Musical Fidelity TriVista CD/SACD-soitin

Petri Mutanen

Julkaistu 15.10.2003
Päivitetty 4.11.2003


 

Vuonna 1983 Englantilaisen amatööri klarinetisti Anthony Michaelsonin perustama Musical Fidelity on tuotemerkkinä suurimmalle osalle alan harrastajista varmasti entuudestaan tuttu.(MF=Musical Fidelity) MF on ollut Suomessakin edustettuna jo useamman vuoden ajan. Nyt testissä olevaan SACD-soittimen lisäksi TriVista-sarjaan kuuluu myös (TriVista=TriVista)TriVista 300 integroitu vahvistin, kW etu-ja päätevahvistin, levysoitin, sekä erillinen da-muunnin. Levysoitinta lukuunottamatta, muiden TriVista laitteiden erikoisuus on ns. Trivistor miniatuuri triodi-putki, jonka sanotaan olevan suorituskyvyltään huomattavasti parempi kuin Musical Fideliyn NuVista sarjan aikaisemmin käyttämä Nuvistor putki.

Tekniikka

TriVista SACD-soitin on rakennettu samankokoiseen metallilaatikkoon kuin TriVista integroitu vahvistin. TriVista on ulkoisilta mitoiltaan ja painoltaan varsin massiivista luokkaa CD-soittimeksi. Mukavana lisänä on komeat valaistut jalat jotka muuttavat väriään laitteen oikean lämpötilan ilmaisemiseksi. Jalat ovat heti käynnistyksen jälkeen punaisen oranssit muuttuen melko pian täysin oransseiksi ja lopulta noin 35 minuutin kuluttua sinisiksi. Valaistut jalat näyttivät todella hienoilta erityisesti pimeässä, varsinkin laitteen ollessa sijoitettuna Grand Prix Audion Monaco laitetelineen päälle. Kyseisessä telineessähän on hyllyt vakiona kirkasta akryyliä josta sininen valo heijastui tyylikkäästi. Lisäksi TriVista:a on mahdollisuus käyttää erillisenä d/a konvertterina, vaikkapa dvd-soittimen kanssa.

Soittimen näyttö on riittävän suurikokoinen, ollen helppolukuinen useamman metrin päästäkin katseltaessa. Pyöreät käyttönäppäimet ovat suurikokoiset, joskin sijoittelultaan sellaiset että vaativat jonkun verran totuttelua löytyäkseen helposti. Laitteen paksun etulevyn ja MF:n pyörityskoneistoon tekemien muutoksien johdosta, levyn asettaminen levykelkkaan vaatii todellista keskittymistä. Levyn joutuu asettamaan kelkkaan vinosti etureuna alas kallistettuna ja samalla täytyy varoa sormien osumista rasvaisiin kelkan ohjaustankoihin. Philipsin alun perin valmistama pyörityskoneisto piti melkoista surinaa toimiessaan. Laitteelle annetut komennot toimivat pienellä viiveellä. Minkäänlaista logiikkasekoilua ei testin aikana ilmennyt. Myöskin kokeillut CDR levyt soitin tunnisti ja toisti moitteetta. Kauko-ohjain on muovinen kapistus jolla on mahdollisuus ohjata soittimen lisäksi TriVista vahvistinta.

Ymmärrys laitteen suuriin mittoihin valkeni kun avasi kannen. Edestä katsottuna, oikealla sijaitsi ana/digi poweri. Se sisälsi 2 verkkomuuntajaa ja 2 kuristinta. Omalla piirilevyllään sijaitsi reilusti mitoitetut suodatus kondensaattorit regulaattoreineen. Tältä kortilta vakavoitetut jännitteet lähtevät paksuilla pvc-eristeisillä johtimillaan analogi- ja digitaliasteille. Digitaalifiltterin virkaa hoitaa NPC:n valmistama SM 5849 BF, joka toimii kahdeksan kertaisella ylinäytteytyksellä (oversampling). Upsampleri-piireinä on 2 kappaletta Crystalin CS 8420 palikkaa. D/A-muunnoksen hoitaa 2 Burr&Brown:in PCM 1738E dac:ia. Pääperiaatteeltaan digitaalipuolen toteutus muistuttaa aikaisemmin testaamani Lindemann D680 SACD/CD-soitinta.

