High End Hyvinkää 29.-30.9.2012

Keijo Tanskanen

In English

Johdanto

Edellisvuoden menestyksekkään tapahtuman innoittamana raskaan sarjan äänentoistotapahtuma Hyvinkään Rantasipissä järjestettiin myös tänä vuonna. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestetyn tapahtuman puuhamiehenä toimi pitkän linjan harrastaja ja alalle myös liiketoimiin ryhtynyt Kai Helminen (Ataria Oy), joka osallistui myös laitteistoesittelyyn Fischer & Fischer -huoneessa. Järjestelyt olivat kaiken kaikkiaan hyvät, joskin esittelytilojen koko ja laatu vaihtelivat melkoisesti eivätkä opasteet olleet kaikkein selkeimmästä päästä.

Tapahtuma oli kokoluokaltaan edellisvuoden tasoa ja nähtävää ja kuultavaa oli yllin kyllin, ainakin itselleni yhdelle päivälle. Minulta nimittäin vierähti kierrokseen aikaa noin viisi tuntia ja silti pari huonetta jäi lähinnä kurkistelun varaan. Itse asiaan perehtymisen lisäksi mainittuun aikaikkunaan sisältyi toki yleismaallisempaa suun pieksentäänkin, mikä oli kyllä välillä ihan rentouttavaa. Joka tapauksessa tapahtuma on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, ettei sen merkittävä kasvattaminen ole mielestäni enää toivottavaa. Tämän kokoluokan tapahtumissa kaikki esittelyhuoneet ovat vielä käytävissä läpi ja laitteistot kuunneltavissa ilman suurempaa rasittuneisuutta. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että poistuin lopulta paikalta kohtuullisen päänsäryn kera. Sitä ei kuitenkaan voi laittaa pelkästään tapahtuma piikkiin, vaikka kierros tosiaan työstä kävikin.

Tapahtuman nimen henkeä mukaillen paikalle oli kuljetettu melkoinen määrä raskasta hifikalustoa. Järeimmät yksittäiset tuotteet taisivat olla Fischer & Fischerin 130 kg kappaleelta painaneet kaiuttimet. Tuosta voi tietystikin päätellä myös sen, ettei ihan kaikkein raskaimpia malleja oltu lähdetty hilaamaan paikalle. Osa esittelijöistä tyytyi puolestaan esittelemään selkeästi kevyempää laitteistoa, lähinnä tila- ja tarkoituksenmukaisuussyihin vedoten.

Kuuntelukokemukset

Saamastani päänsärystä huolimatta pidin tekemääni kierrosta ainakin jossain määrin antoisana. Äänellisesti esitykset olivat kokonaisuudessaan melko tasaisia, vaikka yksittäisissä piirteissä hyvinkin erilaisia. Akustiikka oli monissa huoneissa tietenkin kehno. Ainoastaan MR Hifi oli onnistunut saamaan akustisesti hyvän tilan esittelylleen. Näistä haastavista olosuhteista huolimatta moni esittelijä onnistui kuitenkin loihtimaan lupaavia, kuunneltavia ja jopa hyviä lopputuloksia.

Tällaisissa tapahtumissa olisi tärkeätä, että kuuntelijat osaisivat hahmottaa tilojen aiheuttamat värittymät ja suodattaa niitä pois laitteistoarvioita tehdessään. Tällainen osaaminen vaatii kuitenkin runsaasti kokemusta erilaisista kuuntelutiloista eikä täten ole likikään kaikkien harrastajien käytettävissä. Joka tapauksessa näyttää kuitenkin olevan niin, ettei näihin näyttelytilojen akustiikkaongelmiin löydy helppoja ratkaisuja, joten niiden kanssa joudutaan varmasti elämään tulevaisuudessakin.

