search



TL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Frankfurtin High-End Messut 2002

Jarmo Aulen

Päivitetty 21.5.2002

Frankfurtin High End 2002 messuilla oli pitopaikan lisäksi muutakin tuttua, sää nimittäin oli kuin toisinto viime vuodesta, välillä paistoi aurinko, välillä satoi ja välillä jyrisi ukkonen. Kahden päivän aikana ei millään ehdi näkemään kaikkea, ja siksi huoneita tuli käytyä hieman valikoiden läpi. Esimerkiksi Burmesterin demo näytti olevan aika pitkälti viime vuoden kaltainen eikä siihen jonottamiseen tullut nyt käytettyä aikaa. Kuva, joko plasmanäytöstä tai projektorista, oli viime vuodesta yleisempi apuväline. Mistään kotiteatterimessuista ei edelleenkään ollut kyse, olipahan vain kuva esillä hieman useammassa paikassa. Jäi myös sellainen vaikutelma että viime vuoteen verrattuna huoneiden akustointiin oli tällä kertaa käytetty keskimäärin enemmän aikaa ja vaivaa. Sunnuntaina yleisöä oli odotettua vähemmän, mutta siihen olivat varmaan osasyinä samaan aikaan olleet F1 kisa sekä äitienpäivä.

Kierros alkoi yläkerrasta ja ensimmäisessä huoneessa tuli vastaan Klimo Beltaine putkimonopäätteet ja Merlin etunen, Jadis JD-3 CD-soitin http://www.jadis-electronics.com/, Pluto levysoitin ja Duevel http://www.duevelloudspeaker.com/ BellaLuna kaiuttimet. Stereokuvasta puuttui tarkkuutta, mutta muuten ääni oli ihan ok. Huoneen ikkunasta näkynyt lampi joutsenineen ei ainakaan haitannut tunnelmaa.

Vieressä olleessa Restekin http://www.restek.de/ huoneessa olisi melkein ollut aurinkolasit tarpeen, kromi laitteiden etulevyistä nimittäin kiilteli siihen malliin. Musiikkina soitettiin paikallista nahkahousuhumppaa, ja kuunteluhetki jäi siksi sen verran lyhyeksi että äänestä ei paljoa jäänyt mieleen.

Ranskalainen Lavardin http://www.lavardin.com esitteli vahvistimiaan yhdessä Simon Yorke Designs levysoittimen ja Meridian CD-soittimen kanssa. Kaiuttimina olivat Avalon Opukset. Ongelmallisesta huoneesta huolimatta ääni oli hieman pyöreää bassopäätä lukuunottamatta hyvä.

Seuraavassa huoneessa oli esillä saksalaiset Amazon Audio Components kaiuttimet ja levysoitin, Connoiseur Definition etunen sekä Omtec http://www.omtec-audio.de/  monopäätteet. Kaiuttimien 15 elementtiä lasi/puu levyssä olivat mielenkiintoisen näköinen ilmestys. Stereokuva oli iso mutta ei kovin tarkka. Dynamiikkaa sen sijaan tuntui löytyvän mukavasti.

Vacuum State Electronics http://www.vacuumstate.com esitteli omaa RTP 3C etuvahvistinaan, prototyyppi putkipäätteitä ja modifioimaansa Sony SCD-777ES SACD soitinta yhdessä Audiokron kaiuttimien kanssa. Valitettavasti esittelijät olivat tauolla ja huonessa soi vain taustamusiikki.

Penthousen demohuoneesta taisi tulla vääränlaiset odotukset, sillä vaikka paikalla olleet Transrotor levysoittmet olivatkin huomiota herättävän näköisiä niin jostain syystä huoneesta jäi päällimmäiseksi mieleen lievä pettymys.

Acoustic Solid torvikaiuttimet toivat muotoilunsa ansiosta mieleen mummon vanhan putkiradion, eivätkä niiden seurana olleet Consonancen ja Holfin laitteet nekään ole viimeistelyltään perinteisten stereolaitteiden näköisiä. Messujen puupitoisin osasto.

