Audio Aero Prima mk 2 Integroitu Vahvistin

Petri Mutanen

Päivitetty 20.2.2003

Audio Aero on ollut markkinoillamme noin vuoden verran. Testissä oleva integroitu vahvistin on valmistajan edullisin malli. Audio Aero kuuluu Ranskalaiseen Mazeres Aviation Group-yhtymään, jonka erikoisaloihin kuuluu mm. ilmailu-alan erilaiset tekniset sovellukset. AA:n suunnittelijat näyttäisivät olevan putkifriikkejä ja näitä putkia sitten löytyykin jokaisesta AA:n nykyisin tuotannossa olevasta laitteesta. Voisi sanoa että pyrkimys erilaisten teknisten innovaatioiden käyttöön jota muut high end valmistajat eivät käytä on silmiinpistävää. Ehkäpä Audio Aeron vertaaminen menneiden aikojen Sitikoihin ei ole kovin kaukaa haettu vertaus eli selkeä poikkeaminen massasta.

Tekniikka

Tarkasteltaessa Primaa kannen alta, ensimmäiseksi huomio kiinnittyy rakenteen yksinkertaisuuteen. Kotelon sisällä on lähinnä ilmaa. Toki joukkoon on eksynyt muutama aktiivinen ja passiivinenkin komponentti. Laitteessa on 5 rca sisäänmenoa joista yhtä (input 5) voidaan käyttää myös balansoituna. Balansointi valitaan takaseinästä liittimien vierestä olevasta keinuvivusta. Kaiutinliittimet ovat nk. naparuuvi mallia joita on yksi pari kanavaa kohden. Naparuuvit ovat sen verran lähellä rca-liittimiä että paksujen ja jäykkien kaapelien kanssa operoiva joutuu ähkimään oikein kunnolla.

Ilman kytkentäkaaviota sähköinen rakenne näyttäisi seuraavalta: Balansoidussa sisäänmenossa balansoitu signaali muutetaan operaatiovahvistimella yksipäiseksi signaaliksi eli laitteen sisäinen rakenne on nk. yksipäinen. Sisäänmeno signaalit viedään piirkorttia pitkin etulevyysä sijaitsevalle Alpsin valmistamalle valintakytkimelle.

Tämän jälkeen signaali jatkaa matkaansa vieressä sijaitsevalle ”siniselle” myöskin Alps:in valmistamalle potentiometrille jota voidaan käyttää sekä mekaanisesti että sähköisesti kauko-ohjauksella. 

Seuraavaksi signaali viedään nk. buffer-asteelle jonka tehtävänä on muuttaa suuri sisäänmeno impedanssi matallammksi, jona toimii yksi kappale JAN 6021W miniatyyri tuplatriodiputki, joka on molemmille kanavoille yhteinen. Tätä samaa putkea AA käyttää kaikissa cd-soittimissaan integraattori piirissä jonka tehtävänä on tasata da-muunnoksessa syntyvä analogi signaalin pieni porrastus.

Viimeisenä aktiivikomponenttina on integroitu päätevahvistinpiiri TDA7294 jonka on valmistanut ST-Microelectronics. Pääteastepiiri on DMOS-tyyppinen jonka erikoisuus on huomattavasti korkeampi antoteho kuin vastaavanlaisilla piireillä. Tämä on saatu aikaan prosessoimalla kaksi piipalaa päällekkäin (D=double diffused). Piiri on pitkälle integroitu sisältäen mm. oikosulku-ja lämpösuojat, näiden seikkojen vuoksi se tarvitsee hyvin vähän muita ulkopuolisia komponentteja toimiakseen.

Piirikortti on valmistettu lasikuidusta ja on viimeistelyltään keskeneräisen oloinen esim. kauko-ohjauspiirin yhteen kantaan on tehty varsin tökerö lisäys selvästi jälkeenpäin ja yhden puolijohteen jäähdytykseen on tarttunut tinapallero jossakin valmistuksen vaiheessa. 

Layout kertoo myös että suunnittelija ei ole antanut erityistä painoarvoa mm. lyhyille signaaliteille, siinä määrin pitkiä matkoja signaalia kuljetetaan pitkin piirikorttia. Myöskään symmetristä rakennetta ei ole katsottu tarpeelliseksi. Tämä ilmenee mm. tavasta jolla putki on sijoitettu piirikortille, eri kanavoiden signaali joutuu kulkemaan eripituisen matkan bufferin ja pääteasteen välillä. Esim. saman valmistajan Prima cd-soittimessa analogista signaalia käsittelevien komponenttien sijainti piirilevyllä on symmetrinen.

