Klassista Audiofiileille

Päivitetty 15.07.2005

  • Bach J.S: Johannes-Passion, BWV 245. Nikolaus Harnoncourt, useita solisteja, Arnold Schönberg Chor, Concentus Musicus Wien. Teldec 9031-74862-2. Nikolaus Harnoncourt vieraili lähes samalla solisti-, kuoro-, ja orkesterikokoonpanollaan Helsingissä maaliskuussa 2000 asettaen "uuden  standardin" vanhan musiikin kuoroteosten esittämiselle maassamme. Melko tuoreella levytyksellään (1995) hän on onnistunut ammentamaan yhä uutta ja koskettavaa tästä suuresta pääsiäisajan teoksesta alan parhaimpiin kuuluvien kumppaneidensa kanssa. Tuotannon äänen laatu on Teldecin tapaan erinomainen. (MM)
  • Bach J.S: Lukas-Passion, BWV 246/ Anh II 30 - Wolfgang Helbich, useita solisteja, Alsfelder Vokalenseble, Barockorchester Bremen. CPO 999 293-2. J.S. Bach sävelsi suurelle yleisölle tuttujen Matteus- ja Johannespassioiden lisäksi ainakin Markuspassion ja mahdollisesti osan Luukaspassiota. Näistä Markus-passio on säilynyt ainoastaan librettona ja osina muissa teoksissa, Luukaspassion tarina on hämärä: Tutkijat ovat tulleet siihen tuloksen, että Luukaspassiona tunnettu teos on eräänlainen pastissi, joka sisältää useita ajallisia kerrostumia. On arveltu, että Bachin pojat saivat tehtäväkseen kopioida mahdollisesti J.M Molterin (1696-1765) tai vielä tunnistamattoman säveltäjän alkuperäisen teoksen, jota käytettiin aihiona alkuperäisteosta myöhemmältä ajalta peräisin olevien vapaiden osien täydentämisessä. JSB on kuitenkin pitänyt teosta arvossaan ja hän johti teoksen mahdollisesti ainakin kahdesti 1730-luvulla ja 1745 eli verraten myöhään. Musiikillisesti teos on säveltäjän tunnettuja passioita epäyhtenäisempi ja yksinkertaisempi. Kiinnostavaksi sen tekeekin hämärä historia ja se tosiasia, että teoksesta ei ole ilmestynyt kuin muutama versio joita on lisäksi ollut vaikea saada käsiin. Näistä tulkintana korkeatasoisin on nyt arvioitavana oleva JSB:n "hämäräperäisten" teosten levytyksistä tunnetun Wolfgang Helbichin johtama esitys. Solistikaarti ja orkesteri selvittää työnsä hienosti, levytys on korkeatasoinen ja nautittava. Sopii paitsi keräilijöille myös audiofiileille.
  • Bach J.S: Markus-Passion, BWV 247 - rekonstruktio. Ton Koopman, useita solisteja, Boys of Breda Sacrament Choir, The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Erato 8573-80221-2.
    Tutkijoiden ja musiikin ystävien mielikuvitusta on kiihottanut kadonneen Markuspassion kohtalo. Vain teoksen libretto ja musiikin osia on säilynyt onneksi muissa teoksissa. Valtaosa alkuperäisestä musiikista on kadonnut - ehkä ainiaaksi. Tutkijat ovat pyrkineet rekonstruoimaan säilyneiden osien avulla "harmaita aukkoja" enemmän tai - yleensä vähemmän, vakuuttavammin. Arviotavalla levyllä kuullaan rekonstruointiyrityksistä uusin. Vaikka Koopman on kyennyt ehkä eniten kaikista ilmestyneistä rekonstruointiyrityksistä palauttamaan teokseen yhtenäisen ja melko uskottavan ilmeen, ei tämäkään yritys täysin palauta mestarin kadonnutta aarretta. Musiikillisesti levy on kuitenkin jännittävä ja hyvin nautittava, tuotanto on hienosti äänitetty välttäen liian läheistä tai minimalistisen kaukaista äänikuvaa. Tämä levy kuuluu itseoikeutetusti sekä audiofiilien että harvinaisten teosten metsästäjien kokoelmiin. Mainittakoon, että teoksesta on ilmestynyt myös Ring Ensemblen suomalaisvoimin levytetty Simon Heighesin rekonstruoima versio, jonka johtaa Roy Goodman. Valitettavasti enempää rekonstruointi kuin esityskään ei yllä Koopmanin version tasolle.
