Lindemann D680 CD/SACD soitin

Petri Mutanen

Julkaistu 4.6.2003

Lindemann Audiotechnik ei välttämättä sano kovinkaan paljon Saksan ulkopuolella asuvalle alan harrastajalle. Suomen markkinoilla merkki on ainakin aivan uusi tuttavuus. Se on perustettu noin 10 vuotta sitten ja sen ensimmäinen valmistama tuote oli integroitu vahvistin. Tuotemerkin nimi tulee sen pääsuunnittelijasta Norbert Lindemannista. Lindemann Audiotechnik valmistaa D680:n lisäksi myös edullisempaa cd-soitinta CD1SE (€3500), integroitua vahvistinta AMP4 (€3000), grafiittisia vaimennusjalkoja, kaiuttimia B60 ja B90, sekä kahta erilaista kaiutinkaapelia. Suomen tuontiohjelmaan kuuluu ainoastaan elektroniikka.

Tekniikka

Kotelo on valmistettu 6 mm paksuisesta harjatusta, eloksoidusta alumiinista. Kansi on sisäpuolelta huovalla vaimennettu ja tiivistenauhalla eristetty muista osista. Väliseinä johon d/a emäkortti kiinnittyy on vaimennettu raskasmatolla. Pyörityskoneisto, Sonyn paras -- OM4, on kiinnitetty valualumiinista tehtyyn apurunkoon, joka lepää polymeeristen vaimennusjalkojen päällä. Itse kotelo lepää grafiitista valmistettujen 2-kerros jalkojen päällä (kahden graffiti osan välissä on vaimennusyhdiste).

Sähköinen rakenne perustuu seuraavanlaiseen topologiaan. Mikrokontrolleri tunnistaa ensin pyörityskoneistolta tulevan datan (cd/HDCD/SACD), sen jälkeen data siirretään joko Pacific Microsonics:in (cd/HDCD) PMD-200 digitaalifiltterille tai suoraan (SACD) Burr-Brown:in PCM1738 da-muuntimille(käytetään mono moodissa, joissa niistä saadaan vielä parempi suorituskyky kuin stereo käytössä). 

Cd ja HDCD data siirtyy digitaali filtteriltä Analog Devices:in AD1896 upsamplerille. PMD-200 filtterille on oma kellopiiri (11,2896 MHz) ja AD1896 sekä PCM1738 molemmille piirille yhteinen (24,576 MHz) kellopiirinsä (molemmat kellot ovat erillisillä korteillaan erotettuna emäkortista). Näitä kahta tarkkaa kellopiiriä valvoo nk. masterclock, joka pitää kellot synkronissa eri piirien välillä vähentäen jitteriä. Päästäkseen jo 20 bittiseen tarkkuuteen, kello saa heittää korkeintaan 200pikosekuntia (=0,0000000002 s).

Da-muunnokselta signaali lähtee virtamoodissa. Analogiosa koostuu seuraavista osista. Analogifiltteri jonka rajataajuus on noin 50 kHz ja vaimennus 12dB/oktaavi, jonka aktiiviosana toimii AD823 kaksikko operaatiovahvistin. Integraattorina soitin käyttää AD825 yksikkö op-piiriä. Lähtöasteena on erillistransistoreilla toteutettu ”high current” bufferi. Da-muuntimelta ulostuleva signaali on symmetroitu ja pysyy sellaisena lähtöön saakka. Yksipäistä signaalia ei myöskään summata missään vaiheessa eli teoriassa D680:n pitäisi toimia yhtä hyvin sekä balansoituna kuin balansoimattomana.

Tämän lisäksi emäkortilla on eri asteille omat lokeroidut maatasot jotka on yhdistetty toisiinsa nk. tähtimaa menetelmällä. Edellä mainitulla tavalla jokainen aste saa oman häiriöitä vaimentavan, matala impedanssisen maatasonsa joka pienentää hajaparametrien syntyä.

Emäkortin layout on nykyistä korkeataajuisten signaalien prosessointia hyväksi havaittua toteutusta noudattava, joten Lindemannin käyttämien korkealuokkaisten komponenttien suorituskyvyn luulisi tulevan erinomaisesti hyödynnetyksi. Käytetyt sähköiset komponentit ovat pääasiallisesti pintaliitos tavaraa.

