Sphinx Project 32 CD-soitin

Päivitetty 6.8.2000

Mikko Mattila

sphinx32-cd.gif (12135 bytes)

Kuva: © Sphinx Audio Labs

Sphinx Project 32 on ensimmäisiä Suomeen ehtineitä upsampling-teknologiaa käyttäviä CD-soittimia omassa hintaluokassaan. Valmistaja on kehittänyt laitetta usean vuoden ajan ja prototyyppejä on nähty alan messuilla useina eri versioina, vihdoin 1999 laite pääsi markkinoille ja on saanut asiantuntijapiireissä innostuneen vastaanoton.

Rakenne

Project 32 muodostuu fyysisesti kahdesta eri yksiköstä: Elektroniikkaosasta, jossa on pyöritin, DAC ja tarvittava elektroniikka, sekä virtalähde-osasta. Elektroniikka-osaa suositellaan sijoitettavaksi vähintään muutaman sentin päähän virtalähde-osasta.

Design on tyylikäs, kotelot ovat matalia ja pelkistetyn näköisiä. Viimeistely on joko musta peilikiiltoinen tai grafiitinharmaa matta (kuvassa). Laitteen sijoittamiseksi laitehyllyyn kannattaa huomioida koteloiden poikkeava leveys, 482 mm tavanomaisen 430 mm:n sijasta.

Project 32:ssa on sekä RCA- että balansoidut lähdöt. Tämän lisäksi Sphinxin DAC-osaa voidaan hyödyntää liittämällä digitaaliseen sisääntuloon ulkopuolinen ohjelmalähde optisella tai koaksiaalisella kaapelilla. Pyörittimen ohjelmapäivityksiä varten on takapaneelissa sarjaportti.

Virtalähde on suunniteltu A-luokkaan ja on valmistajan mukaan erittäin vakaa. Siinä  käytetään kolmea virtalähdeyksikköä - kullekin digitaaliosalle omansa. Varausyksiköiden koko on yhteensä peräti 70000 uF!.

SphinxProj32PowerSupply.jpg (34617 bytes)

Sphinx Project 32 virtalähdeyksikkö

Kuva: ©www.highendnews.com

Pyöritinkoneisto on Philipsin valmistama CDM-12.4, josta saadaan myös DACia varten tahdistussignaalit I2S-muodossa. Käytössä on useita tahdistussignaaleja, joita tarvitaan digitaalisten prosessien synkronointia varten. Lopputuloksena valmistajan mukaan jitter pienenee sadasosaan tavanomaisella SPDIF:llä toteutetusta tahdistuksesta. Käytännössä jitter ilmenee detaljien vähenemisenä, epämääräisenä äänikuvana jne

.SphinxProj32DAC.jpg (26101 bytes)

Kuva Spinx Project 32:n eleketroniikkayksiköstä. DAC/ Upsampling-piirit näkyvät vihreän piirikortin ylävasemmassa neljänneksessä.

Kuva: ©www.highendnews.com

Sphinxissä käytetään Burr-Brown PCM-1704 DAC-piiriä, josta valmistaja käyttää nimitystä BiCMOS Sign-Magnitude Digital-To-Analog-Converter. Siinä on yhdistetty parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi yksibittinen delta/sigma- sekä monibittinen muunnos. Balansoidun rakenteen vuoksi käytetään kahta DAC-piiriä kullekin kanavalle.

Vastaanotettu 44.1/16-signaali ylinäytteistetään 8 kertaiseksi 352.8 kHz:iin. Signaaliin tehdään interpolointi kahdessa vaiheessa,  Philips SAA7372 IC-piirillä hoidetaan interpolaation lisäksi myös virheenkorjaus, toinen interpolaatiosuodin on Pacific Microsonicsin PMD-100-sirulla, joka käsittelee kaikkia signaaleja 44.1/16 ja 352.8/24:n välillä sekä suorittaa HDCD-levyjen dekoodauksen. Kaksinkertainen ylinäytteistys mahdollistaa 3 dB:n lisäyksen dynaamikassa. Ylinäytteistetty ja interpoloitu digitaalisessa muodossa oleva signaali ohjataan kunkin kanavan kahteen Burr-Brown PCM-1704 DAC-piiriin. 

