search



TL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Frankfurt High-End 2001

Jarmo Aulen ja Jukka Tuomaala

Päivitetty 24.6.2001

Frankfurtin High End 2001 messut (14.-17.6.2001) pidettiin perinteiseen tapaan hotelli Kempinskissä Neu-Isenburgissa hieman Frankfurtin ulkopuolella. Puitteet olivat hyvät sillä kyseisessä hotellissa tuntuu olevan normaalia paksummat seinät koska naapurihuoneista kuuluva musiikki ei usein päässyt haittaamaan demoja. Myös hotellin sijainti puistoalueella lammen rannalla luo oman tunnelmansa kuunteluhuoneisiin. Vaikka väkeä oli paljon yllättävän harvaan demohuoneeseen joutui jonottamaan.

Jo parin ensimmäisen tunnin aikana kävi selville että näitä messuja ei päivässä, eikä edes kahdessa, ehdi kunnolla käymään läpi. Yleisesti voisi todeta että putkivahvistimet ja levysoittimet ovat edelleen kova sana, sillä suuresta osasta kuunteluhuoneita löytyi jompi kumpi ja varsin monesta jopa molemmat. Monessa demossa käytettiinkin rinnakkain sekä cd-soitinta että levysoitinta.

Ja kuin vahvistukseksi levysoitin teemalle ensimmäiseksi näyttelyosastoksi osui Clearaudio http://www.clearaudio.de/ Näytillä oli järeitä ja vielä järeämpiä pyörittimiä. Näytteillä oli myös uudet The Balanced Series etuvahvistin ja päätevahvistin. Jos en nyt ihan väärin muista ilmoitettiin etuvahvistimelle hinnaksi 4000 DEM ja päätteelle 8000 DEM.

Seuraavalla osastolla esittelijän nimilapussa luki Petteri Koljonen ja kaiuttimissa Amphion http://www.amphion.fi/ . Demossa soitettiin Argonin vientimallia joka tunnetaan Suomessa nimellä Argon 2. Elektroniikka oli Avangardelta, Rectukselta ja Audio Consequelta. Liekö johtunut äänityksestä vai mistä mutta demossa soitettu klassinen soi hieman kireästi. Petteri Koljonen kertoi että pienen suomalaisen kaiutinmerkin lanseeraminen ulkomaille ei ole aivan yksinkertaista, ja vastaanotossa eri maiden välillä saattaa ilmetä suuriakin eroja.

Fasen ja ASW:n osastolla ei musiikki soinut, joten sieltä tuli lähtö saksalaisen AcousticPlanin http://www.acousticplan.com/ osastolle. Esillä olivat ko. merkin Tala kaiuttimet, Sarod etuvahvistin ja Santor päätevahvistin, äänilähteenä toimi Wadian cd-soitin. Ääni oli varsin erottelukyinen, mutta samalla jonkinverran kliininen.

Cyruksen http://www.cyrusaudio.com/ osastolla esiteltiin uusia Cyrus Icon kaiuttimia. Kaiuttimen diskantti ja keskialue perustuu NXT elementtiin, kun taas bassoelementti on mallia perinteinen. Koskea sai vaan ei kuunnella, oli aamupäivän teema Cyruksen osastolla. Eli kaiuttimia kyllä pyöriteltiin ja availtiin, mutta musiikkidemot oli säästetty myöhemmäksi. Ajankohtaiseen kysymykseen DVD-Audio ja SACD politiikkaan Cyruksen saksalainen edustaja vastasi yrityksen olevan odottavalla kannalla ja katsovan ensin mitä muut tekevät. Ei mitenkään omaperäinen vastaus, sillä sama kommentti tuli monelta muultakin laitevalmistajalta.

Seuraavalla osastolla esiteltiin sveitsiläisen Neukommin http://www.neukomm.com/ elektroniikkaa (ainakin CD24 cd-soitin ja PA26 monopäätteet, myös integroitu CPA24 vahvistin oli esillä). Kaiuttimina olivat Audiostatic http://www.audiostatic.com/ Wing + Fin. Äänenlaadullisesti tämä laitteisto kuului messujen keskitason yläpuolelle.

