Unison Research S2K 

Petri Mutanen

Päivitetty 1.4.2003

Unison Research on italialainen putkivahvistimiin erikoistunut yritys. Se on ollut toiminnassa kohta 20-vuoden ajan, ts. mistään uudesta tuotemerkistä ei ole kysymys. Suomessa tämä maailmalla erittäin tunnettu Italialaismerkki on ollut saatavilla vajaan vuoden ajan. Unison Researchilla on lisäksi sisarmerkki Unico, joka valmistaa mm. vahvistimia ja cd-soittimia. Suurin eroavaisuus näillä kahdella merkillä lienee ulkonäkö ja Unicon erikoistuminen lähinnä nk. hybridivahvistimiin. Myös Unisonilta löytyy hybridivahvistin, vaikkakin ehdoton enemmistö mallistosta ovat ns. puhtaita putkikoneita.

Rakenne

Unison Research S2k on 2x15 watin A-luokassa toimiva single-ended ultralinear putkivahvistin, jonka aktiivikomponentteina toimivat ECC82 ja KT88 putket. Vahvistinasteessa käytetään 10db nk. globaalia takaisinkytkentää. Etuaste toimii passiivisesti eli signaali jatkaa ohjelman valintakytkimeltä volumesäätimelle ja sen jälkeen pääteasteen jännitevahvistinosalle jne. Putkien biasointi toimii automaattisesti. Äänen voimakkuutta on mahdollisuus säätää joko nupista manuaalisesti tai radiotaajuksilla toimivasta umpipuisesta kauko-ohjaimesta. Jokainen kauko-ohjain on koodattu omalle taajuudelle.

Virtalähde on verkkomuuntajaa, kuristinkelaa ja suodatuskondensaattoreita myöten molemmille kanaville yhteinen. Aktiivi- ja passiivikomponentit on kasattu piirikorteille. Ainoastaan kotelon takalevyssä sijaitsevalta ohjelmalähteen valintakytkimen piirikortilta signaali kuljetetaan lattakaapelia pitkin laitteen etuosassa sijaitsevalle äitikortille. Myös päätemuuntajan signaalia kuljetetaan yhteen kierrettyjä lankoja pitkin. Ylipäänsä S2k:n sisäinen rakenne näyttää erittäin pitkälle harkitulta ja työn jälki erinomaiselta. Onnistuneesta rakenteesta kertoo myös laitteen mekaaninen ja sähköinen hiljaisuus, vasta noin 20 senttimetrin päästä torvesta oli havaittavissa vahvistimesta johtuvaa pientä kohinaa ja lievää brummia. Hyvin harva transistorivahvistinkaan on näin hiljainen 104db herkän torvikaiuttimen kanssa.

Laitteen kotelo on valmistettu pulverimaalatusta teräksestä sekä ruostumattomasta teräksestä ja aidosta kirsikkapuusta. Osittain puisen etulevyn tehtävänä kauniin ulkonäön lisäksi on toimia myös teräksisen kotelon vaimentimena. Putkien ympärillä olevan ruostumattoman teräslevyn tehtävänä on toimia lämmöneristäjänä pääteputkien ja muun kotelon välillä. Tällä toimenpiteellä on vaikutusta laitteen sisällä olevien muiden komponenttien käyttöikään. Äänenvoimakkuus ja ohjelmalähteen valintasäätimien nupit ovat myöskin valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Kaiutinliitimet ovat muovieristettyjä ja erittäin tukevatekoisen oloisia, joihin on mahdollisuus kytkeä paljas johdin, 6mm haarukkaliitin, sekä banaaniliitin. Ainoa kritiikki kaiutinliittimistä on niiden turhan läheinen sijainti rca- ja verkkoliittimeen nähden. Verkkojohto on IEC tyypin liittimellä kytkettävää mallia.

Kuuntelukokemukset

Ensimmäinen vaikutelma Avantgarde torvikaiuttimilla oli melkoinen keski- ja yläbasson voima. Täytyy myöntää, että puheet putkivahvistimen löysästä ja puhdittomasta bassotoistosta eivät tuntuneet oikeutetuilta S2k:n tapauksessa. Alimmat sub-taajudet tosin tuntui hieman vaimentuneilta, mutta tämä ilmiö ei ollut kovinkaan häiritsevä musiikin kuuntelun kannalta. Keskialueen sävy oli täyteläinen, vaikkakin vailla ihan sitä viimeisintä resoluutiota. Diskantti sen sijaan oli selvästi ylemmältä osaltaan vaimentunut. Positiivisena puolena sen sijaan oli että yläpää ei myöskään rasittavasti kihissyt ja sihissyt kuten useilla transistori vahvistimilla, ainoastaan se viimeinen klangi jäi kuulumatta. Dynamiikkaa oli tarjolla vähintäänkin riittävästi. Nopeutta tuntui myöskin riittävän kotitarpeiksi. Äänikuvassa oli tarjolla myöskin mukavasti leveyttä, syvyyttä ja korkeutta.