Tavallisesti messuilta on poimittavissa kohtuullisen selkeä parhaimmisto. Nyt sellaisen ryhmän kokoaminen tuotti minulle laitteistojen erilaisuudesta johtuen kuitenkin poikkeuksellisen suurta vaikeutta. Kierroksen mieleenpainuvimmat esitykset koin Hifiklinikan, Hifihuoneen, Sound Galleryn ja Audio Porin huoneissa, johtuen lähinnä siitä, että näissä huoneissa kuulin joitakin sellaisia positiivisia erityispiirteitä, jollaisia ei muista huoneista löytynyt. Nämä kattaukset eivät kuitenkaan olleet omien havaintojeni perusteella taajuusbalanssiltaan aivan kaikkein parhaita.

Seuraavaksi esittelen ottamani kuvat niistä huoneista, joiden äänimaailmaan tuli perehdyttyä useamman musiikkinäytteen kera. Kuvaan myös lyhyesti huonekohtaisesti niitä kuuntelukokemuksia, joita käyntini synnytti.

Hifimesta:

Linn Majik DSM
Tellurium Iridium -vahvistin
Audiovectorin Si3 Avantgarde Arrete -kaiuttimet
Tellurium -signaalikaapelointi

Aloitin kierroksen täältä. Linnin DSM:stä kaivettiin esiin useitakin tuttuja näytteitä. Isoa ääntä, jytinää ja pauketta etsivälle oli tarjolla niukkuutta, sillä kattaus ei ollut auktoriteetin, teräväpiirtoisuuden eikä iskevyyden osalta parhaimmillaan, tuskinpa sillä näitä asioita oli haettukaan. Sen sijaan hieman rauhallisemmalla musiikilla lopputulos oli ihan hyvä, miellyttäväsävyinen ja olennaisimman esille tuova. Etenkin naisvokalistien luontevat esitykset jäivät mieleen.


Sound Factor:

Vinyylisoitin:
AVID Volvere SP, SME309 -varrella ja Shelter 501 II -rasialla
EAR88PB reference -phonoaste
Kondo KSL-LPz RCA-välikaapeli

Digitaalilähteet:
Linn Majik DSM
EAR Acute III -DAC input ja CD-soitin
Kondo KSL-VzII RCA-välikaapelit

EAR 834 -vahvistin
Audio Exclusive P3.1 -kaiuttimet
Kondo KSL-SPz -kaiutinkaapelit

Mitro soitteli huoneessaan sekä vinyylejä että CD-levyjä. Ensi alkuun tuntui, että huone-kaiutinkombinaation ja/tai setityksen suhteen oli menty vikaan melko raskaasti, mutta kun en ole tottunut tekemään hätäisiä päätelmiä, niin syvennyin kuunteluun pidemmän kaavan kautta kuuntelupaikkoja vaihdellen. Lopputulokseksi tuli, että setti oli kyllä musiikin toistossaan elektrostaattimaiseen tyyliin paljastava, avoin ja paljon detaljeja viljelevä, mutta väistämättä ohutsointinen ja alarekisteristään löysähkö. Kuitenkin, jos kuuntelupaikan spottilinjalta onnistui löytämään sopivan pisteen, jossa huonemoodit tulivat alarekisterin avuksi, niin lopputulos oli merkittävästi kokonaisvaltaisempi. Jälkeenpäin sain kuulla, että asia oli pian noteerattu esittelijänkin taholla ja settiin oli tehty alkutilanteen jälkeen pientä säätöä.


StarsAndStripes:

Ayon CD 5S CD-soitin
Harmonic Audiolabs SE-100 -vahvistin
Atohm GT3 -kaiuttimet
Acoustic Zen -kaapelointi

Stars And Stripesin aktiivinen isäntäpari oli tuonut messuille mielenkiintoista kalustoa, etenkin vahvistin herätti mielenkiintoni. Atohm GT3-kaiuttimien tuominen saatuun huoneeseen oli kuulemma aiheuttanut runsaasti epävarmuutta ja pohdintoja. Pikaisten kuuntelujen ja harkinnan jälkeen kaiuttimet oli kuitenkin päätetty jättää kuunneltavaksi ja esiteltäväksi. Spotissa tovin istuneena voin todeta, että päätös oli havaituista ongelmista, jotka olivat mitä ilmeisimmin lähinnä huoneesta johtuvia, huolimatta minunkin mielestä ihan onnistunut. Musiikintoistollinen lopputulos kun oli kuitenkin varsin kokonaisvaltainen, melko tasainen, yhtenäinen ja messumittapuun huomioiden eloisakin.