Viereinen osasto oli sitten aivan omassa sarjassaan. Pikaisessa suomenkielisessä käytävägallupissa Phonosophien http://www.phonosophie.de/ huoneen ääni äänestettiin yksimielisesti messujen huonoimmaksi. Olisiko vika ollut Theben sarjan kaiuttimissa, sillä Phonosophien elektroniikkaa on alan lehdissä joskus kehuttu. Ensimmäisen musiikkinäytteen aikana teki jo mieli poistua paikalta, mutta pakko oli kuunnella myös seuraavan alkua saadakseen vahvistuksen sille että äänen omaperäisyys ei johtunut äänitteestä. Hyvänä puolena voisi sanoa sen että tämän huoneen ovella ei koskaan näkynyt jonoa, ja hyvä kuuntelupaikkakin järjestyi helposti.

Seuraavan osaston kiitollinen tehtävä osui sitten Creekille http://www.creekaudio.co.uk/ ja Epokselle http://www.epos-acoustics.com/ . Paikalla oli myös itse Michael Creek. Jälleen kerran tuli osoitus siitä että hyvän äänen ei tarvitse välttämättä maksaa mansikoita.

Sitten olikin vuorossa annos nostalgiaa. Huoneen ovelta ensimmäiseksi huomion kiinnitti lattialla olevat kaksi 60-luvun nojatuolin selkänojaa. Tarkempi tutkiskelu osoitti että kyseessä oli legendaariset Quad ESL-57 kaiuttimet. Quadin entinen saksalainen maahantuoja on alkanut valmistamaan mallia uudelleen parannettuna versiona. Vahvistinkalusto oli sekä Quicksilver Audiolta http://www.quicksilveraudio.com/ että Quadilta ja cd-soittimena oli Creek CD43 MkII. Ääni oli varsinkin bassopäässä hieman ohut, mutta stereokuva oli hyvä.

Myös seuraavalla osastolla jatkui huonekaluteema. Ei, Ikea ei ole alkanut tekemään kaiuttimien rakennussarjoja vaan kyseessä oli Opera Audio http://www.operaaudio.de/ joka tekee sekä putkivahvistimia että torvikaiuttimia. Vahvistimissa oli käytetty taitavasti puuta, ja puiset torvien suppilot ovat Lowtherilta. Keskialue ja lauluäänet olivat varsin hyvät, mutta kokonaisuutena Opera Audion laitteet eivät jääneet erityisesti mieleen.

Viereisessä huoneessa kiinnitti huomiota laitteiston vakuuttava etupää. Wadia http://www.wadia.com/ 861 cd-soitin sekä Pass Labs http://www.passlabs.com/ X2 etuvahvistin ja X250 päätevahvistin. Kaiuttimina olivat KEF http://www.kef.co.uk/ Model Four Two. Ei vakuuttanut lukee muistiinpanoissani, ja epäilyksen varjo lankesi etupään takia KEF:n kaiuttimien päälle.

Seuraava osasto sen sijaan vakuutti. Siellä esiteltiin Martion Orgon aktiivisia torvikaiuttimia (80 000 DEM pari), Sony SCD-1 SACD/CD-soitinta, Blue Amp http://www.blueamp.de/home.htm phono etuvahvistinta, järeää sinivalkoista levysoitinta jonka nimen olen jo kadottanut sekä VanDenHulin http://www.vandenhul.nl/ P1 passiivista etuvahvistinta. Martion Orgonissa on kolme torvea. Laatikko johon torvet on kiinnitetty ja jossa on vahvistinelektroniikka oli peilipintainen. Ei ehkä sovi joka kodin sisustukseen mutta täydellinen ratkaisu niille jotka haluvat katsoa jalkojaan peilistä samalla kun kuuntelevat musiikkia. Systeemin kyky toistaa dynamiikkaa selvisi kaikille viimeistään Hugh Masekelan Hope levyä soitettaessa. Stereokuva oli myös hyvä ja soittimet paikallistuivat tarkasti. Ehdottomasti ensimmäisen päivän kohokohtia. Samalla laitteistolla demottiin myös CD Duevel Jupiter kaiuttimia (vahvistimena VanDenHul M-1 monopäätteet). Ei ollut yhtään hassumpi ääni siinäkään demossa.

Parasoundin http://www.parasound.com/ osastolla oli esillä paljon tyhjiä laatikoita. Esittelivät nimittäin myöhemmin tänä vuonna julkaistavien Halo sarjan etu- ja päätevahvistimien designia.

