Audio Reserch VT-100
päätevahvistin

Robin Lybeck

Päivitetty 17.9.2002

Amerikkalainen, Minneapolisissa toimiva Audio Research on yksi markkinoiden vanhimpia ja perinteikkäinmpiä highend-yrityksiä. Monen mielestä AR:n perustaja ja nykyinen pääjohtaja William Z. Johnson on myös putkiteknologian uuden tulemisen keulahahmoja, alettuaan kehittämään putkivahvistimia 50-luvulla, jolloin muut valmistajat olivat siirtyneet käyttämään halvempia transistoreita komponenteissaan. Tästä lähtien Audio Research on ollut putkiteknologian kehityksen kärjessä ja menestynyt sekä tällä alueella että taloudellisella puolella. Tällä kertaa testissä ollut Audio Research VT-100 päätevahvistin onkin saavuttanut lähes legendaarisen aseman putkiharrastajien piireissä, ja mainostetaan maailman parhaiten myyvänä putkipäätteenä.

Testissä ollut pääte on vuosimallia 1998 ja ensimmäisen sukupolven VT-100, tänä päivänä saatavana on jo mk.III versio. Sekä vanhaa mk.I että uudempaa mk.II saa lisäinvestoinnilla päivitettyä uusimpaan versioon (mk.I päivitys mk.III:een maksaa 2695$ + postikulut). Päivityksien myötä valmistaja lupaa ääneen parannusta varsinkin bassojen kontrollin ja yleisen dynaamisen kyvyn osalta, joten päivitys saattaa olla kiinnostava näitä ominaisuuksia etsiville.

Itse pääte on ulkonäöltään melko pelkistetty ja Audio Researchille tyypillinen. Pääte on kooltaan melko iso ja syvä, eikä välttämättä mahdu tavalliseen laitehyllyyn. Huomioitavaa on myös että laite käy erittäin kuumana, joten ainakin itse jouduin poistamaan laitehyllystä päätteen yläpuolella olevan hyllyn, vaikka väli olikin vajaat 20cm. Etupanelissa on vain virtakytkin, takaa löytyy XLR ja RCA otot, kiinteä virtajohto sekä kahdet, melko perinteiset kaiutinjohdon liittimet, joiden kiristäminen saattaa olla hankalaa niiden sileyden takia. Yleisvaikutelma on varsin laadukas, ja korostuu melkoisesti siinä vaiheessa kun laittaa päätteen päälle pimeässä huoneessa ja seuraa putkien lämpenemistä……

VT-100:ssa on 4 6550C-putkea (Power output), sekä 4 6922- triodia (driver/gain stage) per kanava. Myös nämä triodit ovat vaihdettu uusimmissa versioissa, ja niille luvataan nykyisin 10000h elinikää. Päätteen lämpö johtuu sekä tästä melko suuresta putkien määrästä että tuulettimen puutteesta, käsittääkseni tuuletin on lisätty mk. II ja mk.III-versioihin. Nimellinen teho on 100w per kanava 8 ohmiin. Kokeilun aikana pääte toimi moitteettomasti, ilmoituksen mukaan kyseisessä laitteessa olleilla putkilla oli "ikää" n. 500h. Valmistajan neuvosta päätettä ei pidetty turhaan päällä kuuntelujen välissä, vaan laitettiin päälle n. 20-30 min. ennen "kuuntelusession" alkua.

Ääni

Yleiskuva: Ilmava, keskialueeltaan erittäin erotteleva ja luonnollinen sointi

Sointitasapaino: on lähinnä neutraali; välillä ääni tuntuu ehkä hieman ohuelta bassoissa, hieman lämpimältä keskialueella.

Erottelutarkkuus: Varsinkin keskialueella ilmiömäinen, myös muuten hyvää tasoa.

Läpikuultavuus: Erinomainen, koko äänialueelta erittäin "aineeton"

Luonnollisuus: Muuten hyvä, mutta ajoittainen dynamiikan puute latistaa hieman joitakin äänityksiä, varsinkin paljon dynamiikkaa sisältävien äänitteiden kohdalla.

