search 

 

Sony SCD-XA777ES

Mikko Mattila

Päivitetty 12.3.2002

Sony-SCD-XA777ES_B.gif (11733 bytes)

Yli kaksi vuotta on ehtinyt kulua SACD-soittimien tulosta Japanin kotimarkkinoiden ulkopuolelle. Ensimmäisistä hinnakkaista malleista on tullut audiofiilipiireissä referenssejä ja monen laitearvioijan työkaluja.

Sony on myös onnistunut vyöryttämään markkinoille vetovoimaisia, edullisemmin hinnoiteltuja soittimia, joissa yhdistyy SACD:n äänenlaatu ja DVD-soittimen monikäyttöisyys, ilman DVD-A tukea, tietenkin…

Vain SACD-levyjen tulva markkinoille on antanut odottaa itseään. Lupausten jälkeen todellinen tarjonta on näet kutistunut pieniksi puroiksi --  nimikkeitä löytyy tätä kirjoitettaessa noin 500, monikanavaisia SACD-levyjä muutamia kymmeniä.

Monet uskovat SACD:n mahdollisuuksiin saavuttaa tarvittava kriittinen massa sen jälkeen kun Universal-levy-yhtiö ilmoitti elokuussa tukevansa järjestelmää ja julkaisevansa lähitulevaisuudessa SACD-levyjä. Sony Musicin, Universalin ja lukuisten pienten, lähinnä audiofiililevymerkkien julkaisut täyttäisivät pienemmän audiofiilikunnan vähimmäistarpeet vinyylilevyjen tapaan, vaikka SACD:stä ei valtaformaattia tulisikaan.

SACD:n mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa lisännee se, että kilpaileva DVD-Audio-leiri on haparoinut ja pudonnut jokaiseen tielläolevaan kuoppaan. DVD-A levyjä on julkaistu reilun vuoden aikana vain satakunta, Audiofiileille tarkoitetut soittimet puuttuvat käytännössä yhä kokonaan.

Suomen reunamarkkinoilta molempien korkearesoluutioisen levyjen tarjontaa saa edelleen etsimällä etsiä. Viimeistään nimikkeiden hinnoittelu pistää kovemmankin "hi-rez"-harrastajan puremaan hammasta, ellei pelastavia internetkauppoja olisi sormenpäiden ulottuvilla.

Tekniikka

Nyt arvioitavana oleva soitin sai ensiesittelyn tammikuussa 2001 CES-messuilla Las Vegasissa, se tuli myyntiin USA:ssa syyskuussa  ja Euroopassa lokakuun lopussa. XA777ES on valmistajan tämänhetkisen malliston huippu ja se on tarkoitettu vain audiokäyttöön, siis CD- ja SACD-levyille.

XA777ES:n on tukevarakenteinen ja hienosti viimeistelty. Tukevuudessa edeltäjät SCD-1 ja SCD-777ES olivat kuitenkin omassa luokassaan.

D/A muuntimena käytetään 6 kpl Burr-Brown PCM 1738-integroitua DAC-sirua. Punaisen kirjan levyille käytetään upsamplingiä, joka toteutetaan kummallekin kanavalle kolmella rinnankytkettyllä DAC-piirillä. Rinnakkaisilla muuntimilla pystytään ohjaamaan kolminkertaisesti virtaa ja saavutetaan 4.5 dB parempi dynamiikka ja signaali- kohinasuhde tavanomaiseen ratkaisuun verrattuna.

Vastaanotettu 44.1 kHz/16 bit PCM signaali ylinäytteistetään ensin 352.8 kHz/24 bittiin ja edelleen 2.8224 Mhz 1 bittiseksi DSD:ksi -- ylinäytteistyksessä syntyneet kerrannaiset suodattuvat loivalla alipäästösuodatuksella ilman kuuloalueelle ulottuvaa haitallista vaikutusta.

CD-toistossa kuuntelijalla on käytössään kaksi suodatinasentoa -- Standard, joka ohjekirjan mukaan toistaa "laajan taajuskaistan ja tilantunnun", tai Option, joka soittaa CD-levyt "voimakkaan pehmeästi".