Audio Pori:

Brinkmann Balance -vinyylisoitin 10.5 varrella ja EMT Ti -rasialla
DPS 3 vinyylisoitin DPS:n omalla varrella ja Transifguration Axia -rasialla
AMR CD-77 CD-soitin
ASR Emitter II Exclusive -vahvistin
ASR Basis Exclusive -phonoaste
B&W 802 Diamond -kaiuttimet
Soundproof -kaapelointi

Audio Porin huoneessa musiikki soi isännän päämääriä mukaillen miehekkäästi. Vaikka havaitsin toiston tasapainossa hiukan vinoumaa, äänialueissa eriytyneisyyttä ja kireyttäkin, niin pidin kuitenkin lopputulosta hyvänä ja laitteiston potentiaalia riittävästi paljastavana. Musiikki soi kuitenkin kokonaisuudessaan tanakasti, melko kontrolloidusti sekä ylärekisteristään hyvinkin heleästi (mielestäni messujen paras diskantti), kun vain muisti suodattaa pois huoneen ilmeisiä vaikutuksia. Lopputulos oli myös kriittinen(liiankin?) kuuntelupaikan suhteen, mutta lopulta sointitasapaino ja etenkin äänikuva aukesivat kakkosrivin spottipaikalle päästyäni vallan mainiolla tavalla. Pekan soittamat musiikkinäytteet olivat monilta osin tuttuja ja itse asiassa näillä messuilla soitetuista näytteistä kaikkein lähinnä sydäntäni. Tulikohan tämän vuoksi äänelliseen arvioonkin lisäripaus positiivisuutta?


Mareksound:

PS Audio PWT CD-transport
Meridian Solos Control 15 -ohjain
Meridian Audio Core 818 -dac/esivahvistin
Hegel H300 -vahvistin
Tannoy Precision 6.4 -kaiuttimet
Audio Quest ja PS Audio -signaalikaapelointi

Mareksoundin esittelylaitteiston kaiutinvalinta kertoi myös varovaisuudesta kuuntelutilan suhteen. Valinta oli mielestäni pieni tila huomioiden onnistunut. Musiikki soi helposti kuunneltavasti ja sen rakenteiden osalta hiukan flättärimäiseen, olennaiseen paneutuvaan tyyliin. Jäin kuitenkin kaipaamaan vaikuttavampaa, eläväisempää, avoimempaa ja yksityiskohtaisempaa esitystä.


Hifihuone:

1. Setti
Moon 750D CD-soitin
VTL Signature TL-6.5 -etuvahvistin
VTL Signature MB-450 III -monopäätteet
Sonus Faber Guarneri Evolution -kaiuttimet omilla jalustoillaan
Nordost Tyr 2 ja Valhalla -signaalikaapelointi

2. Setti
McIntosh MCD1100 CD/SACD-soitin
McIntosh C220 -etuvahvistin
McIntosh MC452 -päätevahvistin
Marten Django XL -kaiuttimet
Jorma Design Unity -signaalikaapelointi

Hifihuone esitteli tilavassa huoneessaan kahta eri laitteistoa. Ehkä hiukan yllättäen havaitsin niiden perussoinnissa myös merkittävää samankaltaisuutta. Tämä paljastui esimerkiksi viulumusiikilla. Kuitenkin Sonus Faber Guarnieri Evolutionit välittivät mielestäni musiikin Moon ja VTL-elektroniikan avustuksella hiukan täsmällisemmin sekä sävyjen ja detaljien osalta hiukan tarkemmin. Tämän kattauksen äärellä viihdyinkin varsin pitkään. Vastaavasti Martenin Djangot tarjosivat McIntoshin elektroniikan syöttämänä tanakampaa jytkettä alarekisterissä, jopa niin, että esitys herätti mielleyhtymiä kotoisistakin kuuntelutunnelmista.


