Kuunteluvertailu:
Swedish Audio Technology Cdfix vs Densen Beat-400

 

 

Päivitetty 26.11.2000

Markku Salonen

BladeliuCDFix.jpg (7142 bytes) Densenbeat400.jpg (6320 bytes)

Kuva: © www.bladelius.com

Kuva: © Densen Audio

 

Taustasta

Kahdenkymmenenseitsemän viikon malttamaton odotus päättyi 2. 11. ja minulla on vihdoinkin mahdollisuus kuunnella kotilaitteistossani Michaei Bladeliuksen suunnittelemaa S.A.T. Cdfix soitinta ja verrata sitä Densen Beat-400 soittimeen. Densenin näin ensi kerran Oslossa asuessani ja merkkiin tutustuin tanskalaisen High Fidelity lehden lukijana.

Ostettuani viimevuoden elokuussa tukholmalaisessa Best Soundissa S.A.T. Amplifix vahvistimen, oli Bladelius vielä sitä mieltä, ettei tässä hintaluokassa voisi valmistaa CD-soitinta tekemättä liikoja kompromisseja. Tässä uskossa aloinkin alustavan CD-soitin vertailukierroksen heti Densenin saatua uuden maahantuojan, Highend Studion, missä prosessissa minulla oli ilo olla välimiehenä antamassa arvioni Thomas Sillesenille maahantuojakandidaateista.

Tieto kiinnostuksestani Densenin uutukaiseen sai aikaan suosituksen toisen kauppiaan taholta tutustua Arcam FMJ 23:een ja Audio Analogue Paganiniin. Täydensin ehdokaslistaa omaehtoisesti vielä klassisella Marantz CD 17 MkII:lla. Aiemmin minulla oli ollut lainassa Musical Fidelity X-RAY eräänlaisena varmistuksena kaiutinvertailun ollessa ajankohtainen.

Densen oli edellisen kierroksen voittaja, vaan tukholmalaisen Amplifix -kauppiaani paljastus viime pääsisäisenä Bladeliuksen CD-soittimen tulosta sai minut jäädyttämään projektini. Vasta kuluneen puolentoista viikon ajan olen vihdoin voinut jatkaa ratkaisevalla vertailukierroksella.

Minulla on siis ollut edessäni kaksi "rakasta" soitinta: ensiksi Densenin BEAT-400, jota Thomas Sillesen oli hionut kompromissittomasti kolmen vuoden ajan. Arkkitehtoonisen karuton, ehdottoman symmetrinen muotoilu herkistää mieleni, tietoisuus teknisistä ratkaisuista herättää uteliaisuuteni ja tietynlaisen kunnioituksen suunnittelijaan, joka ei ole perässähiihtäjä. Toisaalta D/A piireihin liitetty mystisyys, "Just listen" -tyyliin ei ole paljastunut, koska edes tanskalaisten oma lehti, High Fidelity, ole soitinta vielä testannut.

Jos Sillesen on CD-soittimen suunnittelijana ensikertalainen, ei Bladelius sitä suinkaan ole: hänen takanaan Advantage merkille kolme versiota integroidusta soittimesta sekä erillinen pyöritin ja D/A-muunnin. Ja nyt tältä maailmanluokan suunnittelijalta omana tuotteena, Swedish Audio Technologyn nimeä kantava Cdfix meille rajallisen budjetin omaaville harrastajille. Ulkonäössä valitettavasti oman mittapuuni mukaan häviää se tanskalaiselle, mutta muotokielen yhtenäisyys Amplifixin parina tasapainoittaa tilanteen siedettäväksi, etenkin jos näitä ei sijoiteta rinnakkain vaan päällekkäin, eri hyllyille tietenkin.

Alkuvalmistelut

Heti pakkauksista esiinoton, sekä laitteistoon kytkemisen jälkeen oli huolellisten mittausten vuoro. Oleellista rehdille vertailulle on soittimien antojännite-erojen tasaaminen mieluiten 0.1 desibeliin tai alle.