Viereistä sitten löytyikin messujen ensimmäiset suomalaiset kaiuttimet. Crevasse nauhadipoleja soitettiin saman firman putkimonopäätteillä ja Sonyn CD-soittimella. Käytetty demomusiikki sopi ehkä paremmin paikalliseen kuin pohjoismaiseen makuun, eikä laitteiston äänestä ainakaan kuulemani demon perusteella päässyt oikein selville.

Saksalainen Trigon http://www.trigon-audio.de/  esitteli elektroniikkaansa yhdessä Audio Physic Virgo III kaiuttimien kanssa. Pieneen huoneeseen tuli turhan runsaasti bassoa, mutta muuten ääni kuullosti hyvältä.

Seuraavan huoneen kaiuttimien diskantit loistivat käytävälle asti. Kyseessä nimittäin olivat saksalaisen Lanschen http://www.ib-lansche.de/ aktiivikaiuttimet jotka käyttävät samantapaista ioni diskanttia kuin Acapella. Diskanttiaan Lansche kutsuu osuvasti Coronaksi. Kaiuttimista on saatavana sekä aktiivinen että tavallinen versio. Muu laitteisto koostui Omtecin etusesta ja nimettömästä CD-soittimesta. Tässäkin huoneessa bassotoisto osoittautui ongelmalliseksi ja bassot jyräsivätkin siihen malliin että vähemmälläkin olisi pärjännyt. Diskanttipää sen sijaan oli onnistunut, sopivan kirkas, ilmava ja läpinäkyvä.

Lähistöltä löytyi jo toinen suomalaisfirma, eli PENAUDIO http://penaudio.fi/. Esillä olivat uutuusmallit Charisma ja subwoofer Charm. PENAUDIO taisi kerätä suomalaisista eniten huomiota, sillä uutuuksien normaalista poikkeava viimeistely näytti herättävän ohikulkijoiden huomion ja näkyipä Charisman kuva olevan myös parin englanninkielisen messuraportin web-sivuilla. Viimeistelyn lisäksi myös äänestä tuntui tulevan PENAUDIOn väelle kiitosta, eikä syyttä sillä hyvin PENAUDIO kansainvälisen vertailun kestikin.

Wilson Benesch http://www.wilson-benesch.com/ Arc kaiuttimia soitettiin Audionetin http://www.audionet.de/ elektroniikalla (ART V2 ja SAM). Kaiuttimet kuullostivat selvästi kokoistaan isommilta, diskantti vain tuli hieman kuin verhon takaa.

Balanced Audio Technology http://www.balanced.com/, Vienna Acoustics http://www.vienna-acoustics.com ja Thule Audio http://www.thule-audio.dk/ olivat yhteisessä huoneessa. Mitään varsinaista demoa ei järjestetty, vaan musikki oli tausta musiikkia. Vienna Acoustics:n uudet alumiinikoteloiset kotiteatterikaiuttimet herättivät muotoilullaan monen mielenkiinnon, myös muiden mallien viimeistelyä ihasteltiin.

Gryphon http://www.gryphon-audio.dk/  esitteli uusia Cantata kaiuttimiaan suurin piirtein samalla kokoonpanolla kuin maaliskuussa Kööpenhaminan messuilla. Tällä kertaa demo kuullosti paremmalta, mutta eivät kaiuttimet vieläkään säväyttäneet siten kuin 19 000 euron kaiuttimilta odottaisi.

Avantgarden http://www.avantgarde-acoustic.de/ demo näytti olevan kopio viime vuodelta. Esillä olivat Avantgarde Solo torvikaiuttimet, Sony SCD-1 SACD soitin sekä Tron ja Comet vahvistimet. Solon -60 luvun hiustenkuivaaja design jää kerralla mieleen, mutta ääni oli tälläkin kertaa lievä pettymys.

Gradient http://www.gradient.fi/  ja GamuT http://www.gamutaudio.com/ olivat perinteiseen tapaan yhteisessä huoneessa. Esillä olivat Gradient Revolution erillisine lisäbassoineen sekä GamuTin erityisesti Saksan markkinoille tuomat kromipintaiset versiot M250 monopäätteistä, C2R etusesta ja CD1 CD-soittimesta. Dynamiikkaa systeemistä lähti siihen malliin että taisivat naapurin puolella seinät pullistella.