Järeän verkkofiltterin kytkeminen S2k:hon toi ääneen hieman lisää nopeutta sekä avoimmuutta, myös äänikuva aukesi entistä paremmin. Viimeisen silauksen soundiin kuitenkin toi Acapella:n Fondato Silenzio laitealusta. Tällä yhdistelmällä tein lopullisen arvioni äänestä.

Nyt kun olin saanut mielestäni Unison Researchin toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, ei äänestä suuremmin valittamista enää löytynytkään. Kaiken tyyppisen musiikin kuuntelu oli varsin miellyttävä kokemus. Kuunneltua tuli ZZ Top:ista kevyeen klassiseen musiikkiin. Mielestäni S2k:n äänelliset ominaisuudet tukivat nimenomaan keskittymistä itse musiikkiin eikä niinikään esim. diskantin klangiin tai vaikkapa bassopään kiinteyteen, joilla ei ole mielestäni kovinkaan paljon tekemistä itse musiikin kanssa. Sen sijaan oli mukava huomata millä tavalla Unison pystyi välittämään esim. millä tavalla muusikot pystyivät seuraamaan tempojen vaihteluita ja kuinka hyvin soittajat pysyivät rytmissä. Äänen balanssi oli myös siinä määrin neutraali että erilaiset soittimet oli helppo tunnistaa ominaisäänensä perusteella.

Tarkkaan pelkkää ääntä kuunnellessa oli toki helppo edelleen huomata lievä ääripäiden vaimeus. Myös lievä resoluution puute oli havaittavissa vaikka tätäkin asiaa sain mielestäni parannettua  lisälaitteiden avulla. Nk. Putkisoundia en havainnut, jos sillä tarkoitetaan pehmeää bassoa, yli tummaa diskanttia sekä ylipäänsä keskialue voittoista, dynamiikaltaan tasapaksua ja äänikuvaltaan epätarkkaa yliavaraa ääntä. Sen sijaan kuvaus ainoastaan aineettomasta, erittäin hyvin erilaisia äänitteitä seuraavasta, kameleonttimaisesta vahvistimesta lienee paras ilmaisu tästä sympaattisesta pikkuvahvistimesta.

Pieni antoteho tuli parhaiten ilmi kokeillessani S2k:ta yhdessä Magnepan MGSE-kaiuttimen kanssa. Käytettäessä nk. ”kerrostalo” äänenpaineita, äänessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista kompressoitumista tai hyytymisen merkkejä. Reippaampia volyymeja ei ollut mahdollista saada, äänenpaineen kasvu yksinkertaisesti vain loppui tietyn pisteen jälkeen ja lopulta vahvistin leikkasi pehmeästi putkivahvistimelle tyypilliseen tapaan. MGSE:hän on 86db herkkä ja 4ohm:in nimellis-impedanssin kaiutin, joten ei ole mielestäni mikään ihme että 2x15 watilla ei voida mitään luukutus äänenpaineita saadakkaan. Magnepan Unison yhdistelmän ääni sitä vastoin oli varsin miellyttävä, itseasiassa kuuntelin edellä mainittua yhdistelmää ihan vain huvikseni muutaman päivän ajan ja hauskaa oli.

104db:tä herkkien torvikaiuttimieni kanssa Unison sen sijaan jätti vaikutelman että olisin kuunnellut jotakin aivan muuta kuin viisitoista wattista vahvistinta. Ääni ei missään vaiheessa hyytynyt vaan pystyi säilyttämään vaikutelman aivan kuin käytössä olisi ollut rajattomasti headroomia.

Ääni

Balanssiltaan ääni on lievästi ääripäitä vaimentava. Johtuen passiivisesta etuasteesta, voi erittäin matalakapasitanssisella välijohdolla saada yläpään lievän vaimeuden lähes kuulumattomiin. Eri äänialueiden soinnit ovat luonteeltaan neutraalit, kuitenkin siten että yleis-sävy on mielummin hitusen lämmin kuin viileä.

Erottelu on varsin hyvää tasoa, ainoastaan runsaammissa forte kohdissa on havaittavissa lievää erottelun puutetta. Eri äänialueet sen sijaan erottuvat toisistaan erinomaisesti.

Läpikuultavuus on parhaimmillaan erittäin hyvää tasoa. Ylimmän diskantin lievä vaimeus niistää aivan viimeisimmän tunteen kaikkein parhaimmasta läpinäkyvyydestä.

Diskantti on sävyltään ja soinniltaan aidon oloinen. Hieman vaimea ylin oktaavi antaa hienoisen sulkeutuneen vaikutelman viimeisestä avoimmuudesta. Muuten yläpää on varsin särövapaata ja puhdas-sointista aluetta.

