search



HifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Audionet ART V2

Holger Barske

STEREO 03/2001

Alkuperäinen artikkeli © Stereo/ Reiner H. Nitsche Verlags GmbH, eripainos Audionet GmbH

Suomenkielinen käännös © Hifi Guru OY/ Timo Mäkinen, 2001

AudionetART-V2.jpg (6645 bytes)

Keinoälyä? Totta kai, mutta ensi sijassa on kiittäminen Audionet ART V2 CD-soittimen  suunnittelijan Bernd Sanderin luonnollisia ominaisuuksia...

Bochumin miehethän ovat jo ajat sitten hypänneet DVD-junaan, vaikka uuden korkearesoluutioisen audioformaatin tuotantokypsästä soittimesta ei ole ollut uutta kerrottavaa. Nyt arviotavana olevan soittimen edellinen malli ART (STEREO 11/98) kaipasi kuitenkin uudistamista. Uudistaminen tuli ajankohtaiseksi myös kun soittimen pohjana ollut Marantz-koneisto oli saanut seuraajan. Kun kerran soitinta sitten päivitettiin, voitiin kahden vuoden aikana kerääntynyt digitaalitietotaito hyödyntää heti sarjatuotantoon. Perusteellisesti uusittu malli ART V2 pääsi kuin vaivihkaa markkinoille. Hyssyttelyyn oli osasyynsä myös tämän testin tulosten odottamisella - 6000 DEM maksava ART V2 osoittautuikin todelliseksi sensaatioksi.

Ulkonäöstä ei ole paljon pääteltävissä. Soitin on päältäladattava ja painava, kiitos pohjaan liimatun graniittilevyn ja tummanharmaan MDF-monikerrosrakenteisen kotelon. Marantz-piirikortilla ja tekokuitunauhoin kiinnitetyllä Philips-bittienkeräilykoneistolla ei ole paljoa merkitystä kokonaispainosta.

Uusi D/A-muunninkortti on ARTin sydän ja sielu, suunnitteluun on käytetty kymmenen maailman huippudigitaaliosaajan parivuotinen aivojumppa.

Motorolan DSP-piiri muuttaa CD:ltä vastaanotetun signaalin ensin 88,2 kHz:iin. Takapaneelissa on valintakytkin, jolla toiminto voidaan halutessa ohittaa. Signaali johdetaan uudempien, "tavallisten" CD-soittimen rakennuspalikalle: Crystal 8420 näytetaajuuden muunnospiirille, jossa signaali upsamplataan 96kHz:iin.

Pääsuunnittelija, Bernd Sanderille ei riittänyt vakiokomponentteilla saavutettava jiittertaso. Ratkaisuksi löytyi sisään- ja ulostulevien digisignaaleiden tahdistuksen erottaminen toisistaan. Tästä huolehtii SMD-pintaliitostekniikalla rakennettu logiikkapiiri jolla eliminoidaan signaalista viimeinenkin vaihevirhe.

Digisignaalin viilauksen jälkeen on D/A-muunnoksen aika. Kumpikaan audiofiiliklassikoista, Burr Brown tai Analog Devices DAC-piiri ei kelvannut, tehtävään valittiin tuhti 24 bittinen AKM - valmistajahan on tunnettu paremmin studiotekniikan valmistajana. Delta-Sigma–tyyppisessä muuntimessa digisignaali ylinäytteistetään vielä kerran nelinkertaiseksi, jonka jälkeen seuraa varsinainen D/A-muunnos, signaali on näin muuttunut analogiseksi.

Tästä eteenpäinkin pysytään Audionet-standardissa: Alipäästösuodatus hoidetaan laadukkailla OPA 627 -vahvistimilla, joka on hieno pääteaste, kuten tiedämme tehtaan esivahvistimista. Paljon tavaraa yhdessä pikku laitteessa, vai mitä?

Eräs muukin järkevä piirre erottaa tämän 18-kiloisen järkäleen kilpailijoistaan: poiskytkettävät digitaaliulostulot.

