Kuunteluarvio:
Duntech Sovereign

Päivitetty 20.4.2000

Tapani Lappi ja Mikko Mattila

DuntechSovereign1.gif (17126 bytes)

Duntech tuli 80-luvulla tunnetuksi audiofiilipiireissä "maailman tarkimpana ja neutraalimpana kaiuttimina". Duntechin perustaja ja pääsuunnittelija, John Dunlavy, esitteli vuonna -87 suunnittelemansa Duntech Sovereignin, joka on edelleen australialaisvalmistajan tuotannossa.

The Absolute Soundin Harry Pearson, Audion (USA) Bert Whyte ym ihastuivat kaiuttimeen. Myös saksalainen Audio-lehti valitsi Sovereignin referenssikseen 80-luvun lopulla ja se oli lehden "Referentzklassen" ykkönen useita vuosia. Muistan lukeneeni jutun jossa kaiutinta verrattiin elävään esitykseen kitaristina John Mc Laughlin. Raati ei jutun mukaan erottanut ääntä elävästä esityksestä.

John luopui perustamastaan Duntechista, palasi kotimaahansa USA:han 1992, "perhesyistä" ja perusti uuden yrityksen, Dunlavy Audio Labsin Colorado Springsiin. Epävirallisten tietojen mukaan hän omistaa tiettävästi Duntechista edelleen 20% osuuden, mutta Duntechin varsinaiseen operatiiviseen toimintaan tai kaiuttimien suunnitteluun hän ei ole osallistunut lähtönsä jälkeen.

Tekniikasta

Sovereign on kooltaan "kunnollinen" - puhelinkioski. Pystysuunnassa keskellä olevan 19 mm diskanttielementin molemmin puolin ylä- ja alapuolella on ensin kaksi 54 mm:n keskiäänielementtiä, sitten kaksi 175 mm:n yläbassoelementtiä ja äärimmäisinä kaksi 300 mm:n bassoelementtiä. Elementit ovat kiinnitetty porrastettuun etulevyyn tavoitteena vaihekoherenttisuus ja tarkka impulssivaste. Elementtien symmetrisen asettelun tavoitteena on voimakas pystysuuntainen suuntavuus haitallisten aikaisten heijastumien vähentämiseksi. Jakosuotimena käytetään ensimmäisen asteen suodinta.

Duntech.jpg (49152 bytes)

Ääni

Sointitasapaino on neutraali joka on aavistuksen tummaan päin. Vaikutelma mieluummin lämmin kuin viileän skarppi. Alarekisteri on ulottuva, matalimmat äänet kuuluvat vaivattoman oloisesti.

Erottelutarkkuus on koko äänialueella hyvä, hieman pyöristynyt , silti kuitenkin hyvää luokkaa.

Läpikuultavuus on hyvä, lieviä merkkejä verhoutuneisuudesta on havaittavissa. Nykyisen mittapuun mukaan kaiutin ei kuitenkaan ole aineettomuudessaan aivan esim Wilsonin ja Dunlavyn luokkaa.

Luonnollisuus on hyvä, kaiuttimessa ei ole varsinaisia värittymiä pientä tummuutta lukuunottamatta joka tekee kaiuttimesta lievästi pyöreähkön, "miellyttävän". Soittimet ja vokaalit tulevat luonnollisen sävyisinä ilman merkkejä rasittavuudesta.

Ylärekisteri on sointitasapainoon nähden hieman vaimea mutta ehdottoman puhdas ja sävykäs.

Keskialue on luonnollinen ja neutraali. Soittimet toistuvat värittymättöminä, pianon vasaran ääni on erinomainen. Vokaalit ovat värittymättömät.

Alarekisteri on ulotteikas ja syvä, myös aika sävykäs, ehkä hieman pyöreä ja "muheva".