Virtalähde perustuu kahteen eri osioon. Toinen sijaitsee laitteen sisällä jolla on oma verkkojohtonsa sekä kaksi erillistä verkkomuuntajaa, jonka lisäksi jokaisella jännitteellä on oma tasasuuntauksensa ja suodatuksena. Toinen virtalähde on sijoitettu omaan ”Power Brick” koteloon jolle tulee myös oma verkkojohtonsa. Power Brick pitää sisällään analogiapuolelle oman verkkomuuntajan, tasasuuntauksen, suodatuksen ja häiriönpoistokelat, digitaalipuolelle on myös vastaava virtalähteensä omalla muuntajalla. PB on kytketty pääyksikköön tietokoneista tutulla USB-kaapelilla. 

Paikallisella reguloinnilla hoidetaan viimeinen käyttöjännitteen vakavointi eri asteille, jotka on tavallisesti käytetyistä 7800/7900 sarjan tuotteista poiketen toteutettu 317/337 regulaattoreilla. Lisäksi korkealuokkaisia puolijohde (Os-Con) ja kiille (Silver Mica) kondensaattoreita käytetään tärkeäksi katsotuissa paikoissa.

Kauko-ohjain on yhdestä alumiinikappaleesta työstetty kappale, jossa on kaikki cd-soittimen ohjaamisen tarvittavat nappulat, lukuun ottamatta levykelkan auki/kiinni mahdollisuutta. Nappulat ovat riittävän etäällä toisistaan joten suurempi sorminen voi käyttää sitä ilman ongelmia, lisäksi se ei vaadi huippu tarkkaa kohdistusta toimiakseen kunnolla.

Valmistelut

Molemmilla vertailulaitteistoilla saadut vaikutelmat olivat sen verran yhteneviä, että en lähde erittelemään kokemuksiani eri laitteistojen välillä. Omalla laitteistollani suoritetut kuuntelutulokset ovat noin 1,5 kk ajalta. Lindemann tuli uutena käyttööni joten suoritin sisäänajon n.200 h samalla kuunnellen muutoksia sisäänajon yhteydessä. Mielestäni jopa suoraan pakasta vedettynä D680 kuulosti jo melkoisesti itseltään. Bassotoistossa tapahtui suurin muutos sisäänajon aikana, se paljasti todellisen potentiaalinsa vasta 200 tunnin jälkeen. Laite vaatii myös useiden tuntien lämmityksen jopa sisään ajettuna, jos se on ollut pidempään kokonaan verkosta irti kytkettynä. Standby asemasta se vaatii huomattavasti lyhyemmän ajan soidakseen ”normaalisti”.

Käytimme molemmissa järjestelmissä D680:n kanssa Ringmatin Statmatia joka toi Lindemannin ääneen mielestämme vielä hieman lisää läpikuultavuutta. Periaatteessa tämä soitin soi kuitenkin erittäin hyvin ilman mitään erityisiä twiikkauksia, viimeiseen hienosäätöön kuitenkin suosittelen korkealuokkaista verkkojohtoa, erinomaista laitetelinettä, sekä Statmatia. Unohtamatta tietenkään huippuluokan välijohtoa.

Kokeilemistani välijohdoista Transparentin MusicLink Ultra MM toimi omassa järjestelmässäni mielestäni parhaiten. Ainoa kauneusvirhe sen äänessä oli hyvin lievä piikki ylemmällä bassolla.

Vastaavasti aikaisemmin hyväksi havaittu välikaapeli toi ihmisääneen vastaavasti hieman ylimääräistä metallisuutta, basson ollessa vailla minkäänlaista korostusta.

