search



TL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Audionet SAM V2
integroitu vahvistin

Holger Barske

STEREO 12/1999

Alkuperäinen artikkeli © Stereo/ Reiner H. Nitsche Verlags GmbH, eripainos Audionet GmbH

Suomenkielinen käännös © Hifi Guru OY/ Timo Mäkinen, 2001

 

Audionet-SAM.jpg (5931 bytes)

Play it again, Sam!

Kaksi vuotta sitten aloitti Audionet Bochumista integroidun vahvistimen kokoon keitttämisen. Nyt saapuu fiksu ruhrilainen kauppoihin nimellä SAM version 2.0

Stereon vakiolukijat muistanevat SAMin STEREO-lehden numerosta 11/1998, jolloin lähetimme sen ART - CD-soittimen kanssa kilparadalle. Yhdistelmä näytti jo tuolloin kilpailijoilleen perävalojaan. Eturiviin kiilannut yhtiö ei kuitenkaan tyytynyt näihin kellotuksiin, vaan esitteli hiljattain parannellun version integroidusta vahvistimestaan.

Perusversion 4980 DEMin hinta on ennallaan, asiakas voi valita lisämaksusta valinnaisvarusteita.Testatun version hopeanväriseksi eloksoitu etupaneeli lisää hintaa 350 DEM:illä. Se, joka haluaa nauttia kaukosäätimen hienouksista, saa uhrata 380 DEM:iä tukevasta alumiinisesta COM- kapulasta.

SAM on moduulirakenteinen, se mahdollistaa rakenneltavuuden: MM- ja MC- sopiva phonoaste (580 DEM), korkealuokkainen D/A-muunnin (1480 DEM). Jos Bi-Amp kiinnostaa, on lisäosaksi myös saatavana päätevahvistin nimellä AMP 3 (3890 DEM alkaen).

Silmiinpistävin uudistus on uusi sininen fluoresenssinäyttö, jonka luettavuus voittaa mennen tullen entisen nestekideversion. Maisema materiaaliltaan vahvistuneen metallikuoren alla näyttää kurinalaiselta. Asiantuntijat varmaankin ilahtuvat tiedosta, että vanhaan SAM:iin verrattuna WBT-kaiutinliittimien johdotus on vaihtunut Kimbereistä tosikalliisiin Siltechin hopea-kulta -lejeerinkisiin kaapeleihin. Pieni soinnillinen edistysaskel, mutta monta pientä parannusta tuntuu!

Audionet-SAM2.jpg (27223 bytes)

SAM käyttää upeassa virtalähde-osassaan valettua 700 VA:n muuntajaa ja kahta audiospesialisti Elnan rakentamaa 22000 mikrofaradin suotokondensaattoria, jotka antavat laitteellemme tukevat eväät luvattuun 100 wattiin / kanava / 8 Ohmiin. Virtapiireissä on käytetty SMD-pintaliitosrakenneosia, jotka kätkevät hienostuneet kytkennät ja näyttävät vaatimattomammilta kuin ovatkaan. Myös tässä suunnittelija Bernd Sander löysi suuren joukon osia, joita oli mahdollisuus parantaa. Päätetransistorit ovat vanhasta SAM:ista tutut perusvankat vahvavirta-MosFetit.

Heti sisäänmenojen takana puuhailevat tyylikkäästi kaasutiiviit releet. Äänenvoima säädetään nelinkertaisella moottoripotentiometrillä, jolloin vastusketju tuottaa jännitearvon joka antaa näyttöön oikean desibelimäärän. Tämä tarjoaa myös kohtalaista mukavuutta: Se on neliportaisesti vaimentuva tai täysin sulkeutuva ja jokaiselle sisäänmenolle on asetettavissa oma ohjelmoitava nimensä. Näyttö kertoo jokaisen toimintatilan, jopa tehdasasetuksena "Hyvää yötä" -ilmoituksen sulkemisen yhteydessä.