Sisäänsoittoajan jälkeen, joka ohjeiden mukaan on vähintään viikko, asetimme ART:n luokan priimuksen rinnalle. Priimushan oli Lindemann´in hinta/laatusuhdemestari CD 1 (STEREO 02/2000)

Ensimmäinen vaikutelma Audionetista: Erittäin täyteläinen, taipuisa, alukkeissaan pyöreähkö. Vanhaa ARTia pidin hieman erilaisena, rapeampana ja ehkä karkeampana.

Koekuuntelu viiden tähden Lindemanniin toi esiin ensimmäiset luonne-erot: Todellakin CD 1 soi matalimmalla alueella kapoisemmin, vaikka siinäkin oli barokin ilmavaa tukevuutta. Korkealla se oli aksentoivampi, iskevämpi, mutta myös hieman "kuiskutteleva".

Mistä löytyy totuus? Vanha kunnon Lloyd Cole, uuden "The Negatives" -bändinsä kanssa avasi pelin, mutta ei voinut tuoda selkeää vastausta kysymykseen eikä siis osoittautunut sopivaksi materiaaliksi. Muuten hyvän pop-produktion äänityslaatu ei ollut odotetun hyvä.

Sitten kaivelimme kuuntelutestilevyjen laatikoista Kari Bremnesin "Svarta Björn" -albumin. Kappale numero viisi, "Byssan Lull" valotti tilannetta: Ensimmäinen ääni, matalan bassorummun sointi osoitti, mistä pesee: Audionet antoi rummulle peruskalliomaisen jykevyyden, voiman ja ilmavuuden. Jykevyyteen pystyi myös Lindemann, jopa esimerkillisesti, mutta sen energiahuippu sijaitsi hieman perusäänen yläpuolella, ensimmäisissä yläsävelissä. Audionetissa voima oli pohjimmaisena, syvällä kellareiden syövereissä. Kun norjalainen laulajatar tuli ääneen, CD 1:n soinnin tilantuntu oli mallikelpoinen. ART V2 lisäsi vielä kolmannen ulottuvuuden: daami seisoi, ja seisoi ryhdikkäänä!

Kovasti olivat tasoissa, sen tiedämme nyt. Kokeilinpa vielä vanhaa kaveriani Hannes Waderia:

Lindemann: Ylivoimaisen läpinäkyvä, tasapainoinen ja neutraali sanan parhaassa merkityksessä.

Audionet: vähintään yhtä läpinäkyvä, mutta soinnillisesti erilainen. Lauluäänessä on enemmän rintakehän ja vartalon sekä vähemmän kallon luiden sointia, jolloin sointikuva on yhtenäisempi ja soinnikkaampi. Molempien sointi on erittäin hyvä, mutta erilainen. Makuasia, kumpi on parempi.

Rytmisesti ART V2 osaa asiansa täydellisesti, se on ehkä hitusen vähemmän erittelevä kuin Lindemann, joka seuraa uskomattoman tarkasti tahtipuikkoa.

Vaikutelma säilyi, olipa levylautasella tai -kelkassa mitä kuuntelumateriaalia tahansa. Molemmat soivat huippulaadukkaasti ja vastaavat hieman erilaisten makujen vaatimuksiin. Elävä sointikuvaan löytyy helpommin Audionetilta, kun Lindemann vaatii hieman työtä. Voin vain sanoa, että kummatkin antavat persoonallisen kuuntelukokemuksen!

Tosiasiaksi jää pieni sensaatio: Lindemann CD 1 oli reilun vuoden ajan ainoa viiden tähden laite STEREO:n testeissä. Nyt se on saanut kilpailijan, ja mikä parasta, molemmat ovat kotimaisia! Paljon onnea Bochumiin!

Stereo-Test Arvosana:

Äänenlaatu 87%

Hinta-Laatu-suhde ***** YLIVOIMAINEN

Julkaisulupa Hifi Guru OY, Hyvinkää

 


TelemaAnimated100x100.gif (13357 bytes)

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com