searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Magnat Vintage 510 jalustakaiuttimet

Mikko Mattila

Päivitetty 3.7.2001

MagnatVintage510.jpg (9711 bytes)

Internetin kotimaisten hifikeskustelupalstojen kestoaiheita on ollut 3500-4500 mk:n hintaluokan kaiuttimien puutteet ja ansiot. Saksalaisesta Magnatista on tullut kova kilpailija tähän luokkaan, olikin siis aika tehdä lähempää tuttavuutta.

Magnat 510 on kaksitiekaiutin, toimintaperiaatteeltaan bassorefleksi. Diskanttielementtinä käytetään valmistajan omaa, keraamista säteilijää. Keskiääni- bassoelementtinä toimii 16 cm:n kartio. Takapaneelissa on molemmille elementeille omat sisäänmenot, joten kaiutinta voi käyttää kaksoivahvistettuna.

Sijoittelu

510:t toimivat parhaiten suorakaiteen muotoisessa huoneessa pitkällä seinällä, tutussa tasasivuisessa kuuntelukolmiossa. Syvyyssuunnassa siirtelyllä voi kätevästi vaikuttaa alarekisterin voimaan. Kun kaiuttimet olivat käännetty kuuntelijaan päin, etäisyys sivuseiniin ei tuntunut olevan mitenkään kriittinen.Kuunteluarviossamme kolmion sivut, etäisyys kuuntelijasta kaiuttimiin ja niiden välillä oli kolme metriä.

Ääni

Käytin Magnatin kuunteluun kaiuttimien hintaluokan kanssa hyvin yhteensopivaa integroitua Creek 5350SE- vahvistinta, äänilahteenä Swedish Audio Technologyn upsamplaavaa Cdfix:a, Transparentin Music Wave kaiutin- ja välijohtoja. Olen käyttänyt Magnat 510:a myös kotiteatterijärjestelmän takakaiuttimina mielenkiinnosta niiden soveltuvuudesta monikanavajärjestelmään. Tein myös pikavertailun hintaluokassaan suosittuihin Amphion Argoniin ja PenAudio 7.6 cx:aan.

Sointitasapaino: Magnatin sointitasapaino on kirkkaahkon neutraali. Osa-alueet integroituvat hyvin toisiinsa. Pikkukaiuttimien tapaan alarekisteri ei ulotu kovin alas, mutta se mikä kuului, kuului tasapainoisesti ja tarkasti.

Erottelutarkkuus: Magnatin erottelutarkkuus oli positiivinen yllätys, kaikenlaiset pikkuäänet toistuivat erottelevasti.

Läpinäkyvyys:. Soittimien ympärille jäi runsaasti tilaa, äänessä oli läsnäolevuUtta, mutta paras verhoamattomuus jäi kuitenkin nurkan taakse.

Ylärekisteri osoittautui yllättävän laadukkaaksi: symbaalit helähtivät ja jäivät soimaan pitkään kuin highend-kaiuttimissa ikään. Pidän 510:n diskanttia koko- ja erityisesti hintaluokkansa parhaimpiin kuuluvana. Diskanttielementin sisäänajoaika on osoittautunut tavanomaista pidemmäksi - vähintään 100-200 tuntia on syytä varata ennen ylärekisterin aukeamista.

Keskialueen yleissävy oli melko luonnollinen, vokalistien ääni toistui kohtuullisen luonnollisena ilman häiritseviä värittymiä. Akustiset soittimet toistuivat tarkasti ja läsnäolevasti. Pianon kosketusääni oli erinomaisen napakka, vasketkin säihkyivät pakottomina.

Alarekisteri ulottui tämän kokoiseksi kaiuttimeksi sopivan alas ilman pakottamisen tunnetta. Sointi oli toisaalta tarkka ja erittelevä, mutta toisaalta hieman suurpirteinen ja kulmikas. Kaiutinta on turha kiusata alimmalla bassoilla. Hyvälaatuinen, kohtuuhintainen subwoofer helpottaa työskentelyä huomattavasti. Taas kerran, kaiuttimen kokoluokan huomioden: Magnat pärjäsi erinomaisesti.

Dynamiikka: Lyömäsoittimet toistuvat mukavan napakasti. Vakavaan musiikkikäyttöön voimakkaat rysäykset toistuvat makuuni kuitenkin hieman vaisusti, toisaalta kokoluokkaan suhteutettuna kaiutinta on pidettävä poikkeuksellisen dynaamisena.

Äänikuva: Liekö syynä erikoisvalmisteisen diskanttielementin "laajakaistaisuuden", mutta kaiutin kykenee toistamaan esimerkillisesti äänimaiseman ulottuvuudet vaaka ja syvyyssuunnassa. Parhaimmilla äänityksillä orkesteri piirtyi selvästi kaiuttimien väliin.