Kuten muistamme, DSD:llä signaali-kohinasuhde heikkenee voimakkaasti yli 30 kHz:n taajuuksilla, tämän yläpuolella korkeataajuinen kohina voimistuu nopeasti. Korkeataajuisen signaali-kohinasuhteen heikentyminen lienee merkityksetön kuulohavaintojen kannalta, mutta korkeataajuuinen energia aiheutti ongelmia monille vahvistimille ja kaiuttimille. Sony päätyi muuttamaan suodatinasetuksia siten, että rikkoutumisvaaraa ei YLEENSÄ ole samalla kun äänenlaatu ei kohtuuttomasti kärsi.

XA777ES:n SACD-toistossa suodinasetuksia on vain yksi, jonka taajuuskaistan -3 dB:n piste on 50 kHz:ssa. Ensimmäisen sukupolven SCD-1:ssa ja  SCD-777ES:ssa suodatinasetuksia oli useita, joista osalla kaista ulottui aina lähelle 100 kHz:ia.

Takapaneelissa on kytkennät koaksiaaliselle ja optiselle digitaalilähdöille CD-signaalia varten. Analogiulostulot ovat erikseen 2-kanavaiselle ja monikanavaiselle järjestelmälle. Toistomoodin valinnan mukaan kytkin irroittaa toisen ulostulopiirin pois toiminnasta. Kaksikanavainen ulostulo on kytketty mahdollisimman suoraan ilman signaalinkäsittelypiirejä. Monikanavaulostulo mahdollistaa lukuisia eri kaiutivaihtoehtoja ja bassonhallinnan subwooferin kanssa tai ilman.

Käyttö

Käyttöönotto ei aiheuttanut päänvaivaa, Englanninkielinen selkeä opaskirja auttoi nappulatekniikassa kun arvailut eivät auttaneet.

Laitoin soittimen laitehyllyyn lepäämään Final Labs Daruma 3ii - laakeritassujen päälle. Laitteen mukana tuli oma irroitettava virtajohto, tässä arviossa käytin kuitenkin erinomaiseksi todettua HN-Electricsin AudioPower - suojavaipallista, järeää virtajohtoa.

Kytkin Sonyn osaksi järjestelmää, jossa oli Audionet ART V2 CD-soitin vertailusoittimena, etuvahvistimena 2-kanavaisessa käytössä Adcom GFP-750. Adcomissahan on ohituskytkin, jota tarvitaan L+R-kanaville kun XA777ES:aa kuunnellaan monikanavaisena.

Monikanavakäytössä etuvahvistimena oli Denon AVR-3300 kotiteatterivahvistimen etuvahvistinosa, sävynsäädöt ja prosessoritoiminnot ohitettuna. Sama laite hoiti myös keski- ja takakanavien päätevahvistimien virkaa.

Päätevahvistimena L+R kanaville oli Mark Levinson 332.5. Välijohtoina pääkanaville käytin uusia Acoustic Zen Silver Reference-"ihmejohtoja", joiden sisäänajo oli juuri ehtinyt loppusuoralle.

Monikanavaulostuloille valitsin pari pykälää edullisemmat, mutta laadukkaat Cable Talkin johdot.

Kaiuttimina olivat Dunlavy SC-IV/A, kaiutinjohtoina Transparent Referencet.

Sony_at_Home.jpg (17595 bytes)

Vertailusoitin Audionet ART V2
Sony SCD-XA777ES

XA777ES:ssa ei ole erillistä stand-by asetusta, eikä laitetta voi kytkeä päälle kaukosäätimestä.

Levykelkan toiminta on silkinpehmeä ja lähes äänetön, levyn sisällysluettelon lukeminen kestää noin 15 sekuntia, joka on oleellisesti lyhyempi kuin edeltäjissään SCD-1 ja 777ES:ssa.

