Arken 2002 Hifi, Göteborg 
5.-8.9.2002

Teksti: Jarmo Aulen
Kuvat: Timbre/HifiForum.nu

Päivitetty 16.9.2002

Messupaikka alkoi jo lähestymään, mutta jokin tässä opastetaulussa hieman huolestutti.

Arken 2002 messut Göteborgissa olivat tämän vuoden suurimmat hifimessut Ruotsissa. Perjantaina ja lauantaina väkeä oli ollut kovasti, mutta sunnuntaina ei pahempia ruuhkia päässyt syntymään. Monissa huoneissa oli esillä sama tai lähes sama laitteisto kuin viime vuonna Malmössa, joten kaikesta päätellen mitään kovin suuria muutoksia ei markkinoilla ole vuodessa tapahtunut.

SACD oli kuitenkin näkyvämmin esillä kuin aikaisemmin. Kotiteatterin määrä taisi olla suhteessa sama kuin kahtena edellisenä vuonna.

PL Audion demo koostui dCS http://www.dcsltd.co.uk/  Verdi, Purcell ja Elgar CD/SACD pyörittimestä ja DA-muuntimesta/upsamplaajasta, Chapter Audio http://www.chapteraudio.co.uk/  Chapter Two päätteestä ja VonSchweikert http://www.vonschweikert.com/ VR4 MkIII kaiuttimista. Kaapelit olivat Acoustic Zeniltä ja Harmonic Techiltä. Äänestä voisi anoa että se oli neutraali ja tarkka. Pieni huone aiheutti ongelmia bassopäässä, mutta olosuhteet huomioon ottaen se oli kuitenkin ihan ok. 
Lautasten soinnista jäi ehkä paras säihke puuttumaan, mutta kokonaisuutena demo kuitenkin kuului messujen parhaimmistoon.

Esillä olivat myös JM Lab Mezzo Utopiat http://www.focal.tm.fr/ , KR Enterprisen Double Kronzilla putkipäätteet ja Talon http://www.talonaudio.com/ Raven kaiuttimet.

Messujen järein kotiteatteri demo oli SIE / Barco Sverigen osastolla. Pääkaiuttimina olivat JM Lab Utopiat, keskikaiuttimena Utopia Center, takakaiuttimina Mezzo Utopiat ja subbarina Utopia Sub II. Elektroniikka oli kokonaisuudessaan Audionetiltä http://www.audionet.de/. Ensiesittelyssä oli uusi VIP CD-DVD-Audio soitin, ja muu laitteisto koostui viidestä AMP II MAX monopäätteestä ja MAP etuvahvistimesta. Kuvapuolesta huolehti Barcon Cine 9 CRT-tykki. Esillä oli myös prototyyppi tulevasta Audionet AMP VII monikanavapäätteestä. Demosta jäi vähän ristiriitaiset tunnelmat sillä esittelijän lupaama DVD-Audio osuus osoittautuikin Robbie Williams DTS-demoksi ja osassa elokuva osuutta käytettiin DVD-levyä jossa oli varsin heikko kuvan laatu. Jäi sellainen mielikuva että tuolla laitteistolla olisi saanut aikaiseksi myös paljon paremman demon.

Vincent http://www.vincent-tac.de/ ja Mirage http://www.miragespeakers.com/ esittelyssä esittelijöiden toiminta häiritsi kuuntelua ratkaisevasti. Yksi esittelijöistä osoitti tuntevansa demolevyt hyvin sillä joka kerta kun bassopäässä tapahtui jotain piti hänen polkea jalalla tahtia. Samanaikaisesti toinen esittelijä johti kuuntelupaikan takana kovaäänistä keskutelukerhoa. Kaiuttimina olivat Mirage OM5:t ja elektroniikkana Vincent SV 236 integroitu ja saman sarjan cd-soitin. Samassa huoneessa oli myös Marantzin elektroniikkaa ja Mordaunt Shortin kaiuttimia.

Netto Direktin osastolla demottiin Cayin elektronikkaa yhdessä Martin Loganin kaiuttimilla. Tämä yhdistelmä ei kerta kaikkiaan toiminut yhdessä ja suuri osa vieraista poistui paikalta varsin nopeasti.

Tanskalaisia Audiovector http://www.audiovector.dk/  S6 Avantgarde kaiuttimia soitettiin Arcamin http://www.arcam.co.uk/ FMJ sarjan elektroniikalla. Ehkä tarkoituksena oli esitellä kuinka huonosti äänitetyt levyt soivat, mutta lopputulos oli joka tapauksessa epämiellyttävän pistävä. Viime vuonna vastaavassa demossa ääni oli selkeästi parempi.

 

Van den Hul http://www.vandenhul.com/  M1 monopäätteet ja saman sarjan etunen olivat nyt ensimmäistä kertaa esillä ruotsalaisilla messuilla. CD-soitin oli Tube Technologylta ja kaiuttimet Monitor Audiolta http://www.monitoraudio.com. Mitään varsinaista demoa en onnistunut kuulemaan kun huoneessa soitettiin pelkästään taustamusiikkia.