Molemmissa järjestelmissä kaikille laitteille verkkovirta tuli samalta sulakkeelta, maadoittamattomasta pistorasiasta. Mm. tämä saattaa selittää verkkosuotimen hyvää toimivuutta erityisesti pyörityskoneisto kytkettynä siihen. Vastaavassa positiossa Transparentin XL15 verkkojohto käyttäytyi samankaltaisesti. Olen aikaisemmin huomannut saman ilmiön mm. Ensemblen Dicrono cd-pyörittimellä. Tässäkin tapauksessa verkkofiltterin tai XL15 käyttö puhdisti ääntä huomattavasti. Kyseinen ilmiö saattaa selittyä sillä, että pyörityskoneisto lähettää verkkoon takaisin korkeataajuista roskaa johon muut laitteet reagoivat. Tosin em. suodin on osoittanut toimivansa myös tapauksissa jotka ovat olleet puhtaasti vinyylipohjaisiakin. Yleensä suurin parannus tulee kuitenkin silloin, kun laitteiston etupäänä toimii digitaali äänilähde. Ilmeisesti myös Lindemann on tietoinen kyseisestä ilmiöstä, koska D680:ssa on omat erilliset verkkokaapelinsa pyörittimelle ja PB:lle.

Power Brick ei mielestäni filsasta hyötynyt. Se reagoi kyllä erilaisiin verkkojohtoihin mutta mitään erikoisfiltteröintiä se ei tarvinnut, vaikka aikaisemmin mainittu XL15 verkkojohto toimi myös tässä posiitiossa erinomaisesti. Erotusmuuntaja kytkettynä PB:n toi ”tavallisella” itse tehdyllä verkkojohdolla hieman lisäselkeyttä ääneen. Lindemannin suositteleman maadoitetun verkkoliitännän vaikutusta ääneen en ole toistaiseksi päässyt käytännössä kokeilemaan.

Myös itse valamani lyijyjalat D680:n omien graffiti jalkojen alla toi hieman lisää tiukkuutta bassopäähän, kokeilin myös Finite Elementen Ceraballeja, mutta ensinmainittu yhdistelmä aikaansai mielestäni toimivamman kokonaisuuden.

Myöskään minkäänlaista sekoilua en ole havainnut koko testin aikana. Kokeilemani CDR-levyt toimivat moitteetta ilman häiriöitä. CDRW-levyjä en ole kokeillut.

Kuuntelukokemukset

Ensimmäisenä D680 soinnissa huomio kiinnittyi itselläni harvinaisen puhtaaseen läpikuultavuuteen, joka toi jollakin tavalla mieleeni huippuluokan vinyyli soittimen. Ilokseni huomasin että soinnista puuttui yleensä cd-soittimille tyypillinen keskialueen ja diskantin sulkeutunut ääni. Usein cd-äänelle ominainen ”mekaanisuus” loisti poissaolollaan. Ääni oli balanssiltaan miellyttävän kaunis, mutta ei kuitenkaan niin, että se tulisi jonkun taajuusalueen korostumisen/vaimenemisen kautta. Resoluutioltaan laite edustaa kuulemieni bittikoneiden parhaimmistoa, järjestelmän 2 omistaja mm. totesi ”ettei ole koskaan aikaisemmin kuullut laitteistostaan cd:llä sellaista resoluutiota ja neutraaliuutta kuin Lindemannilla”. Tähän mielipiteeseen ei voinut kuin yhtyä.

D680:lle ominainen piirre on kuulijan huomion keskittyminen ennen kaikkea itse musiikkiin eikä niinkään äänentoistollisiin asioihin. Näin ei itselleni tapahdu usein cd:llä, huippuluokan vinyyli soittimella em. asia tulee mielestäni helpommin esiin. Osasyynä tähän saattaa olla D680:n reipas tapa toistaa musiikkia sekä sen rytminen tarkkuus. Tämä tulee erityisen hyvin esiin vanhemmalla jazz musiikilla, jossa soittajat tekevät paljon erilaisia juttuja varioiden mm. perusrytmiä. Erityisesti ML Ultra välijohdolla edellä mainittu ilmiö oli erittäin selkeä.

Valitettavasti monet näistä äänitteistä eivät ole kovin puhtaasti soivia. Mutta näidenkin levyjen kanssa Lindemann hoitaa tehtävänsä oikeaoppisesti. Se ei lisää omaa äänenväriänsä ääneen, vaan pystyy uskollisesti toistamaan kaiken mitä äänitteellä on musiikilliseti tarjota. Mutta huonosta musiikista tämäkään laite ei hyvää pysty tekemään. Esimerkkinnä toiminee Opus3 SACD The Swedish Jazz Kings, ”A Tribute To Young Louis”.

