Kokemuksia Soundproof- ja Graditech-kaapeleista

Jukka Simula

Johdanto

Vakavampi äänentoiston harrastuskokemukseni on yli vuosikymmenen mittainen, tosin pikemminkin musiikin ystävänä kuin laiteharrastajana. Harrastukseni viimeisimpänä käänteenä minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua kahden kotimaisen kaapelivalmistajan tuotteisiin, tietenkin myös kuuntelumielessä. Testattavakseni sain 1,75 metriset Soundproof Exclusive-kaiutinkaapelit sekä Graditechin Lumi 1- ja Lumi 3-kaiutinkaapelit sekä Kide 1- ja Kide 3-välikaapelit (RCA). Soundproofin kaapeleita kokeilin oman laitteistoni yhteydessä muun kaapeloinnin ollessa CorFac2:a. Graditechin kaapeleita sen sijaan kokeilin sekä puhtaasti omana tuoteperheenään että CorFac2:n kera.

Testilaitteistona oli Acapella High Harlekin kaiuttimet, Brinkmannin integroitu vahvistin, äänilähteinä MacBook Air / Airport Express sekä iPad / Tidal sekä muuntimina Wadia 121 DAC, Pro-Ject RS DAC ja Brinkmannin putkella varustettu DAC. Laitteistoni kaapelointi on ollut viime vuodet CorFac2:a, virtakaapeleita myöten. Hieman tätä testiä aiemmin kokeilin samalla laitteistolla useita eri RCA-välikaapeleita, kuten Nordostin Heimdalia, Stealthin Swiftia ja Kondon hopeakaapeleita. Samassa yhteydessä tuli kokeiltua myös Stealth Cloude 99 -kaiutinkaapeleita. CorFac2:ien ohella edellä mainitut kaapelit ja niistä syntyneet kokemukset toimivat tämän testin vertailukohtina.

Testin musiikkinäytteinä käytin vanhoja tuttuja tallenteita Pink Floydilta, Madonnalta, Ayreonilta, Steely Danilta, Kari Bremnesiltä sekä jonkun verran klassista musiikkia ja runsaasti elektronista musiikkia, kuten Klaus Schulzea - akustisempaa materiaalia unohtamatta.

 

 

Soundproof Exclusive

Soundproofin Exclusive on valmistajansa uusinta mallistoa. Kaapeli on geometrialtaan tarkasti optimoitua, mutta sen geometrista rakennetta ei ole julkisesti kerrottu. Kaapeli on päällystetty mustalla sukalla ja liittimiksi on valittu erittäin laadukkaat Furutechin valmisteet, joita on käsittääkseni hiukan modifioitu Soundproofin tarpeita vastaaviksi.


Soundproof Exclusive-kuuntelukokemukset


Ensimmäisenä huomioni kiinnittyi toiston nopeuteen ja puhtauteen. Näiltä osin havaitsin selvän eron aiempiin malleihin. Edellisen lisäksi musiikin alarekisteri kuulosti yhdelta parhaista kuulemistani - sävyt alimmillakin äänitaajuksilla tuntuivat toistuvan erittäin tarkasti. Tässä suhteessa vertailun toiset kaapelit, Graditechit, jäivät toiseksi. Äänikuva oli rauhallinen ja kaapeli välitti mukavasti myös soittimien ympärillä olevan tilan. Toiston puhtauden tavoittelussa ei kuitenkaan sorruttu liiallisuuksiin, vaan ääni pysyi myös miellyttävänä, onnistuneesti kuunteluväsymystä vältellen. Kaikenkaikkiaan havaitut erot olivat varsin merkittäviä peruskaapelointiini verrattuna.

Graditech-kaapelit

Graditech-kaapelit tekivät vaikutuksen pakkausesta purkamisesta alkaen. Ne vaikuttivat välittömästi hyvin viimeistellyiltä kaapeleissa kiinni olevia käsintehtyjä puuosia myöten.

Ideana kaapelin "säädettävyys” ei suinkaan ole uusi, mutta sen toteutus Graditecheissa on sitä, sillä kaapeleissa ei käytetä elektronikkaa. Sen sijaan säädettävyys saadaan aikaan valitsemalla sopivat johtimet kaapelissa olevista erilaisista johdintyypeistä. Johtimien valinta tehdään makumieltymysten ja laitteiston ominaisuuksien perusteella. Lopputuloksena saadaan parempi yhteensopivuus erilaisiin laiteympäristöihin, mikä on itseasiassa suuri etu. Jo pelkästään näiden ominaisuuksien perusteella Lumi 3-kaapelin voisi kuvitella olevan hyvinkin pitkäikäinen laitteiston komponentti. Tällainen säädettävyys tarjoaa tietysti omistajalleen myös mahdollisuuden vaihtelun vuoksi tehtäviin soundimuutoksiin.


Graditech-kaapelien kuuntelukokemukset


Ensivaikutelmaksi muodostui, että Lumi 3-kaapeleiden välittämänä musiikki oli erittäin puhdasta, äänikuvallisesti tarkkaa ja poikkeuksellisen rytmikästä. Keskialue kuulosti energiseltä, eikä ylemmilläkään taajuuksilla tilanne muuttunut, vaan sekin alue toistui puhtaasti ja luonnollisen oloisesti, monille kaapeleille tyypilliseen ylimääräiseen kirkkauteen sortumatta. Lopputuloksena oli mielestäni verrokkikaapeleita läsnäolevampi ja tarkempi ääni. Syntyneet kuunteluvaikutelmat eivät muuttuneet pidemmässäkään juoksussa.

Välikaapelin vaihto Kide 3:een toi myös selvän parannuksen. Alarekisterin reippaan ulottuvuuslisäyksen ohella toistoon tuli lisää ”bodya” ja täyteläisyyttä. Edullisemman Kide1-kaapelin kytkeminen muutti lopputulosta kevyemmäksi ja ilmavammaksi. Molemmat olivat siis hyviä, mutta erilaisia kaapeleita, vastaten hiukan erilaisiin tarpeisiin ja makumieltymyksiin.

Kokeilin myös edullisempaa Lumi 1-kaiutinkaapelia. Lumi 1-kaapelissa on havaittavissa selvää sukulaisuutta arvokkaampaan Lumi 3-kaapeliin. Lumi 1 ei kuitenkaan tarjoa säädettävyyttä eikä ainakaan testilaitteiston yhteydessä aivan yhtä tarkkaa resoluutiolta tai samaa bassopään ulottuvuutta. Sen sijaan se tarjosi erittäin rytmikkään, äänikuvallisesti tarkan ja vakaan sekä mukaansa tempaavan soundin. Lumi 1:n kyky välittää esimerkiksi rumpukalvojen iskuäänet tekivät minuun myös suuren vaikutuksen.


Yhteenveto

Kokonaisuutena sekä Soundproof Exclusive -kaiutinkaapelit että Graditechin kaapelit kuulostivat kiistatta erinomaisilta. Molempien valmistajien kaapelit saattoivat kilpailijansa ja siis myös itseään kalliimmat kaapelit tukalaan asemaan. Ne ovat siis ehdottomasti tutustumisen arvoisia, mikäli olet etsimässä laadukasta kaapelointia järjestelmääsi. Mikä on ehkä kaikkein olennaisinta, niin kummankaan valmistajan tuotteet eivät miltään osin latista merkittävästi musiikin toistoa, saati korosta eri osa-alueita muiden osa-alueiden kustannuksella. Testatut kaapelit olivat ehdottomasti parhaita pitkään aikaan kuulemiani kaapeleita, eivätkä edes kalleimpia. Kannattaa kokeilla!