Devialet D-premier − A French Miracle

Keijo Tanskanen

InEnglish at the bottom

Johdanto

Vaikka viime vuosikymmenien aikana olen tutustunut lukuisiin laatuvahvistimiin, niin vahvistintekniikassa todelliset uudet innovaatiot ovat jääneet puuttumaan. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Ranskalainen yritys, Devialet SAS, on tuonut markkinoille integroidun vahvistimen, Devialet D-Premierin, joka tarjoaa uutta tekniikkaa sekä omaperäistä tyyliä laiterintamalle. Saamieni tietojen valossa tämä vahvistin on jo aiheuttanut melkoista säpinää ja runsasta keskustelua harrastajien, lehdistön ja laitevalmistajienkin parissa.

Minulla oli etuoikeus tutustua vahvistimeen usean viikon ajan, mikä mahdollisti varsin kattavan ominaisuuksien testaamisen ja äänellisten analyysien tekemisen. Pureudun kirjoituksessani vahvistintekniikkaan subjektiivisesti, katsoen sitä vain keskeisimpien piirteiden osalta. Syvällisempää ja runsaampaa antia tekniikasta löytyy internetistä runsaasti, esimerkiksi laitevalmistajan sivuilta. Sen sijaan keskityn äänellisten piirteiden arviointiin ja käyttökokemuksiin, jälleen kerran.

Tekniikasta ja ominaisuuksista

D-Premier on toistaiseksi valmistajansa ainoa tuote. Se sisältää sekä digitaali- että analogiatekniikkaa (Analog Digital Hybrid: ADH), laitevalmistajan patentoimana. Laitteeseen on sisällytetty korkean resoluution DAC ja DSP (Digital Signal Processor) sekä laadukas ja erittäin vähäkohinainen RIAA, joiden ansiosta alkuun tyyriiltä tuntuva hintakin vääntyy mielestäni edulliseksi.

Vahvistin käsittelee kaikki siihen syötetyt signaalit digitaalisesti (DSP), mikä mahdollistaa helpon ohjelmallisen signaalin käsittelyn hallinnan asiakaskohtaiset toiveet huomioiden (päivitykset SD -korttipaikasta). Näin myös analogiset signaalit muunnetaan sisäänmenojen jälkeen digitaalisiksi (96 kHz/24 bit), ja ovat näin ollen hallittavissa samalla prosessilla kuin sisään tuotuja digitaalisiakin signaaleja hallitaan.

Lähtöasteen antojännite muodostetaan analogiatekniikalla, mutta sen sijaan virransyötön hallinta tapahtuu digitaalisesti. Juuri nämä piirteet tekevätkin vahvistimesta poikkeuksellisen. Tehoakin D-Premieristä on saatavissa moniin tarpeisiin riittävästi, eli kokonaisuudessaan noin 600 W.

Vahvistimen liitännät ovat monipuoliset ja laadukkaat, joskin kaiutinterminaalit on sijoitettu turhan ahtaasti, eikä järeiden kaiutinkaapeleiden asentamista pöytätasolle sijoitettuun laitteeseen ole juurikaan ajateltu. Toki idearikkaalta harrastajalta sekin onnistuu pienin lisäjärjestelyin, esimerkiksi käyttämällä sopivan kokoista laitealustaa. Tekemällä laitteesta tasaseinäisen, noin 2 cm paksumman, sijoittama naparuuvit pystyyn, tilanne helpottuisi näiltä osin merkittävästi.

Lisää tekniikasta:
http://www.devialet.com/technology.php

Vahvistin on rakennettu todella tiiviiseen ja signaalitien mahdollisimman lyhyenä pitävään pakettiin. Tästä huolimatta, tai osin jopa sen ansiostakin, se tuottaa mittausarvot, joista muut valmistajat voivat olla vain kateellisia: Esimerkiksi S/N on hämmästyttävät 130 dB!

Ulkonäkö on moderni, edustava ja käsittääkseni naisväenkin helposti hyväksyttävissä, ja koko on ominaisuuksiin nähden käsittämättömän kompakti. Usein Ranskasta tulleisiin tuotteisiin on sisältynyt suurpiirteisyyttä ja jopa keskeneräisyyttä, mutta Devialetin suhteen tilanne on aivan toinen. Laitteen viimeistely on nimittäin huippuluokkaa!

