search



TL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

North Star 192 Upsampler/DAC

Mikko Mattila

Päivitetty 21.5.2001

NStar-mod4.jpg (5513 bytes)

Italialaisen North Starin taustavoimista löytyy samoja vaikuttajia kuin maineikkaalta Audio Analoguelta.

192 ei ole valmistajan ensimmäinen digitaali-analogimuunnin. Aikasempi malli 3 on saanut erinomaisia arvioita alan ammattilehdissä mm pohjoismaissa. Suomessa North Starilla on ollut hieman matalampi profiili –  täysin suotta ainakin tämän tuotteen perusteella.

Upsampling

Upsamplingin tavoitteena on täydentää levyltä puuttuvaa informaatiota kuin äänite olisi tehty alunperin korkeammalla resoluutiolla. Toisaalta upsamplingkään ei pysty palauttamaan sellaista, jota ei ole ollut alunperin tallenteella, mm. alkuperäisäänityksen tai CD-levyn matalasta resoluutiosta johtuen.

Upsamplingillä saadaan siis "rekonstruoitu" lopputulos, jossa musiikista puuttuvat palaset on "arvattu" olemassaolevien perusteella ja liitetty alkuperäiseen. Lopputulos on osoittautunut usein uskottavammaksi kuin puuttellinen alkuperäinen, mikäli rekonstruointi tehdään huolellisesti.

Teknisesti upsampling tapahtuu ylinäytteistämällä eli lisäämällä näytteenottotaajutta, interpoloimalla näytteiden bittijonot pidemmälle sananpituudelle ja käyttämllä alkuperäistä loivempaa alipäästösuodatusta digisignaalin analogimuunnoksen jälkeen.

Upsamplingin hyödyt ovat edelleen hieman kiistanalaisia. Selvää kuitenkin on, että taajuuskaistalla ylemmäksi työnnetyt yläkerrannaiset mahdollistavat loivemman alipäästösuodatuksen, joka puolestaan vähentää erilaisia jyrkillä suotimilla tapahtuvia värittymiä varsinaisella kuuloalueella. Toisaalta interpoloinnissa saadaan matalatasoisten signaalien bitit tehokkaammin käyttöön ja resoluutio paranee "pienillä äänillä". Oma lukunsa äänen parantumisessa lienee myös upsamplingissa käytettyjen komponettien tyypillisesti paremmilla jitter-omaisuuksilla, jotkut uskovat tämän  vaikuttavan äänelaatuun jopa upsamplingiä enemmän.

Siinä missä teoriamiehet vielä kiistelevät mistä melko kiistattomasti havaitut suorituskykyerot johtuvat, me pääsimme kokeilemaan ensimmäisten audiojulkaisujen joukossa North Starin 192 kHz:n 24-bittistä upsamplaavaa DACia.

Tekniikka

Sisääntulevia signaaleja varten on liitäntöjä 2:lle RCA:lle S/PDIF:aa varten, 1:lle optiselle Toslinkille, 1:lle balansoidulle sekä uudentyyppiselle I2S:lle, joka mahdollistaa myös korkeampiresoluutioisten digisignaalien vastaanottamisen.

Analogi- ja digitaaliosat käyttävät erillisiä virtalähteitä.

Upsampling suoritetaan kahdessa vaiheessa: sisääntuleva digisignaali johdetaan Crystal Semiconductorin CS8420 näytetaajuuden muuntimeen, joka suorittaa sekä ylinäytteistyksen 96 kHz:iin että interpoloinnin 24 bittiin. Tämän jälkeen NPC:n valmistamassa piirissä digisignaali upsamplataan vielä 192 kHZ:n näytetaajudelle. Seuraavaksi Crystalin CS4396-piirillä 192 kHz/ 24 bittinen digisignaali muutetaan analogiseksi.

Laittessa on kahdet balansoimattomat RCA-lähtöliitännät.

Ääni

Kokeilin North Staria kahdella eri tavalla: Sisäänajon aikana tein ensin vertailuja tuttuun Sphinx Project 32:een siten, että Sphinx oli kiinni normaaliin tapaan etuvahvistimessani, Adcom GFP-750:ssa ja samalla Sphinxin koaksiaalinen dgitaaliulostulo oli kytketty North Starin sisääntuloon. Etuvahvistimen ohjelmalähteen valintakytkimellä DACeja oli helppo vaihtaa ja verrata toisiinsa lennosta sen jälkeen kun voimakkuusero oli tasattu Sphinxin lähtötason säädöstä.

Muutaman päivän sisäänajon jälkeen kytkin North Starin kakkossisääntulon Panasonic DVD-A350:n koaksiaalilähtöön ja pääsin kokeilemaan sen suorituskykyä myös tavanomaisen DVD-soittimen ulkoisena DAC:na. Onneksi hyllystä löytyi muutamasta CD-levystä kaksoiskappale ja pääsin helposti vertaamaan North Star/Panasonic-yhdistelmää ja Sphinxiä toisiinsa etuvahvistimen ohjelmalähdekytkimestä vaihtamalla. Vertailusoittimessani Sphinxissä vastaava upsamplingin poiskytkentämahdollisuutta ei ollut, joten vertailut on tehty North Starin upsampling-toiminto päällekytkettynä.

