Kuunteluarvio:
Hales Transcendence 8

 

Päivitetty 15.8.1999

Mikko Mattila

Transcendence 8 (suom. ylivertainen) on Pohjois-Amerikassa arvostetun high-end valmistajan Hales Design Groupin mallisarjan suurin kaiutin. Ulkoisesti kiinnittää huomiota taaksepäin kallistettu muotoiltu etulevy sekä samansuuntainen takalevy. Kaiuttimet miellyttävät kaikinpuolin silmää ja luonnollisesti ne ovat moiteettomasti viimeistellyt. Kuunnellun parin pintamateriaali oli upeaa tummaa puuviilua - puulaji ei ainakaan kasva Suomen metsissä. Bassopäätä hoitelee kaksi 10 tuuman alumiinikartioista elementtiä, keskiäänisenä yksi 5 tuuman magnesiumkartioinen elementti ja diskanttissa yhden tuuman alumiinikalotti. Arviointi suoritettiin sisäänajamattomilla kaiuttimilla, joilla kuuntelutunteja alle 20. Sisäänajon jälkeen ääni voi poiketa nyt arvioidusta:

Ääni

Yleisvaikutelma: Balanssi alapainotteinen. Bassosoittimet voimakkaasti läsnäolevat. Äänikuva oli leveä ja syvä, soittimien sijainti jäsentyi hyvin ja luultavasti paranee edelleen kaiuttimien leveämmällä sijoittelulla. Erottelutarkka ja melko ilmava sointi.

Ylärekisteri soi puhtaasti ja sävykkäästi, pellit heleästi ja ilmavasti.

Keskialue oli pieni arvoitus: toisaalta miellyttävä, toisaalta orkesterimusiikilla aavistuksen "vaisuhko", kaiuttimen sisäänajo kehittänee sointia. Transientit toistuivat napakasti ja sävykkäästi.

Alarekisteri ulottui erittäin alas, on voimakkaasti läsnäoleva mutta erottelutarkka. Keski- ja ylemmissä bassoissa havaittavissa korostumaa, joka kuuluu kumeutena.

Musiikkinäytteiden perusteella kuoro soi erinomaisesti, soololaulu erittäin miellyttävästi, piano orkesterissa soi vaisuhkosti, mutta soolosoittimena hyvin. Iso sinfoniaorkesteri soi erottelutarkasti, vasket ovat luonnolliset, mutta eivät erityisen avoimet. Lyömäsoittimet toistuvat napakasti ja tarkasti. Bassossa ja bassorummusta syntyy vaikutelma niiden sijaitsemisesta etualalla.

Huoneakustiikan ja sijoittelun optimointi saattaa poistaa tai ainakin lieventää alarekisterin korostumista. Vaatinee ISON huoneen ja kuultua hieman leveämmän sijoittelun, diskantista diskanttiin >3 m, jolloin äänikuvan leveys pääsee oikeuksiinsa. Kuuntelijan etäisyys kaiuttimiin parantanee vaikutelmaa edelleen. Voi olla, että näillä kaiuttimilla äänikuva tietyillä äänitteillä voi ulottua jopa kaiuttimien ulkopuolelle, kuten Avalon Eidoloneissa.

Muiden kuuntelijoiden kommentteja:

Selvää alapainotteisuutta, joillakin levyillä basson sävykkyys häikäisee upeasti. Hales rankaisee heikkoja äänityksiä pahanpäiväisesti. Toisessa kuuntelutilassa taas jazz teki suuren vaikutuksen aineettomalla keveydellään (!) Toinen merkittävä seikka bassotasapainon kannalta on sijoittelu, mihin pitäisi uhrata aikaa. Lyhyesti ensikommenttini Halesista: diskanttiin hiukan heleyttä lisää ja yläbassotasoa vähän alemmaksi ... tärkeiden keskiäänien suhteen mielipiteeni muovautuu pidemmän ajan kuluessa.

---

Bassoa tuntui olevan reippaasti... Mun mielestä tasoa olisi voinut olla hitusen vähemmän, sävyjä siinä kyllä oli. Äänikuva työntyi eteenpäin mutta minun testimateriaalilla siitä puuttui erottelukyky syvyyssuunnassa eikä leveyskään ollut ihan skarppi. Äänikuva oli kyllä laaja mutta soittimet kasaantuivat eikä ilmaa niiden väliltä juuri löytynyt (johtunee juuri eteenpäin työntyvästä äänikuvasta?). Tosin kaiuttimien sijoitus oli lienee vasta vedetty hatusta.

Vertailulaitteisto

Vahvistin TacT Millenium Mk 2
Soitin Wadia 860
Kaiutinkaapelit Cardas
Kuunteluhuone noin 30 m2, kevyesti akustoitu

Äänitteet:

 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • Naxos 8.550446: Mozart Piano Sonatas Vol 2/ Jeno Jando
 • Philips; Mozart Piano Sonatas KV570/ Claudio Arrau
 • Telarc 80078; Copland, A ; Fanfare for Common Man, Appalachian Suite/ Louis Lane
 • PHKCD-102: Harlekiini - Päijät-Hämeen konservatorion puhallinorkesteri/ J. Salmela, H. Lehtonen
 • Sheffield Labs SLS 504 ; Guitar Pleasures
 • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Telarc CD-83411: Jacques Loussier plays Bach
 • Telarc CD-83433; Di Meola, Al: The Infinite Desire
 • Verve 314 539 887-2; Karukas, Gregg: Blue Touch
 • Telarc CD-83370 ; Oscar Peterson Trio

Tekniset tiedot

Tyyppi: 3- tie suljettu
Elementit: 10" basso, 5" Magnesium keskiääninen, 1" alumiinidome
Taajuusvaste: 23 Hz - 26 kHz
Herkkyys: 87 dB
Jakotaajuus:
Impedanssi: 4 ohmia
Tehosuositus:
Mitat: 40 (k), 11 (l), 17 (s) tuumaa
Paino: 53 kg
Hinta: 86 000 mk/pr

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com