Verkkojännite laitteeseen tuodaan iec-liitinboksin kautta joka on varustettu rf-taajuisten häiriöiden vaimentimella. Verkkomuuntajia laitteesta löytyy yksi kappale joka on molemmille kanaville yhteinen ja on varsin kohtuullisen kokoinen 50 wattisen vahvistimen muuntajaksi. Pääteasteelle löytyy suodatusta 6800uf per jännitepuolisko, joka on myös yhteinen molemmille kanaville, kapasitanssia on sitä vastoin varsin vähän jopa tämän teholuokan laitteelle.

Kuunteluolosuhteet

Kuuntelussa käytettiin seuraavia komponentteja:

Järjestelmä 1: Avantgarde Acoustic DUO sub225 kaiuttimet, Ensemble Dichrono drive cd-pyöritin, Audio Synthesis Dax Decade da-muunnin, Audio Aero Prima mk2 cd-soitin, kaiutinjohdot biwire diy, välijohdot balansoitu Transparent music link plus, rca Namiki symmetry response. Sekä omatekoinen erittäin järeä verkkosuodin ja omatekoiset verkkojohdot. 

Järjestelmä 2: Audio Physic Avanti3 kaiuttimet, Sphinx Project32 cd-soitin, itsetehdyt välijohdot ja verkkosuodin, sekä Audioquest verkkojohdot. Vertailuvahvistin Goldmund mimesis28 pääte ja Vishay S102 vastuksin varustettu passiivi vaimennin.

Tarkoituksenani oli ottaa selvää miten hyvin Audio Aero parhaimmillaan pystyy musiikin toistamaan. Suurin osa kuuntelusta suoritettiin järjestelmää 1 käyttäen, äänilähteenä Prima cd, välijohtona balansoimaton 80-luvun superjohto Namiki, verkkofiltteriä käytettiin sekä cd:n että vahvistimen kanssa. Näin sain mielestäni parhaan soundin aikaan. Balansoitua vertailuvälijohtoa ei oltu ajettu sisään kuin noin 10 tuntia, ei lienee järkevää ottaa kantaa balansoidun liitännän tai johdon äänenlaatuun sen enempää. 
Audio Synthesis da-muunninta ja Ensemble pyöritintä käytin selvittääkseni yhteensopivuuta muun merkkisten äänilähteiden kanssa. 

Pientä parannusta AS-Ensemble yhdistelmä saikin aikaiseksi, bassopään erottelu hieman parani sekä keskialueen yksityiskohtia tuli hieman lisää, myös keskirekisteri yleensäkin tuntui hieman puhdistuvan, diskantti sen sijaan ei ainakaan parantunut, stereokuva projisoitui myös hieman korkeampana ja läsnäolon tuntu oli hieman etäisempi kuin AA:lla. Koska Prima-cd on kuitenkin hintaluokaltaan sopivampi pari saman valmistajan vahvistimelle, päädyin käyttämään kuunteluarvioissani juuri tätä yhdistelmää.

Koska varsinaisessa kuunteluarviossa käytin 104db herkkiä torvikaiuttimia joissa on lisäksi aktiivinen subwoofer, joka toistaa alle 170 hertsin taajudet oli mielestäni järkevää kokeilla AA Prima vahvistimen kykyä ajaa myös nk. normaalimpaa kaiutinta, jona testissä toimi järjestelmän 2 Audio Physic Avanti3.

Saadakseni testiini myös hieman enemmän objektiivisuutta, niin kuuntelussa mukana oli myös Jarmo Ikonen. Tällä kertaa olimme kuuntelutuloksista sen verran yksimielisiä, että erillistä Jarmon kommenttia en ole testiini sisällyttänyt.

Kuuntelukokemukset

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi Audio Aero parin nopeaan ja vaivattoman oloiseen sointiin. Äänessä tuntui olevan elämänmakuista reippautta joka ei ole niin tavanomaista edes huomattavasti kalliimmissa kuulemissani laitteistoissa. Kyseinen ilmiö yhdessä keskialueen täyteläisen sävyn ja lähes helmeilevän ylärekisterin kanssa loi miellyttävän tunnelman erityisesti pienempi muotoisen maailman musiikin ja vanhemman jazzin kanssa.

Keskirekisterissä oli myös ripaus karheutta, joka tosin häiritsi ainoastaan muutamalla, lähinnä vanhemmalla äänityksellä. Nykyaikaiset äänitteet esim. Harmonia Mundin äänitteet sitä vastoin toimivat lähes vailla moitteen sijaa. 