Bassotoisto on alue jossa mielestäni ei ole ollut vikaa edellisten sukupolvien huippuluokan cd-soittimissa/da-muuntimissa. D680 ei pysty järjestelmällisesti tarjoamaan alarekisterinsä suhteen mitään sellaista jota en olisi aikaisemmin cd-levyltä kuullut. Alapää on yksinkertaisesti vain korkealuokkainen, joka integroituu muiden äänialueiden kanssa saumattomasti, olematta millään tavalla dominoiva tai vaimentunut. Äänite itsessään tuntuu olevan merkitsevä tekijä alapäätä arvioitaessa. Esimerkkinä käy hyvin erään kuuntelijan kommentti järjestelmässä 2 Yo-Yo Ma:n Solo SACD-levystä: ”Yo-Yo Ma:n sellon alapään ja alemman keskialueen (n.70-300hz) sointi on luonnollisin kuin millään aikaisemmalla formaatilla kuulemani”. Edellä mainitun kuuntelijan mielestä, sello on muutenkin eräs vaikeimmin äänentoistossa luonnollisesti toistuva soitin. Vaikka Yo-Yo Ma:n äänite sellon äänen suhteen omaa erittäin luonnollisen soinnin, niin äänikuvasta ei voi valitettavasti sanoa samaa. Kyseisellä levyllä sello vaeltelee kaiutinparin välissä todella epämääräisen levottomasti. Modernin äänitystekniikan väärinkäyttöä pahimmillaan.

SACD toistoa verrattaessa normaaliin voi todeta uuden formaatin toimivan myös käytännössä. Tosin SACD levyjä kuunnellessa ei välttynyt ajatukselta, että SA äänitteet ovat huolellisemmin masteroituja ja mahdollisesti hieman eri tavalla ekvalisoituja kuin tavalliset cd:t. Käytössäni on hybridi ja yksikerros levyjä. Valitettavasti Super Audio levyt ovat myös huomattavasti kalliimpia, nimikkeiltään harvalukuisempia ja vaikeammin saatavia. Ilmavuus, yksityiskohtien parempi esilletulo, sekä tietynlainen yleinen luonnollisuus ovat mielestäni SACD:n vahvuuksia ainakin tällä soittimella. Johtuuko kaikki em. ainoastaan SACD:stä? Joka tapauksessa SA levykokoelmani on toistaiseksi niin pieni, että käsi raamatulla en lähtisi vannomaan SACD:n ylivoimaisuuteen kaikkien äänitteiden kanssa, ainoastaan kuulemieni kohdalla näin voin tehdä.

Henkilökohtaisesti aion kyllä hankkia suosikki levyistäni SA version aina kun mahdollista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että perinteinen cd olisi mielestäni kelvoton formaatti. Tällä soittimella voin kuitenkin nauttia täysin rinnoin myös vanhoista cd-levyistäni. Oikeastaan on mielestäni aikamoinen ihme kuinka paljon uusia asioita D680 pystyi vanhoista levyistäni löytämäänkin.

Huippuluokan SACD äänitteellä voi D680 vertailukohteeksi mielestäni ottaa huippuluokan vinyyli järjestelmän. Kuitenkaan sitä parasta analogisen järjestelmän vapautuneisuuden, ilmavuuden ja diskantin puhtauden tuntua edes edellä mainittu yhdistelmä ei pysty tuottamaan, mutta hyvin lähelle kuitenkin. Vaikka eivät toki kaikki vinyylilevytkään niin hyvin soi, että automaattisesti voisi aina vannoa mustan kullan kaikkivoipaan voimaan. Lisäksi vertailukohteena käyttämäni vinyylijärjestelmät ovat poikkeuksetta huomattavasti kalliimpia kuin D680.

Ääni

Balanssi: Laite edustaa ehdotonta neutraaliuden huippua. Eri äänialueet ovat tonaalisesti harvinaisen yhtenäisiä. Mikään äänen osa-alue ei nouse häiritsevästi esiin, eikä soitin myöskään tunnu omaavan voimakasta tunnistettavaa ominais-soundia.