Ensimmäinen opeteltava asia on soittomoodin valinta ennen levyn käynnistymistä. Moodivaihtoehtoja on levystä riippuen kolme: CD-, 2-kanavainen SACD tai monikanavainen SACD-moodi. Kuten tiedämme kaikilla SACD-levyillä ei ole CD-kerrosta, mutta kaikilla monikanavaisilla SACD-levyillä on myös kaksikanavainen versio.

Ensivaikutelmat

CD: Ensimmäiset tahdit DMP:n Homage to Countie Basie - hybridilevyn CD-kerrokselta hymyilyttivät: CD-sointi kuulosti ohuelta ja huvittavan ponnettomalta, tilavaikutelmasta ei kannattanut juuri puhua. Audionetiin verrattuna alin basso-oktaavi puuttui lähes kokonaan. Muistikuva "joka hifistin CD-soittimesta, joissa ei oikeasti ole eroja" hiipi mieleen. Diskantissa tunnistin hieman vaskipitoisen ominaissoinnin, joka ei ollut pelkästään heleyttä.

Omaan makuuni digitaalisuotimen Standard-asento, joka toistaa "laajan taajuskaistan ja tilantunnun", toi paremman lopputuloksen.

Vaikutti siltä, että joko pitää ihmeen tapahtua tai sitten ennakkotiedot XA777ES:n CD-toiston erinomaisuudesta ovat pelkkää hypeä

Kuten tiedämme, soinnista pitäisi puhua vasta sitten kun sisäänajo on tehty. Reference Recordsin XLO-burn-in CD-levy pehmensi tulokkaan CD-osaa monta yötä. 

Kun käyttötunteja oli kertynyt noin 50, muutosta oli jo tapahtunut:

Diskantin vaskipitoinen ominaissointi on lähes kadonnut. Keskialue vaikutti olevan soittimen vahvoja puolia: Detaljeja löytyi, pianon kaikupohjan ääniä oli runsaasti -- erinomainen piirre. Alarekisterin alin oktaavi löytyi, ei tosin yhtä  artikuloivana kuin Audionetissä, mutta kehittymistä parempaan oli kiistämättä tapahtunut. Alimman oktaavin mukana dynamiikka oli saanut uskottavuutta.

Vertailtaessa XA777ES:n CD-toistoa ART V2:een päällimmäisenä erona oli edelleen melko selvästi juuri tuo XA777ES:n kevyempi alin oktaavi. Tarkkaan pinnisteltäessa huomasin kaikkein pienimpien jälkikaikujen vaimenevan  ART V2:ta hieman nopeammin. Pystyin havaitsemaan tämän lähinnä symbaaleilla, triangeleilla ja kelloilla. Kolmiulotteisuus oli XA777ES:ssä edelleen astetta vaatimattomampi, samoin soittimet keskittyvät pienemmälle alueelle kaiuttimien väliin.

SACD:stä välittyi musiikin soljumisen helppous, selkeys ja pienien yksityiskohtien runsaus. Diskantista oli kadonnut hieman vaskimainen, tekoheleä sävy - sama, jonka tunnistin myös CD:llä, kun soitin oli otettu paketista.

Samoin kadonnut oli lasimainen, tumpelon oloinen basso. Tilalle oli tullut melko hieno, sävykäs alarekisteri, joka ei kuitenkaan vielä yltänyt aivan vertailusoittimeni tasolle sävykkyydessään ja kontrollissaan.

Dynamiikka SACD-toistolla oli hyvin luonnollisen kaltainen -- vaivaton. Jälleen täytyy todeta, että luonnollisen kaltainen dynamiikka on todella tärkeä tekijä  musiikkinautinnon välittymiseksi, pelkkä volyymisäätö ei riitä kompensoimaan purkkimaista dynamiikkaa. Kompressoimattoman musiikin ystäville SACD oli hyvä uutinen ja lisää livetuntua on luvassa mikäli XA:n alin oktaavi kypsyisi mukaan.

