highendnews

 

 

Transparent Power Link XL15 & Siltech SPO-18M virtajohdot

Keijo Tanskanen

Päivitetty 21.5.2003

Paikallisissa nettikeskusteluissa arvuutellaan sinnikkäästi millaisia vaikutuksia kaapeleilla on ääneen -- vai onko niitä lainkaan? Ja kuten tavallista, varmimmat mielipiteet asiasta on niillä, joilla ei ole omakohtaista kokemusta aiheesta. Vakituinen avustajamme, Keijo Tanskanen, päätti ottaa asiasta selvää ja järjesti sokkovertailun kahdella laadukkaalla virtajohdolla. 

Virtajohdot valitsin sen vuoksi, koska niiden äänellisten vaikutusten osalta epäilykset ovat ehkä kaikkein suurimmat ja erot usein todellisuudessakin pienimmät.

Olen ollut innokas musiikin ja äänentoiston harrastaja jo yli kaksikymmentä vuotta. Kuitenkin sokkotestien osalta tunnen olevani vielä aloittelija: tämä testi oli kaikenkaikkiaan kolmas, jonka olen suorittanut. Lisäksi koen olevani luonteeltani sellainen, joka ei ole parhaimmillaan paineiden alla työskentelyssä, mitä tällainen sokkotesti kyllä selkeästi edustaa. Lähtökohdat testin suorittamiselle olivat siis erittäin haasteelliset.

Järjestelyt

Vertailtavina virtajohtoina olivat Siltechin SPO-18M ja Transparentin Power Link XL15, jotka molemmat ovat oman ja monen muunkin arvion mukaan erittäin laadukkaita johtoja.

Kuuntelulaitteisto koostui seuraavasta kokonpanosta:

  • CD-soitin: Audio Aero Capitole II, virtajohtona Siltech Octopus jatkettuna Transparent Reference Power Link:llä.
  • Vahvistin: Gamut D-200, jonka virtajohtoa vaihdeltiin.
  • Välijohto: Siltech Forbes Lake
  • Kaiuttimet: Audio Physic Virgo III
  • Kaiutinkaapelit: Transparent Music Wave Plus

Vertailu järjestettiin 25 m2 osittain akustoidussa kuunteluhuoneessa yhdessä vaimoni kanssa – tuskin olisin voinut saada kriittisempää ja tarkempaa ihmistä valvojaksi! Vaimo suostui valvojaksi, sillä ehdolla, ettei se vie liikaa aikaa. Niinpä vertailun kokonaiskestoksi tuli noin tunti. 

Koska halusin kuuntelujaksoja kymmenen tapahtuman todistusvoiman takia, jaksojen kesto rajoittui noin 2 minuuttiin, mikä on erittäin vähän! Kuuntelujaksojen väliaika sovittiin myös noin 2 minuutiksi, minkä aikana vaimo satunnaisesti joko vaihtoi tai oli vaihtamatta virtakaapelin vahvistimeen. Tämän väliajan olin kokonaan toisessa huoneessa, mistä ei ollut näkö- tai kuuloyhteyttä kuunteluhuoneeseen. Jokaisen kuuntelujakson jälkeen kirjasin odotushuoneessa paperille, kumpi kaapeli oli mielestäni ollut kyseessä. Vaimo kirjasi luonnollisesti kussakin kuuntelujaksossa olleen oikean kaapelityypin omaan muistilistaansa.

Ne merkittävät erot...

Ennen sokkovertailun aloittamista olin kuunnellut kaapeleiden vaikutuksia kolmena iltana sekä vajaan pari tuntia ennen testiä. Pitkäkestoiseen muistiin erot tuskin siis ehtivät vielä painua. Koska kuunteluaika/sessio jäi kovin lyhyeksi, valitsin testi CD:ksi Celine Dionin All the Way:n ja sieltä vain kappaleen 12! Tämän kappaleen aikana etukäteiskuunteluissa tuntui olevan eroja mm. kaikujen toiston ja laulajan hahmottumisen suhteen, myös dynamiikan alueella tuntui olevan eroja. Erot eivät tuntuneet kovin suurilta, enemmänkin hienojakoisilta yksityiskohdilta. Transparent tuntui kuitenkin Siltechiä hieman paremmalta virtajohdolta.

Ensimmäisten kuuntelujaksojen tulosten kirjaaminen oli melko helppoa, sillä kaapeleiden tyyppipiirteet tuntuivat tulevan esille vaivatta. Testin edetessä yli puolen välin tilanne muuttui jonkun verran, sillä keskittyminen oli vaikeampaa ja epäilysten osuus ajatuksissa lisääntyi. 

Seitsemännen kuuntelujakson aikana pyysin vaimoani ottamaan kappaleen alusta kolmannenkin toiston, mutta hän ei siihen suostunut, vaikka kuinka koetin perustella, että kuuntelijalla on tähän oikeus!? Joten poistuin niska punottaen saatettuna odotushuoneeseen kirjaamaan arviotani muistilistaani.

Alkuvaikutelma oli Transparent, mutta lopussa iski epävarmuus: kirjasin Siltech kysymysmerkin kera. Sama toistui viimeisessä kuuntelujaksossa, tosin tällöin en viitsinyt edes pyytää kolmatta toistoa, koska lopputulos oli jo tiedossa. 

Kun vajaan tunnin vertailu kaikkine hermopaineineen oli ohi, tuli totuuden hetki. Astelin viimeisen kirjauksen jälkeen kuunteluhuoneeseen ja vilkaisin Gamutin virtakaapeliin: ”Oh shit! Viimeinen meni ainakin pieleen, olenko siis vain kuvitellut kaiken?”. Istahdimme alas ja näytimme listamme. Syvä huokaus pääsi ilmoille, kun totesin, että kuusi ensimmäistä arviota oli oikein!! Subjektiiviset arvioni saivat siis sittenkin vahvistuksen: lopputulos seitsemän oikein kymmenestä.

Yhteenveto

Vertailutulosta arvioitaessa on syytä painottaa sitä, miten pienistä eroista tässä tapauksessa kuitenkin oli kyse, ja samoin sitä, miten moni asia vaikutti lopputulokseen. Pidän saavuttamaani tulosta vähintään tyydyttävänä ja myös todisteena siitä, miten pienilläkin asioilla voi olla vaikutusta äänentoiston saralla. 

Tuloksissa oli siis vain yksi puhdas huti ja kaksi tapausta, jotka menivät väärin ainakin osin pakotetun arvauksen vuoksi. Lopputulos olisi hyvinkin voinut olla vieläkin parempi, 8/10 tai 9/10, mikäli olisin saanut haluamani lisätoistot 7. ja 10. kuuntelujakson aikana.

Lisäksi vertailun puolessa välissä olisi ollut syytä pitää tauko, jonka aikana olisin voinut myös virkistää muistikuvia kaapeleiden vaikutuksista. Uskon myös vahvasti, että joku sokkotestaukseen rutinoitunut asiantuntija olisi pystynyt jopa 10/10 tulokseen, samoin ehkä itsekin hiukan toisenlaisella testitoteutuksella.

Vertailujohdot: Hifi Guru & TL-Audio

”Suuri kiitos vaimolleni, joka tykkää myös kuunnella musiikkia, vaikkei suurta rahan menoa aina tahdo sietääkään”

 

 

 
search



 
reviews

 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com