AH-Hifisystems:

Primare CD 32 CD-soitin
Olive 6HD -musiikkipalvelin
Pro-Ject Dock Box S
NAD M51 DA -muunnin/etuvahvistin
Primare 34.2 päätevahvistin, 2 kpl
SA Mantra 70 -kaiuttimet
SA Mantra 50 -kaiuttimet
Van Den Hul -kaapelointi

Huoneeseen tullessani soimassa olivat kookkaammat Mantra 70-kaiuttimet. AH oli onnistunut vähentämään huoneen negatiivisia vaikutuksia kiitettävän paljon kaiutinvalinnalla ja sijoittelulla. Musiikki toistui pienimuotoisesti, mutta napakanoloisesti ilman pahoin hiertäviä piirteitä. Vastaavasti esitys ei synnyttänyt tällä kertaa suuria positiivisia tunnekuohujakaan. Hiukan kaiholla muistelen menneiden vuosien Focal -demoja (saa ottaa pienenä vinkkinä!).


Sound Gallery:

Wilson Benesch Full Circle Systems -vinyylisoitin
Pathos Endorphin CD-soitin
Pathos In The Groove MKII RIAA
Pathos Inpol2 -vahvistin
Zingali Client Name 1.5 EVO -kaiuttimet
Stereovox and Kondo -kaapelointi

Sound Gallery oli tuonut esiteltäväksi tilan hyvin tiedostetuista akustisista haasteista huolimatta Zingalin suhteellisen järeät kaiuttimet. Kokenut kuuloaistini huomasi varsin pian, ettei kaiuttimien ja huoneen välinen synergia ollut erityisen onnistunut, vaan esimerkiksi alarekisterissä oli selvästi runsautta ja ylimääräistä eloa. Tästä huolimatta setti pystyi mielestäni tuomaan esille vahvuuksiaan ja ominaispiirteitään. Klassisella orkesterimusiikilla oli monien instrumenttien sävyjen osalta havaittavissa selvää vääristymää ja kireyttäkin, mutta vastaavasti toistossa oli kuitenkin runsaasti ajoituksellista täsmällisyyttä ja avoimuutta. Lisäksi setin tarjoama musiikin dynaamisten vaihteluiden seuranta oli tasolla, jota ei päivän mittaan tullut muualla koettua. Tämä havainto tuli varmistettua omalla kaikki kuulemani setit läpikäyneellä Reference Records RR-95CD -levyllä, jonka kolmoskappaleessa on tarjolla haastavaa isorummun jytkettä.


Hifiklinikka:

Oracle Paris pyöritin & varsi Benz Micro ACE HS -rasia
Conrad Johnson TEA2 RIAA
Conrad Johnson ET3SE -etuvahvistin
Conrad Johnson LP66S -päätevahvistin
Verity Audio Finn -kaiuttimet
Stealth -kaapelointi

Tällaisessa betonibunkkerissa luulisi kuulevansa lähinnä täysin kelvotonta toistoa. Hyvin pieneen ja kovapintaiseen huoneeseen oli kuitenkin onnistuttu virittämään kerta kaikkiaan yllättävän tasapainoinen, dynaaminen ja kontrolloitu toisto! Laitteiston ilmeisen laadukkuuden lisäksi esittelijöiden (Kari & Santtu) kokemus näkyi ja kuului lopputuloksessa selvästi. Hifiklinikka tarjosi selvästi tämänvuotisten messujen positiivisimman yllätyksen. Conrad Johnsonin elektroniikka on jäänyt tämänkin session perusteella aivan liian vähälle huomiolle. Lisäksi Verityn pienissä kaiuttimissa on näemmä runsaasti potentiaalia ja eväitä toimia hyvin erittäin haastavissakin olosuhteissa.

