Ambisonics

Päivitetty 8.8.2003

Jyrki Häikiö

Ambisonicsin on 60- 70-luvulla luonut Michael Gerzon, joka oli käsittääkseni matemaatikko. Ambisonics perustuu matemaattiseen malliin, jossa ihmisen kuulojärjestelmä on otettu huomioon. Ambisonicsia pidetään yleisesti parhaimpana surround-järjestelmänä musiikin toistoon. Syinä miksi teknologia ei ole yleistynyt pidetään:

  • Ambisonics ilmestyi yhtäaikaa quad-järjestelmien kanssa ja "hukkui massaan".
  • LP-levyillä oli ainoastaan mahdollista toistaa kahta kanavaa kunnolla.
  • Teknologia on brittiläinen, jotka eivät ole yhtä hyviä markkinoinnissa kuin amerikkalaiset.

Ambisonic on tarkka vaiheen suhteen, joten kaikkien kaiuttimien pitäisi olla yhtä kaukana kuuntelupisteestä ja niiden pitäisi olla samanlaisia. Tämä asettaa joitakin rajoituksia huonesijoitteluun. Asiaa voidaan kuitenkin korjata sähköisellä viiveellä, kuten nykyisissäkin surround-formaateissakin.

Ambisonicista on aikojen kuluessa julkaistu eri formaatteja, joista ehkä tärkeimmät ovat B-, UHJ- sekä G-formaatit.

B-formaatti on alkuperäinen ja kaikista kattavin formaatti. Siinä on neljä kanavaa W, X, Y ja Z. W on omnikanava, joka äänitettäessä ottaa ääntä vastaan joka suunnasta. X-, Y- ja Z-kanavat ovat kahdeksikkokuviomikrofoneja, jotka tallentavat ääntä vasen-oikea (X), etu-taka (Y) ja ylä-ala (Z) -suunnista. Näistä kanavista voidaan ambisonic-prosessorin avulla luoda surround ääni. Koska ääni on matemaattinen prosessi, voi kaiuttimien määrä vaihdella huoneen koon, budjetin yms. mukaan. Maailmalla on käsittääkseni olemassa yli satakanavaisia ambisonic järjestelmiä joissakin konserttisaleissa! Joillakin harrastajillakin on 32-kanavaisia laitteistoja.

Koska neljää kanavaa oli aikoinaan vaikea saada kotikuuntelijalle asti, luotiin sitä varten UHJ-formaatti. UHJ-formaatissa on kolme kanavaa W, X ja Y. Yksi kanavista on matrisoitu stereokanaviin vähän Dolby Surroundin tapaan. UHJ-äänitystä voidaan siis kuunnella tavallisilla stereolaitteilla. Levymerkeistä Nimbus on tehnyt kaikki äänityksensä ambisonic-menetelmällä kohta jo 30 vuotta! Lisäksi äänitteitä on tehty myös suomessa. Listoja löytyy netistä. Ambisonicsin kaikki kanavat toistavat täyden äänialueen, joten takakanavilta vaaditaan enemmän kuin teatterijärjestelmissä. Matrisointi on erilainen kuin Dolbyllä, joten UHJ-äänitteestä ei saada kaikkea irti Pro Logic -dekooderilla.

G-formaatti on luotu nykyisiä laitteita varten. Siinä ambisonic dekooderia ei tarvita, koska ääni on prosessoitu jo tallennustilanteessa 5.1 diskreettimuotoon. G-formaatti lupaakin hyvää musiikinharrastajille, sillä sitä voidaan hyödyntää DVD-A:lla tai monikanava SACD:llä. Erillistä prosessoria ei kotona siis tarvita.

Nykyiset surround-formaatit on tarkoitettu pelkästään amplitudipanorointiin, mutta ambisonic käyttää hyväkseen myös äänen vaihetta. Tällöin päästään huomattavasti todentuntuisempaan äänentoistoon. Äänitteen soidessa ambisonic-järjestelmällä huoneessa, kuulostaa ääni huoneen ovella seisovalta kuin seisoisi kirkon tms. ovella! Eli ambisonics toimii vaikkei kuuntelija istuisikaan "sweetspotissa". Ääni paranee entisestään huoneen keskellä istuttaessa.

Kannattaa käydä katsomassa ainakin seuraavia linkkejä:
www.ambisonic.net ja www.cantares.on.ca

Lyhyt perustelu, miksi ambisonic on niin hyvä: http://members.tripod.com/martin_leese/Ambisonic/why.html

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com