    (MM)
  • Bach J.S: Matthäus-Passion. BWV 244. John Eliot Gardiner, useita solisteja, The Monteverdi Choir, The London Oratory Junior Choir, The English Baroque Soloists. Archiv 427 648. Tämä levytys ei ole enää uusi, mutta reilun 11 vuoden jälkeenkin sen tulkinta tuntuu yhä raikkaalta ja esittäjien tekninen taituruus on omassa luokassaan. Levytys on saanut useita kansainvälisiä levypalkintoja, mm Gramophone-lehden vuoden levy-palkinnon. Äänitys on erittäin ansiokas yhdistäen sopivassa suhteessa orkesterin ja kuorojen soinnin detaljien tarkkuuden ja sävykkyyden sekä miellyttävän, läsnäolevan akustiikan. (MM)
  • Bach J.S: Organ Cornucopia. Cristopher Herrick. Hyperion CDA67139. Mainio runsaudensarvi mestarin pienemmistä ja vähän suuremmistakin urkuteoksista. Osa keskeneräisistä pikkukappaleista ovat maailmanensilevytyksiä. Voi vaan ihmetellä miksi nämä ovat aikanaan jääneet keskeneräisiksi. Kaistenin Pyhän Mikaelin kirkon uusvanhat Metzler-urut soivat kauniisti ja täyteläisesti, saliakustiikkakin sopivasti. Erinomainen äänitys, Erinomainen tulkinta ja ennenkaikkea loistava musiikki. (MM)
  • Bach J.S.: Weichnachtsoratorium BWV 248, J.E. Gardiner, Monteverdi Ch. et al. Archiv 423232-2: Loistava esimerkki onnistuneesta monimikrofonitekniikalla toteutetusta levytyksestä, jossa on sekä luonnollinen äänikuva että skarppi sointi joka on tarpeen tuomaan esiin nerokkaan teoksen monikerroksisuuden. Jouluisen draaman parrasvaloissa vuorottelee orkesteri, trumpetit, laulusolistit, kuoro, patarumpu, sello, viulu, huilu, oboe, fagotti ym ja kaikki yhdessä sfäärien harmoniassa. Tulkinta on levytetyistä loistokkaimpia, siitä vastaavat tyylinmukaisena perioidisoittimin oman aikamme parhaat solistit, kuoro ja orkesteri. Loistava levy jo pelkästään musiikkinsa vuoksi. (MM)
  • Bach J.S: Weichnachtsoratorium BWV 248, Rene Jacobs, RIAS Kammerchor et al. Harmonia Mundi 9901630.31: Toinen esimerkki tästä elämää suuremmasta teoksesta, jonka tyylinmukainen toteutus ei jätä toivomisen varaa. Gardineria hieman etäisempi äänikuva. Tarkkuus, dynamiikka ja tilantuntu esimerkilliset, nimekkäiden vanhan musiikin spesialistien tulkinta omassa luokassaan. (MM)
  • Bach J.S: Violin Sonatas. Andrew Manze,  Richard Egarr Jaap ter Linden; Harmonia Mundi 907250.51:
    Tämä on tuore levytys JSB:n viulosonaateista nimekkäiden  ja alansa etevimpiin kuuluvien esittäjien tulkitsemana. Mukana on harvinaisuuksien metsästäjille mielenkiintoinen rekonstruktio sooloviululle tutusta BWV 565:sta - d-molli Toccata & Fuugasta. Tutkijoiden mukaan kyseisen teoksen - siinä muodossa kuin se on meille säilynyt - säveltäjä ei ole välttämättä pappa Bach. Vielä epätodennnäköisempää tutkijoiden mukaan on se, että BWV 565:n alkumuoto olisi ylipäätään ollut uruille sävelletty. Tässä kuultava versio onkin   rekonstruoitu sooloviululle transponoiden teos A-duuriin, sillä teoksen esittäminen sooloviululla alkuperäisessä sävellajissa ei varmuudella ole ollut mahdollista. Spekulaatio alkuperäisestä soittimesta kuulostaakin melko uskottavalta kun teoksen viulistinen luonne paljastuu. Levyn äänityskin on erinomainen: ilmava, tarkka ja ei liian läheinen eikä etäinen.
