searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

PenAudio Infiltrator

Timo Nihtilä

Päivitetty 9.6.2001

PenAudioInfiltrator.jpg (7602 bytes)

Luin PenAudion uusimmasta mallista, Infiltratorista yrityksen kotisivuilta ja highendnewsin foorumilta. Koska olin jo kahta mallia kuunnellut aikaisemmin ja asun valmistajan tapaan Jyväskylässä, kiinnostuin Infiltratorista ja sain parin kuunneltavaksi. Valmistaja ilmoittaa, että malli sijoittuu kaiutinskaalassa Apprenticen ja Chancellorin väliin. Infiltrator on näiden tapaan lattiakaiutin ja muutenkin samaa kaliiperia, joten vertailu niihin on luonnollista. Chancelloria kuunnelleena oli myös mielenkiintoista kuulla, miten paljon sen ääni eroaa Infiltratorin äänestä. Ulkomuoto on PenAudiolle tyypillisen huoliteltu. Lakattu musta pinta ja lattiakaiuttimeksi siro koko antaa nimelle Infiltrator vastinetta. Kaiutin todella "soluttautuu" huoneen sisustukseen ja on hyvin kodikkaan näköinen.

Ääni

Kuuntelu tapahtui tavallisessa rivitalon olohuoneessa, jonka pinta-ala 18 m^2. Huoneessa kevyt akustointi ja kevyet seinät. Kaiuttimien välinen etäisyys 2,6 metriä, kuuntelupaikan etäisyys kaiuttimista 3,0 m. Kaiuttimien sisäsivut olivat hieman näkyvissä kuuntelupaikasta katsottuna.

Kuuntelua aloittaessani odotin mielenkiinnolla minkälaisia muutoksia uuteen malliin on tehty verrattuna yrityksen edellisiin malleihin: esim. onko PenAudion ”tavaramerkkiin”, kirkkaaseen ylärekisteriin, tehty muutoksia.

Näin oli todellakin käynyt: PenAudioille tyypillistä diskanttia ei Infiltratorissa ollut. Sen tasoa oli pudotettu niin, että eron huomasi heti ensimmäisen äänitteen alkaessa soimaan. Ylärekisteri oli erotteleva ja puhdas, mutta aivan kirkkaimmat lautaset jäivät esim. Rebeliä ja Chancelloreja vaimeammiksi. Monen mielestä tämä on PenAudion kohdalla hyvä asia, sillä kaikkien korvaa ei aikaisempien mallien yläosasto ole miellyttänyt. Allekirjoittaneella tämä ei ole ollut ongelma. Klassisella musiikilla viulu toistui puhtaasti. Kirkas naisääni, esim. Tina Arenan laulu jäi positiivisesti mieleen, samoin Chris Isaakin kitaran korkeimmat nyanssit. Diskanttien pyöristäminen on tuonut PenAudiolle pop-levyihin uutta ulottuvuutta. Liika kliinisyys yläosastolta on jäänyt kokonaan pois ja Infiltratorissa on aikaisempia malleja selvästi rennompi ote. Silti valmistaja ei ole mennyt liikaa muuttamaan kaiuttimilleen tyypillistä toistoa. Samaa perhettä Infiltrator on, ainoastaan tällä kertaa ääni saattaa miellyttää ns. hifikaiuttimiin tottuneita kuuntelijoitakin, vaikka kyseessä on ehdottomasti puhdas high-end. Diskanttielementti on Infiltratorissa huippulaadukas. DVD-audion tarpeet huomioivan elementin taajuusvaste menee tasaisesti jopa 30 kHz:iin asti. CD-toistossa tällä ominaisuudella ei liiemmin merkitystä ole, mutta se kertoo jotain elementin tasosta.

Keskiäänen evoluutio vanhimmista malleista Infiltratoriin on huomattava. Mielestäni Infiltratorin keskiäänen toisto ylittää laadussa jopa Chancellorin ajoittain. Sähkökitara kuulosti aidolta, särön kanssa hieman terävältä. Miesäänet, esim. Chris Isaak ja James Hetfield toistuivat ilman suttuisuutta ja nousivat sopivasti esille.

