searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Sony DVP-NS900V monikanavainen SACD/ DVD-Videosoitin

Jorma Rinne

Päivitetty 27.11.2001

sony-dvp-ns900v.jpg (6395 bytes)

Formaattisota on vielä ratkaisematta, mutta audiofiilit ovat yksimielisiä ainakin yhdestä asiasta: kaikissa laitearvioissa SACD on todettu äänenlaadullisesti perinteistä CD:tä paremmaksi.

Monen innokkaan laitehankintoja on tähän asti hillinnyt äänitteiden huono saatavus ja epävarmuus SACD:n tulevaisuudesta. Tulevaisuus näyttää nyt kuitenkin  huomattavasti valoisammalta sen jälkeen kun Universal-levy-yhtiö loppukesällä ilmoitti julkaisevansa SACD-levyjä. Myös kilpailevan DVD-Audion markkinointiponnistelut ovat edenneet sammutetuin lyhdyin.

Laitepuolella odottavan aika ei ole enää pitkä, sillä Sony on tuonut  hinta- ja laatusuhteeltaan tehokaan vaihtoehdon, joka on paitsi laadukas DVD-Video- myös monikanavainen SACD-soitin.

Ajatus on järkeenkäypä: musiikin ystävä pystyy samalla laitteella kuuntelmaan CD-, Dolby Digital- ja DTS- levyt  sekä  korkearesoluutioiset kaksi- ja monikanava-SACD:t. Kuinka ollakaan, vain tuki DVD-Audiolle puuttuu.

Tekniikasta ja käytöstä

Ulkoiselta olemukseltaan laite on asiallinen ja siisti, mutta highendille tyypillinen jykevyys puuttuu. Edullisella hinnalla ei voi saada kaikkea.

Takapaneelissa on monikanavainen ja sen lisäksi erillinen kaksikanavaulostulo. Toistettaessa ovat sekä monikanavaisessa, että kaksikanavaisessa pääkanavassa  signaalit yhtäaikaa päällä. Sonyn kalleimmassa XA777ES-mallissa toinen kanava katkaisitiin releellä toista toistettaessa.

Takapaneeliin on lisäksi sijoitettu optinen ja koaksiaalinen digitaalinen ulostulo CD- ja DVD-ääniformaateille.

Laitteen käyttö onnistuu parhaiten TV-ruudun avulla. Käyttöliittymä on toiminnaltaan looginen ja vaikuttaa siltä että Sonyn insinöörit ovat tosissaan paneutuneet tähän käyttäjän kannalta erittäin merkitykselliseen seikkaan.

En tässä yhteydessä sen tarkemmin paneudu laitteen ”nappulatekniikkaan” muuta kuin toteamalla sen seikan, että laitteesta voidaan CD:ä toistettaessa kytkeä pois kaikki muut liitynnät, jolloin CD toisto meiestäni tarkkenee merkittävästi.

Ensivaikutelmat

Heti kun DVP-NS900V:n saapui, kytkin sen malttamattomana kiinni vahvistimiin ja aloitin kuuntelun. Tämä oli virhe, johon ei tulisi tulisi sortua. Ensivaikutelma on monessa asiassa merkitsevin ja siitä kokemuksesta on myöhemmin vaikea päästä eroon.

Ensisaundit lähes kylmästä laitteesta eivät olleet miellyttävä kokemus. Ääni oli ohut, ponneton ja lähes vastenmielinen kuunneltava. Ensireaktio oli että mitenkähän tästä laitteesta pääsisi vähin äänin eroon.

Mieleen palautui kuinka aiemmin kokeilemani Sonyn highend-mallit olivat käyttäytyneet. Niiden ääni näet parani päivä päivältä kuuntelun edetessä, joten tähän kokemukseen peilaten päätin jättää laitteen päälle ja palata kriittiseen kuunteluun myöhemmin.

Kokemukset SACD-kuuntelussa 

Laitteen ”kypsyttyä” viikon päivät palasin kuuntelun pariin. Pantuani levyn soimaan, totesin välittömästi, että on muitakin aineita kuin juusto ja viini jotka paranevat vanhetessaan. Tähän joukkoon on lisättävä myös Sonyn tuotteet.