Tacet http://www.tacet.de demosi omia DVD-Audio äänitteitään. Laitteistona oli 5 kappaletta CD Duevel Jupiter kaiuttimia, Pioneer 939 DVD-Audio soitin, Yamahan av-etunen ja Primaren http://www.primare.net 5-kanavainen pääte. Demossa soitettu klassinen musiikki (J.S. Bach, The Brandenburg Concertos) oli efektimusiikkia, eli äänitys oli tehty synteettisesti siten että kuuntelija tunsi olevansa soittajien keskellä. Monikanava DVD-Audion ominaisuudet tuli kyllä demottua, mutta kuinka luonnollista tämä sitten oli.

Chord http://www.chordelectronics.co.uk/ ja Audio Note http://www.audionote.co.uk/ olivat samassa huoneessa ja näyttivät pitävän taukoa musiikin soittamisessa. Huoneen ovella oli muodollisesti pätevä sisäänheittäjä neitokainen, ja Chordin vahvistimien sisällä siniset ledit. Näky joka säilyy mielessä pitkään. Jaa että kumpiko, no tuota ....

Kanadalaisia Verity Audio http://www.verityaudio.com/ Fidelio kaiuttimia soitettiin Wadia 861 cd-soittimella ja Lamm http://www.lammindustries.com/ M1.1 monopäätteillä. Esillä oli myös McCormack http://www.mccormackaudio.com/ RLD-1 etuvahvistin ja DNA-125 päätevahvistin. Tästä demosta ei jäänyt mitään erityisempää mieleen, jos ei ihastuttanut niin ei myöskään vihastuttanut.

Saksalaisen SAC:n http://www.sac.de osastosta voisi sanoa että se kuului messujen värikkäimpiin. Kaiuttimet olivat nimittäin iloisen punaisia ja sinisiä.

T+A http://www.taelektroakustik.de/ esitteli elektroniikkaa ja kaiuttimia useammassakin huoneessa ja enimmäkseen kotiteatteriin keskittyen. Hekin kertoivat lykkäävänsä DVD-Audio / SACD päätöstään jonnekin ensi vuoteen että näkevät mitä muut markkinoilla tekevät.

Ranskalaisia Triangle Electroacoustiquen http://www.triangle-fr.com/ Grand Angle sarjan kaiuttimia soitettiin samasta maasta tulevilla Audio Refinement http://www.phlox-electronique.fr/arus.htm Complete sarjan cd-soittimella ja integroidulla vahvistimella. Kuten tunnettua Audio Refinement on YBA:n halvempi rinnakkaismerkki. Muistiinpanoissa lukee, ei sytytä, ei satuta. Eli lähellä messujen keskiverto ääntä.

Brittiläinen Arcam http://www.arcam.co.uk/ on jo jonkin aikaa sitten ilmoittanut päivittävänsä DV88 DVD-soittimensa tukemaan DVD-Audiota. Kysymykseen milloin tämä tapahtuu valmistajan edustaja vastasi että joskus vuoden lopussa. Virallinen selitys oli epäselvyydet digitaaliulostulon kanssa, mutta edustaja totesi että heillä on myös muita keskeneräisiä projekteja jotka on nyt asetettu DVD-Audio päivityksen edelle.

Seuraavalla osastolla demottiin Martin Logan http://www.martinlogan.com/ Odyssey kaiuttimia, NuVista M3 etusella ja päätteellä, Musical Fidelity http://www.musical-fidelity.co.uk/ DVD-1 DVD-soittimella sekä dCS http://www.dcsltd.co.uk/ Purcell ja Delius upsamplerilla ja DA-muuntimella. Tämä demo meni jostain syystä hieman pettymyksen puolelle. Äänestä puuttui paras vapautuneisuus ja ilmavuus, pienet nyanssit jäivät taka-alalle ja esim. rumpukapulalla rummun reunaan nakuttelu ei kuullostanut siltä kuin pitäisi.

Belgialainen Paulaan http://www.paulaan.com/ oli tuonut paikalle kasan marmoria ja graniittia. Ne olivat nimittäin eri värivaihtoehdot kaiuttimen etulevyksi. Ääntä kaiuttimista ei tullut, eli tutustuminen jäi erilaisten kivivaihtoehtojen tutkiskeluksi.

Regan http://www.rega.co.uk/ osastolla soi vain taustamusiikki, ja Regan omien laitteiden lisäksi katseltavana oli myös Einstein putki CD-soitin.

JMLab http://www.focal.tm.fr/gb/sommaire.htm kaiuttimia demottiin kotiteatterihuoneessa yhdessä Proceedin http://www.proceedaudio.com/ DVD-soittimen ja av-etusen kanssa. Vahvistimina oli Aloian http://www.sanibelsound.com/aloia.htm monopäätteitä. Äänestä on Charlien Enkeleiden perusteella vaikea sanoa mitään.

