Jazzia Audiofiileille

Päivitetty 25.10.2002

  • Barber Patricia: Café Blue, First Impression Music, FIM CD 010
    Sekoitus perinteistä ja modernia jazzia höystettynä pop vaikutteilla. Ilmava, tasapainoinen ja dynamiikaltaan hyvä äänitys.
    (Jarmo Aulen)
  • Beard, Joe: For Real. Audioquest AQ-CD1049; Joe Beardin pelkistetty bluesmeiniki on taltioitu realistisesti. Soittimien ympärillä on runsaasti ilmaa, dynamiikka on koetuksella ja vokaalien läsnäolevuus on ilmeinen...(MM)
  • Belafonte Harry: Live At Carnegie Hall. RCA 6006-2R;  Viisikymmentäluvun lopun levytys on malliesimerkki aikakautensa teknisesti parhaista tuotannoista. Avoimmus ja tilantuntu huokuu levytyksestä ja tallentunut dynamiikka yli 40 vuoden takaa jaksaa hämmästyttää. Putkisoundia sopivalla annostuksella 2000-luvun audiofiileille. Klassikko. (MM)
  • Benoit David, The Best of 1987-1995. GRP GRD 9831; Täälläpäin vähemmän tunnettu, Grammy-palkittu jazzpianisti tunnetaan länsirannikon smooth jazzin mestarina. Benoitinkin soololevyillä soittaa tutut naamat Ritenour, Marienthal, Nathan East, Russ Freeman ym, jotka eivät esittelyä kaipaa. Levylle on koottu edustava otos tuotannosta 12 vuoden ajalta. Jeffrey Weber on tuottanut suurimman osan alkuperäisistä levyistä. (MM)
  • Herbie Hancock - Gershwin's World
    Kyseiseltä artistilta on monenlaista jazzahtavaa tuotosta, osa toki varsin mielenkiintoisella äänimaisemalla varustettuinakin, mutta tämä levy on sitä perustavaa, hieman blues-vaikutteistakin ajoittain. Mukavaa kuunneltavaa kerrasta toiseen. (Jappi)
  • Holly Cole Trio: Blame It My Youth. Alert Z21 81018
    Holly Cole on nuori kanadalainen jazz-laulajatar, jonka äänestä ja yhtyeestä (basso+piano) studion nauhakin tuntuu pitävän. Tulos on niin luonnollinen ja upea, ettei paremmasta väliä. Musiikkina on kaikenlaista uusista Tom Waitsin lauluista aina vanhoihin standardeihin. Ulkomaisissa lehdissä olen nähnyt mainittavan joistakin soundillisista eroista alkuperäisten kanadalaisten ja muiden versioiden välillä alkuperäisten eduksi.
    (JTY)
  • Corea Chick - Eye of the Beholder. GRP GRD 9564:  Elektronisen nykyjazzin merkkipaaluja. On sanottu, että Corea ei ole kirjoittanut kappaleisiinsa yhtään merkitykstöntä nuottia. Avautuu muutaman kuuntelemisen jälkeen ja pääsee oikeuksiinsa kun järjestelmän koko spektrin resoluutio on kunnollinen. Klassikko (MM)
  • Dave's True Story: Sex Without Bodies. Chesky JD-164. Uusia kappaleita varsin perinteiseen tyyliin soitettuna. Sanoituksissa humoristisia piirteitä. Cheskyn "live" äänitys St. Peter's Episcopal kirkossa New Yorkissa. Iso jäsentynyt äänikuva, paljon pieniä yksityiskohtia. Monissa kappaleissa pääosissa laulu, kitara ja rummut. Levy on saanut paljon kehuja sekä musiikinsa että äänityksensä ansiosta USA:n ja Kanadan hifi-lehdistössä.
  • Davis, Miles - Kind of Blue. Columbia CK64935: 60-luvun alkupuolelta peräsin olevaa levytystä pidetään Davisin eräänä tärkeimmistä. Stereon alkuaikojen tapaan soittimien sijoittelu äänikentään vaati totuttelua, mutta lopputulos on erittäin nautittava. Klassikko. (MM)
  • Di Meola, Al: The Infinite Desire. Telarc CD-83433; : Levyllä on kiisteltyjä ansioita: Sille on tuotettu omaperäisen sähköinen, agreessivinen sointimaailma vielä omaperäisemmistä teoksista. Varsinainen syy listaukseen on kuitenkin uudelleenlevytetyn "Race with the Devil on the Turkish Highway"-kappaleen monkerroksinen, aika-ajoin kakofoniaksi huipentuva levantin äänimaisema, joka poikkeilee alarekisterin äärimmäistä kontrollia vaativalla bassomatolla. Kun tämä kappale soi nautittavasti, järjestelmäsi on oltava todella hyvä. (MM)