Prosessin lopputuloksena alkuperäinen digitaalinen 44.1/16 bittivirta on muutettu 24- bittiseksi PCM:ksi ja edelleen analogiseksi signaaliksi. Ylinäytteistystaajuuksille DAC-muunnoksen yhteydessä syntyneet kerranaiset suodatetaan loivalla toisen asteen alipäästösuotimella, jolloin suodatuksen kuuloalueelle ulottuva haitallinen vaikutus vähenee. Alipäästösuodin on Sphinxin suunnittelema, 40 kHz:n, toisen asteen Butterworth-tyyppinen.

Upsampling

Kun aluperäisen 44.1/16 signaalin kerrannaiset on saatu työnnetyksi ylemmäksi taajuuskaistalla, hyvän matkaa kuuloalueen yläpuolelle, voidaan käyttää loivempaa alipäästösuodatusta. Näin haitalliset vaikutukset vähenevät kuultavalla alueella, joka ilmenee ylärekisterin sävykkyytenä ja luonnollisuutena. Toisaalta matalatasoisten signaalien tarkkuus paranee upsamplingin vaikuttaessa  kvantisointivirheen vähentymiseen. Upsampling ei kuitenkaan palauta sellaista alkuperäistä informaatiota, joka on peruuttamattomasti kadonnut tuotannon eri vaiheissa.

Balanced Audio Technologyn kuuluisa suunnittelija Victor Khomenko vertasi upsamplingia freskojen entisöintiin: Rappeutuneen maalauksen puutuvat palat täydennetään sen informaation perusteella mitä säilyneessä osassa on käytettävissä. Entisöinti ei palauta alkuperäistä, puutuvaa informaatiota, mutta maalaus on saanut uskottavan olemuksen, joka on rappeutunutta alkuperäistä eheämpi.

Ääni

Käytin Sphinxin äänen arviointiin eri vaiheissa useita eri soittimia: Panasonic DVD-A350-DVD-soitinta varustettuna Creek OBH-14 DAC:lla (48 kHz/24bit); Sonic Frontiers SFT-1 pyöritintä ja SFD 1 DACia, Audio Research CD-2-soitinta, Technics DVD-A10 DVD-Audio-soitinta 192/24, 96/24, 96/20 ja 44.1/16-resoluutioilla.

Soinititasapaino – Neutraali, äärialueilla erittäin ulottuva

Erottelutarkkuuden kuvaamisessa ovat superlatiivit paikallaan: Se on yksinkertaisesti loistava. Soittimella saavutetaan paras erottelutarkkuus, mitä olen itse CD-levyiltä kuullut tähän asti. Soitin kykenee kaivamaan kaikilta vanhoilta tutuilta levyiltä uusia ääniä. Kaikki mikä kilisee helisee, rahisee tai kolisee, kuulostaa "uudelta". Hiljaisemmat kohdat, kaukaiset soittimet, soivat sävykkäästi ja tarkasti. Myös äänitysten taustaäänet, häly, liikenteen melu, askeläänet, tekniset virheet kuten esimerkiksi yliohjaukset, leikkauskohdat, ym kaivautuvat helpon tuntuisesti esiin.

Läpikuultavuus: Hyvillä äänityksillä järjestelmä häivyttää itsensä, vaikutelma on hämmästyttävän aineeton. Läsnäolevuuden tuntu on käsinkosketeltava.

Luonnollisuus: Vokalistit ja soittimet toistuvat erittäin luonnollisina ja värittymättöminä. Uusina ääninä myös hälyäänet, artistien huudahdukset ym toistuvat selvästi ja luonnollisina. Vokalistien ässien sihauttelu on kadonnut.