Taustamusiikkia soitti myös viereisen huoneen Hi Tech Audio joka esitteli Nottingham Analoguen levysoitinta, Berendsenin Pre1 etuvahvistinta, CDP1 cd-soitinta ja STA150 päätettä yhdessä Defakto fakt5 kaiuttimien kanssa. Tanskalaisen Ewald Steensen A/S:n Mark Levinson, Proceed ja Revel http://www.madrigal.com/ demo oli hyvin pitkälle samaan materiaaliin perustuva kuin keväällä Kööpenhaminassa ja viime syksynä Malmössa. Pikakuuntelun perusteella vaikutti siltä kaksi edellistä kertaa olivat äänellisesti onnistuneempia. Esittelijä oli kuitenkin yhtä asiantunteva ja informatiivinen kuin aikaisemminkin.

Ruotsalaisella Mårten Designilla http://www.martendesign.com/ oli maailman ensiesittely uusille Coltrane kaiuttimille. Kaiutin perustuu hiilikuitukoteloon sekä keraamisiin keskialue- ja bassoelementteihin ja Thiel & Partnersin timanttidiskanttiin. Elektroniikkana käytettiin Advantagen S1 CD-soitin – etuvahvistinta ja uusia vielä prototyyppiasteella olevia monopäätteitä. Demo keskeytyi jo ennen kuin se edes alkoikaan sillä toisesta monopäättestä paloi sulake. Muutaman minuutin odotuksen jälkeen paikalle kiiruhti Michael Bladelius työkalupakkeineen. 

Se hyvä puoli tästä viivästyksessä oli että kun porukka alkoi liikkumaan ympäriinsä onnistuin siirtymään vapaaksi jäänelle parhaalle kuuntelupaikalle. 

Coltranen ääni oli neutraali, nopea, tarkka ja erottelukykyinen. Diskantti vaikutti oikein hyvältä, se oli sopivan kirkas ja silkkinen. Bassopää oli kontrolloitu ja syvyyttä löytyi silloin kuin äänittessä sitä todella oli. Samassa huoneessa oli esillä myös Jorma Kosken valmistamia JPC virtajohtoja http://jorma.sansobalans.se/ . Huoneessa oli sananmukaisesti lämmin tunnelma, siitä piti huolen sekä runsas kuulijajoukko että ulkona vielä syyskuussakin paahtanut helle.


Suuresta hallista löytyi esimerkiksi sellaisia merkkejä kuin Avance, Neat, Panasonic, Kenwood, Sharp, Teac, AAD, Vienna Acoustics, PS Audio, NHT, Aragon, Polk Audio ja Proson. Yhteistä hallissa esitelleille oli se että kuuntelusta ei tullut mitään sillä demot menivät kilvan soitoksi. Siksi oli yllättävää nähdä esim. Hifi Klubbenin järeä Classe / B&W laitteisto hallin nurkassa kun suurin osa vain käveli pysähtymättä osaston läpi.

Classe Monopääte ja B&W Nautilus

 


Audionordin
iso huone oli jaettu kahdelle erilliselle demolle. Toisessa päässä oli Quadin http://www.quad-hifi.co.uk/ , Sonyn ja Gradientin http://www.gradient.fi/ monikanava SACD demo ja toisessa Audio Physic http://www.audiophysic.de , Krell http://www.krellonline.com/ , Audio Research http://www.audioresearch.com/ demo. Quadin ESL sarjan kaiuttimilla oli seurana Gradientin Revolution subbarit ja elektroniikkana oli Sony SCD-XA333ES SACD-soitin ja VA333ES kotiteatterivahvistin. 
Audionordin demossa soitettiin ensin Audio Physicin uutuusmalleja eli Kronos kaiuttimia, Strada digitaalivahvistimia ja Strada Pre etuvahvistinta. Äänilähteenä käytettiin Audio Researchin CD3 CD-soitinta. Aivan kuten Frankfurtissakin jäi päällimmäiseksi mieleen Kronos – Strada yhdistelmän vaikuttava dynamiikka. Diskantti ja keskialue oli puhdas ja neutraali, mutta bassopäässä oli vähän turhan paljon muhkeutta. Kyseinen huone on aiheuttanut aina laitteistosta huolimatta ongelmia bassoille, joten siitä saattoi olla kysymys tälläkin kertaa.