Lopuksi on syytä vielä mainita D-Premierin erinomainen kaukosäädin. Sen poikkeuksellisen suurta säätöpyörää oli nautinto käyttää, ja myös valintapainikkeissa oli sopiva tuntuma. Voimakkuutta säädettäessä ainoa ongelma pöytätasolle sijoitetun laitteen (vahvistimen voi asentaa myös seinälle!) kanssa oli, ettei volyymin numeerista arvoa nähnyt kuuntelupaikalle. Tämä korjautuisi pienellä tuotteen jatkokehittelyllä, eli pystyyn kääntyvällä näytöllä.

Testiympäristöstä

Kokeilin vahvistinta kotioloissa, tutussa ja hyvin akustoidussa 25 neliön kuunteluhuoneessa, Wilson Sashojen ja Transparentin referenssiluokan kaapeleiden kera [kaiutinkaapelit Reference MM (MM1), välikaapeli Reference AES/EBU]. Digitaalilähteinä käytin Bel Canton tuoreinta CD-soitinta e.One CD2, Philipsin moniformaattisoitinta DVD963SA, sekä analogiapuolella Clearaudion Concept -vinyylisoitinta. Näiden oheistuotteiden avustamana testituloksista tuskin jäi mitään olennaista puuttumaan, vaikka vinyylisoitin olisi voinut olla laadukkaampikin.

Puhtaan vertailun tekeminen omiin Audionet Amp Max päätteisiin oli tietenkin mahdotonta, koska myös äänilähde vaihtui pakon sanelemana (Capitolessani ei ole digitaalisia antoja). Vertailluksi siis tuli Audio Aero Capitole Mk II SE, Transparent Reference MM (MM1) välikaapeli, Amp Max päätteet vs. Bel Canto e.One CD2, Transparent Reference AES/EBU-välikaapeli ja Devialet D-Premier. Uskon kuitenkin, että suurimmaksi osaksi havaitut äänelliset erot johtuivat juurikin vahvistimista, mutta osin myös mm. DA-muunnosratkaisun erilaisuudesta.

Kuuntelukokemukset

Alkuun otin D-Premieristä tyypit Philipsin moniformaattisoittimella, jonka liitin S/PDIF-liitäntään standardikaapeleilla. Laite antoi myönteisen kokemuksen jo tällä äänilähteellä: musiikki toistui erittäin selkeänä, jäsentyneenä ja sävyllisesti oikean oloisena. Kun levy ei pyörinyt, niin huoneessa vallitsi täydellinen hiljaisuus. Korvan sai viedä kaiuttimeen kiinni kuullakseen aivan hienoista pohjakohinaa. Tämä on loistava lähtötilanne musiikinkuuntelulle!

Äänenlaadullisten piirteiden osalta lopputulos parani huippuunsa, kun sain käyttööni Bel Canton e.One CD2:n ja Transparentin Reference AES/EBU-välikaapelit. Ei uskoisi, että digitaalikaapeleillakin on merkittäviä äänellisiä eroja, mutta niin se vain tuntuisi olevan. Lisää selkeyttä, jäsentyneisyyttä ja dynaamisten kontrastien puhtautta tuntui tulevan, kun vaihdoin AES/EBU-välikaapelin reference-tasoiseksi.

Tuolla mainitsemallani parhaalla kombinaatiolla kuuntelukokemukset olivatkin sitten monilta osin huikeat. Ilmoille tulvahti poikkeuksellisen läpinäkyvää, puhdasta, mutta kuitenkin hitusen hennon oloista musiikkia, josta yksityiskohdat erottuivat hyvin harvinaisella tavalla. Mikä parasta, niin yhdistelmän asiat olivat erinomaisessa kunnossa myös sävyjen, ajoituksen ja sävelkorkeuksien toiston osalta, eikä Digitaalitekniikan sudenkuopista tuntunut olevan tietoakaan.

D-Premier on ensimmäinen kohtaamani digitaalitekniikkaa signaalitiessään käyttävä vahvistin, josta en löytänyt äänen karheutta, kovuutta tai muita tyypillisiä negaatioita. Akustiset instrumentit kuulostivat todella puhtailta ja aidoilta eikä kriittisissä lauluosuuksissa ollut havaittavissa minkäänlaista pistävyyttä, ennemminkin jopa putkivahvistinmaista ilmavuutta ja sävykkyyttä.