Mittakaava: Toistui kokoluokalleen tyypillistä paremmin, mutta luonnolliseen verrattuna hieman pienoismallimaisena. Tämän kokoluokan kaiuttimet kykenevät vain harvoin toistamaan orkesterin oikean kokoisena, eikä pysty Magnat 510kaan siihen.

Kotieatterijärjestelmän osana Magnat toimii loistavasti neutraalisointisten pää- ja keskikaiuttimien kanssa. Elokuvaäänellä dynamiikkaa riittää. Monikanavaisella musiikilla 510 hoitaa tehtävänsä takakaiuttimina loistavasti.

Pikainen vertailu kahteen hinta- ja kokoluokassaan suosituksi tulleeseen myyntimenestykseen, Amphion Argoniin sekä PenAudio 7.6 cx:aan jätti Magnatista positiivisen vaikutelman: Magnat muistutti kovin vähän Argonia, joka osoittautui 510:aa värittyneemmäksi ja kireäsointisemmaksi sekä resoluutioltaan heikommaksi. PenAudioon verratessa 510:n vahvuudeksi osoittautui täyteläisempi yleissointi, tarkempi ja sävykkäämpi diskantti ja paljon parempi dynaamisuus. Kolmikosta Magnat oli eniten makuuni.

Yhteenveto

Tämän hintaluokan kaiuttimia audiofiilijulkaisun laitearvioijan ei kuuluisi normaalisti kehua. Totuutta on vain katsottava silmiin: Magnat 510 on hämmentävän yleishyvä kaiutin hintaisekseen. Lievä kulmikkuus on hintana muutoin tasapainoisesa ja neutraalista kokonaisuudesta. Samalla rahalla saa nyt selvästi enemmän hyvää, kohtuullisen tarkkaa ja tasapainoista ääntä kuin esimerkiksi kaksi vuotta sitten.

Puhtaaseen musiikkikäyttöön - ehdottomasti subwooferin kanssa suosittelen Vintage 510:a niille, jotka etsivät edullista, kompaktia jalustakaiutinta pienellä budjetilla. Toinen luonnollinen käyttökohde näille on neutraliäänisen monikanavajärjestelmän takakaiuttimina. Elokuväänelle kaiuttimet subwooferilla höystettynä täyttävät paremmin kuin hyvin tehtävänsä. Hintaluokassaan ja vähän kalliimmassakin erinomainen valinta. Sehr Gut!

Maahantuoja: Telema OY

Hinta 3990,-/ pari

Vertailulaitteisto:

 • Kuunteluhuone 40m2, kevyesti akustoitu
 • Swedish Audio Technology Cdfix upsamplaava CD-soitin
 • Creek 5350SE integroitu vahvistin
 • Dunlavy SC-I A/V, PenAudio 7.6cx ja Amphion Argon-kaiuttimet
 • Transparent Music Wave kaiutinjohdot, Transparent välikaapelit

Mitä muut sanovat Magnatista

Kuuntelija A: Kuuntelen kaikenlaista musiikkia, etupäässä rockia ja bluesia. Olen ollut hankkimassa noin neljän tonnin kaiuttimia. Niinkuin asiantuntijat ovat neuvoneet, olen omin korvin kuunnellut useimpia neljän-viidentonnin kaiuttimia. Testivoittajat on tullut koluttua läpi. Luin Magnatista vasta hiljattain internetistä eikä merkki ollut tuttu ennestään. Kuuntelu järjestyi jälleenmyyjällä, joka järjesti myös vertailuja muihin jalustakaiuttimiin. Tutustuminen kannatti: Soinnista jäi ensimmäiseksi mieleen dynaamisuus ja napakkuus. Soittimet leviävät laajalle kaiuttimien väliin, mutta niiden paikan pystyi helposti tuntemaan. Diskantista sanoisin, että oli mielummin kirkas, ajoittain ehkä liikaakin. Magnat osoittautui tarkaksi eikä suurpiirteiseksi. Kaiutin on hintaluokassaan yllättävän hyvä ja pidin sitä kuulemistani parhaana hinta/laatusuhteeltaan.

Tekniset tiedot:

 • Power handling capacity RMS/peak100/180 watts
 • Frequency response 30-40000 Hz
 • Recommended power requirement >30 watts
 • Configuration 2-way bassreflex
 • Impedance 4 ohms
 • Dimensions (W/H/D) 220/332/343 mm
 • Versions Beech, Cherry, Black Special features Ceramic dome tweeter, Die-cast aluminium bass/midrange drivers with aluminium cone, Optical bi-amping and bi-wiring

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com