Sami Penttilä Highendnewsin haastattelussa

Päivitetty 19.8.2000

Mikko Mattila

Jyväskyläläinen PenAudio on ensimmäisen toimintavuoden aikana tuonut markkinoille useita hintaluokkansa referensseiksi muodostuneita kaiuttimia, joiden ansioista on taitettu peistä välillä kiivastikin Internetissä. Highendnews tapasi PenAudion pääsuunnittelijan Sami Penttilän ja otti selvää filosofioista näiden kotimaisten laatukaiuttimien takana.

PenttilaSami.jpg (8894 bytes)

Sami Penttilä, PenAudion perustaja ja pääsuunnittelija. Kuinka homma alkoi?

Homma lähti liikkeelle alun perin siitä, kun en löytänyt itselleni kaiuttimia. Kuuntelin useita alan lehtien "testivoittajia" ja ihmettelin kun kaikissa tuntui olevan jotain virheitä. Ne eivät kelvanneet perheellemme. Ajattelin, että jos nämä ovat parhaimpia mitä on olemassa niin sitten kannattaa alkaa itse tekemään kaiuttimia.

Oikeiden soittimien soundin esiinsaaminen on ollut Sinulle läheinen asia?
Ehdottomasti - Itse olen soittanut pianoa, klassista kitaraa, sähkökitaraa ja rumpuja. Vaimoni soittaa viulua ja pianoa. Yhdessä käymme myös konserteissa. Se on ollut myös mielenkiintoista havaita, että minä kuuntelen soundeja ja vaimoni sitä miten soitetaan; se kai erottaa aidon muusikon harrastelijasta.

Et tainnut olla ainoa joka haaveili omien kaiuttimien rakentamisesta?
Hyvän kaiuttimen suunnitteleminen vaatii minusta insinööritaitojen lisäksi jonkinlaisen syvällisemmän näkemyksen aitoon ääneen. Ilman pohjaa musiikista teknisen perusosaamisen lisäksi ei kaiuttimia kannattanut edes ajatellakaan ryhtyä rakentamaan.

Kaikki haluavat nykyisin rakentaa itse "maailman parhaita kaiuttimia". Ylpeät itserakentajat kehuvat soundejaan, useimmat eivät kuitenkaan ole koskaan kuulleet aitoja soittimia saati lyöneet symbaalia tai soittaneet ukko-noaa keski-ceestä.

Entäpä tekniikkapuolen osaaminen?
Hifiharrastukseni alussa luin artikkeleita, kuinka huone pilaa toiston ja opiskelin kaikki kirjat suomen- ja englanninkieliset aiheesta mitä vaan löysin. Rakentelin rakennussarjakaiuttimia, purin kaikki kaiuttimet mitä käsiini sain. Virittelin niitä. Sitten oli aika tehdä valintoja ja menin insinöörikouluun. Koulunkäynnin ohessa sain opettajia innostumaan projekteistani ja sain arvokasta tietoa sähkötekniikasta, statiikasta, korvan anatomiasta, kuulojärjestelmästä – kyllä, näitäkin voi insinöörit nykyään lukea. Laajensin tietojani havaitsemisen psykologiaan ja psykoakustiikkaan. Näihin pohjatietoihin/taitoihin perustuen syntyi PenAudio 7.6cx, jonka kehitysprojekti oli hermoja raastavaa, mutta opettavaista.

PenAudio 7.6 cx oli teidän ensimmäinen tuote, johon törmäsin  - sattumalta. Kun olimme kuunnelleet sitä parikymmentä minuuttia, tuntui siltä, että tästä kaiuttimesta on pakko kirjoittaa lukijoille…
Artikkelit ja testit osoittivat, että kaiuttimen sointi huoneessa ja sen saaminen hyväksi siellä on ehdoton edellytys musiikin nauttimiseen kotona. Huomasin, että kaiuttimen tekeminen hyväksi ei tarkoittanut sitä, että saadaan kaiutin soimaan hienosti vain kaiuttomassa huoneessa eli saadaan tasaiset taajuusvasteet. Vasta kaiuttimen toiminta kuunteluhuoneessa ratkaisee lopputuloksen. Siksi vapaakenttävasteilla erityisesti kulmista mitattuna on kyllä paljon hyötyä virittelyvaiheessa: vaikka kaiuttimet olisivat kohti kuuntelijaa on siihen sekoittunut jo paljon heijastuksia.