Demon toinen osa koostui Krellin Showcase etuvahvistimesta ja monikanavapäättestä, Philips SACD-1000 soittimesta ja Audio Physic Avanti III pääkaiuttimista, Avanti Center keskikaiuttimesta, Virgo III takakaiuttimista ja Minos subbarista. Peter McKay Krelliltä esitteli uusien Showcase mallien sopivuutta musiikin kuunteluun sekä 2-kanavaisena että monikanavaisena. Tässäkin demossa oli bassopään tasapainossa oli ongelmia ja niinpä subbarin asetuksia muuteltiin musiikin mukaan. Osa monikanavamusiikista toimi hyvin ja osalla taas keinotekoinen äänitys häiritsi. Audio Physicin Joachim Gerhardt oli ollut paikalla perjantaina ja lauantaina, mutta sunnuntain demoissa häntä ei enää näkynyt.

Ruotsalainen kaapelivalmistaja Gignos esitteli tuotteitaan Musical Fidelity http://www.musical-fidelity.co.uk/  Nu-Vista sarjan CD-soittimella ja integroidulla vahvistimella. Kaiuttimina olivat vielä nimettömät prototyypit jotka viittaavat siihen että Gignos tulee laajentamaan valikoimaansa myös kaiuttimiin.

High-Fi Consult esitteli maahantuomiaan merkkejä, eli Koran http://www.kora.net ja Audiomecan http://www.audiomeca-hifi.com/  elektroniikkaa sekä Amphionin http://www.amphion.fi kaiuttimia. Pieni huone tuntui olevan suosittu sillä se oli täynnä väkeä aina kun yritin päästä kuuntelupaikalle.

Kun sitten puoli tuntia ennen sulkemisaikaa tein viimeisen yrityksen olivat Amphion Xenonit jo muoviin käärittynä ja tavarat muutenkin käytävällä pakattavana.

Hi-Fi Agenten käytti elokuvademoissaan Thule Audio http://www.thule-audio.dk elektroniikkaa, ALR Jordanin http://www.alr.de  kaiuttimia ja REL:n subbareita.

Sonyn osastolla uutuutena oli NS999ES DVD-SACD-soitin joka tulee korvaamaan mainetta keränneen DVP-S9000ES:n. Osa demosta oli elokuvaa ja osa monikanavaista musiikkia.

Tonkraftin huoneen olivat vallanneet tanskalaiset, eli siellä oli esillä Gryphonin http://www.gryphon-audio.dk/  elektroniikkaa ja Dynaudion http://www.dynaudiousa.dk/ kaiuttimia. Dynaudio Confidence C4 demo ei mielestäni ollut yhtä hyvä kuin keväällä Kööpenhaminassa, mutta juhlavuoden mallin Special 25:n demo kuullosti varsin onnistuneelta.

Jamo ja Onkyo olivat yhteisellä osastolla jossa esiteltiin Onkyon uusi DV SP800 SACD-DVD-Audio soitin. Tämä universaalisoitin tulee markkinoille marraskuussa ja sen hinnaksi arvioitiin noin 1 850 euroa. Esillä oli myös Onkyon Integra sarjan RDV-1 DVD-Audio soitin, RDC-7 etuvahvistin ja RDA-7 päätevahvistin.

 

Bladelius Design Group http://www.bladelius.com/ esitteli Advantage ja SAT elektroniikan lisäksi myös ruotsalaisia QRS kaiuttimia. Esillä olivat prototyypit Advantagen tulevista biamp monopäätteistä (700W bassoille, 500W diskantille ja keskialueelle, hinta-arvio noin 10 900 euroa pari) sekä uudesta monikanavavahvistimesta (hinta-arvio 7-kanavaisena noin 8 700 euroa). Erikoisuutena oli QRS:n prototyyppi massiivisesta Jupiter mallista jonka diskantti- ja keskialueosan kuuntelukulman säätäminen hoituu kauko-ohjaimella. QRS:ltä tulee saamaan myös moottoroituja kaiutinjalustoja joiden korkeutta voi säätää kauko-ohjaimella.


Demoa vetänyt Ingemar Carlsson kertoi viihteellisesti muistakin hifiin liittyvistä asioista kuin itse laitteistosta.Ensin soitettiin QRS Merkurius (noin 2 450 euroa / pari) kaiuttimia SAT:n elektroniikalla. Ääni oli hieman kovahko ja esim. pianosta jäi paras kuulaus puuttumaan. Isompi QRS Neptunus yhdessä Advantage S1 CD-soitin etusen ja monikanavapäätteen kanssa soi diskantin ja keskialueen osalta paremmin. Bassoissa oli ylimääräistä muhkeutta, ja Ingemar Carlssonin mukaan se johtui enimmäkseen huoneesta joka oli identtinen Audionordin huoneen kanssa.

Jälkikäteen miettiessä messujen parasta ääntä jäi päällimmäiseksi mieleen Mårten Designin ja Audionordin Audio Physic Kronos demot. Nämä kaksi olivat omassa sarjassaan ja seuraavaksi tulivat mielestäni PL Audion dCS, Chapter Audio, VonSchweikert ja Bladeliuksen Advantage, QRS Neptunus demot.

 

 
searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatterit

HifiGuru

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com