Soittimien fokusointi oli aluksi hieman sinnepäin pikemminkin kuin täsmällinen, tämäkin ominaisuus parantunut selvästi muutaman kymmenen ensimmäisen sisäänajotunnin aikana. 

Monikanavaisesta SACD-toistosta en voi kertoa vielä  paljoakaan, sillä tämäkin tarvitsee oman sisäänajonsa. Muutaman kokeilun perusteella vaikutelmani oli, että toisto ei puhtauden ja resoluution suhteen yllä kaksikanavaisen SACD-toiston tasolle. Syynä tähän voi olla myös käyttämäni Denon AVR-3300 kotieatterivahvistimen äänentoistolliset ominaisuudet. Denoniahan tarvitaan tarvitaan volyymisäätimenä- monikanavatoistossa kaikkien kanavien etuvahvistimena sekä keski- ja takakanaville integroituna vahvistimena -- signaalinkäsittelyominaisuudet ohitettuna, tietysti.

CD-toisto sisäänajon jälkeen

Parin kuukauden käytön jälkeen oli aika kokeilla mihin Sony pystyy. CD-toistoa arvioitaesssa Audionet ART V2 jatkoi vertailusoitimena. 

Sonyn toisto kehittyi noin 200 käyttötunnin aikana välttävästä ”hyvä plussaksi”. Sonyn vahvuutena oli napakka ja dynaaminen keskialue. Erityisen upeasti soivat sellot, viulut ja vokalistit. Yleinen neutraalisuus ja kohtuullisen hyvä erottelutarkkuus olivat myönteisistä kokemuksista päällimmäisiä.

Toivomuslistalle kuuluu parempi läpikuultavuus, soittimien irtoaminen taustastaan, tukevampi alin oktaavi ja diskantin viimeiset yksityiskohdat.

Sointitasapaino: Neutraali

Erottelevuus: Melko hyvä, vertailusoittimessa aavistuksen enemmän pieniä yksityiskohtia, joka korostuu kun soittimet irtoavat taustasta Sonya selkeämmin.

Luonnollisuus: Melko hyvä, ei kuitenkaan aivan niin aineeton kuin parhailla kuulemillani CD-soittimilla. Soittimien erottuminen taustasta oli melko hyvä, mutta ei vertailusoittimen tasoa.

Diskantti: Hyvä.Lyönnit symbaaleihin alleviivaantuu mukavasti. Puutteena pidän pienten äänien, kuten triangelien ja kellojen, vaimeahkoa sointia ja vertailusoitinta nopeampaa äänen sammumista.

Keskialue on soittimen vahvuus. Napakka, dynaaminen, luonnollinen.

Alarekisteri: Kohtalainen erottelevuus ja neutraali sävy koko alueella, alin oktaavi on kepeähkö. Tällä alueella referenssi oli eri luokkaa.

Dynamiikka: Hyvä, mahdollisesti jopa vertailusoitinta aavistuksen parempi.

Äänikuva: Hyvä, vaakasuunnassa vertailusoitinta parempi fokus, soittimet keskittyvät kaiuttimien väliin pienemmälle alueelle. Syvyysulottuvuus on vertailusoittimen tasoa.

Mittakaava: Melko hyvä mutta kepeästä alimmasta oktaavista miinus.

2-kanavainen SACD-toisto

Käytössäni ei ollut sopivaa SACD-vertailusoitinta -- niinpä vertailin Sonyn SACD-toistoakin Audionet ART V2:n CD-toistoon käyttäen hybridi- CD-levyjä tai samasta levystä julkaistuja SACD ja CD-versioita.

Sonyn SACD-toisto kehittyi jonkun verran sisäänajon edistyessä, ei kuitenkaan läheskään niin paljon kuin CD-toisto. Parhaimmilla SACD-levyillä, kuten STS Digitalin  Carmen on Kharma Live DSD-äänityksellä tai Mobile Fidelityn Blues on Orbit -- Duke Ellington-remasteroinnilla, lopputulos vakuutti hämmästyttävällä livemäisyydellään.