Forvoice / Apoll Acoustics:

Mark Levinson No. 390S CD-soitin
Apoll Acoustics 1.0 -monoblockit
Forvoice 10.7 -kaiuttimet
Graditech -kaapelointi

Pasi Lankinen ja kumppanit ovat muutamaan otteeseen yllättäneet menneiden vuosien messuilla tarjoamalla hyviä esityksiä hinnaltaan edullisilla kattauksilla. Nytkin suoritus oli toki hyvä ja helposti kuunneltava, mutta se ei kuitenkaan sytyttänyt aiempaan tapaan. Olisivatko tämänkertaiset musiikkinäytteet paljastaneet joitakin puutteita aiempaa paremmin, vai olisiko esitys ollut jo liian tuttu ja vanhan toistoa? Niin tai näin, niin hyvästä sointitasapainosta huolimatta kappaleet soivat ainakin omaan makuun hiukan liian pehmosti ja suurpiirteisesti.


Harrin Kaiutin:

Ayre CX-7e MP CD-soitin
ASR Emitter II Exclusive -vahvistin akuilla
Harrin Kaiutin Hehku -kaiuttimet jalustoilla
Harrin Kaiutin Loimu -kaiuttimet
CorFac2 -kaapelointi (molemmissa kaiuttimissa myös sisäinen kaapelointi)

Harrin Kaiutin esiintyi edukseen myös tänä vuonna. Uudet Hehku -kaiuttimet ovat suorastaan kuvankauniit ja koetun perusteella myös äänellisesti erittäin hyvät. Vaikka Loimu kookkaampana tarjosikin miehekkäämmän ja alapäästään ulottuvamman toiston, niin pidin ainakin tässä ympäristössä Hehkun toistotasapainoa ja avoimuutta himpun parempana. Hintalaatusuhde on näillä kaiuttimilla tämän istunnon perusteella kohdallaan! Tämä huone tarjosi mielestäni hienokseltaan messujen parasta kotimaisten tuotteiden antia.


Fischer & Fischer::

Musical Fidelity M6 CD-soitin
Musical Fidelity M6 500i -vahvistin
Fischer & Fischer SN550 -kaiuttimet
Nordost Red Dawn -kaapelointi

Tämäkin demo kärsi selvästi huoneongelmista. Edellisvuonna Fischer & Fischerin kaiuttimia esiteltiin mielestäni menestyksekkäämmin, tosin silloinkin vasta kun vahvistin ja kaapelointi vaihdettiin parempiin/sopivampiin. Nytkin laitteiston dynaaminen potentiaali tuli kyllä selväksi ja ainakin soitetut rock-näytteet jyräsivät voimalla. Odotin kuitenkin tasapainoisempaa ja puhtaampaa esitystä, jo laitelistauksen ja aiempien kokemuksienkin perusteella. Nyt Fischer & Fischerille ja tapahtuman isännälle jäi mielestäni melko paljon parannettavaa tulevien vuosien tapahtumiin.


MRHifi:

1. Setti
EAR Yoshino Acute 3 CD-soitin
EAR Yoshino 861 -vahvistin
Gradient 5.0 -kaiuttimet
Kubala Sosna ja Cardas -kaapelointi
2. Setti
Ear Yoshino Acute3 CD-soitin
EAR Yoshino 912 -esivahvistin
EAR Yoshino 509 monoblockit
Gradient Revolution IV -kaiuttimet
Kubala Sosna ja Cardas -kaapelointi

Tässä huoneessa akustiikka oli messutiloiksi hyvässä kuosissa. Ainakin osin sen ansiosta molempien settien sointitasapaino oli erittäin hyvä. Myös kuunneltujen musiikkinäytteiden avoimuus ja hyvän balanssin edesauttama ärsyttämättömyys olivat mallikelpoisella tasolla. Esityksistä puuttui kuitenkin se jokin, joka saisi syttymään kuuntelutilanteessa. Toisin sanoen olisin kaivannut lisää menoa ja meininkiä sekä vaikuttavuutta edesauttavia piirteitä, mutta toki hyvä näinkin.

Yhteenveto

Mielestäni tapahtuman konsepti oli ja on edelleenkin toimiva. Maailmanlaajuisestihan tapahtuma on kuin pisara meressä, mutta paikallisesti hyvinkin tarkoituksenmukaisesti mitoitettu ja kohdennettu. Äänentoistollisesti tällaiset tapahtumat eivät tarjoa tai tarjoavat hyvin harvoin suuria elämyksiä kokeneille harrastajille. Sen sijaan ne tarjoavat mahdollisuuden saada jossain määrin käsitystä ja lisätietoja esiteltyjen laitteistojen potentiaalista ja ominaispiirteistä. Toivon ja itse asiassa uskonkin, että High End Hyvinkää saa jatkoa tulevaisuudessa. Suuret kiitokset sekä järjestäjälle että esittelijöille!