Naim http://www.naim-audio.com demosi uusia Allae kaiuttimiaan Naim CD5 cd-soittimella ja omilla vahvistimillaan. Laitteisto ei päässyt näyttämään kykyjään nuoren esittelijän soittamalla hip hopilla, mutta kun levyksi vaihdettiin Antonio Forcionen Live tuli kuuntelukokemuksesta varsin miellyttävä.

Seuraavaksi oli vuorossa Thule Audion http://www.thule-audio.dk/ elektroniikkaa ja Vienna Acoustics kaiuttimia http://www.sumikoaudio.com/Vienna.htm . Tämän osaston ehdoton erikoisuus oli se että esittelijä istui tiukasti ja hiljaa huoneen ainoalla tuolilla ja antoi messuvieraiden kuunnella seisaaltaan.

Ehkä taktiikka toimi kuten pitikin ja siirryimme seuraavaan huoneeseen katselemaan Balanced Audio Technologies http://www.balanced.com/ vahvistimia ja Genesis http://www.gen-tech.com/ 501 kaiuttimia. Huone oli niin pieni että esittelijät eivät edes yrittäneet soittaa muuta kuin taustamusiikkia.

Sitten olikin vuorossa saksalainen MBL http://www.mbl-hifi.com/ . Esillä oli isoine hintalappuineen 111s kaiuttimet (33 600 DEM), 1512 CD-pyöritin (9 850 DEM), 1515d DA-muunnin (13 990 DEM) ja 8011 päätteet (6 890 DEM). Oli siellä myös 111rc keskikaiutin, eli ilmeisesti myös monikanavaääntä oli demottu. Ensiksi demossa soitettiin saksalaista marssimusiikkia, josta jäi mieleen lähinnä vakuuttava dynamiikka. Jazziin siirryttäessä äänestä tuli ilmi hieman viileä ja kliininen sävy. Stereokuva ei ollut mitenkään tarkka, eivätkä soittimet ja laulaja paikallistuneet kunnolla. Kevyt musiikki toimi tässä kokoonpanossa selvästi parhaiten. Jennifer Warnesin The Bird On Wire kuullosti ihan hyvältä.

Saksalainen Restek http://www.restek.de/ esitteli kromattua elektroniikkaansa, musiikkia niillä ei tällä kertaa soitettu.

Sharp http://www.sharp-eu.com/ esitteli 1-bittisiä laitteitaan (SACD/CD-soitin ja vahvistin) kahdessa huoneessa. Toisessa lähinnä taustamusiikkia Elacin kaiuttimista, ja toisessa monikanava ääntä B&W:n kaiuttimista. Monikanava demossa soitettiin ensin kesällä/syksyllä markkinoille tulevia SACD/CD-soitinta ja vahvistinta, ja sitten vertailun vuoksi monikanavaista universaalisoitinta joka soittaa DVD-Audiot, SACD:t ja CD:t. Prototyypejä olivat myös tämän laitteiston vahvistimet. Näiden prototyyppien odotetaan tulevan markkinoille noin vuoden päästä. Monikanavainen musiikki demo oli DMP Recordsin Sacred Feast levyltä. Tälläinen kirkossa äänitetty kuoromusiikki on mitä otollisinta demomateriaalia monikanava toistoon, paljon jälkikaikuja jne. Hyvin tehty äänitys, eli hyvältähän se tietysti kuullosti verratuna kaksikanavaiseen. Toinen osa demosta oli DVD-elokuvaa DTS äänellä. Elokuvapätkässä digitaalivahvistimen räjähtävä dynamiikka pääsi oikeuksiinsa, ja demon jälkeen keräiltiinkin B&W:n eturitilöitä lattialta. Liekö tarkoitus ollutkin lennättää ritilä lattialle, mutta sieltä se kuitenkin löytyi. Äänenpainetta tuollaiset Sharpin pienet pizzalaatikot ainakin pystyivät kiitettävästi tuottamaan. Paikalla tarkkaillut japanilainen asiantuntija yritti parhaansa mukaan kurkistella millaisia muistiinpanoja demon aikana oikein kirjoitin.

Tuttu mies pohjoismaisilta messuilta eli Björn Wiman esitteli ruotsalaisen SAT:n http://www.bladelius.com/SAT/index.htm elektroniikkaa yhdessä Magneplanar http://www.magnepan.com/ kaiuttimien kanssa. Tämäkin huone oli niin pieni että musiikin soittaminen jäin taustamusiikiksi.

