Amazon100w.gif (1689 bytes)

 


Poppia Audiofiileille

Pop, Rock, Country, Gospel ym

Päivitetty 15.07.2005

  • Alvin Dave: King of California. Hightone Records HCD 8054. Texas-kantrin rock-puolen tekijän jonkinlainen unplugged-levy, jolla kuitenkin on mukana myös sähköisiä soittimia. Soundit ovat todella luontevat ja musiikki suoraan sielusta. Monista levyn lauluista on olemassa jo aiempia versioita mutta nämä toimivat intiimisyydessään todella hienosti. (JTY)
  • Badalamenti Angelo: Music from Twin Peaks. Warner 7599-26316-2
    Suositun tv-sarjan Twin Peaksin musiikkia, jossa itse sarjan luoja David Lynch on ollut mukana tuottamassa. Musiikki levyllä on yhtä mielenkiintoinen kuin sarja tv:ssä. Siitä huokuu sama omituinen fiilis. Äänikuvia on luotu erikoisilla äänitystavoilla, lähinnä mikrofonien asettelulla. Tästä johtuen on levylle saatu luonnottoman syvä ja avara äänikuva. Soittimina on perusjazzkokoonpanon soittimet ryyditettynä syntetisaattorilla, sähkökitaralla ja muutamilla puhaltimilla; poikkihuilulla, klarinetilla ja tenorisaksofonilla. Soittimet soivat luonnollisesti. Rummut ovat erittäin läsnäolevat. Niiden pelleissä on erittäin lämmin soundi ja niiden annetaan soida pitkään. Bonuksena levyllä on hentoäänisen Julee Cruisen laulamia kappaleita. Ääneen on luotu merkillinen kaiku, jolla ääni on saatu äärettömän ilmavaksi. Erinomainen studiotuotos, jonka äänimaailma ei ole aivan tavallinen kuin ei myöskään laulun sanoituksia tehnyt ja jo aiemmin mainittu 2. tuottaja herra Lynch. Äänitys ja miksaus ovat analogisia, silti pohjakohinat ovat lähes kuulumattomissa. (SP)
  • Cash Rosanne: The Wheel. Columbia CK 52729
    Rosanne Cash oli aikoinaan Nashvillen toivoja kantrimusiikin pelastajaksi. Hän on kuitenkin sittemmin viimeisten kolmen levynsä aikana ajautunut tyylillisesti sellaiselle no-man's-land -alueelle, josta on oikeastaan vaikea sanoa, mitä se oikeastaan on. Levyn tunnelma on erittäin intiimi ja hiljainen, soittimet lähinnä akustisia ja laulujen aiheet hyvinkin henkilökohtaisia.
    (JTY)
  • Clapton Eric: Unplugged. Reprise 45024-2
  • Clark Guy - Cold Dog Soup. Sugar Hill SUG-CD-1063: Guy Clark julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1975 ja tämä on vasta hänen yhdeksäs studiolevynsä. Levy on äänitetty studiolive-tunnelmissa lähes puhtaasti akustisena trio-muodossa, kahdella kitaralla ja mandoliinilla. Akustinen basso on mukana joissakin lauluissa. Musiikki on miehelle tyypillistä Texas-countrya, folkia yhdistettynä kantriin laulujen kertoessa tarinoita todellisesta elämästä. (JTY)
  • Camel: Moonmadness. Decca 810879-2
  • Cross Christopher: Another Page. Warner WB 92-3757-2
  • Cowboy Junkies: The Trinity Sessions. RCA 8568-2-R
    Tämä levy herätti Kanadassa ilmestyessään vuonna 1988 runsaasti huomiota soundeillaan. Levy on äänitetty digitaalisesti livenä yhdellä mikrofonilla torontolaisessa kirkossa. Niinpä soundit ovatkin jossainmäärin eteeriset mutta taatusti luonnolliset. Musiikki on hidasta ja hiljaista kantribluesia lauluntekijöinä kirjava joukko Hank Williamsista Lou Reediin sekä tietenkin monia hienoja omia lauluja. (JTY)
