. Kaapelointikin oli tehty varman päälle. Laitteiden välisiltä osuuksilta löytyi nimittäin Transparentin kolmanneksi järeimmän sarjan tuotteita, tietenkin MM2 päivitettynä. Eniten mielenkiintoa tahollani herättivät kuitenkin tuoreet, mutta kuitenkin jo jonkun verran sisäänajetut kaiuttimet, Magnepanin lippulaivamalli 20.7:t. Niitä olin päässyt pikaisesti jo pariin otteeseen kuulemaankin, mutta vasta nyt vakavammalla otteella. Maltoin tuskin odottaa kaiuttimien sijoittelun hienosäädön ja herkistelyn vaikutusten kuulemista! Tarkempi laitteiston kokoonpano on esitetty englanninkielisen osuuden yhteydessä (setup).

Kuuntelukokemuksia

Päänsäryn laimetessa ja vatsan myhäillessä saamistaan eväistä avasin lopulta korvakäytäväni musiikille. Alkuun Guru pyöritteli useita vinyylinäytteitä, jotka sijoittuivat enimmäkseen akustisen musiikin puolelle. Koska väkeä oli saapunut taloon jo runsaanpuoleisesti, niin säädyllisen kuuntelupaikan saaminenkaan ei ollut ihan itsestäänselvyys. Vuorotteluperiaate kuitenkin toimi sen verran hyvin, että pääsin kuuntelemaan useita näytteitä spotistakin.

Pienimuotoinen musiikki soljui vinyyleiltä liikkeelle laitettuna todella nautinnollisesti. Ilmaa ja läpinäkyvyyttä tuntui piisaavan esityksissä yllin kyllin. Lisäksi partituurit kaikkine tulkinnallisine piirteineen välittyivät uskottavasti kuuntelupaikalle. Hetkisen spotissa istuttuani unohdin itse asiassa keskittyä analysointiin ja olin vain musiikin vietävänä. Onneksi huoneessa oli kuitenkin sen verran liikettä ja puheensorinaa, että havahduin palaamaan tehtävieni tasalle. Päätin kuitenkin jättää tarkempien analyysien teon tutumpien äänitteiden tehtäväksi. Startti oli kuitenkin mainio!

Vinyylien soiton jälkeen siirryttiin CD-näytteisiin, joista osa oli tuttujakin. Heitin kuitenkin kehiin pari toivomusta, jotka täytettiin auliisti. Näiden näytteiden pohjalta laitteiston ominaispiirteet varmistuivat, jos nyt ei aivan täydellisesti, niin ainakin suurimmaksi osaksi. Kokonaisuus oli erittäin hyvin tasapainossa ja havaitut puutteet suurelta osin minimaalisia. Aiemmin näitä kaiuttimia kuunnellessani olin huomaavinani lievää ylikirkkautta. Sekin vaikutti olevan nyt poissa ? sisäänajo ja uudelleensijoittelu olivat ilmeisesti tehneet tehtävänsä. Nyt instrumenttien sävyt olivat hyvin luontevia soitinryhmästä riippumatta eikä musiikkinäytteiden matalimpienkaan murinoiden osalta esiintynyt minkäänlaisia ulottuvuusongelmia. Kaiken kaikkiaan eri äänialueet vaikuttivat luonteeltaan yhtenäisiltä, hyvin puhtailta ja erittäin avoimilta tarjoten sellaista soinnillista pirteyttä, joka ei todellakaan ole jokapäiväistä herkkua.

Esitellyn laitteiston kyky pureutua sekä musiikin että äänitehosteiden yksityiskohtiin oli erittäin korkeata tasoa. Pieniä detaljeja oli tarjolla vaikka muille seteille jakaa. Musiikin alukkeet ja lopukkeet avautuivat myös mainiosti paljastaen setin amplitudiseurannan nopeuden. Kun kasvatin dynamiikan tarkasteluskaalaa suuremmaksi alkoi paljastua se, että magnetostaatti on edelleen magnetostaatti. Kaikkein massiivisimmat musiikkivyöryt, kuten isorumpujen jysähdykset jäivät väistämättä hiukan vajaaksi, mutta vain kun vertailukohdaksi otetaan referensseinäni majailevat keskikokoiset tai siitä järeämmät kotelokaiuttimet. Jos referenssit eivät pystyisi siihen mihin pystyvät, niin tuskinpa tuohonkaan olisi osannut kiinnittää erityistä huomiota.

