Kuunteluarvio:
PenAudio Invasion

 

Päivitetty 2.10.1999

Mikko Mattila

invasion_p.jpg (9963 bytes)

Jyväskyläläisen PenAudion ensimmäinen kaiutin, 7.6cx tuli markkinoille kesällä -99. Se sai erinomaiset arviot audiofiilien keskuudessa ja siitä onkin nopeasti tullut varsinainen myyntimenestys hintaluokassaan musiikki- ja kotiteatterikäyttöön. Valmistaja ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan kaikessa hiljaisuudessa - pidemmän ajan kuluessa - on kehittänyt samaan koaksiaaliseen ylä- ja keskiäänielementtiin perustuvaa lattiakaiutinta. Tuloksena on omaperäinen, kaksiosainen kotelokaiutin, jonka yläosana on pieni suljettu laatikko kartioelementteineen ja alaosa bassorefleksikotelo. Ylemmässä kotelossa olevat elementit yhdistetään bassokotelon kannen liittimiin. Invasioninkin sointia on hiottu läheisessä yhteistyössä klassisen musiikin eri instrumenttien ammattilaisten kanssa pidemmän ajan kuluessa. Kaiutin on mustaksi pianolakattu ja antaa itsestään kaikinpuolin viimeistellyn vaikutelman.

Ylä- ja keskiäänillä Invasionissa käytetään SEAS:n valmistamaa koaksiaalista 2-tie-elementtiä. Keskiäänet toistetaan 2500 Hz:iin asti 14 senttisellä polypropyleenikartiolla ja keskiön 2,5 senttinen tekstiilikalotti hoitaa ylä-äänet. Bassoelementtinä 140 Hz:sta alaspäin toimii ScanSpeakin 170 mm:n kartio. Kaiuttimen pääsuunnittelijan, Sami Penttilän mukaan pienen bassoelementin etuina ovat tarkkuuden säilyminen, nopea reagointi, nopea sammuminen. Lisäksi se herättää vähemmän herkästi häiritseviä seisovia aaltoja. Valitun elementin eduksi suunnittelija kertoo lisäksi värittymättömän, lähes säröttömän toiston, joka ei moduloi keskialuetta. Jakosuotimenkin osat on myös valittu tätä ominaisuutta silmällä pitäen. Bassopään hiomiseen on käytetty sello- ja urkumusiikkia.

Invasionin vaste ulottuu hieman 7.6 cx:aa alemmas, -3 dB:n pisteen ollessa noin 30 Hz:ssä. Vaste kaiuttimen keskiakselilta mitattuna on valmistajan mukaan 7.6 cx:n tavoin tasainen välillä 100 Hz - 4 kHz, 4 - 8 kHz on muutaman desibelin korostus, mutta vain edestä mitattuna. Tämä ominaisuus on suuniteltu kompensoimaan koaksiaalielementin suuntavuusominaisuutta luonnollisella kuuntelupaikalla. Kun kaiutin sijoitetaan noin 60 asteen kuuntelukolmioon, ja kaiuttimet suunnataan hieman ulospäin kuuntelupaikasta siten että sisäkyljet näkyvät, vaste on tasainen koko alueella.

Arvioni perustuu kolmeen eri otteeseen tehtyyn kuunteluun, kolmella eri järjestelmällä. Kuuntelusessioihin on osallistunut useita eri henkilöitä ja tämä arvio on laadittu kuuntelijoiden yhteisiin, konsensukseen perustuviin havaintoihin käyttäen samoja, hintaan suhteuttamattomia arvioita.

Arvio

Sointitasapaino: Neutraali sointitasapaino, hieman 7.6 cx:aa lämpimämpi yleissointi.

Erottelutarkkuus on hyvä. Äänikuva on iso ja leveä, mutta edellytää oikeaa sijoittelua. Soittimet paikallistuvat leveys/ syvyyssuunnassa hyvin.

Ylärekisteri on kirkas ja mutta hieman niukkasävyinen. Keski- ja yläalueen ilmavuus on aavistuksen rajoittuneempi kuin 7.6 cx:ssä.

Keskialue on neutraali, napakka ja tarkka, tiukoin kritterein aavistuksen värittynyt. Transientit toistuvat tarkahkosti.

Alarekisteri on erottelutarkka ja sävykäs, alin alarekisteri vaimentuu 40 Hz alapuolella.

Dynamiikka toistuu kokoisekseen hyvin.

Äänikuva on iso ja leveä, mutta edellytää oikeaa sijoittelua. Soittimet paikallistuvat leveys/ syvyyssuunnassa hyvin, mutta ei aivan yhtä stabiilin holografisena  kuin 7.6cx:ssä.