Integraattorin ja analogifiltterin aktiivikompponentteina on 5532 kaksikko op-vahvistinpiirejä. Lähtöaste on toteutettu miniatuuri (2kpl/kanava) yksöistriodi-putkilla (5703) jonka jälkeen signaali viedään vielä Jamiconin valmistaman 10uF general purpose-luokan bibolaarisen elektrolyytti-kondensaattorin läpi. Analoginen ulostulo on mahdollista saada ainoastaan yksipäisenä RCA-liitimin. Verkkokaapeli on irroitettavaa tyyppiä, varustettuna hieman harvinaisemmalla 16-20A liitimellä.

Komponentit on sijoitettu piirikorteille ”ilmavasti” ja ovat pääsääntöisesti nk. normaalikomponentteja lukuunottamatta muutamia digitaalipuolen pintaliitos-komponentteja.

Hieman ihmetyttää Musical Fidelityn valinta käyttää 5532 piiriä integraattori osan aktiivikomponenttina. Tältä piiriltähän vaaditaan mm. suurta nousunopeutta, nopeaa asettumisaikaa yliohjauksen jälkeen, sekä vähäistä kohinaa. Jokin nykyaikainen nopeampi fet-inputtinen op-vahvistin olisi tuntunut luontevammalta valinnalta tämän hintaluokan soittimeen. Tosin jos kyseinen asia vaivaa TriVistan omistajaa, niin voihan nämä piirit helposti vaihtaa jälkeenpäinkin.

Kuunteluvalmistelut

TriVista vaati reilun tunnin päälläolon saavuttaakseen täyden suorituskykynsä. Johtuen hieman harvinaisemmasta verkkoliittimestä, niin en pystynyt kokeilemaan kuin kahta eri verkkokaapelia, joten on mahdollista etten saanut aivan kaikkea irti soittimen suorituskyvystä. Kokeilin MF:n kanssa kahta eri laitetelinettä, Grand Prix Audio:n Monacoa ja Finite Elementen Pagode Master Referenceä. Monaco antoi paremman erottelun bassossa ja hieman vapautuneemman yleis-soinnin, joten suurin osa kuunteluista on tehty GP:n telineellä. Verkkokaapelina päädyin käyttämään nk.maakaapelia joka toimi mielestäni hieman alkuperäistä verkkojohtoa paremmin. Kuitenkin tällä soittimella verkkokaapelien välinen ero oli harvinaisen pieni. Soitin oli demopeli joten sisäänsoittoa ei ollut tarve suorittaa. Kuunteluarvion suorittamiseen oli aikaa 2-viikkoa.

Kuunteluarvio

Alkutahdeista asti oli selvää että kyseessä oli korkeatasoinen soitin. Puhtaus ja neutraalisuus oli pelin henki täällä. Äänessä ei ollut havaittavissa perinteisissä CD-soittimissa usein ilmenevää kliinisyyttä sekä mekaanisuuden tuntua. Sointi oli miellyttävän soljuva ja tasainen. Bassotoisto oli tukeva ja potkuisa, lukuunottamatta aivan viimeisintä erottelua. Keskialueen täyteläisyys hyvällä erottelulla kiinnitti myös huomioni. Diskantti ei resoluutioltaan pystynyt aivan saavuttamaan vertailusoittimeni tasoa, eikä myöskään salin jälkikaiut kuuluneet aivan loppuun saakka. Mutta vastaavasti rasittavat piikitykset loistivat ylärekisteristä poissaolollaan, ylimmät oktaavit olivat vain hieman vaisut ja vaatimattomat referenssiin verrattuna. Yleiseltä rytmikkyydeltään testilaite osoitti lievää vaisuutta, tämä ilmiö tosin oli pitkälti riippuvainen käytetystä musiikista. Dynamiikka-aluetta riitti suurempimuotoiseenkin musiikkiin.

