highendnews

 

Audio Physic Avanti 3

Mikko Mattila

Päivitetty 5.4.2002

Audio Physicit löysivät tiensä Suomeen Brilonin pikkukaupungista, Saksasta, monen mielestä kreivin aikaan. Maailmalla merkki tunnetaan etenkin malliston keskihintaisista, laadukkaista highend-luokan kaiuttimista. Avanti 3 asettuu valmistajan laajan malliston ylempään päähän

Tekniikasta

Avanti 3 on toimintaperiatteeltaan 3 ½ -tie, vaimennettu bassorefleksikaiutin.

Kotelot valmistetaan alihankkijalla puutyöperinteestään tunnetussa Tanskassa. Tukevanoloinen kotelo on pintakäsittelyltään kadehdittavan siistiä työtä. Etulevy on kallistettu 7 astetta taaksepäin, kaiutin kapenee edestä takaosaan päin. Syvä ja kapea olemus lepää kahdella, koteloa leveämmällä tukijalalla.

Diskanttielementti on Vifan Audio Physicille valmistama rengassäteilijä, jonka taajuustoisto ulottuu peräti 40 kHz:iin asti.

Keskialueella on kaksi SEASin 125 mm:n kevytmetallielementtiä, joissa hyödynnetään Audio Physicin kehittämää Active Cone Damping (ACD) teknologiaa, joka vaimentaa elementtien taajuuskaistan yläalueella esiintyviä resonansseja.

Bassoelementtien ohjauksessa käytetään kaksoistyöntöperiaatetta. 165 mm:n elementejä on neljä kaiutinta kohden, kaksi kotelon molemmilla sivuila. 

Avantin jakosuodin

Elemettien jakotaajuudet ovat 2.2 kHz (18 dB/oktaavi), 500 Hz (6 dB/oktaavi) ja  200 Hz (6 dB/oktaavi). Kolmea jakotaajuutta käytetään, jotta säteilijän pinta-ala lisääntysi tasaisemmin taajuuden laskiessa. Toinen keskiääninen toistaa vain kapean kaistan 200:n ja 500Hz:n välillä samalla kun voimakkaammilla magneeteilla varustettu ylempi keskiääninen huolehtii koko 200-2200 Hz:in keskialueesta. Säteilevä pinta-ala on näin suurempi alemmalla keskialueella, juuri niinkuin on tarkoitettu.

Kaiutinta voi ajaa sekä kaksoisjohdotettuna että kaksoivahvistettuna.

Sijoittelu

Kaiuttimet toimivat parhaiten kun sijoitin huoneen pitkälle seinälle, suoraan kuuntelijaan suunnattuina, tavanomaiseen, leveään kuuntelukolmioon, etäisyyden ollessa kuuntelijaan n. 3 m ja diskantista diskanttiin n. 3,5 metriä. Avantit toimivat myös kapeammalla sijoituksella, mutta kuten monet huippukaiuttimet, nämä olivat ehdottomasti parhaimmillaan leveällä.

Ensimmäinen yritys

Ensimäisellä kuuntelukerralla referenssijärjestelmämme käsitti Audionetin erinomaisen ART V2 soittimen, tutut Dunlavy Cantata-kaiuttimet, vahvistimena puhdasäänisen, mutta hieman "kevyen"  Audionet SAM-integroidun vahvistimen.

Aivan ensimmäiseksi Avantien soinnissa huomio kiinnittyi  hämmästyttävän  heleään ja sävykkääseen diskanttiin, jonka tapaista olen kuullut plasmaelementtiä käyttävissä, erittäin kalliissa kaiuttimissa. Triangelit, symbaalit ja kellot soivat pitkään ja  loistokkaasti. Avantien uusien high-tech-diskanttien myötä perinteisten kaiutttimien diskantin suorituskyky on noussut aivan uudelle tasolle, ei pienintäkään epäilystä.

Vokalistit ja luonnolliset soittimet soivat värittymättä. Vaskien puhtaus oli ilmiömäinen. Lyömäsoittimet toistuivat tarkasti mutta vertailukaiuttimeemme verrattuna ne soivat äänimaisemassa taempana. Pianon raskaimmat soinnut jäivät huomattavan keveiksi. Epäilyni heräsi...