Ylärekisteri: Soi ilmavasti, sävykkäästi ja melko tarkasti, peltien ääni välittyy mielestäni luonnollisesti ja pellit soivat pitkään.

Keskialue: Päätteen parasta antia; laulaja toistuu erittäin realistisella tavalla ja kuitenkin miellyttävän "lämpimästi". Muutenkin keskialueen äänet ovat luonnollisuudessaan ja tietynlaisessa aineettomuudessaan todella korkealuokkaisia. Varsinkin "pienimuotoinen" musiikki toistuu usein korviahivelevän kauniisti.

Alarekisteri: Vaikka onkin melko tarkka ja kuiva, alarekisteri on ajoittain hieman ponneton, ja bassot ovat hieman "pyöreämpiä" kun monella transistoripäätteellä (vertailulaitteina Levinson no.27, Anthem MCA2).

Dynamiikka: Minun laitteistossa juuri dynamiikka oli mielestäni vahvistimen heikko kohta, monet äänitykset latistuvat melkoisesti, varsinkin lujempaa kuunneltaessa, esim Hugh Masekelan "Stimela". Kuitenkin ihan hyvää tasoa, ero tulee ilmi kun vertailukohtana ovat vahvistimen hyvät puolet.

Tilainformaatio: Erinomainen; melko suurella marginaalilla paras mitä olen omassa huoneessani kuullut. Tuntuu, että ääni ulottuu välillä jopa pidemmälle taakse kun huone sallisi. Antaa monelle äänitteelle erittäin luonnollisen tilatunnun, varsinkin hiljaisempaa orkesterimusiikkia kuunneltaessa syvyyden tunne ja äänen eri "kerrosten" kuuluvuus on hieno.

Mittakaava: "Pienimuotoisella" musiikilla mittakaava on suhteellisen luonnollinen, mutta orkesterit tai jotkut liveäänitykset kärsivät ajoittain voiman ja luonnollisen "skaalan" puutteesta. Tosin hieno tilainformaatio korvaa absoluuttisen voiman puutteen, sillä musiikki soi hyvin pienemmilläkin äänenpaineilla.

Yhteenveto

Näistä ominaisuuksista pidin Audio Research VT-100:ssa: 

 • Erinomainen keskialue, läsnäolon tunne oli välillä häkellyttävän hyvä, samoin vokalistien äänet
 • Erottelutarkkuus keskialueella sekä aineeton ylärekisteri
 • Läpikuultavuus ja tilainformaation erinomainen välittyminen

Näitä ominaisuuksia voi vielä kehittää: 

 • Kovempaa kuunneltaessa tiettyä voiman puutetta. 
 • Bassoissa voisi olla enemmän voimaa ja iskevyyttä. 
 • Myös lievä pyöreys vaivasi ajoittain. Ei ehkä "nopein" kuulemani pääte.

VT 100 on pääte jonka vahvat puolet käyvät yhä selvemmiksi kuuntelun myötä ja ne lievät heikkoudet häviävät pikku hiljaa. Erinomainen keskialue ja tilainformaation välitys tekivät kriittisen kuuntelun vaikeaksi, sillä pääte nostaa itse musiikin etu-alalle. Vaikka olisin itse kaivannut enemmän dynamiikkaa ja voimaa, niin voisin melko hyvin perustella itselleni VT100:n hankinnan myös ilman näitä ominaisuuksia. Yksi parhaita päätteitä laitteistossani tähän mennessä, ja kokonaisuutena erittäin myönteinen kokemus, vaikka taidan tämänkin jälkeen pysyä transistoripäätteiden kannattajana. Kuten jo aiemmin totesi, uudempi kehitysversio saattaisi antaa hyvinkin erilaiset tulokset, varsinkin jos suurimmat parannukset ovat bassoissa ja dynamiikassa, jotka olivat mielestäni VT-100 mk.I:n eniten parannusta vaativat alueet. Sopisi ehkä kuitenkin paremmin putkietusen kanssa, yhdistelmä jota en itse voinut kokeilla, olisi mielenkiintoista joskus kokeilla sitäkin vaihtoehtoa. Kokonaisuutena laitetta voi kuitenkin suositella lämpimästä laadukasta putkipäätettä hakevalle.