Sveitsiläinen Ensemble esitteli Figura kaiuttimiaan yhdessä Evivo vahvistimen, Previvo etusen sekä Dichrono CD-pyörittimen ja DA-muuntajan kanssa. Äänestä jäi ensimmäiseksi mieleen svetsiläinen tarkkuus ja uskomattoman luonnollinen ukkosen toisto. Lähempi tarkastelu tosin osoitti että ukkosen ääni tuli avoimesta ikkunasta, no ei se oikein siihen musiikkiin olisi sopinutkaan.

Accuphasen http://www.accuphase.com/ huoneen erikoisuus oli se että siellä ei ollut kaiuttimia. Esillä taisi kuitenkin olla suurinpiirtein kaikki markkinoilla olevat mallit. Huonetta kiertäessä tuli yhtä äkkiä mieleen että IT messuilleko sitä ollaan tultu. Tämä johtui siitä että Accuphasen Digital Voicing ekvalisaattorin suuressa LCD-näytössä komeili käyttöliittymänä Windows CE.

Wadian http://www.wadia.com/ 901 DA-muunnin ja 301 CD-soitin olivat ensiesittelyssä ja niitä soitettiin yhdessä Audio Researchin http://www.audioresearch.com/ Reference sarjan päätteiden ja Tannoy http://www.tannoy.com/ Canterbury 15 kaiuttimien kanssa. Sivummalla oli myös esillä Advantagen http://www.bladelius.com/ADVANTAGE/  elektroniikkaa. Äänestä on vaikea sanoa mitään sillä eturivin paikoilla streokuva oli kovin epämääräinen ja oikeampi paikka istua olisi ollut jossain taaempana. Tannoy Canterbury 15:n retromuotoilu tuskin jättää ketään kylmäksi.

Acapella http://www.acapella.de/ oli viime vuoteen verrattuna huomattavasti pienemmässä huoneessa. Oikeastaan voi vain ihmetellä kuinka he olivat onnistuneet saamaan kuusi paria kaiuttimia, kaiken sen elektroniikan (Unison Research) ja vielä muutamia tuoleja niin pieneen huoneeseen. Siinä huoneessa Campanilet näyttivät todella isoilta ja dynamiikkaa tuli huoneeseen varmasti riittävästi. Yllättävän hyvin he olivat kuitenkin saaneet niinkin isot kaiuttimet siinä tilassa soimaan. Alfred Rudolph esitteli myös itse äänittämäänsä 6-kanavaista levyä. Kun yleisö kyseli on onko kyseessä SACD, DVD-Audio vai kenties dts äänitys herra Rudolph vastasi että tämä on 6 x mono äänitys eikä se siten ole minkään nykyisen standardin mukainen. Demossa oli pääkaiuttimina Acapella Harlekinit ja niiden takana katon rajassa Opera Mini kaiuttimet. Samanlaiset Opera kaiuttimet olivat myös takakaiuttimina. Kuten jo kaiuttimien sijoittelusta voi päätellä stereokuvassa riitti korkeutta ja syvyyttä. Kummallista kyllä se ei kuitenkaan tuntunut keinotekoiselta, vaan näistä pikkukaiuttimista tuli vain lähinnä heijastuneita ääniä. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen monikanava demo.

Plinius http://www.pliniusaudio.com/ esitteli uutta järeää monikanavavahvistaan sekä SA250 ja SA102 strereopäätteitään. Samassa demossa oli myös Expolinearin kaiuttimet ja vinyylilevyjä soitettiin ELP lasersoittimen avulla.

Avalon http://www.avalonacoustics.com/ Opus Ceramic kaiuttimia soitettiin yhdessä Ayre http://www.ayre.com/ D1 CD/DVD-soittimen sekä Pass Labs http://www.passlabs.com/ X1 etusen ja X250 päätteen kanssa. Äänestä jäi positiivinen mielikuva, vähän tyyliin tässä on systeemi joka kuullostaa ns. oikealta.

