Kuunteluarvio
Dunlavy Cantata

 

 

Päivitetty 11.12.2000

Mikko Mattila

DAL-Cantata1.jpg (9336 bytes)

Dunlavy Audio Labsin tuotejulkistukset ovat usein yllättäneet - niin myös tällä kerralla.  Cantatan julkistus tehtiin keväällä 2000, vain reilu vuosi sen jälkeen kun sen perusmalli, Aletha tuli markkinoille. Cantatan julkistuksessa suomalaisilla oli oma rooli: ensiesittely tapahtui samanaikaisesti valmistajan parhaalla jälleenmyyjällä USA:ssa ja Suomen Hämeenlinnassa!.

Cantata on siis Alethan rakenteeltaan yksinkertaistettu versio. Poikkileikkaukseltaan nelikulmion muotoinen kotelo on yksinkertaisempi valmistaa kuin Alethan kuusikulmainen pilari. Kaiutinkotelo seisoo kulmistaan noin 5 cm korkeilla jaloilla. Alethan tavoin 10 tuuman bassoelementti on kiinnitetty koteloon pohjaan. Etulevyssä 2,5 cm Vifan diskanttielementin molemmin puolin samalla pystyakselilla on kaksi niinikään Vifan valmistamaa 16 cm:n keskiäänielementtiä.

DAL-CantataAndJohn.jpg (12162 bytes)

John Dunlavy itse & Cantatat

Kaiutin on erinomaisesti viimeistelty ja tukevaa tekoa. Esteettistä ilmestystä voisi pitää nykymittapuun mukaan konservatiivisena, etulevyn suojakankaan pyöreät ala- ja yläreunat jakavat mielipiteitä.

Ääni

Sijoitin kaiuttimet normaaliin tasasivuiseen kuuntelukolmioon, jossa kukin sivu oli noin 3,5 metriä. Etäisyys kaiuttimien takana olleeseen seinään oli noin 1,5 metriä. Kaiuttimet eivät ole erityisen herkkiä sivuseinien läheisyydestä. Syvyysulottuvuuden esiinsaamiseksi on hyvä pitää kaiuttimet niiden takana olevasta seinästä selvästi irti, johon vähempikin kuin 1,5 metriä olisi riittänyt. Vertailukaiuttimina käytin mm vakioreferenssejämme (saman valmistajan suurempaa ja pienempää mallia) sekä PenAudion uutta Chancelloria.

Sointitasapaino on neutraali, ei kirkas eikä tumma. Paljastava ensivaikutelma kertoi, että Cantata tuntui aavistuksen vertailukaiuttimia lämminsävyisemmältä. Alarekisteri ulottui vakuuttavan alas tämänkokoiseksi kaiuttimeksi. Musiikkikäytössä erilliselle subwooferille tuskin löytyy lisäarvoa.

Erottelutarkkuus: Kun elektroniikka on kunnossa, näillä tuskin jää kuulumatta mitään, pienimmätkin yksityiskohdat paljastuvat. Suurpiirteistä ja anteeksiantavaa sointia vaativat, älkää vaivautuko, nämä kaiuttimet eivät ole teille, ellette halua kuulla kaikkea mitä äänitykselle on tarttunut.

Läpikuultavuus: Läpinäkyvyyden tai sen puutteen voi helpommin havaita kuin selittää kuunteluarviossa. Läpikuultavuuden havaitsee yleensä helposti, sitä ei tarvitse arvuutella. Jos asian ympärillä leijuu epäilys, ominaisuudessa lienee silloin toivomisen varaa. Koska tätä ominaisuutta insinöörit eivät kykene mittaamaan, ovat kuunteluarviotkin tarpeen. Kaiutin kykenee välittämään hyvillä äänitteillä soittimien ympärille syntyvän tilan tavalla, jonka syntymiseen liittyviin tekijöihin monen valmistajan olisi hyvä perehtyä. Live-tunnelma välittyy erinomaisesti.

Luonnollisuus: Vokalistien ja soittimien sointivärit ja nyanssit toistuvat luonnollisina. Torvien, viulujen, pianon, ja laulajien äänet kuulostavat hyvin luonnollisilta ja kaikki soi vaivattoman oloisesti. Luonnollisuuden välittymiskyvystä kannattaa maksaa tulevaisuuttakin varten, kun halutaan korkearesoluutioisista DVD-Audio- ja SACD-äänitteistä kaikki potentiaali ulos.

Ylärekisteri: Pellit helähtävät kauniisti ja soivat pitkään. Diskantti on aivan yhtä erinomainen kuin muissakin DAL:n kaiuttimissa. Käyttöönoton jälkeen yläpää saattaa tuntua aavistuksen kuivalta, sisäänajon edistyessä elementti kypsyy välittämään ylärekisterin uskomattoman monisävyisesti. Kaiuttimella ei ole taipumusta sihautella ässiä, paitsi kun soittopeli tai äänite niin haluaa.

Keskialue: Kriittinen keskialue on täyteläinen ja samalla napakan tarkka. Pianon kuuluisa vasara kolahtaa jälijittelemättämän luonnollisesti. Vaskien raikuminen herättää kylmät väreet kuuntelijassa. Rummuniskut ovat tarkat ja kontrolloidut, kalvon äänet jäävät soimaan luonnollisella tavalla. Mies- ja naisvokalistien ääni on luonnollisen kaltainen. Ääniä kuuluu paljon!

Alarekisteri: Alapäästään basso ulottuu kokoisekseen merkillisen alas, tiukasti kontrolloituna ja sävykkäästi. Yläbasso saattoi olla hieman läsnäolevampi kuin mihin olen tottunut omassa järjestelmässäni, tuoden lievää kulmikkuutta bassopuolen soittimiin.