Mutta mittaukset eivät riitä hienosäätöön. Mittarit eivät yksinkertaisesti kerro kaikkea sitä mitä kaiuttimiltamme haemme; sähköisesti vahvistamattomien soittimien sävyjä, aitoa kolmiulotteisuutta, stereokuvan laajuutta. Ne on havaittava muilla keinoin. Siksi käytämme paljon aikaa mittausten lisäksi kuunteluun kokeneiden musiikin ammattilaisten ja harrastajien kanssa, jotka tietävät kuinka soittimet luonnossa soivat.

Lukijoillemme tuskin jää epäselväksi, mikä on PenAudion sointi-ihanne?
Se on neutraali, luonnollinen, korostumaton. Kuin soitin, joka vaan soi, kun siitä jokin sävel soitetaan. Ei enempää, ei vähempää. Ja koska en tällaisia kaiuttimia löytänyt aloin itse valmistaa niitä. Joissain häiritsi virheet taajuusalueella, toisissa oli raskas basso, joka vei muita alueita pimentoon. Oli kaiuttimia, joissa oli balanssi kohdallaan, mutta sävyt puuttuivat. Vasta myöhemmin olen saanut kuulla kaiuttimia, joissa useimmat asiat olivat kohdallaan. Onneksi vasta myöhemmin, sillä jos olisin kuullut niitä aikaisemmin PenAudiota tuskin olisi…olisin löytänyt hakemani...

Jakosuotimien asteiden paremmuuksista puhutaan paljon. Olette päätyneet käyttämään  ensimmäisen asteen jakosuotimia?
Jakosuotimemme toteutus kyllä riippuu käytettävien elementeistä, säteilykuvioista ja vaihevasteesta. Kysymys siitä pitääkö se olla 1. 2. tai 3. asteen suodin ei voi antaa juuri mitään vastausta. Ensimmäisen asteen suodin on kaikkein vaikein tehdä niin, että kaikki arvostamamme asiat saataisiin esiin. Se saattaa olla teorian mukaan paras, tosin tästäkin on erilaisia näkemyksiä, mutta ainakaan käytännössä usein näin ei ole. Olen kokeillut monenlaisia suodin/elementti/koteloyhdistelmiä, siis kokeillut, en ainoastaan simuloinut. Asioita, joista edellä olen jo maininnut ei voida simuloida, joten luotamme hyvin paljon subjektiivisiin testeihin, joiden perusteella teemme aina viimeisen valinnan.

Kuinka sitten tehdään hyvä jakosuodin?
Jakosuotimessa käytämme vain parhaita mahdollisia osia mitä markkinoilta saa. Niitäkin testaamme aina löytääksemme parhaimman vaihtoehdon. Sanotaan, että hifilaitteistossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi kaiuttimet erilaisissa kokoonpanoissa soivat hyvinkin erilailla. Niin on kaiuttimissakin ja sen osien summassa.. Siksi haemmekin aina parhaimmat kompromissit, subjektiivisen äänenlaadun prioirisoiden.

Ja luotatte myös subjektiivisiin testeihin?
Luotamme. Usein epäillään subjektiivisien testien paikkansapitävyydestä, jos kuuntelijat ovat tehtäviensä tasalla, kuten "korvamme", minä luotan täysin niihin. Vertaamme aina aitoja soitinääniä toistettuun musiikkiin. Se perustuu kyllä muistikuviin, mutta vankkoihin sellaisiin. Jos on soittanut soitinta 15 vuotta, tietää kyllä kuinka oma instrumentti soi ja etenkin kuinka se ei ainakaan soi.