Norjalainen Electrocompaniet http://www.electrocompaniet.no/ esitteli elokuussa markkinoille tulevan 24 bit/192 kHz version EMC-1 CD-soittimestaan. Kysymykseen tuleeko tästä joskus DVD-Audio ja/tai SACD versio oli vastaus että molemmista on prototyypit labrassa valmiina. Electrocompaniet toivoo että SACD selviytyy formaattikisasta voittajana, sillä heidän kokemuksiensa mukaan siinä olisi parempi ääni kuin DVD-Audiossa.

Seuraavalla osastolla sitten olikin melkein valmis SACD-soitin esillä. Saksalainen Lindemann http://www.lindemann-audiotechnik.de/ Reference soitin tulee markkinoille elo-syyskuun vaihteessa. Soitin tukee myös HDCD:tä ja upsamplaa tavalliset CD:t 24 bit/96 kHz:iin. Soitin ei kuitenkaan tue vielä monikanavaista SACD:tä.

Sitten SACD:stä DVD-Audio soittimeen, sillä seuraava laitteisto oli Ayre http://www.ayre.com/ D1 DVD-Audio/Video / CD-soitin, Ayre K1x etuvahvistin, Ayre V1x päätevahvistin ja Avalon http://www.avalonacoustics.com/ Eidolon N kaiuttimet. Tämä oli myös yksi ensimmäisen päivän parhaista demoista. Sijoittelu ei huoneesta johtuen ollut ehkä paras mahdollinen sillä stereokuva jäi vähän pieneksi. Tarkka, nopea ja dynaaminen ääni.

Sveitsiläisiä Piega http://www.piega.ch/ C40 (53 800 DEM) kaiuttimia esiteltiin saksalaisen AVM:n http://www.avm-audio.com/ elektroniikalla, esim. AMP mono päätteet. Seuraavassa huoneessa oli lisää Piegan kaiuttimia ja AVM:n laitteita, lisäksi siellä oli esillä Acoustic Signaturen http://www.acoustic-signature.com/ levysoittimia ja vahvistimia. Valitettavasti näilläkin osastoilla soiteltiin taustamusiikkia. Noita Piegan C40 kaiuttimia olisi ollut mielenkiintoista kuunnella.

Tanskalaisella GamuTilla http://www.gamutaudio.com/ ja Gradientilla http://www.gradient.fi oli yhteinen osasto. Musiikkia soitettiin GamuT CD1 CD-soittimella, M250 monopäätteillä ja Gradient Revolution kaiuttimilla. GamuTilla oli esillä erityisesti Saksan markkinoille suunnattu vaihtoehto, eli mahdollisuus saada laitteisiin kromatut etulevyt. GamuTin Ole Lund Christensen innostui show-miehen elkein soittamaan varsin suurilla äänenpaineilla. Jossain vaiheessa Gradientin Jorma Salmi joutui ystävällisesti muistuttamaan häntä että messuja olisi vielä yksi päivä jäljellä eli jos otettaisiin hieman rauhallisemmin. Tällä osastolla kaikilla oli hauskaa ja siellä musiikinkuuntelu jäikin mukavan jutustelun varjoon.

Saksalaisen Audionetin http://www.audionet.de/ osastolla laitteet olivat pelkästään esillä. Mukana oli myös uusi Audionet MAP etuvahvistin / av-prosessri sekä VIP DVD-Audio soitin jonka virallinen esittely tulee tapahtumaan syksymmällä Berliinin messuilla. Audionetin tavoitteena on tehdä VIP:stä CD-toistossa vähintään yhtä hyvä kuin kehutusta ART V2 CD-soittemesta.

Jos järeät laitetelineet kiinnostavat niin ainakin Siriukselta http://www.sirius-racks.de/ löytyy sellaisia. Metallia, lasia, akryylia ja viimeistelyn laatua näissä ei ole säästelty. Moni niitä ihaili, mutta kukaan ei tainnut uskaltaa kysyä hintaa.