  • Dire Straits: Communique. Vertigo 800052-2
  • Dire Straits: Dire Straits. Vertigo 800055-2
  • Gilmore Jimmie Dale: Spinning around the Sun. Elektra 9 61502-2
    Jimmie Dale Gilmoren äänestä voi olla montaa mieltä. Siitä kuulee erittäin selkeästi miehen juuret Teksasin tasangoilta: Nasaali on sitä luokkaa, että heikkopäistä hirvittää. Jotkut kuulemma saavat melkein ihottumaa Gilmoren levyjä kuunnellessaan! Mutta jos/kun sen hyväksyy, paljastuu alta lukuisia hienoja lauluja, sekä miehen itsensä tekemiä että myös lainatavaraa. Jimmie Dale on vuosien mittaan levyttänyt lukuisia entisten bändikavereittensa Butch Hancockin ja Joe Elyn lauluja.
    Kaikki herrat ovatkin nk. Texas-kantrin suuria nimiä. (JTY)
  • Fairfield Four: Standing in the Safety Zone. Warner Bros. 9 26945-2
    Vuosikymmeniä vaikuttanut kvintetti laulaa gospeliaan a capella tyylilleen uskollisena. Laulut ovat useimmiten traditionaalisia. Levyn soundit ovat käsien karvat pystyyn nostattavat. Basso on sitä itseään ja tenorit hivelevät korvia jossain uskomattomissa korkeuksissa.
    Kokonaisuus kuulostaa täyteläiseltä ja luonnolliselta. (JTY) 
  • Isaac Chris: Wicked Cake. Reprise 7599-26519-2
  • James Colin: The Little Big Band: Virgin V2 72438 39190 2 7
    Kanadalainen kitaristi yllätti kuuntelijansa jokunen vuosi sitten julkaisemalla normaalin bluesahtavan rockin sijaan tällaisen ison puhallinsektion varaan rakentuvan tiukan r&b-levyn. Levyn soundit ovat tukevat ja meno sellaista, ettei meinaa perässä pysyä. Koska levy oli myös kuuntelijoiden mieleen, sai se tietenkin jatkoa toisen levyn muodossa.
    (JTY)
  • King B.B.: Blues on the Bayou. MCA MCD 11879
    Bluesin vanha herra meni vuonna 1998 huippustudioon Louisianassa ja äänitti kokoelman "vanhoja ja uusia B.B. King-lauluja" suoraan livenä studiossa. Tuloksena on paketti tuhtia bluesia, josta ei voi kuin nauttia. Ja kun vielä äänityskin on huipputasoa, voi tätä suositella lämpimästi kaikille lajin ystäville ja vaikkapa sellaisille kuuntelijoille, jotka ovat vasta aloittamassa tutustumistaan bluesin maailmaan. Soundit ovat tukevat nimenomaan alapäästään mutta tämä ei estä yläpäätäkin olemasta luonnollinen. Esimerkiksi laulussa "Bad Case of Love" urut liitelevät hienosti yläilmoissa ja täyttävät kuunteluhuoneen "yläosan" hienosti.
    (JTY)
  • Knopfler Mark: Wag the Dog. Vertigo 536864-2. Tämä HDCD-levytys on soundtrack samannimiseen elokuvaan. Musiikki mini-cd:llä (24 minuuttia) on lähinnä instrumentaalista roots/kantri/folk-kitaramusiikkia, joka ei sinänsä varmaankaan yllätä Knopflerin musiikin ystäviä. Taustamuusikot ovat Nashvillen huippustudiomuusikoita. Tätä kuunnellessa melkein näkee kuinka hauskaa heillä on studiossa ollut! (JTY)
  • Lanois Daniel: Acadie. Warner/ Opal CD 25969: - Daniel Lanois kanadalainen muusikko on kenties paremmin tunnettu tuottajana (mm. U2, Neville Brothers, Robbie Robertson, Bob Dylan, Emmylou Harris) mutta mieheltä on tullut parikin soololevyä, joista tämä on ensimmäinen. Musiikki on monipuolista, perinteisestä akustisesta folkista aina modernimpaan ja sähköisempään musiikkiin. Levyn soudit ovat luonnolliset. (JTY)