Sointitasapaino: Neutraali

Erottelevuus: Erinomainen, useimmillla äänialueilla kuultavissa vertailusoittimen CD-toistoa enemmän pieniä yksityiskohtia.

Luonnollisuus: Erinomainen. Samaa luokkaa kuin parhailla kuulemillani CD-soittimilla. Soittimet irtoavat taustasta XA777ES:n CD-toistoa selvästi paremmin, ero vertailusoittimen CD-toistoon ei kuitenkaan ollut aina dramaattinen.

Diskantti: Hyvä ellei erinomainen, mutta CD-toistoon verrattuna vaikutelma saattoi olla jopa aavistuksen mattaan (tummaan) päin. Pienet äänet, triangelit ja kellot erottuivat paremmin kun CD-toistolla. Vertailusoittimen CD-toistolla vaikutelma oli joskus heleämpi.

Keskialue on erinomainen: erittäin napakka, dynaaminen ja luonnollinen.

Alarekisteri: Erinomainen erottelevuus ja neutraali sävy koko alueella, alin oktaavi edelleen aavistuksen keveä.

Dynamiikka: Erinomainen, ei kuitenkaan aivan niin räjähtävä kuin olisi saattanut olettaa.

Äänikuva: Erinomainen, vaakasuunnassa erinomainen fokus. Soittimet levittäytyvät kaiuttimien väliin leveämmälle alueelle kuin CD-toistolla. Erinomanen syvyysulottuvuus.

Mittakaava: Hyvä. Olisi erinomainen jos alaäänien luoma ”atmosfääri” toistuisi hieman vakuuttavammin.

Monikanavainen SACD-toisto

Sonyssä on ulostulot sekä kaksi- että monikanavaiselle järjestelmälle. Vertasin ensin näiden äänenlaatua keskenään. Tämä oli helposti todettavissa etuvahvistimen sisääntulokanavaa vaihtamalla. Jokaisella monikanavaisella SACD-levyllä sisällöstä on myös kaksikanavainen SACD-versio.

Vaikutelmana oli, että monikanavaisesta SACD-ulostulosta mukaan tuli lievää karheutta ja metallinen ominaissointi. Ilmavuus ja aineettomuus, joka toistui kaksikanavaisilla SACD:lla, oli vähentynyt. Ääni muistutti enemmän normaalia hyvälaatuista CD-soitinta. Syy signaalin muutumiseen johtunee siitä, että monikanavainen SACD-signaali prosessoidaan mm bassonhallinnan vuoksi. Prosessointi heikentää äänen herkimpiä ominaisuuksia, joka vaikuttaa juuri ilmavuuteen ja aineettomuuteen.

Sonyn suosituksen mukaan monikanavatoistossa kaikkien viiden kanavan kaiuttimen tulisi olla vakioetäisyydellä kuuntelijaan ja keskenään identtisiä. Kuuntelutilassamme ei ollut mahdollista järjestää suositeltua sijoittelua puhumattakaan viidestä identtisestä kaiuttimesta. Jouduin tyytymään samaan vähemmän ideaaliin kompromissiin, josta kerroin ensivaikutelmissa.

Järjestelmän puutteista johtuen kuittaan tämän osuuden lyhyesti: 
Lähes kaikki monikanavaiset SACD-levyni ovat DMP-merkiltä, jonka levytyksissä käytetään 4-kanavaista toistoa. Toteutukset olivat tyylikkäitä ja akustiikaltaan uskottavia jopa puutteellisessa järjestelmässäni. Takakanavat olivat vähemmän agressiivisesti esillä, niiden kautta toistuu akustisen tilan heijastuneita ääniä. Kuinka paljon parempia DMP:n monikanavaäänitykset olisivat olleet sopivassa kuunteluhuoneessa, identtisillä kaiuttimilla paremmalla monikanavaetusella ja takakanavien päätevahvistimella...

Onko monikanavaisuus sitten ylipäätään välttämätön kehitysuunta? Mielipiteet vaihtelee riippuen keneltä kysyy. Siten kuin DMP käyttää takakanavia – akustisen tilan välittäjänä, lopputulos on miellyttävä ja akustisesti uskottava.