Erottelukyky on parhaasta päästä mitä olen koskaan cd:llä kuullut. Massiivisemmatkaan orkesteri teokset eivät saa tätä soitinta tukkeutumaan. Myöskin instrumenttien harmooniset rakenteet erottuvat ensiluokkaisesti, kuten rytmilliset variaatiotkin.

Läpikuultavuus kuuluu myös tämän laitteen vahvuuksiin. Hieman liioitellen voisi sanoa, että tavallisella cd:llä olisi kuin katsoisi äänitteiden maailmaan super kirkkaan lasin läpi, SACD:llä vaikutelma on kuin koko lasi olisi poistettu.

Diskantti: Yläpään toisto noudattaa laitteen yleistä sointia ollen erittäin neutraali vailla mitään ärsyttävää ominais-sointia. SACD:llä yläpään toisto on kuitenkin vielä hieman puhtaampi ja avoimempi kuin perinteisellä cd:llä.

Keskialue omaa huippuluokan resoluution ja on sävyltään neutraali molemmilla cd-formaateilla.

Alarekisteri omaa huippuluokan erottelun, oikean oloisen sävyn ja tarjoaa tarvittaessa voimaa jos äänittäjä on sen levylle saanut tallennettua.

Dynamiikka: Dynaamiset vaihtelut toistuvat sekä mikro- että makrotasolla vaikuttavasti. Rytmiikan tarkasti erotteleva esillepano, mikä tekee sointiin poikkeuksellista elävyyttä, jos musiikilla on sitä vaan tarjota. Myös transientti toisto on erinomainen läpi koko äänialueen.

Äänikuva: Äänikuvaltaan laite tarjoaa oikein hyvää erottelua kaikkiin kolmeen ulottuvuuteen. Kykenee tarjoamaan harvinaisen hiljaiset ja tarkat taustat. Sekä pystyy aikaisempaan referenssiini verrattuna tarjoamaan selvästi paremman äänen kerroksellisen syvyyden.

Yhteenveto

Onnittelut Norbert Lindemannille ja hänen suunnittelutiimilleen. Lindemann D680 kuuluu harvinaisen onnistuneiden hopealevysoittimien harvalukuiseen joukkoon. Mielestäni D680:n erityinen vahvuus on sen tapa saada kuulijansa keskittymään erityisesti musiikkiin. Neutraalin ja reippaan äänensä johdosta se tukee erinomaisesti kaikentyyppistä musiikkia.

Hinnaltaan D680 ei ole mikään budget-luokan soitin, mutta pyydetylle hinnalle löytyy mielestäni hyvät perusteet. Huippuluokan äänen lisäksi tarjolla on tyylikäs, hienosti viimeistelty ulkoasu, tarkoin harkittu sähköinen rakenne varustettuna tämän päivän korkealuokkaisilla komponenteilla. Lisäksi se tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää nykyaikaisia SACD levyjä. Suositeltava vaihtoehto highend luokan laitteiston digitaaliseksi äänilähteeksi.

Valmistaja: Lindemann Audiotechnik

Maahantuoja: Santtu Engineering

Hinta: €8490,-

Vertailulaitteet

Järjestelmä 1

 • Avantgarde Acoustic DUO sub225 kaiuttimet, 
 • Holco H4 vastuksin toteutettu passiivi vaimennin
 • omatekoinen n.2x75W transistori pääte
 • Transparent Music Link Ultra MM välikaapeli, Transparent PowerLink XL15 verkkojohto
 • omatekoiset kaiutinkaapelit
 • omatekoisia verkkojohtoja ja välikaapeleita
 • omatekoinen ”heavy duty” verkkofiltteri
 • omatekoisia vaimennusjalkoja, sekä Acapella Fondato Silenzio laitealusta.

Järjestelmä 2

 • Audio Physic Avanti3 kaiuttimet
 • Goldmund Mimesis 28 pääte
 • Vishay S102 vastuksin toteutettu passiivi vaimennin
 • omatekoiset verkko-väli-ja kaiutinkaapelit
 • Omatekoinen ”heavy duty” verkkofiltteri
 • Muuntosähkö Oy:n erotusmuuntaja
 • Acapella Fondato Silenzio laitealusta.

 

 
search 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com