search



TL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Theta Dreadnaught - monikanavainen päätevahvistin

Päivitetty 14.8.2001

P.M.N.

ThetaDreadnaught-300x.jpg (7120 bytes)

Beauty is just skin deep, or ......

Minulla ja ehkä muutamalla muullakin on käynyt mielessä jos yhdellä laadukkaalla monikanavaisella päätevahvistimella sujuisi sekä musiikin kuuntelu että elokuvien katselu. Nykyään kun taitaa olla tavallisempaa että high end tasoinen musiikkilaittesito ja kotiteatteri ovat täysin erillään tai ainakin vahvistinkalustot ovat jossain määrin erotettu toisistaan.

Ajattelin tehdä oman pienen testin kotona ja sain muutaman vuoden ikäiselle arvostetulle ja järeälle (noin 40 kiloiselle) tuplamono referenssipäätteelle vertailupariksi Theta Dreadnaught monikanava päätteen. Pelin henki oli se että jos Theta on yhtään parempi kuin vertailu pääte saa se jäädä taloon, muussa tapauksessa tulee lähtö takaisin sinne mistä se tulikin.

Dreadnaughtin voi halutessaan ostaa joko monopäätteenä, 2-kanavaisena, 3-kanavaisena, 4-kanavaisena, 5-kanavaisena tai vaikkapa 10-kanavaisena. Vahvistinyksiköitä on valittavana
kahta eri mallia, 1x200W (8 ohm) tai 2x100W (8 ohm), ja näitä voi sitten sekoittaa keskenään siten että saa mieleisensä määrän kanavia. Kokeilukappale oli kaksikanavainen (2x200W)ja tulevaisuudensuunnitelmana oli tarvittaessa päivittää sitä sitten yhdellä 200 wattisella ja yhdellä 2x100 wattisella vahvistinkortilla.

ThetaDreadnaughtModules-300x.jpg (9520 bytes)

Ensimmäinen ajatus laatikon saatuani oli että onneksi ei tullut kerralla 5-kanavaista versiota. Laatikko nimittäin painoi ihan riittävästi jo nytkin. Kun laatikko oli auki ja pääte lattialla ei voinut olla kiinnittämättä huomita kahteen seikkaan. Ensinnäkin Dreadnaughtin etulevy on minun mielestäni yksi parhaimman näköisistä mitä olen koskaan luonnossa nähnyt. Vähän sellaiset Aalto-maljakkomaiset klassiset muodot, varsinkin hopeanvärisenä. Myös kannen tuuletusritilän muotoilu on jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa. Toiseksi huomio kiinnittyi laitteen syvyyteen, Dreadnaught ei nimittäin ihan joka laitetelineen hyllylle mahdu ja järeän päätteen painokin on hyvää pitää mielessä.

Kaiutinkaapeleita kytkiessä piti ottaa parin sekunnin aikalisä. Tälläisia Cardasin kaiutinliitäntöjä kun en ollut ennen nähnyt. Vahvistimen "korttirakenteesta" johtuen paksujen kaiutinkaapeleiden kanssa meinaa tulla RCA signaalikaapeleiden kanssa ahdasta, XLR kaapeleiden kanssa tilaa jää vähän enemmän. Päätteen voi kytkeä joko stereo tai surround tilaan, stereotilassa koko virtalähteen teho annetaan kahdelle pääkanavalle riippumatta siitä montako vahvistinkorttia on asennettu.

Jo sisäänajon alkupuolella tuli selväksi että Theta on onnistunut tekemään monikanavapäätteen jota kehtaa käyttää hyvin myös pelkkänä stereopäätteenä musiikin kuuntelussa. USA:ssa kuulemma yli puolet Dreadnaughteista myydään pelkästään 2-kanavaisena, monikanavaisuuden ollessa vain sivuasia ja bonus.

