Kuunteluarvio:
Velodyne FSR-18 Subwoofer

 

Päivitetty 24.10.2000

Jyrki Niskanen

VelodyneFSR-18.jpg (12996 bytes)

Arviointi tehtiin syksyn 2000 aikana. Kuunteluhuoneena oli allekirjoittaneen olohuone joka on puurakenteisessa rivitalossa, ja kooltaan leveys 4.8 m * pituus 6.6 m * korkeus 2.5 m. Subbari oli nurkassa, toisessa nurkassa oli FSR-15. Pääkaiuttimet Duntechin PCL-25. En kokeillut muita paikkoja subbarille.

Jako molemmissa subbareissa oli yleensä 55 Hz:ssä ja käytin subbareita erikseen ja yhdessä.

Ääni

Yleisvaikutelma: Tajuton talon täristäjä. Naapurit varmasti tykkäsivät. Sävykäs ja erotteleva, todella dynaaminen.

Dynamiikka ja ääni: Käytin yleensä jakoa 55-60 Hz:ssä, mutta kokeilin myös etusesta ali- ja ylipäästöä 80 Hz:n kohdalla. Koko toistoalue toistui erottelevasti, puhtaasti ja dynaamisesti. Subba ei ollut kovin herkkä erottelemaan äänitysten virheitä, vaan hieman vanhemmatkin äänitteet soivan hyvin, tosin Rainbow vuodelta -82 erottui vähemmän edukseen.

Orkesterimusiikilla patarummut tuntui koko kehossa, samoin heavyllä basson aisti ja kuuli vaivatta. Elokuvilla, jopa VHS:llä, tuntui varmaan naapureidenkin kehossa.

Huomasin myös että kirjahyllyn lasiovet heiluivat välillä kunnon jymähdyksissä.

Laitoin sitten molemmat Velot soimaan ja hetken säätelyn jälkeen pääsin vertaamaan miten ne toimii yhteen, hyvin muuten mutta voimakkaissa bassonäytteissä ääni painottui hieman isompaan Veloon päin, eipä tuo haitannut.

Yhteenveto

Erittäin suositeltava subbari. Monipuoliset säädöt ja liitäntämahdollisuudet tekevät tästä todella vaikean kilpailijoilleen. Basson laatu ja voima ovat sitä luokkaa, ettei muita subbareita kannata paljoa katsella, jos hinta ei ole esteenä.

Velodyneissä on pari asiaa jotka vaivaavat joskus, ei aina. Nimittäin varsinkin tämä FSR-18 on varsin herkkä häiriöille. Heti jos rca-johto on vähänkin pidempi, esim minulla 3.5 metriä, alkaa häiriöääniä kuulua. Tosin niitä ei kuulunut kuin lähinnä käynnistettäessä.

FSR-18:ssa on myös balansoidut liitännät, joten johtohäiriöt voi saada sillä kuriin. Jos GSM-puhelin alkaa soida tai viesti on tulossa, niin molemmista kuuluu
"tappara tappara tappara".......

Toinen vähemmän häiritsevä on alempien bassotaajuuksien vaimennuksen säätömahdollisuuden puuttuminen. Jos joutuu laittamaan subbarin nurkkaan, niin alempia olisi hyvä saada vaimennettua, tämä on tietysti makuasia.

Joka tapauksessa toimii erittäin hyvin ainakin Duntechin kaiuttimien kanssa, miksei siis muidenkin. Tälle subbarille ei löydy kyllä paljoa kilpailijoita tällä planeetalla.

Tekniset tiedot

Tyyppi: Suljettu kotelo, elementti 18", vahvistin jatkuva teho 750 W

Kuunteluolosuhteet:

Laitteisto:

  • Kuunteluhuone noin 32 m2, kevyesti akustoitu
  • Vertailukaiuttimet: Velodyne FSR-15
  • Vahvistimet: Lexicon DC-2 etunen ja McCormack DNA-1 Duntecheille
  • CD: McCormack SST-1 ja Sovy S7700
  • Kaiutin- ja välikaapelit: Supra, VdH

Äänitteet:

  • Suomalaista ja ulkomaista rockia,
  • Telarcin ja RR:n bluesia jazzia ja klassista.
  • DVD- ja VHS-elokuvia laidasta laitaan.

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com