Kuten kaikki vähänkin laadukkaammat laitteet, myös North Star on syytä ajaa kunnolla sisään, jonka jälkeen äänelliset ominaisuudet pääsevät loistoonsa. Laitteen kytkeminen päälle hyvissä ajoin ennen kuuntelun aloittamista on tarpeen, muutos äänessä osoittautui melkoiseksi.

Arviossa käytin tuttua Mark Levinson 332.5-päätevahvistinta, Dunlavy SC-IV/A-kaiuttimia, Transparent Reference kaiutinkaapeleita, Transparent Ultra XLR-balansoidut välijohtoja (Sphinx) ja Transparent Music Wave-RCA-kaapeleita ja Siltech-koaksiaalista digikaapelia (North Star).

Kokeilin North Starin suorituskykyä myös ilman upsamplingiä, se oli käytännössä helposti todettavissa etupaneelin vaihtokytkimellä. Upsampling ominaisuus paransi havaittavasti äänenlaatua kaikilla tärkeillä osa-alueilla ilman havaintoja haitoista. Niinpä arvioin suorituskykyä upsampling-toiminto päällekytkettynä.

Sointitasapaino oli neutraali, North Star oli Sphinxiin verrattuna ylimmältä ylärekisteriltään aavistuksen kirkkaampi, luen sen pelkästään North Starille ansioksi.

Erottelutarkkuuden kuvaamisessa superlatiivit ovat taas tarpeen. Se oli erinomainen. Pääpiirteissään kaikki mitä kuulin Sphinxillä, tuli ulos myös North Starilla. Tämän lisäksi tuli esiin erilaisia pieniä yksityiskohtia.

Läpikuultavuus: North Star kykeni parempaan läpinäkyvyyteen verrattuna Sphinxiin. Se tuntui parempana läsnäolon tunteena. North Star oli Sphinxiä aavistuksen läheisempi kun soolosoittimet astuivat mukaan. Vaikutelma säilyi, kun vaihdoin pyörittimeksi DVD-soittimen.

Luonnollisuus: Moitteeton, North Star ja referenssi olivat samalla tasolla, ei pienintäkään huomauttamista.

Ylärekisterin analysoimiseksi veivasin poikkeuksellisen paljon kilistimiä ja agressiivisia symbaaleja sisältäviä näytteitä edestakaisin.

Havaitsin eron, joka ei ollut aivan pieni: North Star oli paitsi aavistuksen kirkkaampi, se oli myös vähintään yhtä hienovarainen ja monisävyinen kuin Sphinx. North Star kykeni toistamaan pienet äänet, esimerkiksi triangelien ja lautasten jälkisoinnin Sphinxiä paremmin kun Sphinx oli pyörittimenä.

Upea havaita, kuinka luontaisen kliinisiltä CD-levyiltä saadaan kaivettua yhä lisää informaatiota uuden tekniikan avulla. Kirkkaus ei tuonut sointiin mainittavasti aggressiivisia piirteitä. Loistava piirre, vaikka jälkeenpäin arvioituna koin Sphinxin ominaissoinin hieman rennommaksi ja rauhallisemmaksi.

Vaihdettaessa pyöritin DVD-soittimeksi, North Starin   saatu etu Sphinxiin nähden muuttui, ylärekisteri muuttui tavanomaisemmaksi ja loistokkuus katosi. Pidin nyt Sphinx-referenssiäni parempana, mutta samalla DVD-soittimeni omaan DACiin verrattuna edelleen aivan toisessa luokassa.

Keskialue oli sävyltään erittäin luonnollinen, yhtä korkealuokkainen kuin vertailusoittimessakin. Keskialueen dynamiikassa pidin referenssiä aavistuksen ponnekkaampana.

Alarekisteri oli dynaaminen ja kuivahkon erittelevä ilman pienimpääkään taipumusta puuroutumiseen. Vertailusoittimella alimmat jysähdykset toistuivat hieman North Staria voimakkaammin

Tilainformaation välittyminen paljasti toisen isomman  eron Spinxiin: North Star toi orkesterin solistit hieman lähemmäksi ja samalla leveämmälle. Referenssini fokusoi orkesterin aavistuksen enemmän syvyyssuunnassa etäämmälle, sivusuunnassa selkeästi kaiuttimien väliin. North Starilla soittimet eivät olleet enää pistemäisiä, ääni tuli laajemmalta alueelta, Luonnossahan näin juuri tapahtuu lukuunottamatta trumpetteja ja pasuunoita – siis voimakkaasti eteenpäin suuntaavia soittimia lukuunottamatta.

