Kuunteluarvio:
PenAudio Rebel

 

Päivitetty 22.10.2000

Timo Nihtilä

PenaudioRebel.jpg (11569 bytes)

Kiinnostuin kuulemaan PenAudion pienintä mallia Rebeliä. Kaiutin maksaa alle 3000mk, joten se sopii useamman kuluttajan budjettiin. Sain testiparin helposti omalle kämpälle kuunneltavaksi, sillä Rebel on erittäin pienikokoinen malli, mikä helpottaa kuljetuksen lisäksi kaiuttimien sijoittelua.

Käytinkin verrattain paljon aikaa oikean asettelun löytämiseen. Pieneen huoneeseen Rebel sopii erityisen hyvin, esim. opiskelija-asuntoon, sillä isommissa huoneissa se tarvitsee suhteellisen tehokkaan vahvistimen epäherkkyyttensä takia. Mukana olleen sijoitteluohjeen ja kokeilun kautta lopputulos oli soluasuntoa ajatellen ihan kohtalainen ja stereo- ja syvyyskuva välittyivät miellyttävästi.

Ensivaikutelma äänestä oli todella hämmästyttävä. Miten tuon kokoisesta laatikosta voi tulla noin täyteläinen ääni? Odotin todellakin erittäin diskanttivoittoista ääntä, mitä olin tottunut monesta muusta samankokoisesta kaiuttimesta kuulemaan, mutta Rebel todisti olevansa toista maata. Olihan sointi kirkas, mutta kokoonsa nähden toistuivat myös alemmat taajuudet erittäin pontevasti, vaikka aivan äärirajoille bassotoisto ei tietenkään mennyt.

Yläpää muistutti 7.6cx:ää, mutta oli hieman selkeämpi. Joillakin levyillä oli materiaalia, joka oli ehkä normaalia ylemmäs miksattu, jolloin ässät ja lautaset olivat turhan kirkkaat, mutta tätä tapahtui hyvin harvoin. Esim. Nightwishin Oceanborn ja Moonspellin Sin/Pecado –levyillä joidenkin biisien kohdalla. Samalla kyllä ihmetytti se, että levyjen kaikilla biiseillä asia ei ollut samoin, vain muutamilla. Kaiken kaikkiaan diskanttipuoli on Rebelissä tosi hyvin kohdallaan. Lautasten ja viulun äänet olivat hyvin lähellä luonnollista. Erottelukyky hakee vertaistaan. Ääni on avarampi kuin missään kuulemassani saman hinta- ja kokoluokan kaiuttimessa.

Keskiääni toimi hyvin. Kohtalaisen lämmin ja avara, vaikka välillä aavistuksen ohuen oloinen. Se pelasi mukavasti yhteen yläpään kanssa ja täydensi Rebelin kokonaisvaltaisen kaunista äänimaailmaa.

Bassotoisto on tosiaan Rebelin kokoluokassa parhaimmasta päästä, vaikka ei vertailussa välttämättä pärjää isommille (ja kalliimmille) kaiuttimille. Omistan myös AudioPro:n B1.39 subwooferin ja sen kanssa Rebelit toimivat niin hyvin, että mielestäni parempaa kuunteluelämystä niiden yhteishintaan ei helpolla löydä. Silti miellyin Rebelien omaan ääneen niin, että kuuntelin niitä useammin ilman subbaria kuin sen kanssa.

Kuuntelin lähinnä kevyttä rockia ja poppia, joiden toistosta Rebelit suoriutuivat hienosti. Hymy nousi väistämättä huulille kun hetki hetkeltä ja kappale kappaleelta piti Rebelien äänestä enemmän. Parhaiten Rebel soi mielestäni kuitenkin klassisella. Huomaa, että suunnitteluvaiheessa on kuunneltu akustista musiikkia.

Kokeilin Rebeleitä myös takakaiuttimina 5.1- ja surround-toistossa. Kun etukaiuttimina on 7.6cx:t, yhteistyö pelasi saumattomasti. Samankaltaisine äänineen ne loivat tasapainoisen ja ison tilaefektin pieneenkin huoneeseen. Toimintakohtauksissa takakanavat heräsivät aivan uudella lailla eloon. Ero omiin AudioPro 2.4 Live –kaiuttimiin oli jotakuinkin dramaattinen. Voisi kylläkin ajatella, että on sääli alentaa Rebelit ”pelkiksi” takakaiuttimiksi, kun niissä kuitenkin on potentiaalia vaikka mihin, mutta koska 5.1-toistossa jokainen kanava on käytännössä yhtä tärkeä, niin miksei sitten. Kaikki tietysti riippuu siitä mihin tarkoitukseen laitteistoaan käyttää. Musiikkiin vai elokuviin. Rebel ei petä kummassakaan.

Rebel on PenAudion kaiuttimista mielestäni ehdottomasti eniten hämmästystä ja ihmetystä herättävä. Kannattaa käydä todellakin itse kuuntelemassa ja kokemassa sen ääni. Monikaan ei heti tämänkään arvion jälkeen usko sitä, mutta Rebel yllättää ensikuulijansa takuuvarmasti. Kun vielä katsoo hintaa, ei voi kuin ihmetellä, kuinka se on voinut pysytellä kaiutinmarkkinoilla niin pimennossa, vaikka sen julkaisusta on jo hyvän aikaa. Ehkä sen saatavuus verrattuna kilpailijoihin on syynä tai sitten monikaan ei yksinkertaisesti ole kuullut siitä ja se on suuri harmi. Niin tai näin, olen sitä mieltä, että Rebel on varmasti kuuntelun arvoinen kokonaisuus ja ehdoton valinta kauniin äänen ja halvan hinnan ystäville.

Materiaali

 • Pekka Kuusisto, Virtuosi di Kuhmo: Vivaldi: The four seasons
 • HIM: Razorblade romance
 • John Williams: Episode I Motion picture soundtrack
 • Celine Dion: All the way
 • Nightwish: Oceanborn
 • Moonspell: Sin/Pecado
 • Eric Clapton: Time Pieces
 • Camille Saint-Saëns:Capriccio, Music for violin and orchestra
 • Guns N' Roses: Use your illusion II
 • Haddaway: 2nd edition

DVD-elokuvat:

 • Zorron naamio
 • The Thing – se jostakin
 • Mafiaveljet

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com