Krellin http://www.krellonline.com/ osastolla oli esillä paikalla olleen amerikkailaisen esittelijän Peter McKayn mukaan ensimmäinen sarjatuotantopari uusista LAT-2 kaiuttimista. LAT-2 on jalustakaiutin joka muistuttaa sekä designiltaan että materiaaleitaan aikaisemmin esitelyä lattiakaiutinta LAT-1:stä. Uudet KAV-sarjan tuotteet olivat myös näkyvästi esillä. LAT-1 kaiuttimilla soitettiin vain taustamusiikkia sillä huone oli liian pieni esittelemään laitteiston (FPB ja KPS sarjaa) koko potentiaalia. Kysymykseeen miksi Krell alkoi tekemään kaiuttimia juuri nyt eikä esim. kolme vuotta sitten oli vastaus että Krellin oma CAST teknologia sai huomaamaan monien kaiuttimien puutteet sekä Master Reference subwooferin tekemisestä saadut hyvät kokemukset rohkaisivat jatkamaan myös omien kaiuttimien suunnittelua. SACD / DVD-Audio formaattikysymykseen Peter McKayn kommentti oli että molempia tuetaan. Kesällä myyntiin tuleva DVD-1 DVD-Video soitimessa tulee olemaan optio myöhemmin julkaistavaan DVD-Audio päivitykseen. SACD soitin on jo parhaillaan kehiteltävänä. Krellin omissa testeissä SACD:llä saadut tulokset olivat äänenlaadullisesti parempia. Mitään tarkempaa selitystä asiaan ei kuitenkaan annettu.

Seuraavat pari osastoa olivatkin sitten saksalaisen Burmesterin http://www.burmester.de/ hallussa. Pienemmässä huoneessa esiteltiin Top Line sarjan tuotteita (949 Mk2 kaiuttimet, 911 Mk3 päätteet, 011 etuvahvistin, 979 CD-pyöritin ja 980 SRC DA-muunnin). Jostain syystä automaattisesti ääntä tuli verrattua toisen saksalaisen eli MBL:n demoon. Burmesterin ääni oli jonkin verran lämpimämpi ja neutraalimpi kuin MBL:n demotussa laitteistossa. Äänikuva ei, ehkä pienestä huoneesta ja kaiutinten sijoittelusta johtuen, ollut erityisen iso. Isommassa huoneessa esiteltiin monikanavaääntä ja esillä oli erityisesti Reference sarjan tuotteita (B99 ja 949 Mk2 kaiuttimet, 011 päätteitä, 007 AV-prosessori, 808 Mk5 etuvahvistin, 969 CD-pyöritin ja 970 SCR DA-muunnin). Kaksikanava toistossa selvisi että Reference ja TopLine sarjassa on selvästi samantyyppinen perusääni. Valitettavasti demossa soitettiin enimmäkseen monikanavaista (DTS) musiikkia, sillä olisi ollut huomattavasti mielenkiintoisempaa kuunnella laitteistoa kaksikanavaisena. DTS-demo ei kokonaisuutena ollut erityisen onnistunut. Ihan kuin monikanavainen demo olisi pitänyt järjestää näyttääkseen että laitteisto on saatavilla ilman että soitetulla materiaalilla olisi ollut sen suurempaa merkitystä.

Tanskalaiset Gryphon http://www.gryphon-audio.dk/ ja Danish Physik olivat demosivat yhteisessä huoneessa. Elektroniikka oli Gryphonilta (upsamplaava Adagio CD-soitin ja Callisto integroitu vahvistin) ja kaiuttimina olivat Danish Physik Point Zero One kaiuttimet. Äänestä jäi kaikenkaikkiaan positiivinen kuva.

Saksalainen Avantgarde http://www.avantgardeusa.com/ esitteli uusia Solo aktiivitorvikaiuttimiaan. Elektroniikkana oli Sonyn SC-1 SACD/CD-soitin ja Tronin putkietunen. Olen kuullut aikaisemmin Avangarden Duo mallia ja siihen verrattuna Solo oli pettymys. Stereokuva oli epämääräinen ja ala-keskiäänet tuntuivat jotenkin korostuneilta. Eräs kuuntelija antoi esittelijälle oman levyn soitettavaksi ja noin puoli minuuttia myöhemmin huone oli tyhjentynyt. Makuja on tietysti monia, mutta soitettu levy oli sekä äänitykseltään että materiaaliltaan varsin omaperäinen (noin niin kuin kauniisti ilmaistuna).