  • Duke, George: After Hours. Warner 9 47073: Pianisti George Duken levyltä välityy hienosti länsirannikolla huudossa oleva funkvaikutteinen nykyjazzin estetiikka. Soundit on huolellisesti valittuja ja muusikot alan valittuja. It's On:in tyylittely tarttuu paatuneimallakin jalkoihin... Dynamiikkaa ja ääripäiden resoluutiota koetellaan, joskin levy soi hienosti vaatimattomammallakin järjestelmällä. (MM)
  • Fleck Béla: Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo. Warner 9 26562-2. Fleckin juuret ovat vankasti bluegrassissa. Nimikappaleen mielenkiintoisen avoin "orkestraatio" koettelee aika ajoin alarekisterin kontrolllia. Tuotanto Warnerin jazzpajan tapaan moitteeton. (MM)
  • Fourplay: The Best of Fourplay. Warner 9 46661-2; . Jotkut ovat sanoneet, että Fourplayn Bob James, Lee Ritenour, Nathan East ja Harvey Mason ovat 90-luvun paras nykyjazz-kokoonpano. Niin tai näin, kvartetin saavutuksia on vaikea liioitella, tämän levyn kuulemisen jälkeen ei tarvitse myöskään selitellä. Soundit ovat ensiluokkaiset ja demonstroivat hyvin ammattitaitoa, jonka ansiosta Warnerilla on peräti neljä levyä tällä listalla. Klassikko (MM)
  • Getz Stan, Gilberto Joao: Getz/ Gilberto. Verve 314 521 414-2; : New Yorkissa tehty levytys on vuodelta 1963. Äänimaisema on korostetun ilmava, lämminsävyinen ja hyvin luonnollinen. Aika ajoin ääni säälittävästi säröytyy, seikka joka luo oman idyllisen piirteensä tähän merkittävään tuotantoon. (MM)
  • Grusin Dave: Collection. GRP GRD 9579-2; Grusin/ Rosen on kyennyt kahdenkymmenen vuoden ajan keräämään talliinsa alan parhaita muusikkoja. Monen sooloura on alkanut Grusinin kokoonpanoissa, mukana tällä levyllä mm Lee Ritenour, Eric Marienthal, Marcus Miller, David Sanborn, Steve Gadd ym. (MM)
  • Jacintha: Here's to Ben. Groove Note GRV 1001-2. Klassisia jazz-kappaleita: Georgia On My Mind, Stardust, Somewhere Over The Rainbow. Jacintha on tunnettu esiintyjä kotimaassaan Singaporessa, jossa hän jo julkaissut muutaman levyn. Ensimmäinen julkaistu levy oli techno-popia! Tämä levy on Jacinthanin ensimmäinen jazz-levy, mitä ei lopputuloksesta uskoisi. Jacinthanin taustalla soittava jazz-kvartetti koostuu tunnetuista USA:ssa vaikuttavista muusikoista. Äänitys ns "live to 2-track" äänitys, ja levyllä on hyvä läsnäolon tuntu. Levy on saanut USA:ssa palkinnon "Best Album of HIFI 98".
  • Jazz at the Pawnshop. Proprius: : Jokaisen audiofiilin peruslevy ja itseoikeutettu klassikko. Jazz-kapakan atmosfääri on käsinkosketeltavissa. Valitettavasti alkuperäinen 80-luvulla CD:lle ilmestynyt versio oli parempi kuin nykyisin kaupoissa myytävä remasteroitu versio. (MM)
  • Krall, Diana: All of You. Impulse IMP 11642; Nuori kanadalainen Diana Krall on tuottanut Nat King Colen kunniaksi edesmenneen mestarin tunnetuimpia balladeja. Nuoren pianisti-laulajan tulkinnat ovat henkeviä ja "kypsiä". Tommy LiPuman putkitettu, lämminsävyinen äänimaisema on yksi alan referensseistä. Klassikko (MM)
  • Krall Diana: When I look In Your Eyes. Verve/ Impulse IMPD-304. Levy sai tuoreen Grammy-palkinnon "Engineered Album"-palkinto. Tuottajana Tommy LiPuma (MM)
  • Loeb Chuck: Balance. DMP CD-484: Loebin kulkevat, mutta monitasoiset kappaleet puhuttelevat puoliakustisen kitaran ja melodisen jazzin ystäviä. Tämä virtuoosi on saanut vaikutteita ainakin Earl Klughilta, Wes Montgomerylta ja Pat Methenyltä. Äänitys on erittäin detaljirikas ja ilmava levymerkin pitkän perinteen mukaisesti. (MM)
  • Loussier Jacques: Jacques Loussier plays Bach. Telarc CD-83411: "Länsimaisen musiikin kantaisän" vaikutus ulottuu kaikkiin genreihin. Harvoilla on ollut merkityksellistä lisättävää mestarin musiikkiin, ranskalainen jo ikäihmisten joukkoon kuuluva Jacques Loussier tekee kuitenkin poikkeuksen. Itse asiassa Loussier on kypsytellyt teemaa jo yli neljänkymmenen vuoden ajan, sillä ensimmäinen Bach-levy ilmestyi pianistilta jo 1959. Hämmästyttävää kuinka JSB:n musiikki on kuin tehty afrojuurisen jazzin aihioksi, aihiota täytyy vain osata työstää.... Äänitys on esimerkillinen: skarppi, ilmava, dynaaminen ja tilainformaation välittymisen suhteen moitteeton. Klassikko lihavalla K:lla. (MM)