Myös kaiuttimen dynamiikka tuotti pettymyksen:  bassolue kokonaisuutena oli tarkahko, mutta poukkoilevalla musiikilla voimattoman oloinen. Alarekisterin alimmasta  oktaavista jäi kevyt maku. Jäin kaipaamaan vertailukaiuttimieni tiukempaa alapään kontrollia ja selkeästi parempaa dynamiikanvälityskykyä.

Havaintoni oli ristiriidassa monen muun arvioijan raporttien kanssa. Avantia oli kehuttu hyvin dynaamiseksi ja bassoltaan tarkaksi, mutta minä en kuullut sitä tällä järjestelmällä. Ehkäpä kaikki ei ollut sittenkään kunnossa....

Uusi yritys

Asia jäi kaivelemaan. Tarkempi tutustuminen Avantin sähköisiin ominaisuuksiin osoitti, että keskialueella,  1 kHz:n molemmin puolin, on laakea, impedanssiltaan alle 3 ohmin alue. Tämä saattaa olla tiukka paikka monelle pienemmälle vahvistimelle, tuolla alueellahan on paljon ääniä monessa kerroksessa. Vaikka referenssikaiuttimemme, herkät ja dynaamiset Dunlavyt, toimivat  Audionetin SAM:illa ilman huomauttamista, näytti siltä, että sillä ei ollut mitään mahdollisuutta ajaa Avanteja kunnialla.

Jotta asiasta ei jäisi epäselvyttä, kaiutin oli arvoitava uudestaan. Saimme muutaman viikon päästä paikalle tutun, järeähkön GamuT D-200 päätevahvistimen ja myös Audio Aero Capitole 192/24 CD-soitin/etuvahvistimen.

Heti ensitahdeilla selvisi yksi asia. Avanti ei ole kaiutin, jonka kanssa käytetään "vähän mutta hyvää"-periaatteen vahvistimia. Less is bore sanovat kokeneet -- Avanti tarvitsee voimaa ja kontrollia, paljon puhdasta mutta brutaalia voimaa. Tämä tuntui myös toimivan: Kaikki aiemmin todetut hienot ominaisuudet olivat jäljellä: Aineettomuus, erottelevuus, hengästyttävän hieno diskantti, äänikuva. Ja nyt olivat mukana myös myös perkussiot, bassorumpu ja piano, jotka toimivat kuten kuuluu. 

Muutamia pieniä huomautuksiakin jäi: 

Pianon vasemman käden soinnut soivat kevyesti. Soitin soi hieman totuttua kauempana. 

Sitten on tämä pianon ikuinen kosketusääni, jonka ongelmille olen monen mielestä yliherkkä. Avantissa vasaran ääni kuuluu hieman ohuena, piikikkäänä. Riesan saa esiin vasta kun tietää mitä etsii. Korostan, että nyt oire ei ole kehittynyt ongelmaksi asti, mutta se on silti tunnistettavissa. Oikeassa konserttipianossahan vasara "klopsahtaa", siitä kuuluu enemmän tai vähemmän vasaran kolaus, isku. Ei näppäilyääni puhumattakaan hipaisusta. Liian monissa kuulemissani kevytmetallikeskiäänisellä varustetussa kaiuttimessa tämä jonkinasteinen värittyminen on ongelma -- ainakin minulle. Pahimmillaan joidenkin kaiuttimen taudinkuvaan voi kuulua myös pölykapselimainen jälkisointi. Onneksi ei kuitenkaan tässä tapauksessa.

Kolmas huomautus koskee alarekisteriä: Vaikka basso on kokonaisuudessaan hyvä, se on aavistuksen suuripiirteinen. Osa pörinästä, joka vertailukaiuttimillamme tuli esiin, on poissa Avantilla.

Ääni

Balanssi Neutraali, ei tumma eikä kirkas. 

Erottelu: Erinomainen, parhaita kuulemiani. Hiljaisimmat, pienimmät ja matalatasoisimmat äänet toistuivat vaivatta koko äänialueella.