  • Lohan Sinead: Who Do You Think I Am. Darte CD 186
    Nuoren irlantilaisen lauluntekijän ensimmäinen levy, joka loistaa akustisella tunnelmallaan ja hienoilla lauluillaan (JTY)
  • Mattea Kathy: Untold. Mercury 846877-2
  • McLachlan Sarah : Surfacing Arista 07822-18970-2
    Kanadalainen Sarah McLachlan on levyttänyt jo monia levyjä mutta vasta tällä vuonna 1997 julkaistulla levyllään hän löi itsensä läpi USA:ssa ja siirtyi täten nk. isojen tähtien joukkoon. Levy onkin onnistunut kokoelma lauluja, joiden aiheet ovat henkilökohtaisia ja soundit loistavat. Levy on äänitetty pienellä porukalla ja ydin on akustinen. Tosin esim. laulussa "I Love You" runko on synteettinen mutta senkin keskustan muodostaa herkkä akustinen kitara. Laulussa on synteettinen basso, joka on nin matala, ettei sitä oikeastaan kuule vaan tuntee tärykalvoillaan.
    Uskomaton tunne! (JTY)
  • Miller Buddy - Cruel Moon. Hightown Records HCD 8111; Buddy Miller on arvostettu muusikko ja tuottaja mutta myös hieno lauluntekijä (yhdessä vaimonsa Julie Millerin kanssa). Hänen levynsä (kolme kappaletta) ovat usein olleet eri lehtien vuoden parhaiden -listoilla. Musiikki on sellaista kantrihenkistä musisointia, jossa yhdistyy Nashvillen perinne muutaman cover-version myötä modernimpiin soundeihin. (JTY)
  • Mitchell Joni: Shadows and Light. Asylum F 04-2
  • Nelson Willie: Stardust. Columbia 35305
  • Nits: Nest. Columbia 481089-2
  • Pidgeon Rebecca: The Raven Chesky Hyvä-ääninen naisartisti, äänitys tapahtunut luultavasti kurkkutekniikalla, ääni on melko läheinen ja selkeä. Mukana pianoa, kitaraa, lyömäsoittimia jne. Mukavaa pienimuotoista musiikkia. Varsinainen helmi löytyy raidalta 5 kappaleen Grandmother muodossa. (Jappi)
  • Priest Maxi: Intentions. CBS 32
  • Prine John: The Missing Years. Oh Boy Records 512774-2
  • Ruff Michael : Speaking in Melodies. Sheffield Lab CD-35: Michael Ruffin levy on amerikkalaista aikuis pop/rockia. Michael on tunnettu studiomuusikko, ja työskennellyt mm. Lionel Richien, Chaka Khanin, Rickie Lee Jonesin ja David Sanbornin kanssa. Monet levyllä soittavista studiomuusikoista ovat skandinaavista alkuperää. Äänitys ei välttämättä ensimmäisellä kerralla kuullosta juuri miltään, mutta vertaamalla levyä muihin kevyen musiikin äänityksiin muuttuu mieli nopeasti. Äänityksessä on kaikki kohdallaan, ja levyllä on tämän lajityypin musiikille poikkeuksellisen hyvä läsnäolon tuntu. Äänitys on ns. "live to 2-track", eli äänitystä ei ole jälkikäteen käsitelty.
  • Russell Tom: The Man from God Knows Where. Kirkelig Kulturverksted FXCD209