Ja kun oli kerran saksalaisen "torvimusiikin" makuun päästy niin pitihän sitä mennä kuuntelemaan miltä Acapellan http://www.acapella.de/ demo kuullosti. Sisäänpääsy järjestyi hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla mutta pääasia että järjestyi. Acapellalla oli esillä Harlekin Silver Edition kaksitiekaiuttimet sekä Campanile torvi/plasmadiskanttikaiuttimet. Oheislaitteistona oli Clearaudion http://www.clearaudio.de/ järeä levysoitin, italialaisia Unison Researchin http://www.unisonresearch.com/ putkivahvistimia sekä saksalainen Symphonic Line Reference CD-soitin. Harlekinia kuunnellessa ei olisi uskonut että kyseessä on normaali kaksitiekaiutin. Kaiuttimet kuullostivat huomattavasti isommilta kuin ne itseasiassa olivat. Ääni oli neutraali, ilmava, tarkka sekä nopea ja dynaaminen. Lopuksi soitettiin Acapella Campanileja. Demon jälkeen huoneesta käveli ulos hiljaisia ja vakuuttuneita miehiä. Campanilea kuunneltaessa tuli päälimmäisenä mieleen sanat selkeys ja rauhallisuus. Musiikin yksityiskohdat olivat huoneessa vaivattomasti läsnä ilman että laitteisto olisi niitä joutunut erityisemmin kaivelemaan. Varsinkin pianon sointi ja laulu olivat nautinnollista kuunneltavaa.

Seuraavassa demossa olivat myös odotukset korkealla. Wilson Audio http://www.wilsonaudio.com/ esitteli uusia Sophia kaiuttimiaan yhdessä Wilson Watch Dog subwooferin kanssa. CD-pyörittimenä oli Spectral http://www.spectralaudio.com/ SDR 3000 ja DA-muuntimina oli dCS http://www.dcsltd.co.uk/ Elgar Plus ja Purcell yhdistelmä. Vahvistinkalusto oli myös Spectralilta, vaikka paikalla oli myös McIntoshin monopäätteet. dCS Elgar Plussan erikoisuus on se että se on ensimmäinen erillinen SACD-DSD DA-muunnin, se pystyy myös upsamplaamaan tavallisen CD:n DSD:ksi. dCS:n edustaja Robert Kelly ei erityisemmin yrittänyt peitellä turhautuneisuuttaan DVD-Audion digitaaliulostulon standardisoimisen viivästyksiin. Upsamplausta demottiin soittamalla Stingin Englishman In New York kappaletta ensin ilman upsamplausta ja sitten upsamplattuna. Kenellekään tuskin jäi epäselväksi kumpi kuullosti paremmalta, upsamplatussa versiossa oli parempi basson kontrolli, ilmavampi ja luonnollisempi diskantti sekä isompi ja tarkempi stereokuva. Muuten demo keskittyi erityisesti Wilson Watch Dog subbarin demoamiseen. Watch Dog täytti ison huoneen kiitettävästi bassoenergialla. Olisi vain ollut mielenkiintoisempi kuunnella enemmän itse Wilson Sophia kaiuttimia normaalilla musiikilla. Nyt vain jäi vaikutelma että Sophia on erittäin lupaava kaiutin, mutta vahvistus sille jäi puuttumaan. Tässä demossa tuli nähtyä sellainenkin ihme että kesken demoon asteli perhe kahden alle kouluikäisen lapsen kanssa. Lapset pysyivät kohtuullisen hiljaa siihen asti kunnes isän matkapuhelin alkoi soimaan. Kuinka ollakaan perhe poistui paikalta murhaavien katseiden saattelemina. Käytäväpuheissa kävi ilmi että toisessa samana päivänä ollessa demossa Wilsonin kaiutinuutuus oli tehnyt erittäin hyvän vaikutelman.

Saksalainen Ascendo http://www.ascendo.de/ esitteli System E kaiuttimiaan Accuphasen http://www.accuphase.com/ elektroniikan säestämänä. Ääni oli varsin tarkka ja stereokuvakin ok. Bassoa oli kuitenkin tähän huoneeseen vähän turhan paljon. Marantzin http://www.marantz.com/ osastolla oli eillä monikanavainen SA-12 SACD-soitin. Kaiuttimina olivat Tannoyn http://www.tannoy.com/ Dimension sarjaa. Mitään varsinaista demoa ei kuultu vaan huoneessa soitettiin taustamusiikkia.

Kanadalaisia Totem http://www.totemacoustic.com/ Forest kaiuttimia soitettiin ranskalaisella YBA:n http://www.phlox-electronique.fr/indexu.htm Audio Refinementin http://www.phlox-electronique.fr/arus.htm elektroniikalla. Lyhyen demon aikana ei laitteistosta saanut riittävän hyvää kuvaa, mutta positiivisen ensivaikutelman se kuitenkin teki.