Bassotoisto tuntui olevan tämän vahvistimen akilleen kantapää. Yläbassossa tuntui olevan lievä piikki joka tosin hävisi lähes kuulumattomiin verkkofiltterin käytön myötä. Basson yleinen luonne tuntui olevan lähinnä huomaamaton. Bassopitoisemmilla äänitteillä oli kuitenkin helposti huomattavissa tämän alueen ongelmat. Matalin basso jäi lähinnä kuulumattomiin, myös kontrolloimattomuutta oli havaittavissa koko bassoalueella.

Kyseisellä ilmiöllähän ei voi olla tekemistä vahvistimen kyvyllä ajaa mahdollista hankalaa kuormaa, koska kuuntelussa käytetyn kaiuttimien woofer osahan on aktiivinen. On silti kiinnostavaa kuinka harvoin tähän ilmiöön tuli kuitenkaan kiinnitettyä huomiota, koska basson soinnissa ei ollut valittamista. Enemmänkin huomio tuntui kiinnittyvän erinomaiseen diskanttiin ja sävyltään mainioon keskirekisteriin. Ehkä tutkimukset ihmisen korvan herkkyydestä keskialueella ja alemmalla diskantin alueella selittävät pitkälle tätä kuuntelukokemusta. 

Tilantoiston suhteen Ranskalaispari selvisi myöskin vailla moitteen sijaa. Esimerkiksi äänitteellä jossa solistina toimi mieslaulaja ja säestäjänä flyygeli oli ilo havaita kuinka hyvin tämä galilialais pari pystyi loihtimaan oikeantuntuista tilaa. Flyygeli oli syvyysakselilla laulajan takana niin kuin pitääkin saaden ympärille ilmaa, samalla solisti oli säestäjää edempänä aivan kuin elävässä elämässäkin. Myös tyhjän salin jälkikaiut tulivat varsin selkeästi esiin. Äänikuva oli luonteeltaan selkeästi eteenpäin työntyvä, olematta millään tavalla kuitenkaan pintaan liimatun oloinen. 

Äänimaiseman korkeus oli keskiluokkaa ja leveyden suhteen riittävä, kuitenkin luonteeltaan mieluimmin kaiuttimien väliin keskittyvä kuin äärilaidoille painottuva. Yksityiskohtien toiston suhteen vahvistin oli luokkaa toimiva, suurimpana rajoittajana lähinnä käytetty äänilähde. Kuunteluväsymystä tämä laiteyhdistelmä ei onnistunut aikaansaamaan, päinvastoin, levyjä tuli kuunneltua 30-luvun äänitteistä aina tämän päivän tuotoksiin ja jalka heilui.

Kuuntelukokemukset järjestelmässä 2 olivatkin sitten lähes päinvastaiset kuin järjestelmässä 1. AA tuntui olevan Audio Physic Avanti3 kanssa kuin orava yrittäisi tanssia karhun kanssa. Vahvistin tuntui kertakaikkiaan luhistuvan Avantin edessä. Iloisuus ja reippaus oli tipotiessään. Stereokuva oli sekava vailla erityistä tilantuntua. Bassosta oli kateissa se viimeinenkin potku. Diskantti oli tumma vailla loistettaan, keskialue soinniltaan siisti mutta mitäänsanomaton. Ilman verkkofiltteriä ääneen tuli hieman lisää eloa mutta samalla myöskin sotkuisempi kuin filsan kanssa. Toisinsanoen Prima ei tuntunut todellakaan olevan sopiva aisapari Avantille.

Ääni

Yleisbalanssi oli hieman lämpöiseen suuntaan kallellaan, ei kuitenkaan tumppu vaan mieluimmin hieman keskialuettaan ja ylärekisteriä esiintuova kokonaisuus. Bassotoistoltaan hieman vajaa ja huomaamaton.

Erottelultaan ei aivan parhaimpien kuulemieni tasoinen, mutta kuitenkin useimmilla musiikkilajeilla riittävä. Alarekisterin puutteellisen erottelun takia ei suosi runsaasti matalia ääniä sisältävää musiikkia.

Läpikuultavuus: Mahdollistaa varsin aidonoloisen tunnelman erityisesti pienimuotoisilla kokoonpanoilla ja puritaanitekniikalla toteutettujen äänitteiden parissa.

Diskanttitoisto erittäin puhdas vailla sihinöitä ja kihinöitä.

Keskialueen sävy täyteläinen ja luonnollisen oloinen. Ainoastaan pienien yksityiskohtien lievä toistamatta jättäminen ja muutamilla äänitteillä esiintynyt karheus verottavat saamasta arvosanaa erinomainen.