Lisätiedot 

www.hifiguru.fi 
www.audioresearch.com

Tekniset tiedot 

VT100MKIII (Päivitetyn mallin tiedot)

 • POWER OUTPUT: 100 watts per channel continuous from 20Hz to 20kHz. 1kHz total harmonic distortion typically 1% at 100 watts, below .05% at 1 watt. Approximate actual power available at "clipping" 110 watts (1kHz). (Note that actual power output is dependent upon both line voltage and "condition" i. e.: if power line has high distortion, maximum power will be affected adversely, although from a listening standpoint this is not very critical.) 
 • POWER BANDWIDTH: (-3dB points) 15Hz to 80kHz.
 • FREQUENCY RESPONSE: (-3dB points at 1 watt) 1Hz to 100 kHz. 
 • INPUT SENSITIVITY: 1.9V RMS (Bal or SE) for rated output. (23.5 dB gain into 8 ohms.) 
 • INPUT IMPEDANCE: 200K ohms Balanced, 100K ohms Single-ended. OUTPUT TAPS: 8 ohms, 4 ohms. 
 • OUTPUT REGULATION: Approximately 0.8dB 8 ohm load to open circuit (Damping factor approximately 11). 
 • OVERALL NEGATIVE FEEDBACK: 10dB. SLEW RATE: 15 volts/microsecond. 
 • RISE TIME: 3 microseconds. 
 • HUM & NOISE: Less than 0.5mV RMS 95dB below rated output (IHF weighted, input shorted). 
 • POWER SUPPLY ENERGY STORAGE: Approximately 540 joules. 
 • POWER REQUIREMENTS: 105-125VAC 60Hz (210-250VAC 50Hz) 585 watts at rated output, 750 watts maximum, 380 watts at "idle". 
 • TUBES REQUIRED: (4 ) Matched pair 6550C Power Output; (4) 6H30 triodes. 
 • DIMENSIONS : 19" (48.3 cm) W x 8.75" (22.2 cm) H x 19.5" (49.5 cm) D. Handles extend 1.5" (3.8 cm) forward. WEIGHT: 65 lbs. (29.5 kg) Net; 83 lbs. (37.7 kg) Shipping. Specifications subject to change without notice.

Laitteisto

 • Huone: 27 m2, melko vähän akustoitu 
 • CD-soitin: Adcom GCD-750 
 • Etuvahvistin: Sphinx Project Two mk.II 
 • Päätteet: Anthem MCA-2, Mark Levinson no.27 
 • Kaiuttimet: Dunlavy SC-III 
 • Välikaapelit: Siltech SQ-38 G3 ja SQ-58 G3 balansoitu.
 • Kaiutinkaapelit: Audioquest Midnight 3 Hyperlitz tuplajohd.

Musiikki

 • Béla Fleck and the Flecktones Flight of the Cosmic Hippo Warner 9265622 1991 
 • Hugh Masekela Hope Triloka GCT80232 2000 
 • Eberhard Weber Endless Days ECM 0134202 2001 
 • Bennie Wallace Someone to watch over me ENJA ENJ93562 1999 
 • Dire Straits Brothers in Arms 
 • Jacques Loussier The Bach Book Telarc Jazz CD83474 1997 
 • Dvorak, Antonin Symphony No.9:From the New World. André Previn, LA Symphony Orchestra Telarc 
 • muut.....(mm. Allan Taylor, Oscar Peterson, Nightwish jne..)

 

 
searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatterit

HifiGuru

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com