D-Premierin dynaaminenkin suorituskyky oli erinomainen ja mm. pianomusiikki toistui uskottavasti nasakoiden virvelin iskujen saattelemana. Alarekisterin voimallisuudessakaan ei tuntunut olevan suuria puutteita, mutta tässä yhteydessä suora vertailu omaan elektroniikkaan paljasti, että viimeisin auktoriteetti jää Devialetin vahvistimella kyllä saavuttamatta. On kuitenkin syytä korostaa, että tällaisen piirteen havaitseminen vaatii riittävän kovan referenssin olemassaoloa, eikä moni harrastaja osanne kaivata tässäkään suhteessa D-Premieristä mitään eritystä lisää.

Toinen asia, joka tosin jäi mietityttämään huomattavasti edellistä vähemmän, oli diskantin luonne. Vaikka ylin rekisteri oli loistavan täsmällinen, puhdas ja selkeä, kuten muukin toistoalue, niin jollain tapaa se tuntui paikoin hitusen erottuvan muusta äänialueesta. Asiaa tuli pohdittua ainoastaan silloin, kun musiikissa oli paljon korkeataajuisia kilkatuksia. Normimusiikilla, joka on hyvin keskialuevoittoista, tällaisia ajatuksia ei ilmaantunut.

Vertailu oman etupään tuottamaan lopputulokseen oli mielenkiintoista puuhaa. Useiden laitteistovaihtojen jälkeen tulin vakuuttuneeksi D-Premierin loisteliaisuudesta. Voin tunnustaa, että omaani verrattuna se yhdessä Bel Canton soittimen kanssa oli hiuksen hienosti niskan päällä tietynlaisessa selkeydessä, läpinäkyvyydessä, äänikuvan ulottuvuudessa sekä aivan äärimmäisessä erottelukyvyssä.

Se, että Capitole Mk II SE ja Amp Maxit tarjosivat puolestaan hieman dynaamisempaa, voimallisempaa, täyteläisempää ja yhtenäisempää musiikkia, ei ole D-Premier & Bel Canto-yhdistelmälle häpeäksi, sillä omistamani laitekombinaation rinnalla ovat hyytyneet näillä(kin) saroilla liki kaikki kokeilemani kilpailijat. Erot eivät kuitenkaan olleet kovin suuria puoleen tai toiseen eikä niitä varsinkaan ole syytä paisutella.

Sain Hifigurulta lainaksi myös Clearaudion Concept -vinyylisoittimen, jotta myös RIAA:n laatu tulisi jollakin tasolla katsastettua. Levysoitinliitäntä toimi hienosti ja oli myös erittäin häiriötön ja vähäkohinainen. Jo edullisella Conceptilla pääsi nautiskelemaan vinyylien puhtaan analogisesta esityksestä, olkoonkin että D-Premier muuntaa analogisen signaalin 96 kHz /24 bitin digitaalisignaaliksi. RIAA oli selvästikin erittäin käyttökelpoinen, laadukas ja madaltanee laitteen hankintakynnystä monen vinyyliharrastajan kohdalla.

Yhteenveto

D-Premier on selvästikin vahvistin, joka poikkeaa massasta, on viimeistelyssään ja laadussaan huippuluokkaa sekä tarjoaa kokemuspiirini perusteella monilta osin parasta suorituskykyä, mitä markkinoilta on saatavissa. Tällaista uudenajan vahvistinta onkin audiomaailmassa kaivattu jo pitkään.

Nyt sellainen on tarjolla, eikä 13.500 euron lähtöhinta ole enää ollenkaan korkea kun asiaa tarkastelee kokonaisuutena, siis laitteen tarjoamaan äänen laatuun ja ominaisuuksiin peilaten. Tässäpä siis vahvistin, jonka avulla on mahdollista avata uusi ikkuna musiikin maailmaan!


In English

Foreword

Despite having become familiar with numerous tremendous amplifiers during last decades there have really been no new innovations in amplifier technology. Now this situation has been over-come. Devialet SAS, a French audio company, launched some time ago their D-Premier integrated amplifier, the architecture of which is based on patented Digital Analog Hybrid (DAH) technology.