Äänikuvaltaan TriVista oli luonteeltaan eteenpäin työntyvä tarjoten kuitenkin mainion syvyyserottelun. Leveyttä ja korkeutta ilmeni keskivertoa enemmän. Oma soittimeni on luonteeltaan hieman enemmän taka-alalla soivempaa tyyppiä, silti TriVista:n läsnäolevuus ei itseäni häirinnyt millään tavalla. Voisin jopa sanoa sen sopivan tietyntyyppiselle musiikille paremmin kuin hieman laidback-tyyppinen vaikutelma, johon olen yleensä tottunut.

SACD-levyillä MF tarjosi vielä astetta parempaa suorituskykyä kuin mitä tavallisilla CD-kiekoilla oli mahdollista saavuttaa. Täysin toiseksi soittimeksi TriVista ei kuitenkaan muuttunut näillä korkearesoluutio levyillä. Mutta ei ollut tarvettakaan. Jännää kuitenkin on kuinka jopa bassotoisto paranee käytettäessä SACD-levyjä. Tämä piirre on helppo havaita käytettäessä hybridi SACD-levyjä.

Myös tämä soitin tuki aikaisempia havaintojani edellämainittujen formaattien äänellisistä eroista.

Äänenlaadultaan Musical Fidelity TriVista on kokonaisuutena pientä kritiikkiä lukuunottamatta erittäin nautittava ääninen soitin. Sen ehdottomia vahvuuksia on sen tasaisuus kaikilla osa-alueilla. Joku saattaisi kaivata ääneen enemmän brute forcea, mutta itse en siihen kuitenkaan tarvetta kokenut. Siinä määriin mukava ääninen soitin se kuitenkin oli, ettei itselläni ollut minkäänlaista kiirettä kytkeä omaa referenssi soitintani järjestelmääni. Toisaalta sen tehtyäni, oli myös helpompi havaita MF:n pienet äänelliset puutteet. Mutta ilman vertailulaitettani olisi kritiikki todennäköisesti jäänyt vieläkin vähäisemmäksi.

Toisessa järjestelmässä tehty kuuntelukoe olikin tulokseltaan omassa systeemissäni tehtyä arviota mielenkiintoisempi. Järjestelmässä 2 TriVista ei ollut selvästikkään parhaimmillaan. Lopputuloksena oli tasapainoinen, mutta selvästi liian tasapaksu esitys. Musiikista katosi sille ominainen reipas elävyys. Tämä järjestelmä olisikin mielestäni kaivannut Mark Levinson 390S tyyppistä reipasta ja menevää äänilähdettä.

Ääni

Balanssi: Yleiseltä balanssiltaan soitin edusti suhteellisen neutraalin koulukunnan edustajaa. Äänen tasapaino oli hyvin lievästi kallellaan keskialueen täyteläisyyttä esiintuovaan balanssiin. Koska mitään suurempia vaimentumia ei ollut havaittavissa, niin tämä lieveilmiö ei itseäni suuremmin häirinnyt. Korkeintaan se teki äänestä vain hieman elämää kauniimman.

Resoluutio: Resoluutioltaan MF tarjosi ehdottomasti keskimääräistä parempaa tasoa. Pienempien yläpään detaljeiden lievä vaimentuminen aiheutti mm. lautasten klangin ennenaikaisen loppumisen. Tämä ilmiö toki kuului muillakin akustisilla instrumenteilla, jotka sisälsivät pitkään soivaa korkeataajuista energiaa. Alimpia oktaaveja vaivasi myös lievä resoluutiopula saaden sähköisen basson kuullostamaan hieman enemmän akustiselta kuin oli tarkoitus. Keskialueen erottelun puutteellisuus oli kuultavissa konserttiflyygelin klangin epäselvyytenä. Ts. Lied-tyyppisellä musiikilla tuotti vaikeuksia tunnistaa oliko kysymyksessä Bösendörfer vai Steinway. Vähemmän vaativalla materiaalilla tämä ilmiö kuului lähinnä miellyttävänä pehmeäsointisuutena.

Läpikuultavuus: Läpikuultavuus saa minulta hyvä+ arvosanan. Johtuen pitkälti yläpään lievistä resoluutio-ongelmista, niin läpinäkyvyydeltään testisoittimella ei päästy aivan parhaimpien kuulemieni yksilöiden tasolle.