Keskialue on soinniltaan luonnollinen vailla voimakasta ominais-sävyä. Sävyltään keskirekisteri on mielummin hieman täyteläinen kuin ohut. Paljon keskialueen energiaa sisältävillä äänitteillä on havaittavissa lievää erottelutarkkuuden puutetta.

Alarekisteri: Bassoalue on soinniltaan ja määrältään neutraalin oloinen. Alimman sub-oktaavin vaimeus häirinnee eniten lienee urku-musiikin ystäviä jotka omistavat subwooferin. Sensijaan bassotransientit toistuvat tavalla joka vastaa parhaimpien kuulemieni vahvistimien tasoa.

Dynamiikka on hyvää luokkaa, erityisesti herkkien kaiuttimien kanssa ei anna moitteen sijaa. Epäherkempien kaiuttimien kanssa saattaa tulla lievää kompressoitumista erityisesti suuremmilla äänenpaineilla.

Äänikuvaltaan tällä italialaisella on tarjota leveyden ja syvyyden suhteen erittäin hyvää tasoa, äänikuvan korkeuden projisoitumisen suhteen hyvää tasoa. Artistit saavat äänikuvassa mukavasti ilmaa ympärilleen ja erottuvat pistemäisen tarkasti. Eri äänitteiden läheisyyden tai etäisyyden tämä laite pystyy erottelemaan myöskin syvyysakselilla erittäin hyvin.

Mittakaava: Herkkien kaiuttimien kanssa, Unison S2k kuullostaa ehdottomasti ns. isolta vahvistimelta. Ilmassa on sellaista helppoutta joka ei ole tavallista edes huomattavasti kalliimpien vahvistimien kanssa.

Yhteenveto

Unison Research S2k edustaa hintaluokaltaan ns. high endin entry level luokkaa. Rakenteensa ja viimeistelynsä osalta laite edustaa ehdottomasti paremman keskitason high end luokkaa. Jos edullinen hintaluokka jossakin tuntuu niin ehkä pienessä antotehossa, mutta toisaalta täytyy muistaa että maailma on pullollaan huomattavasti kalliimpia single-ended triodivahvistimia joiden antotehot lähtevät 1,5 watista ylöspäin. Kuitenkin tämä 2x15 wattia riittää varsin pitkälle useampien tavallistenkin kaiuttimien kanssa, kunhan äänenpaineet pidetään kohtuullisina. Halutakseen parasta mahdollista ääntä on hyvä käyttää tässäkin tapauksessa korkealuokkaista verkkofiltteriä sekä toimivaa laitealustaa tai telinettä.

Oikeanlaisessa ympäristössä tämä Italian kaunokainen tarjoaa mielestäni sellaista musiikillista nautintoa jota erittäin harvoin tapaa edes huomattavasti kalliimmassa hinta luokassa. Hinta/laatu suhdetta voin täten pitää erittäin korkeana.

Valmistaja: Unison Research
Maahantuoja: Infinite Audio Lohtaja
Hinta: €1995,-

Tekniset tiedot

  • Integroitu putkivahvistin, 
  • 2*15W Class-A Single-ended, 
  • 2*KT88, 2*ECC82, Single ended class A, 
  • Paino 18kg

Arviossa käytetyt laitteet

  • Ensemble Dichrono Drive cd-pyöritin, 
  • Audio Synthesis Dax Decade da-muunnin, 
  • SME 20/2 levysoitin, SME V äänivarrella ja Micro Benz Ruby2 äänirasialla. 
  • RIAA: Raskaasti modifioitu Ensemble Phono Amp Reference.
  • Avantgarde Acoustic DUO Sub225 kaiuttimet, 
  • Magnepan MGSE kaiuttimet, 
  • Namiki super symmetry välijohto, 
  • DIY RCA välijohto, 
  • DIY kaiutinjohdot 
  • DIY verkkofiltteri
  • DIY verkkojohdot. 
  • Acapella Fondato Silenzio laitealusta
  • erilaisia itse tehtyjä vaimennusjalkoja.

Levyt

Muutama esimerkki kuuntelussa käytetyistä vinyylilevyistä:

  • ACCARDO plays PAGANINI, EMI Angel, äänitysvuosi 1984
  • LOUIS ARMSTRONG meets OSCAR PETERSON, Verve, äv. 1957
  • DUKE ELLINGTON and JOHNNY HODGES/BACK TO BACK, Verve, äv. 1959
  • CHARLES MINGUS/MINGUS AH UM, Columbia, äv. 1959
  • THE MODERN JAZZ QUARTET: FOR ELLINGTON, EAST-WEST RECORDS, äv. 1988
  • MILES DAVIS/ YOU´RE UNDER ARREST, CBS, äv. 1985
  • ZZ TOP/ THE BEST OF ZZ TOP, WARNER, äv 1973, 1975, 1977

 

 
search



 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com