Vaihtaessani pyöritimeksi DVD-soittimen, syvyysvaikutelma latistui ja soittimien fokus väheni - ikävä juttu.

Dynamiikka toistui erinomaisesti sekä North Starilla että referenssillä. Laajemmissa linjoissa en kyenyt havaitsemaan merkittävää eroa kummankaan hyväksi.

Mittakaava: North Star oli hieman enemmän omiaan toistaman suuren orkesterin realistisemmin nimenoman tuon leveämmän äänikuvan vuoksi.

Mainittakoon, että kokeilin myös Siltechin koaksiaalikaapelin sijaan myös halpaa Vivancon valmistamaa Toslink-kaapelia. Näiden kahden välillä en varmuudella erottanut minkäänlaista suorituskykyeroa enempää Sphinxiä kuin Panasoniciakaan käytettäessä.l

Yhteenveto

Hyvällä pyörittimellä yleisvaikutelma North Star 192:sta jäi ehdottoman positiiviseksi. Laite osoittautui nautittavan yleishyväksi, värittämättömäksi ja kaivoi upsampling-ominaisuudella merkittävän määrän hienovaraisia yksityiskohtia esiin aivan kuin upsamplingin on teoriassa kuvattu tekevän. Yllätys oli myös se, että vajaan vuoden ikäinen upsamplaava, balansoiduilla lähdöillä varustettu CD-soittimenikin jäi toiseksi.

Kun pyörittimenä on tavallinen DVD-soitin, ei edes North Star 192 ole oikotie onneen. Suorituskyky ei enää yllä samalle tasolle kuin hyvää pyöritintä käytettäessä. Toisaalta North Starilla saadaan aikaan huomattava parannus DVD-Videosoittimen omaan DA-muuntimeen verrattuna ja lopputulos oli silti erittäin nautittava, ellei olisi kuullut North Staria ensin paremmalla pyörittimellä.

Voin suositella North Star 192:aa erityisesti niille audiofiileille, joilla on jo olemassa hyvä pyöritin digitaalisella ulostulolla jonka DAC-osa on jo ikääntynyt ja harkitsevat näin uuden soittimen hankkimista. Tässä tapauksessa North Star 192 on edullinen päivitys ja parantaa melkoisella varmuudella vanhan soittimen suorituskykyä uudelle tasolle vuosiksi eteenpäin.

DVD-soittimen omistajille suosittelen sen sijaan joko ajanmukaisen upsamplaavan CD-soittimen hankintaa tai uusia korkearesoluutioisia formaatteja tukevaa, high-end tasoista soitinta, joissa tulee olla tietysti ajanmukainen CD-osa.

Hinta: 7500,-

Maahantuonti: F3

Muiden laitetta kuunnelleiden mielipiteitä

Henkilö A

Vertailulaite oli SAT CDfix, jota käytin myös pyörittäjänä, Northstar oli uusi ja sisäänajamaton joka pitää ottaa huomioon kommenteissa.

Ensiksi kiinnittyi huomio resoluutioon joka oli huippuluokkaa, äänikuva oli leveä ja ulotteikas, syvyyttä löytyi myös hyvin, basso oli napakka ja tarkka sekä dynaaminen. Kokonaisuutena ääni oli vaivaton ja elävä. Sointitasapaino oli ehkä hieman kliininen, ohut, tai viileä verrattuna vertailulaitteeseen mutta se voi myös johtua sisäänajamattomuudesta. Tälläiset huippulaitteet tarvitsevat yleensä vähintään sen 100 tuntia ja lämmittämisen ennenkuin luonne tulee esille.

En tiedä johtuuko hyvä ääni upsamplauksesta mutta on nämä kehittyneet huimasti vuoden kahden sisään.

Tekniset tiedot

Digital Inputs

  • 2 RCA S/PDIF
  • 1 TOSLINK S/PDIF
  • 1 XLR AES/EBU
  • 1 RJ45 I2S

Analog Outputs

  • 2 RCA unbalanced

Vertailulaitteisto

  • Kuunteluhuone 24m2, kevyesti akustoitu
  • Sphinx Project 32 upsamplaava CD-soitin
  • Panasonic DVD-A350 DVD-Videosoitin
  • Adcom GFP-750 etuvahvistin
  • Mark Levinson 332.5 päätevahvistin
  • Dunlavy SC-IV/A -kaiuttimet
  • Transparent Reference kaiutinjohdot
  • Transparent Ultra XLR-välijohdot
  • Transparent Music Link RCA-välijohdot
  • Siltech digitaalinen koaksiaalijohto
  • Vivanco Toslink optinen kaapeli

Arviossa käytetty musiikki

  • Telarc - Jacques Loussier - The Bach Book
  • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
  • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
  • Dreyfus/ Koch FDM 36590-2: Petrucciani, Michel: Both Worlds
  • Warner: Duke George: After Hours
  • Warner: Sample Joe: Old Places, Old Faces
  • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
  • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
  • Ym
  • Ym

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com