Dynamiikka on vakuuttava, ei kuitenkaan aivan niin räjähtävä kuin esim Wilsonilla

Tilainformaatio välittyy hyvin, kaiutin on enemmän ns. livetunnelman luoja johtuen kaiuttimen isosta koosta ja vaikuttavuudesta. Soittimet paikkallistuvat hyvin. Kaiutin on melko tarkka kuuntelupaikasta

Mittakaava välittyy vakuuttavasti. Tunnelma on iso ja livemäinen, pikkukaiuttimet ovat usein näiden rinnalla pihinää. Joskus tulee mieleen, että kaikesta kehittymisestä huolimatta vain isosta kaiuttimesta saadaan  luonnollisen vaikuttava toisto.

Yhteenveto

Sovereignin äänessä on luonnollisuutta, tarkkuutta ja värittymättömyyttä. Dynamiikka ja mittakaavan välittyminen ovat erinomaisen vaikuttavia. Miinuspuolelle kirjasimme tuon lievän pyöreyden, läpikuultavuuskin voisi olla nykykriteerein hieman kehittyneempi. Lievä pyöreys kuuluu nk. makuasioiden puolelle, monet saattavat pitää siitä.

Suunnittelija löi itsensä highendin maailmankartalle alan ikoniksi juuri Sovereignin ja pienemmän Princessin ansiosta. Sovereign on  jo hieman ikääntyneenäkin yksi maailmanluokan referensseistä ja ehdottomasti klassikko Quad ESL-63:n tai B&W 801:n tapaan. 

Kuinka valmistaja kykenee jatkossa pitämään audiofiilit lämpiminä, on hieman hämärän peitossa, "kohauttavia" uutuuksia Johnin lähdön jälkeen ei ole vuosiin esitelty. Alan suurimmilla markkinoilla USA:ssa merkin maahantuonti lakkasi muutama vuosi sitten eikä Euroopassakaan Duntechiin kovin usein törmää. Suomalaiset kuitenkin pääsevät Duntechien comebackista nauttimaan, sillä espoolainen Highend Studio aloitti maahantuonnin uudelleen syksyllä 1999 muutaman vuoden tauon jälkeen.

Hinta: 105000,-/ pari

Maahantuonti: Highend Studio, Espoo

Vertailulaitteisto

  • CD-soitin PS-Audio Lambda
  • DAC: Krell Studio
  • Etuvahvistin Krell KRC
  • Vahvistin Krell KSA-300
  • Kaapelit Van den Hul Second, Van den Hul Revelation

Tekniset tiedot

Frequency Response
27Hz-20KHz
±2dB
Measured at 3.5M (11.5ft) on the tweeter axis
Efficiency 90dB SPL
Referenced at 1M (3.3 ft) on tweeter axis with an input of 2.83 volts RMS (1 watt at 8 ohms)
Nominal Impedance
4 ohms
Variance 3.0-4.5
Power Rating Peak 1000 watts power for 10 mS
Recommended Amplifier Power
100 watts Minimum RMS per channel
Pulse Coherency Factor
Less than 20µS Propagation time error at 3.5M (11.5 ft) on tweeter axis
Harmonic Distortion
Less than 0.3% THD above 50Hz
Referenced at 1M (3.3 ft) on the tweeter axis with an input of 2.83 volts RMS (1 watt at 8 ohms)
Relative Phase Variation Versus Frequency 80Hz-18KHz Varies less that ±25 deg
Crossover
First order type
Drivers
Woofers 2x300mm (12")
Bass 2x175mm (7")
Mid 2x54mm (2")
Tweeter 1x19mm (3/4")
Input Terminals
Gold plated and accepts banana, spade or cable connections
Bi-Wiring Yes
Passive Bi-Amplification Yes
Footnote: All measurements taken at ambient temperature of 23°C (72°F)
Mechanical
Finish
Brazilian Rosewood
Golden Oak
Acoustically transparent black cloth
Size
Height
Width
Depth

1875mm (74")
360mm (14")
862mm (34")
Weight
Per cabinet
125Kg
(275lbs)

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com