Äänikuvallisesti Magneplanarit ovat olleet aina hyviä, toisinaan jopa loisteliaita, niin nytkin. Ehkäpä odotukseni olivat kuitenkin tässä suhteessa karvan liian korkealla, sillä esityksen varsin suuri ja jäsentynyt stage ei herättänyt korkeaa mielihyvää järisyttävämpiä tunteita. Olisikohan tunnemaailmani näiltä osin jo hiukan epäherkkä, kun kaikenlaista on tullut kuultua? Joka tapauksessa, kokemukseeni pohjautuen, oli kuitenkin selvää, että tässä(kin) suhteessa hyvinkin kalliit ja laadukkaat kotelokaiuttimet joutuvat usein nöyrtymään näiden miesten mittoihin yltävien paneelien rinnalla. Toinen perinteinen Magneplanarien bravuurialue, eli kaiuttimien "katoaminen" kuuntelutilanteessa, toteutui jokseenkin järisyttävällä tavalla. Näin laadukkaan etupään syöttämänä Magneplanarin tuorein lippulaiva tarjosi nimittäin esimerkillisen aineettoman musiikillisen elämyksen.

Yhteenveto

Hifi Gurun esitys oli jälleen korkeatasoinen ja tasapainoisempi kuin yksikään samana päivänä pidettyjen High End -messujen esitys. Toki on muistettava, että kuuntelutilakin oli varmasti päivän paras. Vaikka kuuntelin laitteistoa tietenkin kokonaisuutena, niin uskaltauduin kuitenkin tekemään hiukan myös erillistä kaiutinarviota, sillä sen 20.7:t todella ansaitsevat. Tämän teen täysin vakuuttuneena esitellyn laitteiston etupään riittävästä hyvyydestä ja yhteensopivuudesta sekä myös sillä perusteella, että olen kuunnellut samaisessa hyväksi todetussa kuuntelutilassa lukuisia huippukaiuttimia aina yhdeksänkymmentäluvun alusta alkaen.

MG-20.7 on epäilemättä paras koskaan tehty Magneplanar ja todennäköisesti maailman paras magnetostaattisella toimintaperiaatteella toimiva kaiutin. Se on havaintojeni perusteella edelleen parhaimmillaan akustisella musiikilla, mutta tarjoaa vaikuttavia kuunteluelämyksiä myös hyvin laajalla musiikillisella rintamalla, kaikkein vaativimmillekin harrastajille. Ne, jotka hakevat kaiuttimiltaan sitä kaikkein suurinta auktoriteettia, voivat kyllä perustellusti päätyä jonkin järeän kotelokaiuttimen hankintaan, mutta joutunevat samalla tinkimään tietyistä MG-20.7:n tarjoamista vahvuuksista. Kaiken hyvän saaminen yhdessä kaiutinpaketissa kun vaikuttaa olevan edelleenkin mahdotonta. Ymmärrän nyt täysin sen maineen, minkä MG-20.7 on maailmalla jo saavuttanut. Se kun vaikuttaa olevan kerta kaikkiaan loistokaiutin! Suurikokoisten kaiuttimien tapaan, 20.7:t vaatinevat kuitenkin kohtuullisen suuren ja ainakin jonkun verran akustoidun kuuntelutilan päästäkseen parhaimpaansa. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta niitä myös pienemmässä tilassa.

Hifi Gurun tämänkertainen esitys oli kokonaisuudessaan varsin vakuuttava. En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteivätkö nämä uudet Maggiet voisi jossakin yhteydessä toimia vieläkin paremmin. Joka tapauksessa tämäntyyliset laadukkaat avoimien ovien tapahtumat ovat enemmän kuin toivottavia myös tulevina vuosina, ainakin paatuneimpien harrastajien kannalta katsoen. Olisi todella harmillista, mikäli tällaiset kuunteluelämykset jäisivät kokematta. Massatapahtumissa ei nimittäin tällaisia täsmäesityksiä juurikaan tapaa. Kiitän Hifi Gurua makoisista elämyksistä ja eväistä!

 

Foreword

Hifi Guru continued their tradition of open door events. The event was held at the same weekend as High End Hyvinkää. Supposedly, Hifi Guru had considered challenges of arrangements and room acoustics and decided to choose a more safe way to demonstrate equipment and serve visitors.