Käytämme ilman muuta tekniikkaa hyväksemme; etenkin ennen hienosäätöä, uskonvahvistukseksi. Mutta lopulliset ratkaisut tehdään kuulohavaintoihin perustuen. Subjektiivisiin havaintoihin luottaminen tuntuu olevan vaikea asia monelle "insinöörille" ymmärtää tai hyväksyä. Esimerkiksi kolmiulotteisuus musiikissa; sanotaan, että soittimet tulevat kaiuttimien takaa, irrallaan, ilmavasti. Kaiuttimet häviävät. Miten tämä mitataan, koska sehän muodostuu jokaisen korvien välissä, ei kaiuttimien. Sanovathan jotkut, että avaruudessa ei ole muka meidän lisäksi elämää…Tekniikka pelkästään ei riitä kaikkien ilmiöiden löytämiseen mittareilla, mutta myönnän kyllä, että monia ilmeisiä puutteita voi selittää mittaustuloksista.

Elementtien materiaali vaikuttaa sointiin vai vaikuttaako?
Monesti puhutaan ns. eksoottisten materiaalien käytöstä elementtien materiaaleina ja siitä, kuinka paljon paremmin ne toistavat. Me käytämme elementtejä, joiden haitalliset värähtelyt ovat mahdollisimman pieniä käytettävällä taajuusalueella. Siksi käytämme melko perinteisiä materiaaleja, kuten diskanteissa kangasta, keskiäänielementeissä muovia ja bassoissa hiilikuitua ja aiomme käyttää alumiinia bassoissa uusimmassa mallissamme. Olemme havainneet, että metallikalotti diskanttina aiheuttaa soitinten sävyjen pirstoutumista, koska niiden jälkivärähtely on melkoista kuuloalueen yläpäässä ja ylempänäkin. Tästä kuuloalueen yläpään toistosta on keskusteltu paljon ja olemme tutkineet asiaa paljon. Mielestäni epäjatkuvuus, resonointi, särö tai jyrkkä katkaisu tuolla alueelle hävittää soitinten sävyjä, jotka juuri tekevät musiikista kaunista, vaikka mittausten mukaan kaikki voisi olla OK. Diskantti on meillä tekstiiliä samasta syystä kun keskiääni muovia eli ei resonanssipiikkiä ei ole. Uusi ääniformaatti korostaa resonoimattomuutta varsinkin yläpäässä.

Keskiäänielementeistä puhuttaessa on ehdottoman tärkeää, että elementit ovat varsinkin tuolla alueella, jossa ihmisen kuulo on tarkin erittäin resonoimattomia ja säröttömiä. Siksi käytämme muovia, koska sen sisäinen vaimennus on ehdottomasti paras tuolla alueella.

Kuunteluarvioissamme olemme havainneet, että monet, vaikka eivät kaikki, kuulemistamme kevytmetallikartioisista säteilijöistä soivat transienteilla kuin pölykapselit, mistä tämä johtuu?
Metallien käyttö tuolla keskialueella on näin insinöörin kannalta katsottuna melko hankalaa, koska ne tekevät todella suuren resonanssipiikin keskialueella/aladiskanttiin, jonka poistaminen vaati yleensä imupiirin, joka taas muodostaa vaihesiirtoa, jälkivärähtelyjä ja muita ongelmia. Hatunnosto niille, jotka tässä onnistuvat. Muutenkin kannattaisi käyttää elementtejä, joiden toistoa ei tarvitsisi muokata paljoa suotimessa. Mitä vähemmän osia sen parempi. Siksi testaammekin useita elementtejä. Kun olemme löytäneet sopivan kartiomateriaalin testaamme vielä usean valmistajan vaihtoehdot, jotta löytäisimme parhaimman vaihtoehdon.

Säteilyominaisuudet vaikuttavat toimintaan huoneakustiikassa, kuinka olette ottaneet suuntaavuusominaisuudet huomioon?
Nythän vouhotetaan kamalasti kaikenlaisten superhypersuuntavuusjuttujen kanssa. On paneelikaiuttimia, jotka suuntaavat lähes kaiken horisontaalisuunnassa vertikaalitasostaan. Sitten on D'Appolition ratkaisu pystytason suuntaavuudessa. Ja lisäksi suomalaisten torvi- ja kotelovastineet.

