Kuunteluarvio:
Technics SB-MO1

Päivitetty 12.3.2000

Mikko Mattila

TechnicsSB-MO1.jpg (36721 bytes)

Arvioitavana oleva minikaiutin on otettu mukaan siksi, että audiofiileillä on monia tarpeita, esimerkiksi pienissä tiloissa tai tietokoneen kanssa työskenneltäessä, jolloin tarvitaan lähikenttäkaiuttimia joiden äänenlaatu on mahdollisimman luonnollinen. 

Technics SB-MO1 on suunniteltu tällaisiin tarpeisiin. Kaiutin on mitoiltaan vaatimattomat 22,4 (k) x 13,6 (l) x 21,3 (s) cm. Se on korurasiamaisen upeasti viimeistelty -  massiivipuusta valmistettu kotelo on kiiltäväksi pianolakattu. 

Toimintaperiaatteena on bassorefleksi kaksitie, bassoelementtinä 8 cm pitkäiskuinen kartio ja diskanttina 2,5 cm:n neodymiummagneetilla varustettu pehmytkalotti.

Ääni

Arviointi tehtiin pienellä, mutta kokeneella audiofiiliryhmällä, raportin kuvauksessa emme ole suhteuttaneet ominaisuuksia hintaan. Huomiot tähän raporttiin kirjasimme konsensuspäätöksinä, eriävät mielipiteet ovat ilmoitettu erikseen. Tämän kaiuttimen osalta eriäviä mielipiteitä ei ilmennyt.

Soinititasapaino on neutraalia aavistuksen tummempi. Alarekisteri ulottuu vaivattomasti noin 80 Hz:iin. Musiikkikäytössä kaiutin tarvitsee avukseen subwooferin, laajaa dynamiikkaa vaativassa käytössä mieluiten aktiivisella jakosuotimella varustettuna.

Erottelutarkkuus on koko äänialueella melko hyvä. Monikerroksen klassinen musiikki toistuu hyvin.

Läpikuultavuus on melko hyvä, ylemmän ylärekisterin vaimeus tekee soinnista aavistuksen mattapintaisen.

Luonnollisuus: Soittimien ja vokalistien ominaissointi, sävyt ja yksityiskohdat toistuvat ylä- ja ylemmällä keskialueella luonnollisena ilman värittymiä. Transientit toistuvat kohtalaisen napakasti, melko vakuuttavasti kaiuttimen koon huomioiden.

Ylärekisteri on melko avoin ja luonnollinen, mutta kokonaistasapainon kannalta ylimmiltä taajuuksiltaan vaimentunut ollakseen heleä.

Keskialue on luonnollinen ja sävykäs. Soitinäänet ja vokaalit toistuvat puhtaasti, ilman suurempia värittymisiä. Piano pyöristyy aavistuksen, jouset ovat vaivattomat.

Alarekisteri vaimenee 70-80 Hz:n alapuolella. Sointi on tarkka ilman häiritseviä korostumia. Kaiutin tarvitsee musiikkikäytössä avukseen subwooferia.

Dynamiikka on kaiuttimen fyysisestä koosta johtuen melko rajoittunut, mutta esimerkiksi klassisen musiikin normaalit transientit  toistuvat napakasti ja vaivattomasti.

Tilainformaatio välittyy leveys- ja syvyyssuunnassa hyvin. Hyvillä äänityksillä soittimet luukkiintuvat paikoilleen stabiilistii.

Mittakaava välittyy tämän kokoisella kaiuttimella vain viitteellisesti, mutta sointi on ehdottomasti kokoistaan paljon suurempi.

Technics oli kuuntelijoille erittäin positiivinen yllätys. emme odottaneet massatuotemerkiltä erityisen loistokasta esitystä. Ennakkoluulomme oli aiheeton, sillä valmistaja on paneutunut pienen kaiuttimen ongelmatiikkaan huolellisesti sillä lopputulos on luonnollinen ja fyysistä kokoaan huomattavasti vakuuttavampi. Kadehdittavan huolellinen huolellinen viimeistely muistuttaa, että puunkäsittelytaitoa löytyy muualtakin missä havumetsät humisevat. Fyysisen koon tuomat väistämättömät rajoitteet huomioiden voimme suositella tätä kaiutinta lämpimästi akustisen ja klassisen musiikin ystäville lähikenttäkäyttöön.

Hinta 4500,-

Myynti:

 • Porin Hifi- ja Konekeskus
 • Hifiguru

Laitteisto:

 • Kuunteluhuone 40 m2, akustoitu
 • CD-Soitin Creek
 • Vahvistin Creek integroitu 5250 SE
 • Kaapelit Siltech

Musiikki:

 • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • Telarc CD-83411: Jacques Loussier plays Bach
 • RR 67: Vivaldi, Antonio: Concertos for diverse Instruments; McGegan, Nicholas, Boston Baroque
 • Warner 9 46661-2; Fourplay:Best of Fourplay
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Impulse; IMP 11642; Krall, Diana: All of You

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com