searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

PenAudio Infiltrator

Kai Helminen

Päivitetty 9.6.2001

PenAudioInfiltrator.jpg (7602 bytes)

Infiltrator on jyväskyläläisvalmistajan viimeisin malli, dynaaminen, suljettu 3-tie kaiutin. Elementteinä käytetään diskantissa 27 mm:n kaksikammioista tekstiilikalottia. Keskiääniä hoitaa 170 mm:n polypropyleenikartioinen vaiheplugilla varustettu kartio, jossa on 39 mm:n puhekela. Bassoina on kaksi pitkäiskuista 170 mm:n alumiinikartioista, vaiheplugeilla varustettua kartiota, jotka niinikään on varustettu 39 mm:n puhekeloilla.

Jakosuodin on keskiäänen kaistanpäästön ja diskantin suotimen osalta ensimmäistä astetta. Basson suodin on toista astetta. Komponentteina käytetään ilmasydänkeloja, ylimitoitettuja tehovastuksia ja diskantin ja keskiäänen suotimessa on polypropyleenieristeiset kondensaattorit. Basson suotimessa käytetään 35VAC:n elkoja.

Ääni

Kommentteja ja yleisiä huomioita absoluuttisella asteikolla

Basson sopivuus kuunteluhuoneeseen on syytä tarkistaa ennen ostopäätöstä huolellisesti. Teimme kuuntelun suuressa ja melko hyvin vaimennetussa TL Audion kuunteluhuoneessa. Se osoittautui kaiuttimelle kuitenkin aivan liian suureksi: kaiuttimien bassotoisto ei riittänyt täyttämään niin suurta huonetta.

Bassoa voidaan kuitenkin pitää sävykkäänä. Yläbasso kulki joutuisasti ja täsmällisesti vaikkakin toinen kuuntelijoista arvioi L-K Taipaleen bassokuvioiden pyöristyvän. Patarumpujen jytinöitä tai ison orkesterin basson voimaa ei tietenkään näin pienellä kaiuttimella saada toistumaan kovin uskottavasti ja alimmat taajuudet jäävät kuulumattomiin. Pienemmässä kuuntelutilassa tilanne on varmasti parempi.

Huomio kiinnittyi hyvin nopeasti hyvään äänikuvaan. Etenkin sivusuunnassa siinä oli tarkkuutta ja erottelevuutta kuten ehkä kalliimmissakin kotelokaiuttimissa. Ehkä kuitenkin hiukan reunoille painottunut.Tähän voi helposti vaikuttaa kaiuttimia siirtelemällä ja lopullinen tulos on aina kuuntelijan henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni. Kaiutin on melko matala ja myös äänikuva jäi diskanttielementtien korkeudelle tai joillakin näytteillä sen alapuolelle.

Syvyysvaikutelma oli lähinnä keskinkertaista luokkaa – ärsyttämätön, joskaan ei erityisen autenttinen. Välillä joissakin soittimissa tuntui olevan ikään kuin keinotekoista avaruutta – esim. Dick Hymanin flyygelissä oli vaihevirhettä tai outoa ylimalkaisuutta. Flyygeli on vaikea soitin toistaa varsinkin kaiuttimille, joissa on pienet elementit. Soitin soi kyllä puhtaasti mutta iskuäänet pehmenivät aika lailla, jolloin myös iskevyys pyöristyi ja voima latistui. Tämä ilmiö on tietysti tämän kokoisille kaiuttimille hyvin tyypillinen.

Liekö kyse sitten juuri vaihevirheestä, mutta keskialueella tuntui olevan epäselvyyttä tai ahdistuneisuutta, joka kyllä häiritsi muuten tasapainoista sointia. Tämä oli ominaisuus, johon alkoi kiinnittää huomiota kuuntelun edetessä. Mistään ongelmasta tuskin voi puhua mutta se on asia, joka tasapainoisesta äänestä alkoi pikku hiljaa erottua.

Kaiuttimen yleissointi on melko kirkas oikeastaan positiivisessa mielessä, vaikka toisen kuuntelijan mielestä kirkkaudesta tuli ääneen kovuutta ja hän kaipasi siihen lisää lämpöä. PenAudion kaiuttimia ennenkin kuunnelleille diskantti on kuitenkin tuttu: on selkeä ja heleä. Joillakin viulunäytteillä kirkkaus kuului äänen hienoisena metallisuutena tai digitaalisuutena ja niihin jäätiin kaipaamaan lisää mehevyyttä.

Yhteenveto

Kaiutin on hyvin tasapainoinen kokonaisuus. Se toimii ärsyttämättömästi musiikilla kuin musiikilla – niin positiivisessa kuin ehkä negatiivisessakin mielessä. Parhaimmillaan se lienee akustisella pienimuotoisella jatsilla, jolloin tilaominaisuudet ja heleys pääsevät oikeuksiinsa.

Hinta 11990mk/ pari.

Valmistaja: PenAudio

Tekniset tiedot

  • Toimintaperiaate: dynaaminen 3-tie lattiakaiutin, suljettu
  • Elementit: 27mm kaksikammioinen tekstiilikalottidiskantti, 170mm polypropyleenibassokeskiääni 39mm:n puhekelalla, 2 x 170mm modifioitua alumiinibassoa 39mm:n puhekelalla
  • Jakotaajuudet: 150, 5000 Hz
  • Taajuusalue: kaiuton huone +- 2,5 dB 50-30000Hz, huoneessa 30-22000 Hz
  • Vaihesiirto: +- 20 –astetta 50-20000Hz
  • Herkkyys: 87 dB/1m/2.83V
  • Nimellisimpedanssi: 5 ohmia (4,5-14 ohms)
  • Vahvistinsuositus: 40+ W
  • Mitat: ( lxkxs ) mm: 176x1000x330
  • Paino: 25 kg

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com