Tilainformaatio: Alethan tapaan äänimaisema on erittäin leveä ja syvä, mutta silti fokuksessa. Soittimet ovat paikallistettavissa tarkasti sekä leveys- että syvyyssuunnassa silloin kun ne ovat niin äänitetty.

Dynamiikkaa löytyy Cantatasta esimerkillisesti. Kaiuttimen herkkyys on 91 dB/W/1m, herkkyys tuntuu usein korreloivan hyvän dynamiikan välittymiskvyn kanssa. Transienttien toistuminen on ilmiömäinen.

Mittakaava: Erinomainen läpikuultavuus, tilainformaation välittyminen ja dynamiikan välityskyky auttaa Cantataa siirtämään orkesterin olohuoneeseen liioittelematta soolosoitinesityksen intiimiä tunnelmaa.

DAL-Cantata.jpg (8014 bytes)

Yhteenveto

50000 mk:aa maksavalta kaiutinparilta voi odottaa erinomaista ääntä. Ensikohtaaminen Cantatan kanssa toi erehdyttävästi mieleen alkuperäismalli Alethan, joka neutraaleine balansseineen loi avaran mutta samalla tarkasti fokusoituneen äänimaiseman täynnä pieniä soinnin yksityiskohtia.

Cantata on erinomainen tärkeinä pitämissäni ominaisuuksissa. Se on puhdasoppisen neutraali, tarkka ja värittymätön kokoäänialueen kaiutin, enkä pysty nimeämään sen äänestä erityisiä heikkouksia. Cantata edustaa sointi-ihanteita, joita tämän julkaisun tekijät pitävät arvossa. 

En epäröi antaa vahvaa suositustani tästä kaiuttimesta kaikille, jotka haluavat kuulla äänityksen niin kuin se on purkitettu, mahdollisimman vähän siihen lisäämättä tai pois jättämättä. Laiskanletkeän, suurpiirteisen ja anteeksiantavan soinnin ystävät tuskin viihtyvät näiden "totuudentorvien" kanssa - paitsi jos totuus rupeaa vähitellen kiinnostamaan.

Muiden kuunteluarvioita:

Henkilö A

Neutraali, yllättävän ilmava ja avoin toisto. Tarkka, dynaaminen ja nopea. Paljastava äänityksille ja laitteille. Ei kumise vaikka basso menee alas. Ei ihme että DAL:ia  käytetään monissa hyvästä äänityksistään tunnetuissa huippustudioista.

Henkilö B

Cantata menee alemmaksi kuin DAL SC-IV ja on keskialueella täyteläisempi ja mehevämpi.Kaiuttimesta on vaikea löytää negatiivista se on ääneltään niin luonnollinen. Vertailukaiuttimina olen kuunnellut Revel Ultima Studiota, B&W Nautilus 802:a.

Hinta: 49900,-
Maahantuonti: Hifi Guru OY

Vertailulaitteisto

 • CD-Soitin/DAC/upsampler: Sphinx Project 32
 • Etuvahvistin Sphinx Project 8
 • Vahvistin Gamut M250 monoblocks
 • Kaiuttimet Dunlavy SC-I A/V, SC-VI, PenAudio Chancellor
 • Välikaapelit Siltech G3-hopea/kulta XLR
 • Kaiutinkaapelit Transparent Reference
 • Kuunteluhuone n. 40 m2, osittain akustoitu

Musiikki:

 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • DMP CD-484; Loeb Chuck: Balance
 • DMP; Flim & BB's: Vintage Flim
 • Dreyfus/ Koch FDM 36590-2: Petrucciani, Michel: Both Worlds
 • ECM: Metheny Pat: ECM Works
 • Telarc CD-83411; Jacques Loussier plays Bach
 • RR 67; Vivaldi, Antonio: Concertos for diverse Instruments; McGegan, Nicholas, Boston Baroque
 • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • Warner: Duke George: After Hours
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
 • Ym

Tekniset tiedot

FREQUENCY RESPONSE: 35-20,000 Hz, +/- 1 dB. Minus 4 dB at approximately 20 Hz. (Measured on- axis at a distance of 10-12 feet within a large anechoic chamber.)
SENSITIVITY: Approximately 90dB SPL (ref: 1 meter, on-axis) for an input level of 2.83 Volts RMS.
IMPEDANCE: Nominal 4 ohms (3 ohms minimum and 7 ohms maximum)
PULSE-COHERENCE:  An impulse response equal to or better than most top-of-the-line CD players and Digital Processors.
RADIATION PATTERNS: Precisely symmetrical in both horizontal and vertical planes (above about 80 Hz.).
DIFFRACTION DISTORTION: Virtually eliminated by the use of efficient sound-absorbing material on all relevant surfaces. (US Patent #4,167,985)
DRIVERS: - One 10", hi-performance, carbon-fiber, "down-firing" woofer
- Two 6-1/2" bass/mids
- One 1" dome tweeter.
RECOMMENDED AMPLIFIER POWER: Minimum of 40 watts/channel into 8 ohms (for maximum enjoyment of the loudspeakers dynamic range)
RECOMMENDED LISTENING DISTANCE AND ROOM SIZE:    8 to 12 feet, on axis, in a room not smaller than about 12 feet by 18 feet.

 

SIZE: 52" high by 12" square with a 16" square base
WEIGHT: Approximately 85 pounds (each), incl. base
GRILL: -Frame: Acoustically transparent, precision machined steel frame.
-Cloth: Acoustically transparent black weave
MATERIAL: Veneered MDF, varying in thickness from 3/4" to 1.5". The internal volume is optimally filled with high-quality open-cell foam to achieve appropriate absorption and damping of internal acoustical energy.
FINISHES: Standard: light or black Oak. Also available in Dalwood Rose, Cherry, etc. at a slight additional cost.

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com