Hifi Guru's listening room has been described and reviewed excellent several times before. So, I will not get back into this issue. In the kitchen, there were coffee, drinks, bread, biscuits and a waiter who took care of the services. After having some filler into my stomach, I got very well into the atmosphere and the sonic deliverance of the demoed system.

Setup
Sources:
Burmester 089 CD-player
Clearaudio Master Reference vinyl player
Clearaudio Master TQ-1 tonearm
Clearaudio Goldfinger V1 cartridge

Preamplifiers:
Burmester 077 line preamplifier
Burmester 100 phono stage

Amplifier:
Burmester 956 Mk II monoblocks

Speakers:
Magneplanar MG-20.7

Cabling:
Transparent Reference XL MMII signal cabling

Associated equipment:
Burmester 948 power filter
Burmester stands
Clearaudio Everest stand for the vinyl player
Acapella Fondato Silenzio bases for monoblocks and phono stage


Listening

In the beginning of the sessions, Hifi Guru played some vinyl records, which were mostly acoustical music. When I got into the listening room, there were already plenty of people and getting a good listening position was not trivial. Anyway, politeness made it possible to listen to several samples from the sweet spot as well. The music flowed really enjoyable and had plenty of airiness and transparency. The scores with interpretations were also very believable. Actually, I forgot my tasks for a while and was only on the waves of the music. Fortunately, there were such frequent actions in the room that awakened me up into my duties. However, I decided to make a deeper analysis with more well known test samples of CDs. But, the start was excellent!

It was time to play some redbook CDs. Although Hifi Guru played a couple of well-known samples, I wished for a pair of my test songs. Attentively, my wishes were fulfilled. With the help of these samples, I was quite confident with the features of the system. The entirety of the music reproduction was very well in balance and the lacks which were noticed were more or less minimal. The slight brightness which I noticed during the last visit was gone. I think that the new placement of the speakers and the in-burning had made their tasks and enabled better results now. Timbres of the instruments were very natural-like, no matter which group of instruments was analyzed. Even the lowest frequencies existed. As a whole, the sound was very coherent, pure and extremely airy, and delivered such details which are not at all ordinarily available, neither necessarily in the heaviest class of high-end.

The attacks and releases of the music were reproduced very fast and admirably. When I enlarged my dynamic inspections into a wider scale, I noticed that magnetostatic speakers are still magnetostatic speakers. The most massive music flows, like strong big drum hits, were not quite in a level where my boxed reference speakers stay. But, I think this can be noticed only when you have right references.

Magneplanars have always been good or even tremendous in soundstaging. So was it again. Probably my expectations were a bit too high, because the very dimensional and very well organized sonic picture did not made me feeling overwhelmed, only highly satisfied. I think this may be my personal problem and can be caused by the requirement base of the very highest references. However, the fact is that even very expensive and high quality boxed speakers may be missing the performance level which MG-20.7 can achieve in this area as well. Additionally, a "no-speaker" effect was quite shocking. The listening experience, which MG-20.7 with its front end delivered, was exemplarily immaterial!

Conclusion

Again, Hifi Guru delivered a premium sonic performance. It was smoother than any of the systems I listened to at High End Hyvinkää event. Naturally, it is good to remember that also the room acoustics were surely the best ones of the day. Although I listened to the system as a whole, I encouraged myself to make some speaker evaluation as well. I did it just because I'm totally confident that the front end was good enough and I have experienced numerous reference speakers in the same room from the beginning of 1990's.

My declaration is that MG-20.7 is the best Magneplanar ever made, no doubt, and very likely it is the best magnetostatic speaker in the world. Maggie is at its best in acoustical music, but surely it gives impressive listening experiences independently of genres ? even for the most demanding audiophiles. Enthusiasts who are searching last bits of authority may justifiably choose massive and very high quality boxed speakers. But they may have to abandon some of the strengths which MG-20.7 can give. To get everything from the same package seems still to be impossible! Now, I totally understand all the praises which this speaker has got around the world. For me, it seemed to be a tremendous loudspeaker as well! It may need quite a lot of space around it, but naturally you can try it into smaller listening rooms as well.

The performance of this year's Hifi Guru open doors was nothing but impressive. But I can easily imagine that Maggies may give even better sonic results in a certain kind of environment. Anyway, these kinds of events are more than wishful in the future, at least amongst the most bathetic enthusiasts. It would be really a shame if we could not get the experiences like the one I got this time. From the mass events, you cannot or can very rarely get this kind of high definition presentations. Many thanks for the deliverances!