Amlifixin askellettu äänenevoimakkuuden säädin on tähän mennessä antanut säätöyhdistelmät, joilla kyllin pieni tasoero on saavutettu. Tyypillisessä aktiivisessa musiikinkuuntelussa voimakkuus asettuu asteikolla 30 ja 40 väliin. Tason 36 kohdalla aslellus muuttuu 0,15 voltista 0,54 volttiin, ja tämän "taitoksen" ansiosta huomattavatkin tasoerot säätyvät. Ainoa ongelma on lukittu kuunteluvoimakkuus, joka ei välttämättä sovi kaikille äänitteille, kaikkina vuorokauden aikoina käytettäväksi.

Laitteisto

Integroitu vahvistin: S.A.T. Amplifix
Kaiuttimet: Revel Performa M20

Kaapelointi

Halusin pelata varman päälle lainaamalla riittävästi kaapeleita, jotta vertailusoittimien ja vahvistimien välillä ei olisi eritasoisia "lakunauhoja":

Kaiutinkaapelit: Goertz MI2 ja TAG McLaren
Signaalikaapelit, 1. setti: XLR-XLR ja RCA-RCA, Goertz Tourmaline
Signaalikaapelit, 2. setti: RCA-RCA ja RCA-RCA, TAG McLaren

Turvauduin kahteen liittymään, koska Cdfixin balansoitu antotaso jäi parhaimmillaankin 0,2 desibeliä Beatia alemmaksi. Cdfixin balansoimaton anto puolestaan 0,2 dB Beatia korkeampi. Tasoero näillä kahdella liittymävaihtoehdolla 4dB.

Kuunteluhuone on kevyesti akustoitu, vajaa 15 neliötä, puinen välikatto, parkettilattia. Kaiutinsijoittelusta puuttuu kriittinen hienosäätö.

Musiikkinäytteet

Koska kummankaan soittimen mukana ei seurannut kauko-ohjainta ja toisaalta, koska tarkoituksena oli järjesttää myös sokkotesti, valitsin kuuntelumateriaaliksi duplikaatteina omistamiltani High Fidelityn Referenssi-CD -levyiltä vaihtelevaa materiaalia:

Trine-Lise Väring; jazzvokalisti, piano, basso ja rummut
Knut Reiersrud; blueslaulaja, kitara, puhdas ja dynaaminen taltiointi
Brother Cane; runsas, ilmava akustisten soittimien panoraama, raskaat rummut
Ed Thigpen Rhythm Features; rummut, erityisesti lautaset, piano, yleisö
Chris Poole, soolohuilu; ilmava live-taltiointi
Berlioz, "Zaîde": Cecilia Bartoli, mezzosopraano; kastanjetit, piano
Balys Dvarionas, "Elegie": Gidon Kremer, viulu; kamariorkesteri
Beethoven, "Violin Concerto op. 61, 1. Mov.": Chamber Orchestra of Europe, live-taltiointi

Yhdelle omalle levylle löytyi kirjastosta duplikaatti:
Slapp Happy, "Ca Va": off-rocktrio, jolta yksi mehukas suosikkikappale

Hankalasta levynvaihdosta huolimatta tein vertailua myös "omalla" musiikillani:

Lilith: "Stone"; eri tavoin manipuloituja kiviä äänilähteenä käyttävä basso-torturitesti
Mario Rodrigue: "Alchimie"; elektro-akustinen ilotulitus

Havainnoista

Käytyäni läpi vertailumateriaalia useamman päivän ajan sain päälimmäisenä hamotettua seuraavia eroavaisuuksia. Musiikkinäytteet eivät edusta musiikkia, jota kokelmani pääsääntöisesti sisältää, mutta useiden näytteiden äänimaailman yksinkertaisuus tekee niistä kiitollista vertailumateriaalia. Pyrinkin löytämään eri näytteiltä tiettyä asiaa, johon sitten keskittyä, sen sijaan että yhdestä 30-60 sekunnin näytteestä poimisin kaiken mahdollisen. Jo vaihtelukin on tarpeen mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Kovin dramaattisia erot eivät ole, mutta seuraavat havainnot nousevat päälimmäisenä mieleeni:

Beatin soundi on lämpimämpi ja homogeenisempi. Cdfixin toistossa huomasin bassojen jäntevyyden ja tarkkuuden ensiksi. Beat vaikutti ulottuvan alemmaksi, mutta toisto oli pehmeämpi. Cdfixin iskuäänissä oli muutoinkin enemmän napakkuutta ja, vaikkapa pianon äänissä, soinnikkuutta. Laulajan ja instrumenttien sijainti tuntui piirtyvän tarkemmin ja syvemmälle äänikuvassa Cdfixin soidessa.