Bassotoisto oli Chancellorien ja Apprenticen tyylinen, muttei aivan yhtä tumma. Lämmin ja dynaaminen kautta linjan. Letkeyttä ja potkua löytyi tarpeen mukaan. PenAudio tuntuu nyt löytäneen samanlaisen tyylin bassoihin kuin diskantteihinkin: hillitty ja tarpeen tullen voimakas toisto, joka ei käy häiritseväksi. Infiltrator tasapainoilee basso-diskanttitrapetsilla minimaalisin horjahduksin. Äänikuva on ehkä lähimpänä omaa ihannettani.

Stereokuva välittyi mukavasti. Korkeat diskantitkin löysivät paikan kaiuttimien välistä eivätkä jääneet jompaankumpaan kaiuttimeen. Stereokuvassa oli mielenkiintoinen erikoisuus: kuuntelupaikan vaihto ei muuttanut sitä paljoakaan. Puolentoista metrin siirtyminen vasemmalle tai oikealle, niin ääni ei keskittynyt kumpaankaan kaiuttimeen, vaan laulajan ääni tuli keskeltä ja instrumentitkin säilyttivät paikkansa. Kotiteatterikäytössä loistava ominaisuus. Infiltratorin suuntaavuus on siis todella olematonta. Kuuntelijan ei tarvitse olla millilleen naulittuna ennalta mitattuun kuuntelupaikkaan. Kuuntelutilanne voi olla tässäkin mielessä vapaampi kuin monella muulla kaiuttimella.

Yhteenveto

Kokonaisuutena Infiltratoria kuvailisin sanoilla rento ja tasapainoinen. Valmistajan mukaan kaiuttimen hienosäädössä kuunneltiin edellisistä malleista poiketen enemmän pop-musiikkia kuin esim. klassista ja eron huomaa juuri rentoudessa. Kaiutin sopii mielestäni nimenomaan musiikista nautiskelijoille. Esimerkiksi Dire Straitsin kaltainen pehmeä rock sekä Bela Fleckin tyylinen jazz kuulostivat erittäin hyvältä Infiltratoreilla. Klassista valmistaja ei ole jättänyt tämänkään mallin kohdalla. Se edelleen kuulostaa PenAudion tapaan hienolta. Nyt on vain tuotu markkinoille kaiutin, joka, voisiko sanoa, soluttautuu jokaisen musiikkityylin piiriin.

Todella kriittinen en ole koskaan ollut minkään kuulemani kaiuttimen kohdalla. Mielestäni on parempi kehua hyviä puolia kuin haukkua huonoja, sillä huomattu on, että kerran mainittu negatiivinen asia muistetaan ainakin Suomessa aina paremmin kuin kymmenen kertaa sanottu positiivinen asia. On pakko todeta, että PenAudio on onnistunut jälleen kerran tuomaan markkinoille kaiuttimen, josta on vaikea löytää huonoja puolia. Itse kukin voi käydä sitä kuuntelemassa ja tehdä omat arvionsa. Infiltratorin äänentoiston laatu ja tasapainoisuus on kuitenkin sitä luokkaa, etten voi kuvitella monenkaan tätä mallia vähättelevän. Ja kun hintakaan ei paina suhteessa laatuun, on vain kehotettava kaikkia käymään edes kuuntelemassa tätä uutuutta. Infiltrator on ehdottomasti kaiuttimien kotimaista eliittiä.

Kuuntelussa käytetty musiikki:

  • Tina Arena – In Deep; Columbia
  • Metallica – Black; Vertigo
  • Dido – No Angel; Arista
  • Chris Isaak – Wicked Game; WEA
  • Vivaldi – The Four Seasons, Pekka Kuusisto; Ondine
  • Dire Straits – Sultans Of Swing; Vertigo
  • Scorpions – Still Loving You; Harvest
  • ”Finlandia” Suomalaisen musiikin juhlaa; BIS
  • Bela Fleck & The Flecktones – Outbound; Columbia

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com