Kuunteluarvio:
Dunlavy SC-I A/V

 

Päivitetty 2.11.1999

Mikko Mattila

Dunlavy Audio Laboratories on ehkä parhaiten tunnettu referenssiluokan kaiuttimistaan, ovathan lähes kaikki mallit Signature-sarjan kaiuttimet olleet useiden alan julkaisujen huomionosoitusten listalla, joukossa useita Stereophilen "vuoden kaiutin"-palkintoja, Mallisarjan kaiuttimet SC-IV, IVA, V ja VI ovat myös lehden " Class A Recommended Component"-listalla.

Kovin hyvin tunnettu asia ei kuitenkaan ole se, että kaikki Dunlavyn kaiuttimet soivat samansukuisesti. Ne ovat paitsi suunniteltu samojen John Dunlavyn patentoimien teknisten konseptien mukaan, ne myös käyttävät pääosin samoja keskiääni- ja diskanttielementtejä kautta mallisarjan. Suurin mallien äänen eroja kuvaava ominaisuus on oikeastaan alarekisterin ulottuvuus ja kaiuttimien fyysisen koon mukana tuoma "visceral impact".

Nyt arvioitavan kaiuttimen edeltäjä, SC-1, ehti saada useita huomionosoituksia alan lehdistössä. Elokuvakäyttöä varten kaiutinta parannettiin ja tuloksena on SC-1 A/V. Sekin on ehtinyt saada runsaasti huomiota ammattijulkaisuissa, Stereophile Guide to Home Theaterin "Recommended Component" ja Stereophilen "Recommended Component Class C"

SC-1 A/V:ssä käytetään suljettua koteloa, Äänestä huolehtii 2 kpl 140 mm:n ja 1 kpl 25 mm Vifan valmistamia elementtejä. Hallittujen suuntavuusominaisuuksien saavuttamiseksi kaiuttimen etulevyssä käytetään DAL:n patentoimia, muotoiltuja vaimennuslevyjä. Kaiuttimissa on pyritty tarkkaan vaihekoherenttisuuteen ja tarkkaan impulssivasteeseen, - kaikki yhteisiä piirteitä DAL:n kaiuttimille.

Arvioni perustuu yhteiseen kuuntelusessioon, johon osallistui useita kokeneita kuuntelijoita. Arvio on laadittu kuuntelijoiden yhteisiin, konsensukseen perustuviin havaintoihin käyttäen samoja, hintaan suhteuttamattomia arvioita.

Arvio

Sointitasapaino: neutraali, kaunis, ideaali sointitasapaino, alarekisterissä ei kuitenkaan erityisen ulotteikas.
Erottelutarkkuus on erinomainen, kaiutin kykenee toistamaan tekstuurin yksityiskohtia erinomaisesti
Ylärekisteri
on kirkas, erittäin heleä ja ilmava.
Keskialue soi neutraalisti erottelutarkasti ja napakasti.
Alarekisteri on kuivahko, erottelutarkka, dynamiikaltaan aavistuksen rajoittunut, ei erityisen alas ulottuva.
Transientit toistuvat esimerkillisen täsmällisesti ja nautittavasti
Dynamiikka kokoisekseen erinomainen.
Tilainformaation välittyminen on täsmällinen ja stabiili leveyssuunnassa, syvyyssuunnassa melko uloitteikas. Huolimattomilla äänityksillä soittimilla taipumusta liioiteltuun leveyteen, (syynä äänitteen toteutus)

Kuoro soi puhtaasti, samoin soololaulu. Pianon ja kitaran ääni avautuu luonnollisesti, vasket soivat virheettömästi, parhaimmillaan melko avoimesti. Iso, monikerroksinen orkesteri soi erottelutarkasti ja luonnollisesti. Lyömäsoittimet ovat napakat ja sävykkäät. Bassosoittimet kuten tuuba, akustinen ja jazzbasso soivat sävykkäästi ja melko tarkasti. Alimpien bassoäänien -3dB:n piste on n. 55 Hz:ssa. Erillistä subwooferia musiikkikäytössä ei tarvita.

Kaiutin on herkkä ja helppo kuorma, mutta sijoittelun suhteen vaativahko: se ei sovellu aivan pieniin huoneisiin. Sivusuunnassa symmetrinen sijoitelu on toivottava. Soittimien leveyssuunntainen paikallistuminen on parhaimmillaan, kun kaiutin on sijoitettu vähintään tasasivuiseen kolmioon, etäisyys kaiuttimesta kuuntelijaan yli 3 metriä.

SC-1 A/V on erinomainen kaiutin useimpien ominaisuuksien suhteen, toimii kiitettävästi kaikilla musiikkityypeillä. Se on Dunlavyjen tapaan armoton huonoille äänityksille. Jos äänite kuulostaa huonolta, niin turha kuitenkaan syyttää SC-1 A/V:ta!

Muiden kuuntelijoiden kommentteja

Ilmava, iso ääni. Diskantti on huippuluokkaa. Todella nopea ja tarkka transienttitoisto - aivan kuten kaiuttimen impulssivaste edellyttääkin. Toisaalta ei mene kovin alas, mutta se mitä tulee, on tosi tarkkaa. Istuu loistavasti esim Velodynen subbarin kanssa. Kaiutin kuulostaa isommalta mitä on. Hyvä vaihtoehto jos kaiutin ei saa olla iso ja haluaa neutraalin äänen. Tämä kaiutin ei kuulu niihin ns." miellyttäviin" tai "musikaalisiin" kaiuttimiin, vaan kertoo äänityksestä kaiken

Vertailulaitteisto

Vahvistin Krell FPB-350Mc
Soitin Theta Miles, balansoitu
Kaiutinkaaplelit: Transparent Reference Speaker Cable
Kaiuttimet: PenAudio Invasion

Musiikki

 • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
 • Capitol CDP 7243 8 28295-2; Robertson Robbie: Music for Native Americans
 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • Columbia; Iglesias, Julio: Tango
 • GRP GRD9739; Benoit, David, Freeman Russ: The Benoit/ Freeman Project
 • JMCD 001; Mäntyjärvi, Jaakko: Encore
 • Telarc CD-83411; Jacques Loussier plays Bach
 • RR 67; Vivaldi, Antonio: Concertos for diverse Instruments; McGegan, Nicholas, Boston Baroque
 • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • Warner 9 46661-2; Fourplay:Best of Fourplay
 • Warner: Duke, George: After Hours
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Sonet SLPCD2896/529506-2: Nordman: Ingenmansland
 • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
 • Impulse; Krall Diana: Love Scene
 • Quad; Test Sampler Opus 3
 • Ym

Tekniset tiedot

Tyyppi: 2- tie
Elementit: 1" disk., 2x5½" keskiääni/basso
Taajuusvaste: 70 Hz - 20 kHz ±1.5 dB
Herkkyys: 91 dB
Jakotaajuus:
Impedanssi: 7 ohmia
Tehosuositus: 35 wattia minimi
Mitat: 50 (k), 20 (l), 25 (s) cm
Paino: 11.5 kg
Hinta: 13 750 mk/pr

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com