Laiskuudeltani ja foorumikeskusteluilta en ole saanut hienosäädettyä kaiuttimiani "nappiin" parhaimman stereokuvan aikaansaamiseksi. Ehkäpä osasyynä myös musiikkikokoelmani usein manipuloidut musiikki- ja ääniteokset, joista puuttuvat solistit ja perinteiset instrumentit, jotka tarvitsevat jäsennellyn, luontevan tilan luodakseen uskottavan esitystapahtuman kuunteluhuoneessa.

Koska oma musiikkikokoelmani sisältää runsaasti materiaalia, jossa on draamaa ja energiaa, sekä runsaasti pienimuotoisia detaljeja, kallistun mieluummin tarkemman soittimen puolelle. Tarpeen tullessa sopivalla kaapeloinnillahan voi vaimentaa liiat yksityiskohdat pois tunnelmaa pilaamasta. Sanottaisiinko musiikin soljuvuuden nimissä?

Sokkotesti

Seurattuani pitkään keskusteluja koti- ja ulkomaisilla foorumeilla, olen tiedostanut sokkotestin merkityksen. Kaksoissokkotestausten perään kuuluttavat monet harrastajat tiedemiesten tavoin. Tilasin AES:in julkaisun "A User Friendly Methodology for Subjective Listening Tests", jossa Jon M. Risch, tuttu mies Audioasylum.com:in foorumilta, selvittää yksinkertaisen, toteutettavissa olevan vertailun keskeisiä vaatimuksia ja järjestelyjä.

Olin mielessäni laatinut omien olosuhteiden mukaisen toimintamallin, jonka yksityiskohtaisen selvityksen voin säästää omaksi raportiksi. Avukseni sain Jani Pesosen, netin ulkopuolellakin tutuksi tulleen audiofiilin. Ensikertalaisen on parasta harjaantua sokkotestaukseen tutussa seurassa, joka myös ymmärtää seremonian yksityiskohtien merkityksen.

Teimme sokkotestin kolmeen kertaan. Ensiksi minä olin laitteisto-operaattorina ja Jani kuuntelijana. Valitettavasti tuo yritys epäonnistui johtuen omista kömmähdyksistäni. Vaihdoimme rooleja ja voin vakuuttaa sokkotestiä kokemattomille, ettei tuo mitään herkkua ole. Opin itse ainakin, että käytännön kuivaharjoittelua tarvitaan sekä selkeiden sääntöjen laatiminen erilaisiin tilanteisiin, selkeä testiprotokolla. Unohtamatta rentouttavaa taukoa alkuvalmistelujen ja itse testin välillä.

Ensimmäisen näytteen, Beethovenin viulukonserton, valitsin soundin yleisilmeen tunnistamiseksi. Satunnaista laitevertailua suorittavan harrastajan on syytä rajoittaa havainnointinsa 1-2 yksityiskohtaan musiikkinäytettä kohden. Ensiesiintymiseni sokkokuuntelijana ei ollut mikään menestys, vain 10 oikein 20 vertailukerrasta. Toiseksi näytteeksi valitsemassani Slapp Happyn kappaleen bassokuvioissa uskoin selviytyväni paremmin, ja niin kävikin: 17 oikein 20:stä.

Kaikesta stressaavuudestaan huolimatta koin sokkotestin tietynlaisena helpotuksena: sitä ennen tekemäni havainnot saivat tukea, ja jos aikataulu olisi sallinut useamman kierroksen, olisi jatkossa tapahtunut kuuntelu voinut tapahtua toisenlaisella otteella, kokonaisvaltaisemmin ja pidempinä sessioina ilman vaihtopakkoa.

Virheenkorjauskyky

Olen ensimmäisen, kannettavaa mallia olleen CD-soittimen aikana saanut karvaasti kokea, mitä soittimen rajallinen virheenkorjauskyky merkitsee. Ensimmäistä pöytäsoitinta valitessani tämä olikin oleellinen valintakriteeri, syy jonka vuoksi valitsin Sonyn Marantzin sijaan.