Alarekisterin toisto on tämän laitteen heikoin osio, ansaitsee korkeintaan arvosanan tyydyttävä.

Dynamiikka: Keskialueen ja diskantin dynamiikan osalta hyvää tasoa, ainoastaan alapään dynamiikka alemmilta osiltaan jättää todellista toivomisen varaa.

Äänkuva on luonteeltaan keskikokoinen, eteenpäin työntynyt, kaiuttimien väliin sijoittuva ja syvyyserottelultaan sekä ilmavuuden osalta mainio esitys.

Mittakaavaltaan laite on hieman ristiriitainen tapaus. Ilmassa on suuren vahvistimen helppoutta keskirekisterissä ja yläpäässä sekä pienen vahvistimen ahdistuneisuutta alarekisterissä. Äänikuvan mittakaavaltaan sen sijaan tarjolla on hyvää tasoa kaikkiin kolmeen ulottuvuuteen.

Yhteenveto

Audio Aero Prima mk2 vahvistin edustaa hinnaltaan ns. entry level tason high end kategoriaa. Hintaansa nähden laitteella on tarjottavana äänellisiä ominaisuuksia mitä ei ole tässä hintaluokassa totuttu odottamaan. Ainoastaan hieman viimeistelemätön rakenne ja ulkonäkö kertovat tämän laitteen kuuluvan edullisempaan hintaluokkaan. 

Pienimuotoisen jazzin ja etnisen musiikin ystävä saattaa huomata yllätyksekseen kaivavansa levyhyllyistään kerta toisensa jälkeen uusia levyjä. Tätä vahvistinta voin suositella erityisesti saman valmistajan entry level cd-soittimen pariksi, siinä määrin toisiansa tukeva äänellinen synergia näiden kahden laitteen välillä on. Verkkovirran laatuun on myös syytä kiinnittää erityistä huomiota, käytettäessä näitä laitteita yhdessä. Myöskin käytettyjen kaiuttimien herkkyys ja ominaisimpedanssi saisivat mielellään olla korkeita. 

Mistään kaikkivoivasta vahvistimesta ei siis ole kysymys. Myöskään hevin, reggaen tai orkesterimusiikin ystävä tuskin tulee tästä vahvistimesta kovin suuria kiksejä saamaan. Edellä mainituin varauksin korkealuokkaisen äänen ystävä saattaa huomata suurimman osan toiveistansa toteutuneen halvemmalla kuin olisi uskonutkaan. Näin minulle ainakin kävi.

Levyt

  • John Lewis Evolution 2 Atlantic (äänitysvuosi 2001). 
  • The Modern Jazz Quartet No sun in Venice Atlantic (äv. 1958). 
  • Dinah Washington Back to the blues Roulette (äv.1962).
  • Schubert Winterreise H.Prey baritoni, P.Bianconi Piano Denon (äv.1984). 
  • Lotte Lenya Sings Kurt Weill American theatre songs CBS (äv.1955-62). 
  • Ay Amor! Spanish 17th c. and theatre music, The Newberry Consort Harmonia Mundi USA. 
  • Danses Anciennes De Hongrie Clemencic Consort, René Clemenic, Harmonia Mundi France (äv.1978).
  • Susana Baca Canto Negro de las Americas Kardum/Iris Musique/Harmonia Mundi (äv.1990-91). 
  • Lydia Mendoza Mal Hombre and other original hits from 1930 Arholie (äv.1928-37). 
  • Ornette Coleman Something else!!!! Contemporary (äv.1958). Misia Paixões Diagonais Detour (äv.1999).
  • Ruben González introducing... World Circuit (äv.1996).

Tekniset Tiedot

  • Frequency range : 7 Hz - 50 kHz (-1dB) 
  • Output power : 50 W / 8 ohms Rise time : 2 µs 
  • Signal to noise ratio : 70dB 
  • Total harmonic distortion : < 0,1 %
  • Power supply : 100 / 120 / 230 / 240 VAC, 50 / 60 Hz selected at factory. 
  • Power consumption : 40W
  • Tube : 6021W 
  • Inputs : single-ended RCA 
  • Outputs : gold plated binding posts 
  • Chassis and cover : 15/10 steel 
  • Weight (each) : 9 kg. / 19.6 lbs. 
  • Dimensions (W x L x H) : 435 x 320 x 95 mm / 17.12 x 12.60 x 3.74 inches

Maahantuoja: Hifi Guru OY

Hinta: Alk €1870,- 

 

 
search



 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com