Sama maahantuoja oli myös viereisessä huoneessa jossa esiteltiin Avalon Eidolon Diamond yhdessä Ayren elektroniikan kanssa. Esillä oli myös Ayren uusi AX7 integroitu vahvistin ja Avid http://www.avidhifi.co.uk/ Acutus levysoitin. Jos Avalon Opus kuullosti oikealta niin Eidolon Diamond oli vielä tarkempi ja dynaamisempi. Nämä kaksi huonetta olivat mielestäni yhdet parhaista messuilla.

Saksalainen T+A http://www.taelektroakustik.de/ esitteli uusia Criterion TCI 1RE kaiuttimiaan. Kaiuttimen erikoisuus on elektrostaattinen diskantti ja oma putkivahvistin. Valitettavasti koekuuntelu jäi väliin sillä edellinen demo oli juuri loppunut eikä seuraavan alkamisesta ollut vielä tietoa.

Seuraavan huoneen laitteisto koostui kanadalaista Verity Audio http://www.verityaudio.com/ Parsifal Encore Monitor kaiuttimista, Wadia 861 CD-soittimesta ja Conrad Johnson http://www.conradjohnson.com/ etusesta ja päättestä. Laitteiston ääni oli neutraali ja siinä oli selkeästi ainesta. Ilmeisesti huone aiheutti jonkin verran ongelmia sillä käytäväpuheissa tuli ilmi että samanlaisesta laitteistosta oli kuultu jossain toisessa demossa parempaakin ääntä.

Bösendorferin nimestä tulee ensimmäiseksi mieleen pianot. Pianoiden lisäksi Bösendorfer http://www.boesendorfer.com/ on aloittanut myös kaiuttimien valmistuksen. Kaiuttimien viimeistelyn luulisi kelpaavan vaativampaankin makuun, sen verran hienoa työtä niiden kanssa on tehty. Demon elektroniikka oli Electrocompanitilta http://www.electrocompaniet.no/. Huone oli todennäköisesti messujen kaikuisin ja kovin, ei mattoja, ei verhoja, ei edes yhtä taulua seinällä. Tästä syystä muistiinpanoihin ei tullut äänestä kuin iso kysymysmerkki. Näitä kaiuttimia olisi kuitenkin mielenkiintoista päästä kuuntelemaan kunnon olosuhteissa.

Sony oli tällä kertaa onnistunut monikanavaisessa SACD demossaan hyvin. Sonylta ei tosin demossa ollut lähinnä muuta kuin SCD-XA777ES soitin. Kaiuttimina olivat saksalaiset Geithain http://www.me-geithain.de/ aktiivikaiuttimet ja etuvahvistin oli sveitsiläinen Orpheus Laboratories http://www.orpheuslab.com/ Orpheus Two monikanava etunen. Etukaiuttimina oli kolme Geithain RL-901 kaiutinta ja takakaiuttimina kaksi Geithain RL-903 kaiutinta, subbari oli saman merkin Basis 2. Demoa vetänyt Meik Wippermann kertoi etukäteen hieman musiikkinäytteiden äänityksellisistä eroista ja antoi sitten yleisön tehdä omat johtopäätöksensä. Nyt kun kaiutinpuoli oli kunnossa tuli Sonyn aikaisempiakin demoja selvemmin esille että hyviä monikanavaäänityksiä ei ole helppo löytää. Valitettavan moni on äänitetty ikäänkuin kuuntelija istuisi keskellä orkesteria. Onneksi löytyi pari poikkeustakin, Pentatonen http://www.pentatonemusic.com/ Mendelssohn levy näytti miltä hyvä monikanavaäänitys voi kuullostaa, toinen hyvä esimerkki oli vanhasta äänityksestä masteroitu Dave Brubeckin Take Five. Vertailu näillä levyillä kaksikanavaiseen toistoon ei ollut täysin reilu sillä nyt kaiuttimet oli sijoitettu optimaalisesti monikanavatoistoa ajatellen ja hieman erilaisella sijoituksella olisi varmasti tullut parempi tulos kaksikanavaisena. Joka tapauksessa itselleni tämä oli ensimmäinen kunnollinen monikanavainen SACD tai DVD-Audio demo.