Kuoro toistuu erinomaisesti, soololaulu soi puhtaasti, ehkä hieman nasaalisti, lievää taipumusta ässien sihautteluun. Pianon ja kitaran äänen avautuminen on hyvin luonnollinen, vasket soivat hyvin, ei kuitenkaan erityisen avoimesti, iso orkesteri soi melko erottelutarkasti ja ilmavasti. Lyömäsoittimet toistuvat napakasti.

Yhteenveto

Kaiuttimen yleissointi on hintaisekseen erinomainen ja suotuisassa akustiikassa vaikutelma oli ajoittain jopa erittäin hyvä. Toisaalta olen ollut todistamassa, että huolimattomalla sijoittelulla ja liian läheisellä kuunteluetäisyydellä yhdistettynä kapeaan kuuntelukolmioon kaiuttimen parhaat ominaisuudet eivät pääse esiin.

En suosittele Invasioniakaan aivan pieneen tilaan, ne soivat parhaimillaan tasasivuiseen kolmioon sijoitettuna, huoneen pitkällä seinällä symmetrisesti sijoitettuna, noin kolmen metrin etäisyydeltä kuunneltuna.

Kaiuttimien suunnittelija Sami Penttilä on pyrkinyt 7.6cx:n tavoin tarkkaan ja värittymättömään sointiin, joka monilla äänitteillä ei merkitse samaa kuin "miellyttävä". Tämähän ei kuitenkaan ole kaiuttimen vika vaan äänitteiden.

Pidän kaiutinta hintaluokkansa lattiakaiuttimien joukossa vähintään erinomaisena valintana.

Muiden kuuntelijoiden kommentteja

PenAudio Invasionista saadaan hieman pikkumallia enemmän dynamiikkaa. Invasion ulottuu alemmas, keskialue on aavistuksen puhtaampi, toisaalta ilmavuus on kärsinyt pienempään verrattuna. Yleissointi on hieman sameampi, basso on aika hyvä eikä kumise. Hiljaa kuunnellessa basso ei ole kovin dynaaminen. Kaikenkaikkiaan kuitenkin huippukaiutin, hintaluokkansa valiota.

Kuunteluolosuhteet:

Laitteisto A

Kuunteluhuone yli 40 m2, kevyesti akustoitu
Vertailukaiuttimet Dunlavy SC-1 A/V; Dunlavy SC-VI
Vahvistin Krell FPB-350Mc
Soitin Theta Miles
Kaapelit Transparent Reference Speaker Cable

Laitteisto B

Kuunteluhuone noin 30 m2, kevyesti akustoitu
Vertailukaiuttimet Hales Design Group Transcendence 8
Vahvistin TacT Millenium Mk 2
Soitin Wadia 860
Kaiutinkaapelit Cardas

Laitteisto C

Kuunteluhuone noin 30 m2, kevyesti akustoitu
Vahvistin SAT Amplifix
Soitin Wadia 860
Kaiutinkaapelit Cardas

Äänitteet:

 • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
 • Capitol CDP 7243 8 28295-2; Robertson Robbie: Music for Native Americans
 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • Columbia: Iglesias, Julio: Tango
 • GRP GRD9739 Beoit, David, Freeman Russ: The Benoit/ Freeman Project
 • JMCD 001; Mäntyjärvi, Jaakko: Encore
 • Telarc CD-83411: Jacques Loussier plays Bach
 • RR 67: Vivaldi, Antonio: Concertos for diverse Instruments; McGegan, Nicholas, Boston Baroque
 • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • Warner 9 46661-2; Fourplay:Best of Fourplay
 • Warner: Duke, George: After Hours
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Sonet SLPCD2896/529506-2; Nordman: Ingenmansland
 • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
 • Impulse; Krall Diana: Love Scene
 • Quad; Test Sampler Opus 3
 • Chesky; Rebecca Pidgeon: Raven
 • Ym

Tekniset tiedot

Tyyppi: 3- tie bassorefleksi, 2 koteloa
Elementit: koaksiaalielementti (Seas) - 14 cm keskiääninen, 25mm tekstiilikalotti, basso 17cm (Scanspeak)
Taajuusvaste: 30 Hz - 20 kHz -3 dB
Herkkyys: 86 dB 1W 1m
Jakotaajuus: 140, 2500 Hz
Impedanssi: 8 ohmia
Tehosuositus: 40-200 wattia
Mitat: 95 (k), 220 (l), 220 (s) cm
Paino:
Hinta: 14950 mk/pr

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com