Saksalaisen Audio Physicin http://www.audiophysic.com/ osastolla soitettiin prototyyppi kaiuttimia jotka perustuvat markkinoilla olevaan Avanti 3 malliin. Diskantin ja keskialueen sävy oli hyvä mutta bassoa tuli huoneen kokoon nähden liikaa. Stereokuva oli aika hyvä. Esillä oli myös Audio Physic Minos subwoofer. Elektroniikka oli Burmesterilta http://www.burmester.de/ ja Octavelta http://www.octave.de/ .

Skotlantilainen Linn http://www.linn.co.uk oli varannut itselleen kolme huonetta. Yhdessä oli kotiteatteridemo, yhdessä integroitu Classic laitteisto ja viimeisessä Komri kaiuttimet, Sondek CD12 CD-soitin, Sondek LP12 levysoitin, AV5103 etuvahvistin ja Klimax 500 monopäätteitä. Tähän viimeiseen huoneeseen ei kuitenkaan päässyt jonottamatta, eli se jäi sunnuntai-iltapäivän kiiressä näkemättä.

Seuraavalla osastolla esiteltiin saksalaista Accustic Arts http://www.accusticarts.de/ elektroniikkaa (AMP II AC pääte, PreAmp I etunen, Drive I CD-pyöritin ja DAC I DA-muunnin) ja Monitor Audio http://www.monitoraudio.com/ Gold Reference 60 kaiuttimia. Ei demon ääni huono ollut, mutta jotenkin se hukkui massaan.

Sony http://sony.com esitteli omalla osastollaan monikanavaista SACD toistoa. Mukana oli hollantilaisen Polyhymnian edustaja joka kertoi yksityiskohtia monikanavaisen äänityksen tekemisestä. Molemmat esittelijät olivat ammattitaitoisia, mutta itse demo oli lievästi sanottuna yleisön kosiskelua. Musiikkinäytteet olivat enimmäkseen efektimusiikkia joista luonnolisuus oli kaukana. Suureen yleisöön sellaisilla on kuitenkin helppo tehdä vaikutus. Tässäkin demossa oli pari nuorta pariskuntaa joiden miesosapuoli kovasti nyökytteli ja todisteli tyttöystävälle kuinka huima ero kaksikanavatoistoon tuli. Uskoisin että kokeneemmalle kuuntelijalle tällä demolla ei ollut kovin paljoa annettavaa.

Fischer & Fischerin http://www.fischer-fischer.de/ huoneessa soitettiin luonnonkivikoteloon tehtyjä SN 550 kaiuttimia. Tässä vaiheessa alkoi olla jo enemmän mielessä lentokentälle lähtö kuin itse messut, eli ei äänestä tällä kertaa sen enempää.

Näillä messuilla tuli ainakin yksi asia selväksi, laitteiden mustat etulevyt eivät ole saksalaisten makuun. Harmaita niiden olla pitää, ja vielä parempi jos ovat kromattuja tai ainakin kiiltäväksi hiottuja.

Levymyyntiosastolla tuli nähtyä lyhyessä ajassa enemmän LP levyjä kuin muutaman viimeisen vuoden aikana yhteensä. Levysoitinten suosio tuntuu myös jatkuvan sillä niitä oli esillä monelta eri valmistajalta.

Messut olivat kaiken kaikkiaan hyvin järjestetyn tuntuiset, ruokaa ja juomaakin oli saatavissa samoissa tiloissa. Tuli myös tunne että suurimmalla osalla ihmisiä ei ollut pahemmin kiire eikä demohuoneiden ovilla usein päässyt syntymään kilpajuoksua parhaimmalle kuuntelupaikalle.

Formaattikisa DVD-Audion ja SACD:n välillä näyttää olevan kaikkea muuta kuin ratkaistu. Vaikuttaa siltä että SACD on hieman lisännyt suosiota, mutta kesälomien jälkeen tilanne voi olla taas muuttunut johonkin suuntaan. Todellisista universaalisoittimista ei puhuttu missään. Ja missä oli sitten messujen paras ääni? Sitä varten olisi pitänyt saada muutamat laitteistot samaan huoneeseen että arvoinnista olisi tullut enemmän tasapuolinen. Tuolle finaalikierrokselle olisivat selviytyneet ainakin Acapellan, Martionin, Wilson Audion/dCS:n ja Ayren/Avalonin osastot.

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com