Ääni

Varsinaisen vertailun referenssipäätteeseen aloitin noin 100 tunnin sisäänajon jälkeen.
Sisäänajon aikana ääni avautui enemmän, stereokuva tarkentui ja sekä diskantti- että bassopäähän tuli lisää eloa. Äänenvoimakkuuden tasasin päätteiden välillä korvakuulolta
onnistuen pienen harjoittelun jälkeen etusen kaukosäätimellä yllättävän hyvin. Soitin yleensä samaa kappaletta peräkkäin molemmilla vahvistimilla, joskus useasti ja joskus vain kerran vahvistinta vaihtaen. Musiikkina käytin akustista jazzia, klassista ja pop/rock musiikkia. Osa äänitteistä oli todellisia audiofiiliäänitteitä ja osa taas standardi tavaraa. Kirjoitin muistiinpanoja muutaman viikon ajan, jonka jälkeen aloin etsimään niistä yhtäläisyyksiä vahvistamaan eri vaikutelmia.

Ensivaikutelma Dreadnaughtin äänestä oli nopea, dynaaminen, avoin, sävykäs, äänikuvaltaan iso ja kolmiulotteinen. Tässä tapauksessa ensivaikutelma oli oikea sillä samat adjektiivit olivat mukana muistiinpanoissa loppuun asti.

Dreadnaughtin kokonaisbalanssi on neutraali, ei tumma eikä myöskään ylikirkas.

Diskantti on ilmava, sävykäs ja riittävän kirkas.

Keskialue on myös onnistunut, puhaltimet ja laulu nimittäin soivat vapautuneesti ja oikein sävyin.

Mielipiteen muodostaminen bassoista vei hieman pitemmän aikaa. Referenssi päätteen bassot ovat kuunteluhuoneessani varsin kuivat, mutta matalimmista taajuuksista löytyy voimaa ja dynamiikkaa. Dreadnaughtin luonne oli tässä mielessä vähän erilainen. Voima ja dynamiikka olivat tallella mutta ne tulivat esiin jo hieman ylempänä. En osaa edelleenkään päättää kumman bassot ovat enemmän oikeat, ne vain ovat jonkin verran erilaiset. Dreadnaughtin bassoista löytyy hyvin sävyjä, syvyyttä ja dynamiikkaa, kaikkein alimpien murinoiden kontrolli vaan ei ole tässä mielessä ihan parhaiden kuulemieni tasolla (lue isot Krellin päätteet). Koko kuuloalueella Dreadnaught kaivaa hyvin esiin kaikki musiikissa olevat yksityiskohdat.

Thetan stereokuva on iso niin leveys kuin myös korkeussuunnassakin. Soittimet paikallistuvat hyvin ja stereokuva on kolmiulotteinen. Vaikka stereokuvassa riittää myös korkeutta tulee laulajan ääni sieltä mistä pitääkin eikä jostain katon rajasta. Joillakin äänitteillä olin tottunut siihen että jonkun soittimen paikka saattoi hieman "elää", Dreadnaughtin kanssa tätä vaikutelmaa ei tullut vaan
soittimet olivat tiukasti paikallaan (paitsi tietysti live äänityksessä jossa osa soittajista liikkuu
kappaleen aikana).

Saiko Theta Dreadnaught sitten pysyvän kodin kuunteluhuoneestani? Kyllä vaan, seuraavaksi alkaa säästäminen keskikanavaa ja takakanavia varten. Jos vaikka jonain päivänä niille olisi käyttöä elokuvien lisäksi myös monikanavaisen musiikin kuuntelussa.

Tämä pääte on tehty musiikinkuuntelijalle joka haluaa laajentaa, tai on jo laajentanut, harrastustaan monikanavaäänen puolelle. Lisäarvoa tulee monipuolisista laajennusmahdollisuuksista, eli vahvistinta ei tarvitse
välttämättä ostaa täyteen kalustettuna vaan voi edetä pienin askelin itselle sopivalla aikataululla.

Hinta: Erikoistilauksesta, noin 75000,- 5-kanavaversiona

Maahantuonti: Hifi Guru OY Hyvinkää

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com