 

Foreword

This year's High End Hyvinkää was arranged by the positive boost of the previous event. The venue was the same as last year, Hotel Rantasipi. The organizer of the event, Mr. Kai Helminen, an experienced audiophile and also an importer for Fischer & Fischer speakers, had taken a lot of care to achieve another success. The results were very good. I could not find much room for complaints on the arrangements, only the guidance could have been a bit clearer. I think that the size of the event was quite optimal for the presentation aims. If there were more demonstrators, it would be really hard to get familiar with sonic features of the systems in a reasonable time.

The challenges in room acoustics existed still. This is something that the visitors must learn to tolerate, because it seems quite impossible to treat the empty rooms in such a short period of time without big costs. It would be very useful if visitors could also learn to filter the lacks caused by the rooms. Yes, it really is possible to do so, at least to some extent, if you are willing to get familiar with the science of room acoustics and get experienced in listening in different kinds of rooms.

The demonstrators had brought an honourable amount of equipment into the rooms. The most massive equipment of the brands were naturally left out; instead, numerous mid-sized and small systems were demoed. Also, there was quite an interesting cable demo done by Nordost (at the room of Hifihuone). For me, it took five hours to get through the event, just because I got quite careful listening sessions in most of the rooms and occasionally had also some refreshing discussions.

The photos and equipment lists of the show can be seen as a part of the Finnish coverage.

Listening results

Sonically, the visit offered rather smooth performances. Despite acoustically difficult rooms, many of the demonstrators had managed to setup listenable or even enjoyable performances. For me, only four rooms could deliver something unique in the event's scale. Those rooms were Hifiklinikka, Hifihuone, Sound Gallery and Audio Pori. However, this does not mean that they delivered the smoothest performances of the show. Instead, they had some important sonic abilities, which the other rooms did not have, at least not in that high level.

Hifiklinikka produced the greatest surprise by delivering very open, fast and controlled performance in such a small and hard-surfaced room. Because of "the bunker", the sound could have been almost intolerable, but No, this was absolutely not the case -- even the balance was acceptable! Hifihuone demoed two setups from which I slightly preferred Sonus Faber Guarnieri Evolution & VTL setup. The sound of violins and the other timbres of played music were excellent there; in the level the other systems remained missing. Sound Gallery's room delivered the most impressive dynamic contrasts of the show; Zingali speakers with Pathos electronics spit out the big drums like no other system during the day. Last but not least, Audio Pori's room delivered the best sonic picture from the sweet spot, after the spot was finally found. Additionally, the treble of the system, although being a bit too front and separate from the other bandwidth, was pure and most natural-like of the show.

There were several rooms which could deliver flat and very nice overall performance, but at the same time, lacked to achieve any extremes and specialities, which I think high-end systems should anyway give, at least in a certain level. Naturally, this may or may not be my personal problem. Anyway, probably the most balanced over-all sound was experienced in the Harrin Kaiutin room where a new Hehku speaker was demoed. The look of the speaker was like a treasure, but even more importantly, it sounded just great with ASR amplification and Ayre source, even in the backer part of the room where I mostly stayed. I appreciated also the sound of the MRHifi room, where the Gradient speakers with EAR electronics delivered flat and generally applicable performances. Still, concerning these two very good setups, I would have liked to hear more such shimmering which the four memorable setups could deliver in certain features.

Conclusion
I think the concept of the High End Hyvinkää was and still is a success. Globally, the event is like a drop in the ocean, but locally very reasonably sized and segmented. Sonically, this kind of events will not give or give rarely any sonic miracles for experienced enthusiasts. What they will give is hints of the potential and some knowledge of the features of demoed systems and equipment. I hope and actually believe that the tradition will be continued in the future. Many thanks for the organizer and presentators!