Diskantti: Diskanttitoisto oli positiivisesti vailla piikkejä, mutta vastaavasti sitä vaivasi lievä tummuus sekä ultimaateimman resoluution puute. Edellä mainitut ongelmat eivät kuitenkaan vaivanneet minua yhtä paljon kaikella käyttämälläni musiikkimateriaalilla.

Keskialue: Keskialue oli määrältään täyteläinen, erottelultaan hyvä ja soinniltaan lämpimään päin kallellaan.

Alarekisteri: Alapäässä oli voimaa, mutta lievä resoluution pula teki siitä hieman pehmeäsointisen.

Dynamiikka: Dynamiikaltaan ei aivan parhaimpien kuulemieni tasoinen, mutta ei kuitenkaan myöskään millään tavalla vaatimaton. Pystyi luomaan riittävän uskottavan dynamiikan tunnun myös suurempimuotoisella orkesterimusiikilla. Subjektiivinen nopeus ei myöskään saavuta arvosanaa erinomainen, mutta kuitenkin vähintään parempaa keskitasoa. Nopeatempoisen musiikin tulkitsijana jätti myöskin hieman toivomisen varaa.

Äänikuva: Äänikuva oli luonteeltaan läheinen, kooltaan suuri ja se avautui erinomaisesti kaikkiin kolmeen ulottuvuuteen. Kerroksittaista syvyyserottelua oli myös mukavasti tarjolla. Kaikkein pistemäisintä paikallistettavuutta TriVista ei saavuttanut, mutta koska soittajat saivat kuitenkin ympärilleen mukavasti ilmaa, niin tämä ilmiö ei ainakaan itseäni häirinnyt millään tavalla.

Kokonaisuus

Musical Fidelty voi olla ansaitusti ylpeä valmistamastaan SACD/CD-soittimesta. Siinä on ulkoista ja sisäistä uskottavuutta yhdistettynä mainioon äänenlaatuun. TriVistan tuottama ääni palvelee erityisesti musiikinystävää joka on kyllästynyt päällekäyviin, kliiniseltä kuullostaviin CD-soittimiin. Mikään ylipehmo mielistelijä se ei kuitenkaan ole, omat sessioni mielilevyjeni parissa se sai ainakin venymään helposti pidemmiksi mitä alun perin oli tarkoitus. TriVista saa kuulijansa helpommin keskittymään enemmän musiikki esitykseen kokonaisuutena kuin siihen että miten kukin yksittäinen soittaja soittaa. Hinnaltaan MF TriVista ei ole mikään budget-luokan soitin, mutta se tarjoaa äänellisesti paljon sellaista jota en ole halvemman luokan CD-soittimista tähän mennessä kuullut. Omalla absoluuttisella asteikollakin se sijoittuu varsin korkealle, jos mainitsemani pikku kuprut äänessä saataisiin korjattua, niin lopputuloksena olisi soitin, joka olisi pistänyt itseni miettimään referenssisoittimen vaihtoa. Kuitenkin vahvasti positiivinen kokemus tällaisenaankin.

Referenssilaitteistot

Järjestelmä 1

  • Kaiuttimet: Avantgarde Acoustic DUO SUB225
  • Etu-vahvistin: Passiivivaimennin (Elma-kiertokytkimellä ja Holco H4 vastuksin)
  • Päätevahvistin: Transistori DIY (Audiophile Grade komponentein mm. Black Gate, Vishay jne.)
  • CD/SACD: Lindemann D680
  • Laitetelineet: Grand Prix Audio Monaco, Finite Elemente Pagode Master Reference, sekä DIY vaimennusjalkoja
  • Kaapelit: Useita DIY-valmisteita, sekä Ensemble Powerpoint MegaFlux
  • Verkkofiltteri: DIY

Järjestelmä 2

  • Kaiuttimet: Acapella LaMusica
  • Etu-vahvistin: Passivivaimennin (Elma-kiertokytkimellä Vishay S102 vastuksin)
  • Päätevahvistin: Goldmund Mimesis 28
  • CD-soitin: Sphinx Project 32
  • Laitealusta: Acapella Fondato Silenzio
  • Kaapelit: Erilaisia DIY-valmisteita
  • Verkkofiltteri: DIY

Maahantuoja: Audelec OY

Hinta: €7450

 

 

 
search



 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com