  • Moreira Airto & Gods of Jazz: Killer Bees. BW 041: Nimekkäät muusikot Moreira, Corea, Castro ja Hancock ovat lyöttäytyneet yhteen ja levyttäneet hmm.....hieman abstraktin, mutta persoonallisen albumin. Englannissa tuotetun levyn soundeja arvostettiin 90-luvun alkupuolella. (MM)
  • Newton-Howard James: James Newton-Howard & Friends: Sheffield Lab 10055-2-G:  Sheffield Labin alkuperäinen suorakaivarruslevy sisältää mielenkiintoista sähköistä länsirannikon fuusiojazzia huippumuusikkokaartin esittämänä. Tallennus kaivaa esiin järjestelmän dynamiikkaresurssit ja laittaa alarekisterin kontrollin koetukselle. Sheffield Labin parhaita. Klassikko (MM)
  • Peer, Dean : Think...It's All Good, Turtle Records CD-04 
    Sekoitus jazzia, folkia, funkia ja intialaista musiikkia. Kuullostaako erikoiselta? No ei tälläista kyllä ihan joka päivä radiosta kuulekkaan. Basistin levy ja sen kyllä huomaa. Sopiva referenssilevy laitteiston testaamiseen, dynamiikkaa nimittäin riittää. Paljon yksityiskohtia laitteistolle esiin kaivettavaksi. (JA)
  • Petrucciani, Michel: Both Worlds. Dreyfus/ Koch FDM 36590-2; Vuoden 1999 lopulla ennenaikojaan luotamme poistuneen pianovirtuoosin mestarillinen levytys, jolla soittavat alan eturivin muusikot. Äänitys on ensiluokkainen ja tuo esiin mahdolliset transientti- ja ylärekisterin resoluutio-ongelmat. (MM)
  • Sample Joe: The Best of. Warner 9 46937-2; : Meillä jostain käsittämättömästä syystä tuntemattomaksi jäänyt Joe Sample on yksi nykyjazzin eturivin pianisteista, joka teki pitkän päivätyön Crusaderissa ja on sittemmin tehnyt hienon soolouran Warnerilla. Samplen soolot ovat Grusinia ja Benoitia introvertimpiä, mutta harmoniset, meditoivat teemat johdattavat riippuvuuteen tästä mestarista. (MM)
  • Sara K: No Cover. Chesky JD-185. Sara K:n musiikkia on vaikea luokitella, välillä se kuullostaa jazzilta välillä bluesilta tai popilta. No Cover musiikillisesti tasaisempi kokonaisuus kuin Sara K:n aikaisemmat levyt. Tosin albumi on myös jonkinlainen best of-levy, sillä osa kappaleista on julkaistu jo aikaisemmin. Levyn kappaleet ovat enimmäkseen rauhallisia. Äänitykseltään No Cover on tyypillinen Chesky levy, eli äänikuva on iso ja jäsentynyt. "Live" äänitys St. Peter's Episcopal kirkossa New Yorkissa.
  • Wilson, Cassandra: New Moon Daughter, Blue Note, CDP 7243 8 37183 2 0
    Jazzlevy, mutta selvästi pop vaikutteinen, välillä perinteisemmin välillä modernimmin. Ensimmäisen kappaleen (Strange Fruit) jälkeen laulajan ääni ei heti unohdu. Hyvä läsnäolon tuntu. Parissa kappalessa bassot saattavat laitteistosta riippuen olla hieman kumisevat, mutta Cassandran laulusuorituksia kuunnellessa sen voi antaa anteeksi. (Jarmo Aulen)
  • Wilen Barney : Sanctuary, Ida Records, TKCZ-79090 
    Pitkän linjan saksofonisti Barney Wilen on soittanut uransa aikana esim. Miles Davisin, Bud Powellin, John Lewisin ja Art Blakeyn kanssa. Santuary on rauhallista ja rentouttavaa jazz trion soittoa. Pelkistetty äänitys, tarkka stereokuva myös syvyyssuunnassa. (Jarmo Aulen)
  • Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever MCD-9269-2; . Kenny Drew:n muistoksi sävelletty "For Kenny" on koskettava tribuutti Örstedtin edesmenneelle pitkäaikaiselle ystävälle. Levyllä sointi on avoin ja ylärekisteristään erittäin ulottuva. Äänitys on melko läheinen, soittimien  mikrodynamiikka on erittäin luonnollinen ja äänitys on ilmava. Levyllä koetellaan järjestelmän kykyä toistaa piano sekä ylärekisteri värittymättömänä. Kuriositeettina kerrottakoon, että levylle on tarttunut 15625 Hz:n videosignaalin vinku jonka tarkkakorvaisimmat saattavat bongata. (MM) 

  

 

 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com