En ole enää varma onko monikanavaisuus tappajasovellus, joka mullistaa kuuntelukokemukseen. Kaksikanavainen versio hyvällä systeemillä kykenee lähes samaan "yleisrealismiin" kun otetaan huomioon myös soinnin parempi läpikuultavuus. Tilainformaatio monikanavisilla levyillä on parhaimmillaan uskottava, mutta en ole varma, että kompromissit muilla alueilla aina kannattaa.

Levy-yhtiöillä on muitakin vaihtoehtoja  toteuttaa monikanavainen äänite, esimerkiksi upottaa kuuntelija ympäröivän orkesterin sisälle. Tällekin lähestymiselle on puolustajansa, itse en pidä siitä, olen kokeillut DVD-Audiolevyillä. 

Monikanavaisen ensi-ihastuksen mentyä ohi moni joutuu pohdiskelemaan audio-elämän realiteetteja: On vaikea motivoitua kunnollisen monikanavaisen AUDIO-järjestelmän virittämiseen, jos se vaatii käsittämättömän paljon rahaa järjestelmään ja lisäksi kuuntelutilan, johon vain harvalla on mahdollisuus. 

Nähtäväksi jää kuinka suuri yleisö ottaa monikanavaiset formaatit omakseen tällä kertaa.

Yhteenveto

SACD:n äänenlaatua ei ole ollut tapana kritisoida ”itsensä vakavasti ottavissa piireissä”. Kannattajien, joihin kuuluu laitevalmistajia, ammattilaisia sekä audiofiilejä, suhtautuminen on vaihdellut uskonnollisesta paatoksesta varovaisuuteen. Moni täkäläinen internetin keskustelupaltojen pyörteistä sivussa pysyttelevä on tyytynyt odottelemaan formaattisodan selkeytymistä -- ellei ole jo ehtinyt vaipumaan välinpitämättömyyteen.

Onko SACD kertaluokkaa oleva parannus CD:n äänenlaatuun? Vastaukseni on, että parhaimmillaan kyllä, usein ei. Myös SACD:llä kaikki riippuu äänitteen toteutuksen laadukkuudesta. Parhaat äänitykset ovat hyvin luonnollisia ja pakottoman oloisia. Noin 500:sta julkaistusta SACD-nimikkeestä luvattoman monen äänellinen lopputulos on keskinkertainen. Kaikki innokkaimmatkaan eivät jaksa   innostua saatavana olevista nimikkeistä.

Huomioni on, että erinomaisesti PCM-äänitetty CD yltää helposti hyvinkin lähelle parhaiden SACD-levyjen tasoa.  Elegantin yksinkertaisena mainostettu formaatti ei siis tuo onnea kaikkien audiofiilien kotiin. Ironista on myös se, onko DSD toteutukseltaan ylipäätäänkään niin yksinkertainen, mutta se on toinen juttu . 

Audiofiilien on kuitenkin syytä toivoa, että ainakin toinen korkearesoluutioisista formaateista menestyisi, sen verran lupaavilta parhaat SACD-levyt (ja myös DVD-A-levyt) kuullostivat.

CD-toistolla Sonyn vahvuutena on napakka ja dynaaminen keskialue. Erityisen upeasti soivat sellot, viulut ja vokalistit. Yleinen neutraalisuus ja kohtuullisen hyvä erottelutarkkuus ovat myönteisistä kokemuksista päällimmäisiä.

Toivomuslistalle kuuluu parempi läpikuultavuus, soittimien irtoaminen taustastaan, tukevampi alin oktaavi ja diskantin viimeiset yksityiskohdat. Vaativimmat käyttäjät joutuvat pohtimaan riittääkö XA777ES:n CD-toisto-ominaisuudet vakavampaan käyttöön.

2-kanavaisella SACD-toistolla soittimen yleissävy muistutti CD-toistoa. Ilmavuus ja aineettomuus lisääntyi, diskantti muuttui silkkisemmäksi, erottelua tuli lisää. Parhailla SACD-levyillä lopputulos oli hämmästytävän hyvä. 