Saksalainen Ascendo http://www.ascendo.de/ esitteli System K kaiuttimiaan yhdessä Audio Aero http://www.audioaero.com/ Capitole Mk II CD-soittimen ja CAT putkipäätteiden kanssa. Ääni oli ehkä hieman viileään ja yli analyyttiseen kallellaan, mutta nopeutta ja dynamiikka kyllä löytyi. Esillä oli myös Ascendon DASK etunen. Ascendolla oli myös toinen huone jossa soitettiin System M kaiuttimia CAT JL2 putkipäätteillä ja Audio Aeron Capitole Mk II:lla. System M:ssä oli resoluutiota ja dynamiikkaa vielä System K:takin enemmän.

ProAc Tablette Ref 8 kaiuttimia soitettiin Mark Levinsonin elektroniikalla. Ääni oli suhteellisen siisti, vaikka noin pienestä kaiuttimesta ei luonnollisestikaan kovin paljoa bassopään potkua tullutkaan. Kaiuttimilla oli niin matalat jalustat että mietitytti oliko tarkoitus kenties istua lattialla tuolien sijaan.

Sveitsiläisiä Oskar Heilin kaiuttimia demottiin yhdessä Coplandin http://www.copland.dk/ elektroniikan kanssa. Oskar Heilin kehittämää AMT diskanttia käyttää pari muutakin kaiutinvalmistajaa. Demossa käytettiin uutta, Auloksen ja Kitharan jälkeen, tullutta mallia. Kapeasta sijoituksesta huolimatta stereokuva oli varsin iso. Kaiutin tuntui olevan myös varsin herkkä. Paremmissa olosuhteissa Oskar Heil kaiuttimet saattaisivat olla tutustumisen arvoisia.

Ranskalaisia YBA http://www.phlox-electronique.fr/ Passion integroitua ja CD3 CD-soitinta esiteltiin kanadalaisten Totem http://www.totemacoustic.com/ Forest kaiuttimien kanssa. Äänestä jäi mieleen että se oli vapautunut, avoin ja tasapainoinen.

Suomalaiset Amphion http://www.amphion.fi/ Helium2 kaiuttimet olivat saaneet tällä kertaa seurakseen Orpheus http://www.orpheuslab.com/ One etusen ja Orpheus Three monopäätteet, CD-soittimena oli ranskalainen Metronome http://www.metronome-technologie.com/ Kuuntelukokemus jäi lyhyeksi ja niinpä siirryin käytävän puolelle herrojen Koljonen ja Hyvönen seuraan juttelemaan niin äänentoistosta kuin myös muista elämän perusasioista.

Marantz http://www.marantz.com/ esitteli messuilla universaalin DV8300 soittimen, joka soittaa niin CD:t, SACD:t kuin myös DVD-Audio levyt. Kun pyysin esittelijää soittamaan jotain DVD-Audio levyä kaivoi hän tyytyväisenä esille dts musiikkivideon. Loput demosta menikin sitten Marantzin VP-12 videotykin kuvan ihastelemiseen, ja jäi vain arvailujen varaan mitä kaveri olisi soittanut jos olisin pyytänyt SACD demoa.

Krell http://www.krellonline.com/ yllätti pitämällä puhtaan elokuva demon. Kuvalähteenä oli DVD Standard DVD-soitin, etuvahvistimena Home Theater Standard ja vahvistimina kaksi FBP-350mc monopäätettä ja kolmikanavainen KAV-3250. Pääkaiuttimina olivat Krell LAT-1:t, keskikaiuttimena LAT-C ja takakaiuttimina LAT-2:t. Kyllähän tuolla laitteistolla kelpaisi varmaan elokuvia katsella, jos siis sattuu pankkitilillä olemaan tarvittava määrä valuuttaa niiden hankintaan.

Sonus Faberilta http://www.sonusfaber.com/ oli esillä Cremona malli yhdessä Graaf http://www.graaf.it/ Modena päätteen ja GM 13.5B etusen sekä Audiovox Villa CD-soittimen kanssa. Kaiuttimissa oli upea viimeistely, mutta ääni ei yltänyt ihan samalle tasolle.