The amp has tremendous features like very high resolution DAC, DSP (Digital Signal Processor) and an integrated RIAA. With these features the high price of the amp becomes more affordable. More technical info can be read on the manufacturer’s home page. http://www.devialet.com/technology.php

Other goodies which D-Premier offer are an excellent remote control which was a total pleasure to use, the wide variety and high quality inputs, exceptional fit and finish (not trivial for French products!) and very high compactness. For future development I would suggest an up-liftable display and more spacious and flexible speaker cable terminals which will offer easier connection of robust speaker cables as well.

I was lucky to have D-Premier into my home for the test. Because of this I was able to make a direct comparison to my own front end. During the test I used my Wilson Sasha speakers and Transparent Reference MM (MM1) speaker cables for both setups. The rest of the equipment is described below.

Setup 1’s electronics: Bel Canto e.One CD2 digital source, Transparent Reference AES/EBU digital interconnects, Devialet D-Premier amplifier. I also rapidly tried Philips DVD963SA as a source in D-Premier’s S/PDIF interface.

Setup 2’s electronics: Audio Aero Capitole Mk II SE CD-player, Transparent Reference MM (MM1) RCA-interconnects, Audionet Amp Max monoblocks.

Additionally I got a Clearaudio Concept vinyl player for the rough evaluation of the RIAA.

A direct comparison between the amplifiers was naturally impossible to do (my Capitole does not have digital outputs) but I think that most of the noticed sonical differences come from the differences of the amps.

Sound

The nature and excellency of the D-Premier was noticed even with the standard multimedia player (Philips). The sound was very transparent, open and tonally correct without any signs of digital negatives. When discs were not running there was a total silence in my listening room. I had to put my ear very close to the speakers to hear the extremely low noise floor. This is a marvelous situation for great music experiences! Despite an excellent start the listening results were improved further when I got Bel Canto e.One CD2 for a digital source and Transparent Reference AES/EBU digital interconnect. This combination gave tremendous listening results.

I enjoyed exceptionally immediate and pure music. Luckily the purity pertained also to timing, pitching and tone colours. The greatest surprise was the richness of the sound which from my point of view resembled more top quality tube amps than digital amplifiers, only minimal thinness was noticed. This was really something to experience!

The D-Premier’s dynamic performance was also excellent and for example piano music was reproduced faithfully accompanied by the rapid slams of snare drums. The bottom end of the frequency spectrum was also delivered well, but in direct comparison to my own front end revealed that the last bits of authority remained unreachable. It must be highlighted that this kind of notification requires a good enough reference. I suppose many enthusiasts will not recognize any remarkable lacks in this area as well.

The second feature which caused some extra thinking, but not at all as much as the previous one, was the treble performance. Actually the highs were superbly accurate, clean and clear. But with the music which had plenty of high frequency instruments I felt that the treble was just a bit separated from the other bandwidth. When I listened to conventional midrange emphasized music this feature caused no special consideration.

The comparison to my own electronics was interesting. After several weeks of listening and countless changes of the setups I became convinced of the D-Premier’s magnificence. I can honestly confess that in the areas of utmost clarity and resolution and extensions of sonic picture the Setup 1 (Bel Canto & D-Premier) seemed to be a tad ahead in comparison to Setup 2.

The fact that Capitole Mk II SE and Audionet Amp Maxes could deliver a slightly fuller, punchier, more dynamic and coherent sound is not a shame for the D-Premier & Bel Canto because almost all the equipment I have compared to this setup has been trounced (also) in these features, more or less. The differences were not necessarily big ones or even meaningful for everyone, but for me they existed.

I experienced also the performance of the RIAA with the Clearaudio Concept vinyl player. The results were very good. The phono interface had a very low noise floor and was free from hum. I truly enjoyed the analog signal although the vinyl player could have been even better and although D-premier converts the analog signal to digital (96 kHz/24 bit)! The RIAA was clearly very good quality, usable and will lower the threshold of a purchase amongst many vinyl enthusiasts.

Summary

There is no doubt that D-Premier is an amplifier which differs from the mass of audio equipment. It has astonishing fit and finish and in many sonic areas delivers the best quality of sound available nowadays.

This kind of a new generation amplifier has been waited for a long time. Now it is available and the list price of 13.500 euros in Finland is not high at all when related to the entirety of system plan, the quality of sound and features of the amp. So, here we have a tremendous integrated amplifier which opens new windows to the world of music!