Kuunteluarvio:
Wilson X-1 Grand SLAMM

Päivitetty 12.5.2000

Mikko Mattila

WilsonGrandSlamm.jpg (9298 bytes)

David A. Wilsonin mukaan "luotaessa absoluuttista referenssiä tavoittena on neutraali sointi". Tämä lienee ollut mielessä kun hän kehitti nyt arvioitavana olevan Wilson X-1 Grand SLAMMin - Super Linear Adjustable Modular Monitorin. Konstruktio on pian kypsään ikään ehtinyt, kaiutinhan esiteltiin 1994 . Valmistajan kaiutinmallisto on tunnettu pitkäikäisyydestään: lukijoillemme tuttu, nyt jo legendaksi muodostunut WATT/Puppy on ollut tuotannossa vuodesta 1986 ja malliston lippulaiva WAMM ($160000!) sekin jo yli 20 vuotta.

X-1 Grand Slamm on 180 cm korkea ja painaa n. 600 kg. Kaiutin koostuu neljästä moduulista: ylin moduuli sisältää keskiäänisen ja taaksepäin suunnatun diskantin, sen alapuolella on diskanttimoduuli, edelleen sen alapuolella keskiäänimoduuli ja alimpana bassomoduuli. Rakenne mahdollistaa keski- ja diskanttiyksikköjen vaihe- ja aikavirheen korjauksen kuunteluhuoneeseen sopivaksi. Kaiutin fokusoidaan kameran linssin tavoin optimaaliseksi tietyyn kuuntelupisteeseen. Diskanttina on kaksi 25 mm titaniumelementtiä. Keskialueella on kaksi 6 tuuman elementtiä ja bassoille yksi 12 tuuman ja yksi 15 tuuman elementti. Jakotaajuudet ovat 120 Hz, 3 kHz ja 12 kHz. Kaikki elementit on tehty erityisesti Wilsonille.

WilsonGrandSlammModules.jpg (11582 bytes)

Kaiutin on Wilsoneiden tapaan erittäin herkkä, 95 dB/1W, vahvistimien minimitehosuositus on vaivaiset 20 W!, joten SET-putkivahvistinkin ohjaa näitä erinomaisesti. Runko on todella jäykkä, siinä käytetään useita eri komposiittimateriaaleja. Kaiutinta saa Ferrarin tai BMW:n maaleilla pintakäsiteltynä.

 WilsonXX.jpg (11482 bytes)

Ääni

Kuuntelimme kaiutinta ensimmäistä kertaa Ruotsissa noin 45 neliömetrin tiloissa joka oli normaalisti akustoitu. Käyttämämme laitteet olivat kaiuttimen tasolla: Audio Researchin soitin ja etunen, Jadiksen monopäätteet, Transparentin johdotus. Kaiutin toimi mainiosti myös Jadikset hetken sammutettuna pelkillä lepovirroilla.!

Sointitasapaino on todella neutraali, ehkä hieman tuhti alapäästään tässä huonetilassa.

Erottelutarkkuus: huippuluokkaa, soittimet erottuivat tarkkaan ja hyvin irti toisistaan. Kaikki äänitysten puutteet ja virheet erottuvat armotta.

Lähikuultavuus: Ääni on verhoutumaton ja aineeton, ehdottomasti huippuluokkaa. Soittimien ympärille jäi paljon ilmaa.

Luonnollisuus: Parasta mitä olen kuullut, äänestä ei kertakaikkiaan löydy värittymiä. Soittimien ja vokalistien sointiväri oli hyvin luonnollinen. Olemuksessa oli lievää hempeyttä, joka ilmeisesti johtui käytetystä Jadiksen monoputkipäätteistä, Krellillä ääni oli hieman tarkempi ja transientit nopeat.

Ylärekisteri on avoin, heleä. Peltien jälkisointi on erittäin pitkä ja luonnollinen, putkielektroniikasta johtuen hieman pehmeä.

Keskialue oli todella dynaaminen ja nopea, laulaja hyvin läsnä. Pianon vasara esimerkillisen tarkka. Vokalistit ovat erittäin luonnolliset ja värittymättömät.

Alarekisteri on kiinteä, hyvin tarkka ja menee todella alas, Bassossa on paljon sävyjä, tässä tilassa alarekisterin sävy oli hieman lämmin ja määrältään runsas.

Dynamiikka huippuluokkaa, kaikki lähtee vaivattomasti ja ilmavasti.

Tilainformaatio välittyy upeasti, syvyyttä ja tilantuntua mahtavasti, näin läheltä kuunneltuna ääni ehkä tuli turhan korkealta

Mittakaava: Välittyy vakuuttavasti. Ääni on todella iso mutta liioittelematon, luonnollisen kokoinen. Toisella kerralla kuunnellessame New Yorkissa isossa voimistelusalin kokoisessa teatterissa kaiutin pystyi täyttämään koko salin luonnollisella äänenpaineella ja välittämään vakuuttavasti orkesterin koon. Vieressäni seissyt panelikaiuttimen omistaja oli hieman ihmeissään ja kysyin jospa hän kertoisi minulle nyt ne paneelin edut kun näinkin kauas on  tultu...vaan eipä kertonut. Mietti varmaan että "lastiikit" olisivat revenneet jos samaa yrittäisi.

Yhteenveto

Tämän hintaluokan kaiuttimelta voi odottaa melko paljon ja Wilson X-1 Grand Slamm ei petä odotuksia. Ääni oli erittäin luonnollinen ja värittymätön, siinä ei yksinkertaisesti ollut huomauttamista. Se on ehdottomasti parhaita mitä olen kuullut.  Samalla kaiutin paljastaa äänitysten virheet ja muiden komponettien aiheuttamat värittymät armotta.

Hintaa kertyy komeudelle 670000.- ja elektroniikka päälle, mutta jos parasta haluaa niin tämä on harvoja vaihtoehtoja. Äänen puolesta tämä kuuluu parhaaseen, superkaiuttimien luokkaan.

Maahantuonti: Hifi Guru OY

Lue mitä muut julkaisut kirjoittavat Wilson X-1 Grand Slammista

Vertailulaitteisto 1:

  • CD-Soitin Audio Research 2
  • Etuvahvistin 1: Audio Research LS-25
  • Vahvistin: Jadis ja Krell
  • Kaapelit Transparent Reference
  • Kuunteluhuone 45 m2, osittain akustoitu

WilsonXX2.jpg (14278 bytes)

Tekniset tiedot

Enclosure Type:
Woofer:
Ported
Mid-Frequency: Closed
High-Frequency: Closed
Woofer: 1 - 15 inch, 1 - 12 inch
Midrange: 2 - 6 inch
Sensitivity: 97 dB (2.83 Volts at 1 meter)
Impedance: 8 Ohms
Minimum Amplifier Power: 20 Watts per channel
Frequency Response: 19.5 Hz - 22.5 kHz (-3dB SPL)
Height: 72 inches
Width: 16.5 inches
Depth: 25.25 inches
System Product Weight (approx.): 1,200 lbs
System Shipping Weight (approx.): 1,818 lbs

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com