Läpikuultavuus: Vesikirkas.

Diskantti: Helein, erottelevin ja puhtain diskantti mitä olen kuullut perinteisestä elementeistä. Bravo!

Keskialue: Erittäin erotteleva ja rasittamaton. Vokalistit ja soittimet toistuvat luonnollisesti. Alemman keskialueen soittimet, esimerkiksi sellot jäivät joskus hieman hieman etäiseksi ja pianon alemmat nuotit jäivät hieman vaisuksi.

Alarekisteri: Melko erotteleva ja tarkka ylemmällä bassoalueella, alimmat oktaavit toistuvat hyvin. Subwooferia ei näiden kanssa tarvita.

Dynamiikka: Kun käytössä on riittävästi puhdasta raakaa voimaa, dynamiikkaa riittää kaiuttimien omaan tarpeeseen. Erinomainen.

Äänikuva: Esimerkillinen, parhaita kuulemiani -- Laaja ja syvä, keskialue. Pisteenä i:n päällä soittimet fokusoituivat esimerkillisen hienosti.

Mittakaava: Hieno live-esitys. Voimakas, leveä, syvä ja erittäin hienosti fokusoitunut.

Yhteenveto

Saksalaisvalmistaja on kyennyt tuottamaan hinta/laatusuhteeltaan hämmästyttävän laadukkaan tuotteen. Resoluutiossa, diskantin heleydessä ja äänimaiseman ulottuvuuksien välittäjänä kaiutin kuuluu ehdottomasti parhaimpien kuulemieni joukkoon. 

Kun toivomuksia on tapana esittää, kaipasin itse yleissointiin hieman lisää "täyteläistä kovuutta", tämä johtuu Avantin aavistuksen taka-alalla olevasta alemmasta keskialueesta. Toisaalta, joidenkin mielestä tämä voi  myös tehdä kaiuttimesta helpomman kuunneltavan.

Avanti 3 oli elementissään kaikentyyppisellä musiikilla. En ihmettelisi, vaikka mallista tulisi suosittu niiden keskuudessa, jotka haluavat kuulla äänitteensä niin kuin ne ovat äänitetty.

Avanti on yksi parhaista kuulemistani kaiuttimista, superkaiuttimien sarjassa muuten paitsi ei hinnaltaan.

Vertailussa käytetyt levyt

Muiden kaiutinta kuulleiden arvioita

Robin Lybeck

Yhdistettynä GamuT:iin ja Audio Aeroon uskomaton läpikuultavuus ja selkeys, varsinkin diskantissa. Bassot olivat erittäin kuivat ja seuraavuudeltaan mahtavat, mielestäni hieman samanlaiset kun Dunlavyssa. Tosin en päässyt kokonaan irti tunteesta että Avanti olisi välillä hieman korostanut alabassoja yläbasson kustannuksella. Välillä tuntui että Acapellan (Harlekin) basso soi tasapainoisemmin. Mutta Masekelan "Stimelan" syvyysvaikutelma oli Avantilla mahtava, dynamiikasta puhumattakaan. Live-levyjä on erityisen mukava kuunnella kun tuntuu että konsertti kaikkine äänenpainemuutoksineen toistuu luonnollisesti kuuntelutilassa, niin kun se Avantilla toistuikin.

Maahantuonti: Hifi Guru OY, Hyvinkää

Hinta: €9000

Tekniset Tiedot

 • Floor standing 3 ½ way over-damped bass reflex speaker tuned to 30Hz 

 • Ringradiator tweeter w/extended frequency response (40 kHz –3dB) 

 • Dual 5" Membrane mid-range drivers with Active Cone Damping (ACD) 

 • Double push-push bass configuration with four-6 ½" woofers per speaker 

 • Height: 1100 mm; Width: 190 mm (front), 240 mm (rear) Depth: 420 mm 

 • Weight: 42 kg

 • Power rating: 250 W

 • Impedance: 4 Ohms

 • Frequency response: 28 Hz - 40 kHz (-3 dB)

 • Sensitivity: 89 dB / 1 W / 1 m

 • Principle: bass reflex with sound output in the cabinet base. 

 

 
reviews

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com