Ylärekisteri on loistava. Se on rasittamaton, hyvin sävykäs ja uloitteikas. Pellit soivat hyvin, hyvin pitkään, iskuissa on uskomaton määrä sävyjä. Triangelit, kilistimet, kalistimet, rahistimet erottuivat selkeästi. Myös huonojen äänitysten digitaalinen, sähisevä ylärekisteri parani kuunneltavammaksi. Kun laite tuli arviointipenkkiin, keskityin useaksi tunniksi kuuntelemaan uusia ääniä. Myös äänitysten pohjakohina tuntuu kuuluvan selvemmin ja "sävykkäämmin" 

Alarekisteri: ensimmäinen vaikutelma alarekisterissä on, että se tuntuu ulottuvan voimakkaana pohjattoman alas. Lisäperehtymisen jälkeen voi havaita, että bassoalueen soittimissa on tukuttain uusia vivahteita ja sävyjä. Esimerkiksi bassorummun dynamiikka toistuu ennenkuulemattomasti iskurin kosketuksesta kalvon jälkivärähtelyyn.

Keskialue on läsnäoleva ja hyvin luonnollinen. Nopeus, helppous ja vaivattomuus saa parhailla äänityksillä unohtamaan, että ääni tulee laitteista eikä lavalta. Pianon iskuri klopsahtaa kuin luonnossa: nopeasti ja erottelevasti. Trillit ja nopeat juoksutukset toistuvat henkeäsalpaavan erottelevasti. Pianon rungon äänet välittyvät selvästi. Vokalistit toistuvat erittäin luonnollisina. Raikuvien vaskien dramaattisuus saa paateuneemmankin kuuntelijan värähtelemään. Kaikki pienet äänet, jälkikaiut ym kuuluvat selvemmin kuin mistään aiemmin kuulemastani laitteesta.

Tilainformaatio: Leveyssuunnassa äänikenttä leviää laajalle. Soittimet paikallistuvat erittäin tarkasti, mutta ei pienen pistemäisinä. Syvyysinformatio on erittäin selkeä ja erotteleva. Soitin kykenee kaivamaan myös merkittävän määrän lisää huoneakustiikkaa. Taempana olevat, hiljaisemmin soivat soittimet eivät sameudu eivätkä muutu karheiksi. Niillä levyillä, joilla löytyy sekä syvyyttä että leveyttä, lopputulos on erittäin vakaasti soiva hologammi, josta soittajat voisi taluttaa kuuntelijoiden puolelle todistamaan tätä pientä ihmettä.

Dynamiikka: En odottanut, että upsampling vaikuttaisi dynamiikkaan merkittävästi - tämä olettamus osoittautui vääräksi. Voimakkaammat transientit, basso- ja patarummut jysähtävät voimalla, pienemmätkin transientit toistuvat erottelevammin. Lisädynamiikka tuo äänitteisiin luonnollisen kaltaista eloisuutta.

Mittakaava: Yhdessä leveän, syvän ja stabiilin äänikuvan kanssa mittakaava toistuu realisimia lähestyen. Mielenkiintoista oli myös, että vaikka käytimme volyymiä kotioloissa runsaasti, ääni ei tuntunut perinteisessä mielessä kovalta, musiikki vain virtasi helpon ja realistisen tuntuisesti paikkoja täristäen.

Yhteenveto

Sphinx Project 32:n ääniominaisuudet ovat erinomaiset minkä tahansa mittapuun mukaan. Laitteessa on käytetty parhaita markkinoilta saatavia osia ja yksityiskohtien toteuttamiseen on paneuduttu. Käytetyllä teknologialla on saatu myös selvä hajurako tavanomaisia DAC-piirejä käyttäviin CD-soittimiin. Ero oli monissa tapauksissa selvä ja helposti tunnistettavissa vaikka en vaivautunut sokkotestaamaan eroja sokkotestaamisen ilosta.