Monikanavaisen SACD:n ääntä leimasi lievä karheus ja metallisuus. Parhain 2-kanavaisilla SACD-levyillä kuulemani ilmavuus ja aineettomuus olivat pois. Ääni muistutti enemmän normaalia keskihintaista CD-soitinta. Mutta akustisen tilan realistisuus muuttaa vaikutelman myönteiseksi: Kokeilemillani DMP:n 4-kanavaisilla levyillä takakanavat olivat vähemmän agressiivsesti esillä, niiden kautta toistuu heijastuneita ääniä. Toteutukset olivat hyvin tyylikkäitä ja akustinen tilavaikutelma uskottava.

Kokonaisuutena XA777ES on hyvä CD-soitin, kaksikanavaisella SACD-toistolla se yltää parhaimmillaan erinomaiseen äänenlaatuun. Monikanavaisella SACD-toistolla äänelaadussa on kompromisseja, mutta hyvillä äänityksillä akustisen tilavaikutelman uskottavuus korvaa tämän lievän menetyksen.

Hybridi-SACD-levyjä:

 • Duke Ellington: Blues on Orbit - Mobile Fidelity
 • Manfredo Fest: Just Jobim - DMP
 • Jazz at the Pawnshop - First Impression Music
 • Bob Mintzer: Homage to Count Basie - DMP
 • Various: Bluesquest - Audioquest
 • McCoy Tyner with Stanley Clarke Al Foster - Telarc
 • Paquito d'Rivera: Tropicana Nights - Chesky
 • Various: Extraordinary Masterpieces - Fone
 • Various: SACD Sampler 1 - Red Rose

Muiden XA777ES kuunnelleiden mielipiteitä

Jorma Rinne

Aloitin tutkimukseni Sonyn SCD-XA333ES mallista.  Sen kyvyt SACD-tallenteiden toistoon totesin heti erinomaiseksi. Musiikki avautui eteeni aivan ennen kokemattomalla tavalla: Äänellinen avaruus, diskantin kepeä kirkkaus, tila soittimien ympärillä ja äänitystilan läsnäolo olivat aivan uusia kokemuksia.

Laite CD-toistimena oli erottelukyvyltään kuitenkin selvästi heikompi kuin vertailulaite (Sphinx), joten vaihto kokonaan tähän laitteeseen ei tullut mieleeni. Toki tämä ei ollut alkuperäinen tavoitteenikaan.

Seuraavaksi päätin kokeilla astetta järeämpää mallia, joten kiikutin kuunteluhuoneeseeni ystävällisen hifikauppiaani avustuksella Sony SCD-XA777ES:n. Kuuntelukokemus tästä laitteesta oli SACD:n osalta samankaltainen kuin halvemmalla mallilla, mutta tämän lisäksi CD toisto oli kohdallaan. Laite vaikutti dynaamisemmalta kuin Sphinx, mutta joltain osin erottelu ei aivan yltänyt samalle tasolle. Tällä kertaa pystyin kuuntelemaan myös monikanavaäänitteitä, jotka toiston dynamiikaltaan toivat mukanaan unohtumattoman kokemuksen. Kerta kaikkiaan hieno laite.

En kuitenkaan ollut valmis maksamaan laitteesta pyydettyä hintaa, joten asia jäi toistaiseksi siihen.

Maahantuoja: Sony Finland

Hinta  SVH €4150,-

Tekniset ominaisuudet

 • Multi-channel output
 • Twin R-Core transformer
 • CDR/RW playback
 • Bass management function
 • Optical & coaxial digital outputs
 • FL (dot matrix) display
 • Jog dial
 • 2 mode repeat (track/disc)
 • 24-step programme play
 • CD text
 • Headphone jack/volume
 • Gold plated terminal
 • FB chassis
 • Cast iron insulator
 • GIC low pass filter
 • Aluminium panel

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com