Kuunteluarvio:
Magneplanar MG 3.6

 

Päivitetty 15.8.1999

mikko_mattila@yahoo.com

Magneplanar on arvostetuimpia high-end paneelikaiuttimia, joilla on vuodesta toiseen oma vankkumaton ja laajeneva kannattajakuntansa. MG 3.6. edustaa valmistajan valikoimaa suuremmasta päästä. Perinteisestä Maggiesta sen erottaa kaiuttimen sivussa pystyyn sijoitettu nauhadiskanttiosa. Ratkaisulla on onnistuneesti parannettu paneeleille tyypillisiä suuren kalvon kontrolliin liittyviä ongelmia.

Yleisvaikutelma: neutraali, hieman kirkas, miellyttävä balanssi. Pienten yksityiskohtien erottelu on erinomainen koko äänialueella. Soolosoittimilla ja vokaaleilla nautittava ominaissointi. Sointi on ilmava, leveä ja syvä, soittimet jäsentyvät erinomaisesti paikoilleen. Dynamiikka on hieman rajoittunut. Kaiutin on omimmillaan akustisella, rajoitettua dynamiikkaa sisältävällä musiikilla. On kriittinen sekä sijoituksen että kuuntelupaikan suhteen

Ylärekisteri on heleä , erittäin sävykäs ja ilmava.

Keskialue on pienimuotoisella ja pitkiä harmonisia linjoja sisältävällä musiikilla värittymätön, napakka ja tarkka, monikerroksisella ja erityisesti dynaamisia soittimia sisältävällä musiikilla lievästi värittynyt.

Alarekisteri on kuivahko, mutta erottelutarkka, ei erityisen alas ulottuva.

Dynamiikka on alarekisterissä paneelien tapaan rajoittunut.

Kuoromusiikki ja soololauluääni on erittäin luonnollinen ja avoin. Pianon ja kitaran äänen avautuminen on erittäin luonnollinen, pianon aavistuksen pyöreä. Mikrodynamiikkaa sisältävät transientit toistuvat yksityiskohtaisesti. Pellit soivat erittäin heleästi, ilmavasti ja sävykkäästi. Useimmilla soolosoittimilla sointi on luonnollinen ja värittymätön, mutta monikerroksisessa orkesterimusiikissa saattaa esiintyä lievää, esimerkiksi vaskien sointiin vaikuttavaa värittymistä. Ilmiö korostuu, jos musiikki sisältää runsaasti piendynamiikkaa. Bassosoittimet ovat melko sävykkäitä, paneelin ominaispiirteen vuoksi voimakkaammat transientit kuulostavat pidättyväisiltä. Orkesterissa soittimet/ soitinryhmät erottuvat ja paikantuvat hyvin tai kiitettävästi.

Sijoittelun suhteen vaativa: soveltuu vain pinta-alaltaan suuriin huoneisiin. Sivusuunnassa symmetrinen sijoitelu toivottava, leveys paneelin keskeltä mitattuna vähintään 2,5 metriä ja irti takaseinästä noin 100-200 cm. Ei parhaimillaan sivuseinän välittömässä läheisyydessä. Käännetään hieman kuulijaan päin.

MG 3.6 on mielestäni kuulostaa selkeästi paremmalta ja dynaamisemaltakin kuin yksikalvoiset ratkaisut. Kaiutin on omimmillaan akustisella, rauhallista dynamiikkaa sisältävällä musiikilla. Edellyttää tehokasta, matalan impedanssin hyvin hallitsevaa vahvistinta. Henkilökohtainen paneelikaiuttimien suosikki.

Muiden laitetta kuunnelleiden mielipiteitä:

Magnepan 3.6 on kaikista panelikaiuttimista ehkä kuitenkin se neutraalein ja helpoin, kohtalaisen dynaaminen ja avoin sointi, täälläkin on kuitenkin läpi alueen jonkinverran kuultavissa värittymiä. Tarvitsee kohtalaisen hyvän vahvistimen ja johdotuksen. Magnepanien kanssa on helppo elää.

Vertailulaitteisto

Kuunteluhuone yli  40 m2, kevyesti akustoitu
Vahvistin Krell FPB-600
Etuvahvistin Krell
Soitin: Theta Miles
Kaiutinkaapelit: Transparent MusicWave Ultra
Välijohdot: Transparent MusicLink Ultra

Tekniset tiedot

Tyyppi: 3- tie nauha, magnetostaattinen
Elementit: nauhadiskantti ja tasokalvo
Taajuusvaste: 34 Hz - 40 kHz ±3 dB
Herkkyys: 85 dB
Jakotaajuus:
Impedanssi: 4 ohmia
Tehosuositus: 100-250 wattia
Mitat: 71 (k), 24 (l), 1.625 (s) tuumaa
Paino:
Hinta: 45 000 mk/pr

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com