Sphinx on mielestäni paitsi tarkka ja analyytinen - armottoman paljastava, mutta myös musiikin elävyyden ja tilanmuodostuksen suhteen omassa luokassaan. Soitin on lyömätön valinta tarkkakorvaisimmille musiikinystäville. Sen potentiaalin ymmärtäminen tarvitsee parhaita komponetteja ketjun muihin osiin.

Markkinoilla olevien SACD- ja DVD-Audiosoittimien CD-toisto-ominaisuudet  eivät ehkä toistaiseksi vastaa toistaiseksi vaativimman audiofiililajityypin tarpeita, joten uskon henkilökohtaisesti, että ajanmukaisella teknologialla toteutettu tinkimätön CD-soitin on vielä vuosia välttämätön kapistus laitehyllyssä.

Maahantuonti: Hifi Guru OY, Hyvinkää
Hinta: 24990,-

Vertailulaitteisto

  • CD-Soitin: Panasonic DVD-A350 (Transport) + Creek OBH 14 DAC, Sonic Frontiers SFD/SFT-1 ym
  • Etuvahvistin 1: Audio Research LS-7
  • Etuvahvistin 2: Adcom GFP-750
  • Vahvistin Mark Levinson 332
  • Kaiuttimet Dunlavy SC-IV/A
  • Välikaapelit Siltech hopea/kulta XLR
  • Kaiutinkaapelit Transparent Music Wave Plus
  • Kuunteluhuone 25 m2, osittain akustoitu

Musiikki:

  • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
  • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
  • Columbia CK64935; Davis Miles: Kind of Blue
  • DMP CD-484; Loeb Chuck: Balance
  • DMP; Flim & BB's: Vintage Flim
  • DMP; Thursday Diva
  • Dreyfus/ Koch FDM 36590-2: Petrucciani, Michel: Both Worlds
  • ECM: Metheny Pat: ECM Works
  • GRP GRD9739; Benoit, David, Freeman Russ: The Benoit/ Freeman Project
  • Telarc CD-83411; Jacques Loussier plays Bach
  • Telarc; Jacques Loussier plays Satie
  • RR Garson Mike: Serendipidity
  • RR-53; Garson Mike: The Oxnard Session 2
  • RR 67; Vivaldi, Antonio: Concertos for diverse Instruments; McGegan, Nicholas, Boston Baroque
  • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
  • Warner 9 46661-2; Fourplay: Best of Fourplay
  • Warner: Duke George: After Hours
  • Warner: Sample Joe: Old Places, Old Faces
  • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
  • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
  • Toto IV
  • Toto: Mindfields
  • Joan Armatrading
  • Michelle Shocked: Mercury Poise 88-95
  • David Foster: The Symphony Sessions
  • Jackson Browne: Running on Empty
  • Dire Straits: Money for Nothing
  • Earth, Wind & Fire: Greatest Hits
  • Ym
  • Ym

Tekniset Tiedot

CD transport mechanism Philips CDM-12.4
Transport mechanism Short loader 1265
Digital input HDCD PMD-100 Pacific Microsonics
D/A converter True Balanced configuration
4x Burr-Brown PCM-1704
(24 bit 8 times oversampling)
Output filter Special Sphinx design
(2nd order Butterworth)
THD+N (IHF-A) <0.008%
IMD <0.015%
S/N ratio (IHF-A) >115 dB
Channel separation >90 dB
Digital inputs 1x Tosh-Link
1 x 75Ohm coax ‘WBT’
Digital outputs 1x Tosh-Link
1 x 75Ohm coax ‘WBT’
Analogue outputs 1x XLR balanced
1 x RCA unbalanced ‘WBT’
level 4.0 V (12.0 dBV) balanced
2.0 V (6.0 dBV) unbalanced
impedance 100 Ohm balanced
50 Ohm unbalanced
Remote control full function
Printed circuit design 4 layer multi-layer
Mechanical decoupling of housings Transrotor absorbing ‘pucks’
Dimensions (h x w x d) 68 x 482 x 328 mm (1 cabinet)
136 x 482 x 328 mm (2 cabinets)
Weight 17 kg

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com