    Minulla taitaa olla tusinan verran Tom Russellin levyjä, jotka on julkaistu yhdeksällä eri levy-yhtiöllä. Vaikka hänen laulunsa ovatkin upeita ja jotkut niistä Suomessakin tuttuja cover-versioina, on miehen myynti ja markkinointi ilmeisesti aika vaikeaa. Musiikki on yleensä sellaista western-tyyppistä kantrahtavaa folkia, jossa on sitten vielä osassa tilkka Meksikoakin seassa. Levy on siinä mielessä poikkeus, että kysymyksessä on eräänlainen folk-ooppera miehen omista juurista. Hänen isovanhempansa tulivat aikoinaan Iowaan Norjasta ja Irlannista ja levy kertookin heidän tarinansa. Mukana on monia vierailevia solisteja laulamassa eri rooleja. Hienoisesta sillisalaattimaisuudestaan huolimatta levy on todella hieno kokemus ja kun vielä sounditkin ovat loistavat, ei sitä voi kuin suositella.
    (JTY)
  • Saga: In Transit. Polydor 800100-2
  • Sade: Promise. Epic 86318
  • Simon Paul: Graceland. Warner WB 925447-2
  • Star Wars - Episode I, The Phantom Menace - Original Soundtrack. Sony Classical SK 61816.
    Lontoon Abbey Roadin studiossa tehty taltiointi, jossa Lontoon sinfoniaorkesteria johtaa elokuvaan sävellyksetkin tehnyt John Williams. Sävellykset ovat tuttua Williamsin mahtipontista elokuvasävellyksiä runsaine puhallinosuuksineen. Levyllä on aivan upeat, pitkät, sävellystyöhön sopivat jälkikaiut. Äänityspaikka on tarkoin valittu kaikujen mukaan, koska puuroutumista ei ole havaittavissa yhtään. Levyllä on selkeästi erotettavissa koko valtavan kokoinen orkesteri. Kukin sektio on selkeästi paikallaan. Varsinkin puhallinsektio on erittäin autenttinen, joita Williams käyttää tapoihinsa kuuluen paljon. Äänikuva levyllä on todella syvä ja aidon tuntuinen. Pidän levystä, koska siellä on lähes kaikki akustiset soittimet. Siellä on myös paljon lyömäsoittimia, varsinkin isot patarummut koettelevat kaiuttimien dynamiikan tuottokykyä bassopäässä (kpl 14 alku). Lisäksi levyllä on myös upeasti laulava kuoro. Ainoa asia mitä jäin kaipaamaan on räjähtävä dynamiikka, jonka tämän kokoinen orkesteri oikeassa akustiikassa saa syntymään. Mutta vain harvoilla levyillä sitäkin kuulee. Ja sitä paitsi en ole vielä kuullut laitteistoa, joka pääsisi tarpeeksi lähelle aidon orkesterin dynamiikkaa, vaikka levyllä olisikin potentiaalia…Mielestäni aivan referenssitasolle yltävä tuotos pienin puutoksin. (SP)
  • Steely Dan: Caucho. MCA 37220
  • Tiny Island: Tiny Island. Opus 3
  • Vay con Dios: Con Dios. Ariola 259-4W
  • Waits Tom: Mule Variations. Anti/Epitaph 86547-2
    Tästä levystä "päätoimittaja" kehotti pohdtimaan, josko levy täyttää kaikki Highendnewsin suosituslistalle pääsemiseksi asetetut vaatimukset. Okei, uskoin tähän levyyn, vaikka kaikki levyn laulut eivät kenties ole ihan highendiä mutta mukana on joukko esityksiä, jotka varmasti täyttävät vaatimukset. Äänitys on tarkka ja luonnollinen, pianon ääni on hieno ja kokonaisuus minusta upea. Toinen juttu on sitten mitä mieltä Tom Waits itse olisi jos tietäisi olevansa ehdolla Highend Newsin referenssilevylistalle JTY)
  • Willis Kelly: What I Deserve. Rykodisc RCD 10458. Kelly Willis yritti aikoinaan tulla Nashvillessä tähdeksi ja julkaisikin jonkun hitinpoikasen mutta ura ei sitten kuitenkaan oikein lähtenyt mihinkään supertähteyteen. Nyt, pari vuotta tuon kaiken jälkeen, hän on palannut juurillen ja julkaissut hienon kokoelman lauluja, joissa hänen hieno lauluäänensä pääsee todella oikeuksiinsa.(JTY)

 

 

 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com