Järeät australialaiset Halcro http://www.halcro.com/ DM68 monopäätteet olivat samalla osastolla Danish Physics kaiuttimien kanssa. Laitteiston etuvahvistin ja levysoitin olivat Clearaudiolta http://www.clearaudio.de/ . Stereokuva oli tarkka ja siinä oli myös varsin hyvä syvyysvaikutelma. Ei hassumpi esitys.

Lindemannin http://www.lindemann-audiotechnik.de/ huoneista, ja varsinkin heidän uudesta kaksikanavaisesta D680 SACD-soittimesta, puhuttiin käytävillä ja kahviossa. Uusi soitin oli juuri saanut erittäin hyvät arvostelut saksalaisessa Stereossa ja tietysti herätti mielenkiintoa sekä tavallisena CD-soittimena että SACD soittimena. Laitteiston muut komponentit olivat myös Lindemannilta, eli AMP4 integroitu vahvistin, CD1 SE CD-soitin ja B90 kaiuttimet. Demon tarkoituksena oli verrata uutta soitinta maineikkaaseen CD1 SE:hen ja myös verrata D680:n CD- ja SACD-toistoa toisiinsa. Esittelijä onnistui tavoitteessaan eli todistamaan että uusi soitin on parempi kuin CD1 SE, ja että SACD soi vielä paremmin kuin saman levyn CD kerros. SACD demossa Belafonten Carnegie Hall levyltä löytyi enemmän yksityiskohtia ja dynamiikkaa kuin CD-kerrosta soittaessa. Myös diskantti muuttui parempaan suuntaan.

Samanlainen Lindemannin D680 löytyi myös Fischer & Fischerin http://www.fischer-fischer.com/ huoneesta. Vahvistimena oli järeä SR Emitter II Plus integroitu ja kaiuttimina siis Fischer & Fischerin uusi SL450. Ääni oli selkeä ja kirkas, mutta bassoa tuli huoneen kokoon nähden liikaa.

Myös Audio Aeron http://www.audioaero.com/ huoneesta puhuttiin käytävillä. Siellä esillä olivat Capitole Mk II CD-soitin, Prestige monopäätteet ja kuin suomalaisia varten tehdyt sinivalkoiset Acapella http://www.acapella.de/ High Violon 2001 kaiuttimet. Melkein olisi voinut lainata Antero Mertarantaa ja sanoa "Se on siinä". Parin päivän messuilla kiertelyn jälkeen tässä oli huone joka todella pysäytti kuuntelemaan musiikkia. Paikalla olivat niin Audio Aeron Jean-Paul Combelles kuin Audio Aeron USA:n/Kanadan maahantuojakin. Äänessä oli luonnollisuutta, ilmavuutta ja resoluutiota. Acapellan diskanttia ovat monet kehuneet enkä voi tämän demon perusteella olla muuta kuin samaa mieltä heidän kanssaan.

Kulman takaa löytyi toinenkin hyvin mieleen jäänyt huone. Siellä olivat esillä uudet Audio Physic http://www.audiophysic.de/ Kronos kaiuttimet yhdessä saman merkin Strada digitaali päätteiden, Octave http://www.octave.de/ Jubilee etusen, Accuphase http://www.accuphase.com/

DP85 SACD soittimen ja Audio Aero Capitole Mk II CD-soittimen kanssa. Ääni oli todella tarkka, nopea ja dynaaminen. Stereokuva oli iso joka suunnassa. Kronokset tuntuivat kestävän tehoa vaikka kuinka paljon, ja tällä laitteistolla tuntui pystyvän soittamaan luonnollisilla Äänenvoimakkuuksilla mitä hyvänsä materiaalia.

Mitä messuilta sitten jäi päällimmäisenä mieleen? Ensimmäinen onnistunut SACD monikanavademo oli yksi sellainen asia. Jotenkin myös säväytti nähdä Bösendorfer nimisiä kaiuttimia, siitäkin huolimatta että niiden äänestä ei messuolosuhteissa pystynyt paljoa sanomaan. Minun mielestäni äänellisesti parhaita olivat Audio Aeron ja Acapellan yhteinen demo, Audio Physics Kronos demo sekä

Avalon Opus ja Eidolon Diamond demot. Lindemannin SACD soitinta ja Acapellan omaa monikanava demoa oli myös mielenkiintoista kuunnella.

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com