SACD:tä kuunneltaessa ensin kiinnittää huomiota toiston avonaisuuteen. Jotenkin tuntuu siltä kuin koko kuuntelutila olisi siirtynyt uuteen ympäristöön. Musiikki virtaa kaiuttimista vapaasti ja ilmavasti, luonnollisesti ja kauniisti. Erityisesti huomio kiinnittyy korkeimpien äänien kirkkauteen ja puhtauteen. Mielestäni äänentoistojärjestelmän tärkein ominaisuus on sen kyky välittää akustisesti äänitetyn musiikin dynamiikkaa. Jos dynamiikka on rajoittunut, se tappaa musiikin ja sitä kautta koko kuuntelunautinnon. Tästä syystä olen aina suosinut myös erittäin herkkiä kaiuttimia, jotka tarvittaessa pystyvät koviin äänenpaineisiin.

SACD välittää musiikin dynaamiset vaihtelut ennen kokemattomalla tavalla. Erityisesti tämä tulee esille monikanavatoistossa. Hector Berliozin Symphonie Fantastique tuo SACD:n dynaamiset ominaisuudet loistavasti esille. Odottelen jännityksellä mitä tapahtuu kunhan saan kytkettyä subbarin .1 ulostuloon vielä pääkanavien lisäksi. Suosittelen lämpimästi.

Mitenkä sitten tämä soitin pärjäisisi vertailussa Sonyn kalliimpiin malleihin?  Suoraan vertailuun kuin ei ollut mahdollisuutta, mielikuvani mukaan edellä kuvattu SACD-kokemus välittyi jonkin verran dramaattisemmin XA777ES:aa kuunneltaessa. Hyvä kuitenkin näin. Jää jotakin tavoiteltavaa jatkossakin. 

Kokemukset CD-kuuntelussa 

CD-kuuntelussa laite ei yllä vertailusoittimeni, Sphinx Project 32:n tasolle, joka muodostaa laajan ja syvän äänikuvan, jossa soittimet erottuvat tarkasti äänikentässä pienempiä yksityiskohtia myöten.

Voimakkaat transientit toistuva jykevästi ilman rajoituksia. On toki myönnettävä, että absoluuttiset erot näissä asioissa ovat pieniä, vaikkakin monesti merkityksellisiä, ja siten Sony selviytyy CD toistostakin aivan mainiosti ilman kuulijaa ärsyttäviä piirteitä. 

Kokemukset Dolby Digital- ja DTS-kuuntelussa

Kuuntelin Mozartin 40. ja 28. sinfonioita sekä Dolby Digital että DTS-koodattuina Naxosin levyltä. Varsinkin DTS-toisto oli miellyttävä kokemus. Syvyysvaikutelmaa oli, soittimet erottuivat tarkasti äänikuvasta.

Kuuntelunautinnon lisäksi oli mahdollisuus katsella kauniita videokuvia Itävallan kaupungeista ja luonnosta. Toistaiseksi minulla on ainoastaan yksi musiikilevy, joten laajemman analyysin teko tästä aiheesta ei vielä onnistu. 

Video-ominaisuudet 

Koska en ole elokuvafriikki, en erityisesti ole seurannut eri laitteiden video-ominaisuuksia. Yleisvaikutelma kuitenkin on, että kuvaominaisuudet ovat huipputasoa. Kuva piirtyy terävästi ja värit vaikuttava luonnolliselta. Näin ollen ainakin minä olen tyytyväinen näkemääni. 

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Sony DVP-NS900V on onnistunut kokonaisuus. Samassa laittessa ovat DVD-, CD- ja SACD-monikanava ominaisuudet, joista DVD- ja SACD ominaisuudet ovat huipputasoa ja CD-toistokin tyydyttää varmaan valtaosan kuulijoiden tarpeista.

Tähän kun lisätään toimiva käyttöliittymä ja mekaanisesti luotettavan tuntuinen rakenne, ei paljoa toivomisen varaa jää.

Maahantuoja: Sony Finland

Hinta: 5200,-

Tekniset tiedot

 • DVD, VCD, CD, CD-R/RW, DVD-R/RW
 • SACD Multi channel playback
 • QS standard audio parts and performance
 • CD-R/RW compatible
 • DVD-R/RW compatible (Video and VR modes)
 • Precision Drive 2 with Dybamic Tilt Compensation for accurate playback
 • DSD, DD, DTS decoders built-in
 • Block Noise Reduction gives natural, clear pictures
 • Digital Video Enhancer for improved picture performance
 • 10-bit/54MHz Video D/A Converter * 24-bit/192kHz Audio D/A Converter
 • 96kHz/24-bit Digital Audio Out
 • LCD Remote

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com