    Soittimet ovat tietysti historiallisia, aikakauden   soittimia. Suosittelen lämpimästi. (MM)
  • Britten, B: Young person's guide to the Orchestra, Andrew Davis, BBC Symphony orchestra. Teldec 9031-73126-2:  Brittenin aina mukaansatempaava teos demonstroi modernin orkesterin sointia joka on taltioitu Teldecin tapaan huolellisesti ja luonnollisesti. Tällä voi tarkistaa kuinka järjestelmäsi toistaa akustiset soittimet värittymättömästi - tai sitten ei. (MM)
  • Bernstein Leonard: Candide. Minnesota Orchestra. Eiji Oue Reference Recordings RR-87
  • Elgar, E: Caractacus Richard Hickox. Chandos CHAN 9156/7; Elgarin Rooman valtakunnan historiaan sijoittama musiikillinen draama, joka paitsi viihdyttää kuulijoitansa, koettelee järjestelmän resoluutiota ja dynamiikkaa. Alarekisterin kontrollia koetellaan pömpöösin Voitonmarssin finaalissa. (MM)
  • Eri säveltäjiä: Harlekiini, Päijät-Hämeen konservatortion puhallinorkesteri, Salmela J, Lehtonen, H. PHK CD-102: Puristilevytys vaskimusiikin ystäville. Mielenkiintoisia teoksia äänitetty saliakustiikaltaan läsnäolevassa tilassa. Aänikuva hieman etäinen, silti vielä tarkka ja dynaaminen. (MM)
  • Eri Säveltäjiä: Ports of Call - Eiji Oue, Minnesota Orchestra. Reference Recordings RR-80. Mieleenpainuvimpia tulkintoja Sibeliuksen Finlandiasta, Eiji Ouelta täysosuma. Lisäksi muita saman aikakauden teoksia Hugo Alfvéniltä, Alexander Borodinilta, Emmanuel Chabrieriltä ym. (MM)
  • Eri Säveltäjiä: Exotic Dances from the Opera - Eiji Oue, Minnesota Orchestra. Reference Recordings RR-71. Eiji Oue ja Minnesotan Orkesteri on onnistunut viimeaikaisissa levytyksissään Reference Recordingsille loistavasti. Ohjelmisto sisältää kokoelman eksoottisia tansseja, osa harvoin kuulluista oopperoista. Säveltäjinä mm Richard Strauss, Nikolai Rimsky-Korsakov, Modest Mussorgksky, Antonio Dvorak, Camille Saint-Saens jne. Mielenkiintoinen & erinomainen äänitys, joka on parhaita mitä olen kuullut. (MM)
  • Haydn, Joseph. Six Quatuors Op 20. Quatuor Mosaïques. Astree-Auvidis E8784. Useita kansainvälisiä levypalkintoja saanut levytys Haydnin jousikvartetoista op 20. Astreen tapaan huolellinen ilmava äänitys. (MM)
  • Mozart W.A, Horn Concertos, Rondeau, N. McGegan, L. Greer, Philharmoina Orchestra. Harmonia Mundi HMU 907012:  Eräs mielenkiintosimmista kuulemistani esityksistä Mozartin nokkelista käyrätorviteoksista aikakauden instrumentein soitettuna. Luonnontorven taituri Llowell Greer loihtii soittimestaan ilmeikkään ja jännittävän monivivahteisen äänimaailman. Ehdoton levy alkuperäisvaskien ystäville. Loistava äänitys samaan hintaan. Klassikko. Must. (MM)
  • Mozart W.A, Henneberg J.B, Schack B, Schikaneder E et al: Der Stein der Weisen. Telarc CD 80508:  Teoksen musiikilisista ansioista voi olla montaa mieltä, mutta kiinnostavaksi sen tekee hiljattain löytynyt partituuri, jonka kirjoittamiseen uskotaan osallistuneen itse Mozartin. Toinen syy miksi tuotanto on tällä listalla, on, että se on yksi ensimmäisistä julkaistuista DSD-äänityksistä. Aika näyttää julkaistaanko tästä "aito" DSD-SACD.  (MM)
  • Preisner Zbigniev: Requiem for my Friend. Erato 3984-24146-2
  • Rutter John: Requiem. Reference Recordings RR 57

  

 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com