Meidän käytössämme SAM ei paljon lepotilaan päässyt, vaan sen piti esitellä akustista potentiaaliaan. Sen se tekikin niin vaikuttavasti, että se sai heti neljännen arvostelutähtensä. Kysymys ei ollut ainoastaan sen raa´asta voimasta - käytön hienostuneisuus sai paatuneemmankin friikin pokkaamaan: Kaikenlainen musiikkimateriaali soi herkästi ja pingottamatta, se taipuu monipuolisen musiikin vaatimuksiin sortumatta ylilyönteihin. Parhaimmillaan toisto on laulumusiikissa, eloisa, taipuisa ja kyvykäs, sulavaa ja sävykästä sointia jota ei muualta tahdo löytyä suurennuslasillakaan. Parhaat putkivahvistimet tulevat eittämättä mieleen.

SAM toimii raakaa voimaa vaativissa tehtävissä putkikonemaisesti, mutta jos sen kytkee ei niin vastahankaisiin kaiuttimiin - saimme parhaat kokemukset JM Labs Mini Utopialla ja Progressive Audio Elisellä (STEREO 2/99 ja 7/99) - myös matalimmat taajuudet irtoavat. Krell 500i:n kaltaiset järkäleet ovat kyllä viime kädessä tasapainoisemmat, mutta ne myös maksavat tuplasti.

Audionet´in SAM V2.0 soi erinomaisen hienostuneesti, siitä puuttuu täysin kovuus ja rasittavuus. Tilavaikutelma on kiinteän avara, ei ylikorostettu, ja se on erotteleva pienimpäänkin yksityiskohtaansa saakka.

Loppuun asti ajateltu ja kypsä kokonaisuus, rakenteessa ei ole huomauttamisen varaa. Päivitettävyys vie sen luokkansa huippupisteisiin ja se näyttää pitkää nenää monelle kalliimmalle kilpailijalleenkin.

---

AUDIONET SAM V2.0

Mitat: 43x11x39 cm (LxKxS) takuu 3 v.

Huolellisesti viimeistelty SAM V2.0 on loistava esimerkki siitä, kuinka kova insinööritaito ja hieno sointi mahtuvat samaan koteloon. Laite on Audionet-tyypillisesti mittaustuloksiltaan moitteeton ja kimaltelee valtavalla, elävällä ja joustavalla soinnillaan. Suurenmoisen tunteikas toisto! Lisäpisteitä tuo riittävä rakenneltavuus. Huipputasoa!

Fantastista! 97 W kahdeksaan, 187 W neljään O:iin. Se kertoo erittäin stabiilista verkko-osasta, kuten myös tosiseikka, että hetkellistä tehoa löytyy vain himpun enemmän. Säröarvot ovat ennätyksellisen alhaiset, testipenkissä 0,001 prosentin tienoilla, ja intermodulaatio vain merkityksettömästi enemmän. Häiriöetäisyys on valtavat 105 dB(A) 5 wattiin, 50 milliwatissa luku on vielä 88 dB. Liitännät ovat suhteellisen epäherkät ja vaativat 900 mV täyteen ohjaukseen. Voimakkuussäädin on pieni kauneuspilkku: kolmen desibelin kanavaero pienillä äänenvoimakkuuksilla, nykypäivänä pystytään parempaan.

Audionet´in spesialiteetti on verkkovaiheen näyttö, se on myös SAM V2.0:ssa: (Näyttö kertoo, onko sähköpistoke oikein päin!) Esimerkillistä! Vahvistin loistaa tukevilla ruuvattavilla Cinch-liittimillä ja erittäin hyvillä WBT-kaiutinterminaaleilla. Kuusi sisäänmenoa, nauhuriliitännätkin! Jos kauhistelette kaukosäätimen hintaa, kaikki RC5-yhteensopivat toimivat.

Hinta/laatusuhde: ERINOMAINEN ****

Äänenlaatu 82%

 

Julkaisulupa: Hifi Guru OY

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com