Nyt, kun olin hankkimassa kolmatta soitintani, tilasin virheenkorjauskykyä testaavan CD:n, Digital Recordings CD-Checkin, jossa levyn pinnalle on ristin muotoon maalattu mustat, eri levyiset sektorit. Stereoplayn lukijana tiesin virheenkorjauksen kaksijakoisuudesta ja pian hankin toisen, Stereophilenkin käyttämän tupla-testilevyn, Pierre Veranyn Digital Test levyn. Tällä levyllä virhesektorit sijaitsevat itse informaatiokerroksessa. Näillä aseilla on hyvä varmistaa arvosoittimen selviäminen arkitodellisuuden naarmuisista kirjastolevyistä jne.

CD-Check levyllä on viisi vaikeusastetta, alkaen ensimmäisestä, standardin minimitasosta. Taso kaksi, 0.375mm:n virhellä, vastaa keskinkertaista, taso kolme, 0.750mm:n virheellä, vastaa hyvää, taso neljä, 1.125mm:n virheellä oikein hyvää ja lopuksi viides taso, 1.500mm:n virheellä, erinomaista virheenkorjauskykyä.

Aiemmin testaamistani soittimista Audio Analogue Paganini ja Marantz CD 17MkII selviytyivät vain CD-Checkin minimivaatimuksesta. Nykyinen Sonyn soittimeni sekä Densen omaavat hyvän, ja Arcam FMJ CD23 oikein hyvän virheenkorjauskyvyn. S.A.T. Cdfix sijoittuu hyvien joukkoon.

Veranyn testilevyllä Sonyn soitin referenssinäni selviää 1.5mm:n virheistä, Densen Beat-400 1.25mm:n virheistä sekä Cdfix 2.0mm:n virheistä. Tällä levyllä en ennättänyt testata muita mainitsemiani soittimia.

Loppumietteitä

Densenin soitin tarjoaa päivitysmahdollisuuden, joko tietokoneen kautta, tai mekaanisesti piirikortteja vaihtaen. Selkeä konsepti siis tulevaisuutta ajatellen. Vaivatonta ohjausta varten se tarvitsee erillisenä hankittavan kaukosäätimen, jolla on kyky toimia koko Densenin tulevan monihuone-järjestelmän ohjaajana.

Tähän verrattuna on läntisen kansankodin tuote kovin vanhakantainen: ei päivitysmahdollisuutta (tietääkseni), mutta kaukosäädin, jolla voidaan valinnaisesti ohjata myös vahvistinta, kuuluu hintaan. Cdfixin etuna on sen balansoitu konstruktio, joka sopii kuin hanska käteen Amplifixiin, joka on myös aidosti balansoitu laite.

Densenin soitin tukee HDCD-standardia, kun taasen Bladelius on tietoisesti jättänyt tämän piirin pois. Ilman yksityiskohtaisempaa selvitystä hänen mielestään ei upsampling-toimintoa ja HDCD-tukea voida yhdistää, ja koska HDCD-formaatin levyjä on vain kourallinen, oli painotus kehitystyössä normaalilevyjen toiston ehdoilla tärkeämpi prioriteetti.

Havaitsemani toiston pienimuotoinen pehmeys on pannut minut miettimään, onko selityksenä juuri tuo Densenin HDCD-piiri, sen toistaiseksi tunnistamaton D/A-muunnin vai suunnittelijan tietoinen tavoite. Odotan omasta puolestani tarkempia testejä alan lehdissä, ensimmäisten pitäisi ilmestyä lähitulevaisuudessa, ja ehkäpä molemmat pääsevät Hifi-lehden ryhmätestiinkin.

Bladelius tähdentää niin vahvistimen kuin soittimen sisäänajoa. Minulle jää referenssiksi tuo Sony CDP-561 soitin, johon voin verrata - vaikka sokkotestinä toisto-ominaisuuksissa tapahtuvia muutoksia, kunhan pian toimitettavan kaukosäätimen avulla voin käynnistää Burn-in session non-stoppina. Raportoitavaa riittää, eikä tarvitse turvautua pelkästään korvan sopeutumiseen uuteen ääneen.

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com