Olemme tutkineet paljon parhaiden high-end valmistajien kaiuttimia ja vertailleet niiden käyttämiä systeemejä. On vain osattava löytää parhaat kompromissit. Me käytämme kaiuttimissamme, sanoisiko sitä vaikka terveeksi suuntaavuudeksi eli pyritään käyttämään elementtien suuntakuvioita hyödyksi ilman kotelo tai suuntainkorjausta. Koaksiaalielementtihän kuitenkin toimii hyvin pitkälle tällaisena suuntaimenakin myös kaiken muiden hyvien kompromissien lisäksi (viive, yksipistesäteilijä jne.). Pidämme elementit mahdollisimman pienessä, reunoistaan pyöristetyssä etulevyssä ja samalla vertikaalilinjalla. Tällä päästään kohtalaiseen suuntaavuuteen, ei liian heikkoon ei liian vahvaan. Ääriratkaisut vievät usein metsään.

Luonnollisten soittimien suuntavuushan on hyvin erilainen. Esimerkiksi vasket säteilevät kapealla keilalla ja ääni on hyvin erilainen suoraan edestä kuin sivuilta, toisaalta piano leviää melko laajallekin...
Siksi väitänkin, että "terve suuntaavuus" on lähellä "sitä oikeaa". Ovathan kaikki soittimetkin lähimpänä tätä. Ylä-äänillä suuntaavia ja alaäänillä ympärisäteileviä. Jos käytetään voimakasta suuntaavuutta olisi sitä sitten käytettävä sitten koko alueella, jotta säilytettäisiin jonkinlainen tasapaino. Mielestäni esimerkiksi erilaiset hybridiratkaisut eivät toimi juuri tämän takia.

Itse en myöskään pidä tästä paneelikaiuttimien voimakkaasta suuntaavuudesta, koska ne ovat liian tarkkoja syvyyserottelusta. Oikeassa konserttisalissa ei mikään soitinryhmä tule tuosta putkesta, vaan on levittynyt tasaisemmin ja epäselvemmin. Lisäksi pienikin pään kääntäminen aiheuttaa epämiellyttäviä balanssimuutoksia. Mutta en ole kuullut kaikkien valmistajien kaikkia malleja, joten ei siitä sen enempää. Dynaamisen kaiuttimen vahvoja puolia mielestäni ovatkin aidon tilavaikutelman oikeanlainen välityskyky ja räjähtävä dynamiikka, jota orkesterikin saa aikaan salissa.

Mikä on mielestäsi vaativin soitin saada kuulostamaan kaiuttimella oikein?
Ehdottomasti kirkkourut, joiden ambienttia en ole saanut täysin luotua aidonoloiseksi, mutta lohdutukseksi itselleni en ole vielä kuullut yhdenkään kaiuttimen tekevän niin ja matkan varrella olen kuullut kaikenlaisia kaiuttimia. Kaikki akustiset soittimet ovat erittäin vaativia, sillä niitä soittaneena ja kuulleena on erittäin vaikea saada kaiutin toistamaan vakuuttavasti niiden sävyjä.

Ensimmäinen vuosi on ollut melkoinen menestys PenAudiolle, mitä suunitelmia kuuluu lähitulevaisuuteen?
Aiomme jatkaa samoilla linjoilla ja kehittää uusia ja keksiä mahdollisia parannuksia jo tuotannossa oleviin tuotteisiin. Testaamme elementtejä ja komponentteja. Olemme kehittelemässä mielenkiintoista "juttua" kahden fysiikan tohtorin kanssa, josta maailma tulee taatusti kuulemaan tulevaisuudessa. Seuraamme aikaamme ja valjastamme uusia tekniikoita, jos olemme ne hyväksi omissa testeissämme havainneet. Sellainen kirkkourut toistava kaiutin tulee meiltä tänä syksynä.

Kiitokset, Sami, ja onnea matkaan.

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com